Ειδήσεις

12 Απρ 2008

Το 2000, φαρμακοβιομηχανία είχε ζητήσει συγνώμη για το μη θελημένο ρόλο της στον αποκλεισμό αθλητών της Εθνικής Άρσης Βαρών, της Βουλγαρίας

Τι θυμηθήκαμε και εμείς αυτές τις μέρες…Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να πάρουν το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών από το 1960, όταν τρεις αθλητές της Βουλγαρίας είχαν βρεθεί ντοπαρισμένοι.
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, όταν τρεις και άνω αθλητές μιας ομάδας βρίσκονται ντοπαρισμένοι, η εθνική ομάδα της χώρας τουw αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και συνέβη στην περίπτωση της βουλγαρικής εθνικής.
Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο από την Izabela Dragneva, την πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια της άρσης βαρών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το χάλκινο μετάλλιο από τον Sevdalin Minchev, το αργυρό μετάλλιο από τον Ivan Ivanov, καθώς και οι τρεις βρέθηκαν θετικοί στο διουρητικό furosemide, ενώ οι υπόλοιποι αθλητές της ομάδας (που δεν είχαν προλάβει να διαγωνιστούν ακόμη), αποκλείστηκαν από τους αγώνες.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, σάλος προκλήθηκε στη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι.
O προπονητής της ομάδας, o γνωστός πρώην πρωταθλητής Ivan Abadzhiev, παραιτήθηκε και ένας άλλος πολύ γνωστός αθλητής τον αντικατέστησε: ο Norair Nurikian, ο οποίος μάλιστα κινήθηκε και νομικά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας που είχε προμηθεύσει τα φάρμακα, μέσα στα οποία βρέθηκε και η απαγορευμένη ουσία που απέκλεισε την εθνική Βουλγαρίας.
Σε απάντηση, οι υπεύθυνοι της εν λόγω εταιρείας, έκαναν τους… Κινέζους.
Συγκεκριμένα, η βουλγαρική φαρμακοβιομηχανία Sopharma, με έδρα τη Σόφια, ζήτησε συγγνώμη για τον μη θελημένο ρόλο της στον αποκλεισμό των τριών αθλητών της άρσης βαρών, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο απαγορευμένο διουρητικό furosemide.
Ο Borislav Borisov, διευθυντής της αντιπροσωπείας φαρμακευτικών ειδών της χώρας, δήλωσε ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες στη Βουλγαρία δεν υποχρεούνται να αναγράφουν ένα συστατικό, αν αυτό αποτελεί ποσότητα λιγότερη από το 0,1% ενός φαρμάκου.
Σε αυτήν την περίπτωση, το furosemide ήταν 0,003% ή και λιγότερο.Και ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζεται ότι ούτε η ομοσπονδία, ούτε ο προπονητής, ούτε οι αθλητές, αλλά ούτε και η ίδια η εταιρεία ευθύνονται…
Και ο κλήρος πέφτει… στο κενό!
(από δημοσίευμα της Guardian)
The Bulgarian pharmaceutical company Sopharma yesterday apologised for its inadvertent role in the disqualification of three Bulgarian weightlifters, who tested positive for the banned diuretic furosemide having taken the medication Orocetam. Borislav Borisov, executive director of the country's pharmaceuticals agency, said manufacturers in Bulgaria were not required to list a component that made up less than 0.1% of a drug. In this case the trace of furosemide was 0.003% or less.
Ηρώ Χριστοπούλου