Ειδήσεις

8 Απρ 2008

Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδίως σε ό,τι αφορά τη χρήση αναβολικών, ζητούσε το 2004 ο Κώστας Καραμανλής

Επιστολή Κώστα Καραμανλή προς την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2004

«Κυρία Πρόεδρε,
Όπως είναι γνωστό ήδη από την 31η Αυγούστου 2004 η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έχει προτείνει τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον Αθλητισμό γενικότερα και, ιδίως, σε ό,τι αφορά τη χρήση αναβολικών.
Από τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου που διαβιβάστηκε προσφάτως στη Βουλή, ενόψει και των στοιχείων που αφορούν στη χρηματοδότηση Σωματείων και Αθλητών, η ανωτέρω θέση ενισχύεται ακόμη περισσότερο.
Υπό τα δεδομένα αυτά ζητούμε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Κανονισμού της Βουλής, έργο της οποίας θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων ως προς τη διαφάνεια στον Αθλητισμό, κυρίως δε στα θέματα χρήσης αναβολικών και χρηματοδοτήσεων των δραστηριοτήτων του Αθλητισμού εκ μέρους της Πολιτείας.

Διευκρινίζεται ότι, όπως είναι αυτονόητο, η σύσταση και η λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής καθώς και οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξει κατ' ουδένα τρόπο είναι επιτρεπτό να επηρεάσουν δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να γίνουν στο μέλλον ή να προκαταλάβουν τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών για τα πρόσωπα τα οποία αφορούν».
Η επιτροπή δημιουργήθηκε, συμμετείχαν σε αυτήν δεκατρείς βουλευτές και αφού εξέτασε αθλητές, παράγοντες και γιατρούς, κατέληξε πως τα αναβολικά διακινούνται με μεγάλη ευκολία: ρόλο ντελίβερι συνήθως αναλαμβάνουν οι προπονητές, ενώ παράγοντες και αθλητές ενισχύουν τα παράνομα κυκλώματα.
Η έκθεσή της για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, μετά την ολοκλήρωσή της, το 2005, απλώς αρχειοθετήθηκε στα υπόγεια της Βουλής.