Ειδήσεις

30 Απρ 2008

Ποιοι είναι οι «Κυνηγοί Στίγματος» και πώς, πριν τρία χρόνια, βρέθηκε στο στόχαστρό τους ο τραγουδιστής Νίνο

Από την εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα" και από το "Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής"
Οι «κυνηγοί στίγματος» είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες απέναντι στα ζητήματα των ψυχικών διαταραχών.
Οι κυνηγοί στίγματος, αφού εντοπίσουν το υλικό που στιγματίζει, ενημερώνουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια αναλαμβάνει την αποστολή επιστολών «ευγενικής διαμαρτυρίας» σε κανάλια, σε δημοσιογράφους και στελέχη των ΜΜΕ, καθώς και σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν με ακατάλληλο τρόπο τις ψυχικές ασθένειες για τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων τους, επισημαίνοντας τις αρνητικές έως και τραγικές επιπτώσεις που έχει αυτό στις ζωές των ασθενών και των οικογενειών τους.

Πώς μπορείς να μας βοηθήσεις
Ως κυνηγός στίγματος, θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις με το να γίνεις πιο παρατηρητικός /ή όσον αφορά το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόγραμμα, την εφημερίδα που διαβάζεις, ή κάποια ταινία που είδες πρόσφατα.
Όταν διαπιστώνεις ότι τα θέματα γύρω από την ψυχική ασθένεια ή τα άτομα με ψυχική διαταραχή παρουσιάζονται με αρνητικό τρόπο, τηλεφώνησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα (210-61 70 824) ή στείλε e-mail στο stigma@epipsi.gr.
Κάνε το ίδιο, όταν η ψυχική διαταραχή παρουσιάζεται με τρόπο θετικό.

Στο «στόχαστρο» των «Κυνηγών Στίγματος» βρέθηκε και ο καλλιτέχνης Νίνο. Το τραγούδι του «Φοβάμαι» ήταν υποψήφιο στα Βραβεία «Αρίων» πριν από τρία χρόνια στην κατηγορία του καλύτερου video clip της χρονιάς. Ήταν ένα video clip σκληρό και αναχρονιστικό σε σχέση με τον τρόπο που παρουσίαζε την ψυχική ασθένεια και την αντιμετώπισή της. Για παράδειγμα, οι νοσοκόμοι φορούσαν ιατρικές μάσκες στο πρόσωπο, σαν να επρόκειτο για μεταδοτική ασθένεια και οι ψυχικά ασθενείς σαν να βρίσκονταν σε καραντίνα. Η ψυχιατρική κλινική παρουσιαζόταν ως χώρος εγκλεισμού υψίστης ασφαλείας και όχι ως χώρος θεραπείας. Επίσης, οι νοσοκόμοι έπαιζαν τον ρόλο μπράβων για να διαφυλάξουν τον ψυχίατρο από τον «βίαιο/επικίνδυνο» ασθενή (Νίνο), ενώ ο ψυχίατρος φορούσε λευκή ιατρική μπλούζα - κάτι που έχει καταργηθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στην Ελλάδα. «Για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες όλων των ηλικιών, που αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια και για τις οικογένειές τους, αλλά και για τους Κυνηγούς Στίγματος, το συγκεκριμένο οπτικοποιημένο τραγούδι έχει ήδη κερδίσει το βραβείο του πιο στιγματιστικού video clip της χρονιάς», ανέφεραν οι υπεύθυνοι στην επιστολή τους προς τον καλλιτέχνη ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη.
.