Ειδήσεις

28 Μαΐ 2008

Μεταφορά προσφύγων από τη Λέρο και τη Ρόδο στον Άγιο Ανδρέα.

Την Κυριακή, 25 Μαΐου 2008, μεταφέρθηκαν 121 άτομα, από τη Λέρο και 2 άτομα από τη Ρόδο, στις εγκαταστάσεις της 5ης Κατασκήνωσης Αγ. Ανδρέα (πρώην δημοσιογραφικό χωριό). Τα άτομα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το Αφγανιστάν, είχαν στο σύνολό τους δηλώσει στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ότι είναι ανήλικοι. Η PRAKSIS ανέλαβε την παραλαβή και μεταφορά των ατόμων, από το Λιμάνι του Πειραιά στον Αγ. Ανδρέα, την προετοιμασία του χώρου των κατασκηνώσεων, καθώς και την στελέχωσή του με εξειδικευμένους εθελοντές της οργάνωσης.

Η μεταφορά τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία (συνέβαλαν τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και το Λιμενικό) και τα άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Αγ. Ανδρέα. Στόχος της PRAKSIS είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων που μεταφέρθηκαν, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης καθώς επίσης και η ενημέρωση όλων των ατόμων για τις νομικές διαδικασίες που τους αφορούν.
Ψυχοκοινωνική στήριξη, Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νομική ενημέρωση
Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε αναίρεση από πολλά άτομα ότι είναι ανήλικοι, ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν πως τους είχε δοθεί τέτοια κατεύθυνση από ομοεθνείς τους προκειμένου να έχουν «καλύτερη αντιμετώπιση».
«Από τους 86 που είδαμε την πρώτη μέρα διαμονής τους, 22 δηλώνουν τώρα ανήλικοι. Επίσης, από όλα αυτά τα άτομα, 53 δήλωσαν την επιθυμία να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα ακόμη σταθμό για την πορεία τους στη Δυτική Ευρώπη» δηλώνει ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός της PRAKSIS που πραγματοποίησε προσωπικές συνεντεύξεις σε συνεργασία με συνάδελφούς του από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Στα 123 άτομα, συμπεριλαμβανόταν και μια γυναίκα από την Αιθιοπία. Η κοπέλα αυτή, διανυκτέρευσε σε ξεχωριστό δωμάτιο και τη Δευτέρα 26/5, αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, μεταφέρθηκε σε Ξενώνα του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας – Παιδούπολη Αγ. Βαρβάρας, απ’ όπου θα δρομολογηθεί το αίτημα ασύλου της και θα της παρασχεθεί η απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια μέρα (Δευτέρα 26/5), δύο εθελοντές δικηγόροι από την PRAKSIS, ενημέρωσαν όλους, με τη βοήθεια μεταφραστών, για τα νομικά δικαιώματα τους και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης), υπάρχει ήδη μέριμνα για τα Κέντρα Υποδοχής Ανηλίκων στα οποία
θα αρχίσουν να μεταφέρονται οι πιστοποιημένοι ανήλικοι. Συγκεκριμένα την Τετάρτη (28/05/2008) θα μεταφερθούν τέσσερις (4) ανήλικοι στα Ανώγεια της Κρήτης (Κέντρο Φιλοξενίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας), πέντε (5) ανήλικοι θα μεταφερθούν με συνοδεία στην Μακρυνίτσα του Βόλου (Κέντρο Υποδοχής Ανηλίκων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ), τρεις (3) θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Υποδοχής ΑΡΣΙΣ) και πέντε (5) άτομα θα μεταφερθούν επίσης στη Θεσσαλονίκη στον Ξενώνα Υποδοχής της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι παραπάνω μεταφορές θα γίνουν με συνοδεία στελεχών της PRAKSIS και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ενώ στέλεχος του ΕΙΝ θα μεταφέρει τους ανήλικους στα Ανώγεια της Κρήτης.
Από την άλλη μεριά, οι ενήλικοι, έχοντας ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους, καλούνται να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα υποβάλουν αίτημα ασύλου ή όχι, ώστε να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν άμεσος και αποτελεσματικός ο συντονισμός και η μέριμνα για τα αιτήματα ασύλου από την Διεύθυνση Αλλοδαπών του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Τα άτομα σε καμία περίπτωση δεν είναι κρατούμενοι. Όλο αυτό που γίνεται είναι σίγουρα για το καλό τους. Εμείς προσπαθούμε να τους κάνουμε να αισθανθούν άνετα ώστε να ηρεμήσουν και να κάνουν χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους. Έχουν μεγάλη ανάγκη να αποστασιοποιηθούν από όλα αυτά που έχουν ζήσει. Απλά πράγματα για εμάς για τους ίδιους αποτελούν σημαντικά στοιχεία ελευθερίας και έκφρασης. Επι παραδείγματι συζητήσαμε μαζί τους το πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους και μας ζήτησαν μπάλες. Χαρήκανε πάρα πολύ, όταν τους τις δώσαμε για να παίξουν» τονίζει η ψυχολόγος της PRAKSIS, Νίκη Μπάρδη.
Την υγειονομική περίθαλψη είχε αναλάβει μέχρι και την Τρίτη (27/05/2008) το πρωϊ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και από την Τετάρτη και μετά καθώς και τις απογευματινές βάρδιες, εθελοντές της PRAKSIS. Εξετάζεται ιατρικά το σύνολο των ατόμων για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.
Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί κανένα άξιο λόγου υγειονομικό θέμα. Ωστόσο, υπάρχει διασύνδεση με το ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή των ατόμων στο πλησιέστερο νοσοκομείο εφόσον χρειαστεί, ενώ ήδη υπάρχει παραπομπή ατόμων στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης για περαιτέρω εξέταση, όταν κρίνεται αναγκαίο. Τροφοδοσία φαρμάκων και ειδών υγιεινής πραγματοποιήθηκε από Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Προετοιμασία Χώρου – Συνθήκες Διαβίωσης
Πριν μεταφερθούν τα άτομα στην 5η κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα, πραγματοποιήθηκε προετοιμασία στο χώρο (βιολογικός καθαρισμός, αποψίλωση, απεντόμωση). Το φαγητό κατά την πρώτη νύχτα και μέρα δόθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, όποίος έχει αναλάβει και τη φύλαξη του χώρου, ενώ από εκεί και πέρα ανέλαβε εταιρεία catering με μέριμνα επίσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Οι συνθήκες διαβίωσης κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Όλα τα άτομα διαμένουν σε σπίτια που φιλοξένησαν δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Σε κάθε δωμάτιο διανυκτερεύουν 2 άτομα, ενώ το κάθε σπίτι που έχει δύο δωμάτια, διαθέτει κλιματισμό, ψυγείο και μπάνιο. Από την πρώτη στιγμή η PRAKSIS διέθεσε σε μόνιμη βάση 2 μεταφραστές για να υπάρχει ακριβής μετάφραση και να γνωρίζουν όλοι τα δικαιώματά τους. Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως είναι φυσικό, στους ανήλικους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία. Ωστόσο, και οι ενήλικοι θα έχουν την απαραίτητη ενημέρωση και βοήθεια από εμάς για να προχωρήσουν ομαλά στην αίτηση ασύλου» υποστηρίζει ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο, PRAKSIS.
Συνεργαζόμενοι φορείς
Το συντονισμό της μεταφοράς αλλά και της διαχείρισης της δράσης έχει αναλάβει από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΚΑ), η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης ενώ συνεπικουρική δραστηριότητα έχουν αναλάβει, η Διεύθυνση Προστασίας της Οικογένειας του ΥΥΚΚΑ (για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στον Άγιο Ανδρέα όπου και διαμένουν οι αιτούντες άσυλο), Διεύθυνση Αλλοδαπών, το ΕΚΑΒ (κέντρο Επιχειρήσεων), το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) καθώς και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ),το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 520 5200 με το Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS.