Ειδήσεις

28 Μαΐ 2008

Χωρίς φάρμακα οι κάτοικοι της Μήλου λόγω επίσχεσης εργασίας των γιατρών για τις απλήρωτες εφημερίες τους

Από την περασμένη Παρασκευή οι γιατροί στη Μήλο έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες τους από τον Ιανουάριο του 2008. Εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, έχοντας εις γνώση τους τον κίνδυνο να διώξουν κάποιο περιστατικό το οποίο μπορεί τελικά να αποδειχθεί επείγον.
Άμεσα θιγμένοι και οι ασθενείς οι οποίοι θέλουν να «γράψουν» τα φάρμακά τους αλλά δεν μπορεί να γίνει η συνταγογράφηση των ιατρικών συνταγών.
Κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2005 αναφέρει ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν δυο εφημερίες το μήνα και η επόμενη μέρα να είναι μέρα ρεπό.
Οι γιατροί στην Μήλο και σε άλλες πόλεις της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες, έκαναν 15 εφημερίες το μήνα. Η επίτροπος – δικαστικός επιμελητής που υπογράφει τα εντάλματα πληρωμών, αδυνατεί σε αυτή την περίπτωση να τα υπογράψει, διότι δεν εφαρμόζεται αυτό που ορίζει η κοινοτική οδηγία.

Έτσι, το συμβούλιο των γιατρών στις Κυκλάδες αποφάσισε να υπογραφεί μια υπεύθυνη δήλωση από του γιατρούς που να λέει ότι με δική τους βούληση εργάζονταν περισσότερο από τις επιτρεπόμενες εφημερίες για να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες, μήπως και καταφέρουν να πληρωθούν. Δεν υπέγραψαν όλοι αυτή την υπεύθυνη δήλωση. Αλλά μάταιο αποδείχτηκε και για όσους το έκαναν αφού ούτε και αυτοί πληρώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας αντί να τους δώσει λύση, απαντά ότι η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν είναι παράνομη. .....................

Ελένη Κορίνη