Ειδήσεις

13 Ιουν 2008

Μια έρευνα στα σχολεία μπορεί να καταλήξει σε φακέλωμα 96.000 παιδιών!

Μήνυμα αναγνώστη
………………
Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ κυκλοφορήθηκε στα σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης της χώρας με θέμα «Έρευνα σωματομετρικής και διατροφικής αξιολόγησης» . Η εγκύκλιος παρουσιάστηκε εσπευσμένα στη λήξη του σχολικού έτους με την εντολή να διεκπεραιωθεί άμεσα από τους δασκάλους της Γ' τάξης των σχολείων της χώρας, τους καθηγητές φυσικής αγωγής των σχολείων και υπό την ευθύνη των διευθυντών. Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου μπορείτε να το ανασύρετε από τη διεύθυνση
http://alfavita.gr/anakoinoseis/ank862v.php
......
Συνεχίζεται...

Φέρεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αποφασίστηκε από το ΥΠΕΠΘ και τη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού υπό το όνομα «Άθληση για όλους».
Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για φακέλωμα 96.000 παιδιών,
Τα ατοπήματα της εγκυκλίου:
1) δεν δηλώνεται ο φορέας και ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος (ιδιωτική εταιρεία, κοινοτικό πρόγραμμα, άλλη πηγή) που προφανώς συνδέεται ή ταυτίζεται με το φορέα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων
2) δεν δηλώνεται ο φορέας διαχείρισης της βάσης δεδομένων που θα δημιουργηθεί, και άρα δεν υφίσταται εγγύηση ότι τα δεδομένα της έρευνας δεν θα καταλήξουν στα χέρια κάποιου ιδιώτη και της αλυσίδας τροφίμων που αυτός εκπροσωπεί. Είναι δε σαφές ότι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που φέρεται να επιστατεί στην έρευνα είναι ανεξάρτητος φορέας από το ΥΠΕΠΘ που εντέλλεται αυτήν.
3) δεν δηλώνονται ονομαστικά οι διενεργούντες την έρευνα. Οι έρευνες διεξάγονται κατά πάγια τακτική με μικρά σε αριθμό, τυχαία δείγματα και όχι στην κλίμακα των 96.000 χιλιάδων μαθητών σε πανελλήνια εμβέλεια.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για φακέλωμα του σωματότυπου των μαθητών.
4) οι έρευνες στο χώρο του σχολείου διεξάγονται κατόπιν αδείας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου δηλώνονται επακριβώς τα στοιχεία των διενεργούντων αυτήν προσώπων, ο τρόπος και τα μέσα διεξαγωγής της. Σε σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αναρτώνται δε οι εγκεκριμένες έρευνες. Οι ερευνητές παρουσιάζονται οι ίδιοι στις σχολικές μονάδες και διεξάγουν αυτήν πάντα επιζητώντας τη συγκατάνευση (όχι με «άνωθεν» εντολή) του Διευθυντή και των δασκάλων, ούτως ώστε διασαλευθεί κατά το ελάχιστο δυνατόν η ροή της σχολικής ζωής. Αυτά όλα δεν ισχύουν στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία φαίνεται να διενεργείται ανωνύμως από «επιστημονική ομάδα ενός Πανεπιστημίου (άρα όχι από το προσωπικό καθαριότητας του ιδρύματος αυτού)».
5) Οι εκπαιδευτικοί και κάθε άλλος στη θέση τους, είναι αδόκιμο να διατάσσονται να διενεργούν έρευνες και να «πασάρουν» τα όποια στοιχεία συλλέγουν σε άγνωστους παραλήπτες, χωρίς να συνεργάζονται τακτικά με αυτούς και χωρίς να υφίσταται ερευνητική ομάδα.
6) Οι μετρήσεις σωματότυπου είναι αντικείμενο της παιδιατρικής και εκτελείται από παιδιάτρους και όχι δασκάλους, ακριβώς όπως η διδασκαλία των σχολικών μαθημάτων δέον να εκτελείται από εκπαιδευτικούς και όχι από χορεύτριες. Ως εξ αυτού τα αποτελέσματα θα είναι επισφαλή, και άρα ο στόχος της έρευνας τίθεται μακράν της εξαγωγής αφαλών αποτελεσμάτων......
7) Η ανωνυμία των μαθητών δεν προστατεύεται, αφού ο Διευθυντής κάθε σχολείου έχει στα χέρια του το συνδυασμό των αριθμών μητρώου των μαθητών και των ονοματεπωνύμων τους και σε ολιγομελή τμήματα τα στοιχεία εύκολα διαρρέουν.
8) είναι αμφίβολο εάν υπό το καθεστώς του εσπευσμένου οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν επαρκώς σχετικά με την έρευνα αυτή και τον τρόπο διεξαγωγής της.
9) Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με ερευνητές-φαντάσματα.

Σχετικές ανακοινώσεις θα βρείτε στους συνδέσμους
1. http://www.pekp.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=4748&mode=&order=0&thold=0
2. http://64.233.183.104/search?q=cache:PAwIvjp5JBAJ:www.egp.gr/swmatometriki.doc+σωματομετρική+διατροφική+αξιολόγηση&hl=el&ct=clnk&cd=5&gl=gr
3. http://alfavita.gr/anakoinoseis/ank865f.php
Είναι ανάγκη να λάβει γνώση του θέματος και θέση επ' αυτού ο Ιατρικός Σύλλογος.