Τα κυκλαδίτικα ειδώλια περνούν σε ιδιώτες. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού τα αντίγραφα αρχαιοτήτων περνούν στην ελεύθερη παραγωγή.
Πρόκειται για την «εκμετάλλευση» της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς από τρίτους, την οποία, με την απόφασή του αυτή, το Υπουργείο Πολιτισμού νομιμοποιεί!
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το εν λόγο «ξεπούλημα», αφού την Τρίτη αποδέχθηκε το αίτημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων να παραχωρεί το δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας των αντιγράφων αρχαιοτήτων στην ελεύθερη αγορά.
................Πρόκειται για την «εκμετάλλευση» της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς από τρίτους, την οποία, με την απόφασή του αυτή, το Υπουργείο Πολιτισμού νομιμοποιεί!
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το εν λόγο «ξεπούλημα», αφού την Τρίτη αποδέχθηκε το αίτημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων να παραχωρεί το δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας των αντιγράφων αρχαιοτήτων στην ελεύθερη αγορά.
Συνεχίζεται...
Μέχρι σήμερα η άδεια παραγωγής αντιγράφων είχε παραχωρηθεί αποκλειστικά στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού που είναι φορέας του Yπουργείου Πολιτισμού.
Τόσο το Υπουργείο όσο και ο Οργανισμός Προβολής δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους αφού ο οργανισμός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση αντιγράφων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το υπουργείο δεν μπόρεσε να ελέγξει τα χιλιάδες ψευδοαντίγραφα που πωλούνται ανεξέλεγκτα έξω από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ωστόσο, η λύση που βρήκαν, το «ξεπούλημα» των αντιγράφων αρχαιοτήτων στην ελεύθερη αγορά, αποτελεί ημίμετρο, αφού οι όροι οι οποίοι τίθενται σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύουν την συνέχιση της παραγωγής και πώλησης παράνομων αντιγράφων ενώ οι παρανομούντες για να αποκτήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραγωγής και πώλησης θα πρέπει να πληρώσουν.
Πάντως το Υπουργείο θα εξακολουθήσει να έχει διαφυγόντα έσοδα από αυτή τη παράνομη δραστηριότητα.
Το σκεπτικό του προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με το οποίο έπεισε τα μέλη του ΚΑΣ, είναι ότι «αν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής νόμιμων αντιγράφων τότε ίσως οι παρανομούντες να θελήσουν να φύγουν από την παρανομία και να νομιμοποιηθούν» συλλογισμός που δεν έχει καμία λογική αφού, όπως αναφέραμε, οι παρανομούντες θα πρέπει να πληρώσουν για να αποκτήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραγωγής και εμπορίας.
Το ΤΑΠ προτίθεται να οργανώσει πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για CD τα οποία θα περιλαμβάνουν τις ψηφιακές μήτρες για δικαίωμα χρήσης πέντε διαφορετικών αρχαιοτήτων για τρία χρόνια.
Για τα λιγότερο διάσημα αρχαία αντικείμενα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πωλούν χωρίς σφραγίδα γνησιότητας του ΥΠΠΟ, πληρώνοντας ετήσιο τέλος. Για μεγαλύτερα και διασημότερα αντικείμενα θα δίνεται πιστοποιητικό γνησιότητας, το οποίο όμως προϋποθέτει την καταβολή του 50% των εισπράξεων στο ΤΑΠ.
Η πρόταση του Ταμείου προκάλεσε αντιδράσεις σε μέλη του Συμβουλίου. Χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Νικόλαος Σταμπολίδης ρώτησε «Θέλετε να πουλήσετε τη σφραγίδα του κράτους;», ενώ ο έφορος Ακροπόλεως κ. Αλέξανδρος Μάντης παρότρυνε τον κ. Ρερρέ να μην εμπιστεύεται τρίτους.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων εμφανίζεται αισιόδοξος καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των εσόδων, τα οποία μάλιστα στα επόμενα δύο χρόνια υπολογίζει ότι θα φτάσουν τα 2 εκατομμύρια €.
Σχετικά Άρθρα
SOS για τις ενάλιες αρχαιότητεςSOS για τις ενάλιες αρχαιότητεςΞενιτεμένες αρχαιότητες από την Άνδρο
Με εκτίμηση,
Από: http://www.kykladesnews.gr/.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου