Ειδήσεις

1 Ιουλ 2008

Επιτυχημένη δυναμική είσοδο και στον τομέα της χειρουργικής γυναικολογίας έχει κάνει και στη χώρα μας η Ρομποτική Χειρουργική

Τις πρώτες επιτυχημένες γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής κ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
Η παρουσία, που έτυχε πολλών ευμενών σχολίων, έγινε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης.
Όπως τόνισε ο κ Κωνσταντινίδης «και στον τομέα αυτό η Ρομποτική Χειρουργική έχει να δώσει πολλά και με επιτυχία, καθώς στην πράξη το DaVinci αποτελεί ανεκτίμητο συνεργάτη του γυναικολόγου χειρουργού, προσφέροντας του ταυτόχρονα απίστευτες δυνατότητες».
…………
Συνεχίζεται
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το σύνολο των γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων με ρομποτική τεχνολογία πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Αθηνών, υπό την επίβλεψη του κ Κωνσταντινίδη, ενώ συμμετείχαν ο Δρ. Σ. Καρπάθιος (χειρουργός γυναικολόγος) και ο Δρ. Β. Χατζηραφαήλ (χειρουργός γυναικολόγος).
Η πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2006 και έγινε για την αφαίρεση κυστικού μορφώματος αριστερής ωοθήκης.
Μέχρι σήμερα συνολικά έχει πραγματοποιηθεί μία μεγάλη σειρά γυναικολογικών επεμβάσεων με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci για:
o Κύστεις ωοθηκών
o Αφαίρεση σαλπίγγων και ωοθηκών
o Αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας
o Ολικές και μερικές υστερεκτομές
o Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων και εντέρου.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ Κωνσταντινίδης από την επιτυχημένη πραγματοποίηση των ρομποτικών γυναικολογικών επεμβάσεων διαπιστώθηκαν πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τη γυναίκα ασθενή, όσο και για το χειρουργό γυναικολόγο, σε σχέση με τις λαπαροσκοπικές, ή τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Συγκεκριμένα η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει : Για τη γυναίκα:
o Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς η επέμβαση γίνεται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, αντί για τις μεγάλες των ανοιχτών χειρουργείων.
o Μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης, επιπλοκών, και μετεγχειρητικής κήλης, καθώς και μείωση απώλειας αίματος στο χειρουργείο.
o Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
o Σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας.(συνήθως απαιτείται μίας μόνο μέρας νοσηλεία, ακόμα και στην ολική αφαίρεση μήτρας)
o Γρήγορη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές της.

Για τον γυναικολόγο χειρουργό:
o Παρέχει τρισδιάστατη εικόνα και όχι δύο διαστάσεων που είχαμε έως σήμερα στις λαπαροσκοπήσεις. Αυτό, δίνει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα Έτσι μπορεί ο χειρουργός να βλέπει με απόλυτη ευκρίνεια σε κάθε σημείο της κοιλιάς.
o Δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να κινείται με ακρίβεια σε επίπεδο χιλιοστού και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία της κοιλιακής χώρας.
o Εξαλείφει τον φυσικό τρόμο των χεριών του χειρουργού μέσω ηλεκτρονικού φίλτρου.
o Η τοποθέτηση ενδοκοιλιακών ραμμάτων γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια.
o Ελαχιστοποιεί τη φυσική κόπωση του χειρουργού χάρη στην εργονομική θέση που κάθεται στη ρομποτική κονσόλα.

«Σύντομα, συνέχισε, ο κ Κωνσταντινίδης, η ρομποτική χειρουργική θα επεκταθεί σε κάθε γυναικολογικό χειρουργείο, ακόμα και στο πιο δύσκολο αφού τα πλεονεκτήματα είναι μοναδικά και αναμφισβήτητα» και κατέληξε «η σύγχρονη αυτή τεχνολογία φαίνεται να αποτελεί το μέλλον στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του 21ου αιώνα».Να θυμίσουμε ότι η Ρομποτική Χειρουργική και το σύστημα Da Vinci στη χώρα μας ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον κ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και την ομάδα του.