Ειδήσεις

25 Σεπ 2008

Επιστολή «καταπέλτης» μοναχών του Αγίου Όρους σε βάρος του Εφραίμ

Ένα πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο φέρει υπογραφή «οι σεβαστοί γέροντες πατέρες της ορθοδόξου ημών πίστεως και ιεράς παραδόσεώς μας όλων των ιερών κελιών του Αγίου Όρους Άθωνος», στάλθηκε «προς τους 300 κ. κ. βουλευτές της Βουλής, σε όλους τους κρατικούς φορείς και ΜΜΕ της Ελλάδος και στην Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και 20 Ιεράς Μονάς».
Το κείμενο αποτελεί «καταπέλτη» σε βάρος του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο οποίος κατηγορείται για σωρεία παρανομιών, τις οποίες, όπως αναφέρεται, κατόρθωσε χάρη στις υψηλές του διασυνδέσεις με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και με επιχειρηματίες. Αναφορά γίνεται σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, σε υπουργούς της ΝΔ, στον επίτιμο πρόεδρο αυτής Κ. Μητσοτάκη, κ.ά.
………
Συνεχίζεται…
Οι συγγραφείς της καταγγελίας του προσάπτουν εκδίωξη από τη Μονή Βατοπεδίου μοναχών προκειμένου να οικειοποιηθεί από δάση και πηγές μέχρι σκήτες και πολύτιμα αντικείμενα. Αναφέρονται ονομαστικά μοναχοί που εκδιώχτηκαν. Αλλά και ονόματα άλλων που επιδιώκεται να εκδιωχθούν και στη θέση τους να τοποθετηθούν άλλοι, αρεστοί στον Εφραίμ. Καταγγέλλονται αγοραπωλησίες αλλά και οικειοποίηση τεράστιων ποσών από επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις κελιών, κλπ. Αλλά και σχέδια κατασκευής βυζαντινού τουριστικού χωριού στην Ουρανούπολη με την ανοχή, αν όχι τη σύμφωνη γνώμη, του Οικουμενικού Πατριάρχη. Υπάρχει ακόμα καταγγελία για σύσταση «κτηματομεσιτικής χρηματιστηριακής εταιρείας που ίδρυσε ο ηγούμενος Εφραίμ μαζί με τον κ. Ρουσόπουλο»... Αλλά και καταγγελία πως ο Εφραίμ είχε «αγοράσει τα παράνομα γραφεία του επιχειρηματία Βωβού στο Μαρούσι που στοίχιζαν γύρω στα 4 δισεκατομμύρια». Αναφορές υπάρχουν και σε άλλους ηγούμενους και στις σχέσεις τους με πολιτικούς, όπως ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ προσάπτεται συνενοχή στους πολιτικούς διοικητές του Αγίου Ορους Γ. Λούλη, Στ. Ψυχάρη και τον σημερινό.
Στην πολυσέλιδη επιστολή αναφέρονται «σημεία και τέρατα», όπως για ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και κρυφές κάμερες στις «ιδιαίτερες σουίτες των επισήμων καλεσμένων» της Μονής προκειμένου «να τους έχουν στο χέρι με ήχο και εικόνα».
Καταγγέλλεται ακόμα ότι ο Εφραίμ μεσολαβούσε σε υπουργούς προκειμένου να δίνονται έργα σε εργολάβους - αναφέρεται ονομαστικά ο Ε. Πολυδώρου - αλλά και έργα όπως το αεροδρόμιο στην Ιεράπετρα Κρήτης, οι εργατικές κατοικίες στο Κιλκίς, οι μεζονέτες στο Μενίδι, με αντάλλαγμα τη δωρεάν ανακαίνιση των κτιρίων στο Βατοπέδιο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ο Εφραίμ τοποθέτησε τον εν λόγω επιχειρηματία πρόεδρο συλλόγου και «παίρνανε κάθε χρόνο από το υπουργείο Πολιτισμού 150.000 ευρώ για αέρα κοπανιστό».
Τέλος, ζητείται βοήθεια για να «γίνει νόμιμα και δίκαια η εκλογή νέου ηγουμένου με μυστική ψήφο από Ελληνες καλογήρους που είναι μέσα στο Βατοπέδι και τους παλαιούς γέροντες του μοναστηριού και των ιερών κελιών που διώχτηκαν το 1990 από τους Κύπριους, με τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πολιτικού διοικητή Αγίου Όρους Κ. Λούλη, κατ' εντολή του Κ. Μητσοτάκη».
Να σημειώσουμε ότι επισυνάπτεται κατάλογος με τα ονόματα και τα κελιά.
………
Από: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4737420&publDate=2008-09-25%2000:00:00.0

1 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

Ο κύριος που έγραψε την γκαντέμικη λέξη που αρχίζει από "Μητσ" και τελειώνει σε "ης", μου χρωστάει μια ταμπλέτα. Δεν άντεξε την πτώση της γλάστρας.

Τρία χρόνια ρε γαμώτο την έχω, πάντα εκεί ήταν η γλάστρα, δεν είχε πέσει ποτέ!

Τον γκαντέμαρο μου μέσα...