Ειδήσεις

4 Απρ 2008

Η οργάνωση "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" έκανε έκκληση για μποϊκοτάρισμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Η οργάνωση "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" (RSF) εξέφρασε τη λύπη της για την καταδίκη σε φυλάκιση τρεισήμισι χρόνων του αντιφρονούντα Χου Τζία στην Κίνα και έκανε έκκληση για μποϊκοτάρισμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 8 Αυγούστου.

"Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση αυτή. Η κινεζική δικαιοσύνη, ακολουθώντας τις διαταγές των αρχών, ρίχνει λάδι στη φωτιά μόλις τέσσερις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία καλεί "αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και μέλη των βασιλικών οικογενειών να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών".
Η Κίνα καταδίκασε χθες σε φυλάκιση τρεισήμισι χρόνων το γνωστό αντιφρονούντα Χου Τζία με την κατηγορία "της υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας".
Στα τέλη Μαρτίου, ο αντιφρονών Γιανγκ Τσούνλιν, ο οποίος είχε ζητήσει με ανοικτή επιστολή του να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για "υποκίνηση εξέγερσης".
Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να αφαιρέσει από το πρόγραμμα της διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας το περασμά της από το Θιβέτ, χαρακτηρίζοντας το κινεζικό σχέδιο "προβοκατόρικο", μετά και από την καταστολή των αντι-κινεζικών διαδηλώσεων τον Μάρτιο στη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ. Το πέρασμα της ολυμπιακής φλόγας από το Θιβέτ θα είναι μια ενέργεια "σκόπιμα προβοκατόρικη και προσβλητική", υπογράμμισε ο κ. Γκιάρι μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Πηγή: ΑΠΕ