Ειδήσεις

5 Ιουν 2008

Αποτελειώνουν την Ηλεία παράνομες χωματερές και αμμοληψίες

Ασυνείδητοι συνεχίζουν να καταστρέφουν, ό,τι άφησε πίσω της η φωτιά στην Ηλεία. Ερασιτεχνικά βίντεο-ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό που προέβαλε την Πέμπτη ο «Alpha», αποκαλύπτουν εγκληματικές παρεμβάσεις σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες από την ΕΕ, ποτάμια που χάνονται από παράνομες εργασίες στις κοίτες τους και παράνομες χωματερές όπου κάθε σούρουπο ασυνείδητοι βάζουν φωτιές και καίνε σκουπίδια, πνίγοντας στους καπνούς και τα τοξικά αέρια τους κατοίκους.
Απόγευμα Τρίτης 3 Ιουνίου 2008 ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε ένα βίντεο-ντοκουμέντο στα μαρτυρικά χωριά της Ηλείας.
…………
Συνεχίζεται

Μέσα στο καμένο δάσος κοντά στο χωριό Αρτέμιδα παράνομες χωματερές καίγονται απ’ άκρη σ’ άκρη. Η φωτιά μπαίνει από ασυνείδητους, όταν σουρουπώνει. Ο καπνός είναι ιδιαίτερα τοξικός και καλύπτει –όπως διακρίνεται στο βίντεο- μια τεράστια έκταση. Χωριά που καταστράφηκαν στις φονικές πυρκαγιές του 2007, εξακολουθούν να πνίγονται στους καπνούς, όχι του δάσους που καίγεται, αλλά πλαστικών, ελαστικών και άλλων απορριμμάτων.
Την ίδια ώρα, τεράστιοι όγκοι αμμοχάλικου στις όχθες του ποταμού Νέδα, που φέρει το όνομα της θεότητας του νερού, εξαφανίζεται.
Οι εικόνα καταγράφηκε από ένα ακόμη ερασιτεχνικό βίντεο-ντοκουμέντο, που τραβήχτηκε λίγο μετά τις παράνομες εργασίες στον ποταμό και έφθασε στον «Alpha» μαζί με τις καταγγελίες για την έκταση των ανθρώπινων παρεμβάσεων. Όπως είπε στον «Alpha» ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι επιτήδειοι εργολάβοι «βαφτίζουν την αμμοχαλικοληψία αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς να υπολογίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χωρίς να υπάρχει καμία άδεια από αρμόδια Αρχή». Δύο φωτογραφίες που παρουσίασε ο «Alpha» σήμερα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στην πρώτη διακρίνεται το ποτάμι όπως ήταν πριν γίνουν οι εργασίες και η δεύτερη μετά, όπου η κοίτη του ποταμού έχει εξαφανισθεί με κίνδυνο σε περίπτωση που βρέξει, να πλημμυρίσει όλη η περιοχή.
Η καταστροφή είναι τεράστια, ωστόσο οι εργασίες μολονότι διακόπηκαν με εισαγγελική εντολή, δεν σταμάτησαν, αλλά όπως υποδηλώνει η παρουσία εκσκαφικών μηχανημάτων ακόμη και σήμερα στον ποταμό, συνεχίζονται.
Η καταστροφή στην Ηλεία συνεχίζεται και στο δάσος. Η ξηρασία έχει προκαλέσει διάβρωση του εδάφους, οι ρίζες των δένδρων έχουν βγει από το χώμα και πολλά δένδρα έχουν αρχίσει να πέφτουν.
Όπως είπε στον «Alpha» ο δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής, ακόμη και τεχνητή αναδάσωση να γίνει, πρέπει να περάσουν 20 χρόνια για να επανέλθει το περιβάλλον στην κατάσταση που ήταν.
Την ίδια ώρα, ο βυθός στη λίμνη Καϊάφα κινδυνεύει να νεκρωθεί, καθώς κανείς δεν έλαβε μέριμνα και η στάχτη κατακάθισε στον πυθμένα. Το περσινό καλοκαίρι στη Πελοπόννησο κάηκαν 1.785.000 στρέμματα, Από αυτά τα 300.000 στρέμματα ήταν σε προστατευόμενες περιοχές. Οι συνέπειες θα είναι άμεσες, προειδοποιούν οι ειδικοί. Διάβρωση, ερημοποίηση, αύξηση θερμοκρασίας, πλημμύρες.