Ειδήσεις

30 Ιουν 2008

Μπαίνει ο Ιούλιος και κλείνουν οριστικά τα νοσοκομεία!

Οι «ευρηματικές» ρυθμίσεις και οι εμβαλωματικές τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας για το καθεστώς εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ. κρίθηκαν παράνομες από την ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου.
Το Ε.Ε. συνεδρίασε, έπειτα από την ένσταση που είχε καταθέσει ο επίτροπος του Ηρακλείου (με θέμα τις απλήρωτες εφημερίες στο Ρέθυμνο) , βασιζόμενος στο γεγονός ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης για τις εφημερίες δεν είναι σύννομη και αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο…
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας), αποφάσισε τη διασφάλιση της άμεσης καταβολής των απλήρωτων εφημεριών των ιατρών του Ρεθύμνου, θεωρώντας ότι πρόκειται για δεδουλευμένα και ότι πραγματοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση των ιατρών!
Όμως, από 01/07 θα πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία που θέτει ως εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, αυτόν των 48 ωρών για τους ειδικευμένους ιατρούς και 56 ωρών για τους ειδικευόμενους. Ενημερωτικά, με το υπάρχων καθεστώς της «συγνωστής πλάνης» (υπενθυμίζουμε πως η χώρα μας δεν έχει εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον περιορισμό των υπερωριών των γιατρών και έχει προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση πληρώνοντας τους γιατρούς για τις εφημερίες που κάνουν, κατά παράβαση επί της ουσίας του ευρωπαϊκού κανονισμού) ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των ιατρών υπερβαίνει κατά πολύ τον προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνά ακόμη και τις 110 ώρες, εβδομαδιαίως!
Οι ιατροί όλων των νοσοκομείων της Ελλάδος είναι πλέον αποφασισμένοι να λειτουργήσουν “και” ως νομοταγείς πολίτες και θα καταθέσουν τα νέα προγράμματα εφημεριών, με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.Κάτι που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα έχουν εφημερεύοντες ιατρούς μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Και μετά;;; Όπως, εύστοχα, σχολίασε ο συνάδελφος συνδικαλιστής Κώστας Γιαννάκενας: τις ακάλυπτες μέρες ας τις καλύψουν αυτοί που μας εμπαίζουν σχεδόν 3 χρόνια αρνούμενοι να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία…
Η μοναδική διαφαινόμενη λύση, στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ε.Σ.Υ., από την ίδρυση του ακόμη, είναι να προσληφθούν εντός 10ημέρου 5.500 ιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας!
Το μπαλάκι σε σας, κύριε Αβραμόπουλε…

Στέφανος Παραστατίδης

http://www.epikairo.gr/
Type rest of the post here

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ante na doume ti tha skarfistei twra o polimixanos avramopoulos pali...