Ειδήσεις

20 Ιουν 2008

Ανδρέας Φούρας: Είναι σεισμόπληκτος ο δήμος Πατρέων και όχι ο δήμος Ρίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κήρυξε ορισμένους δήμους σεισμόπληκτους διατρεχόμενο από μιζέρια

«Δημόσια και κατ’ επανάληψη ζήτησα να κηρυχθεί ολόκληρος ο Νομός Αχαΐας σεισμόπληκτος. Αντί τούτου το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε σε μια απόφαση κήρυξης ορισμένων Δήμων ως σεισμόπληκτων, που διατρέχεται από μιζέρια.
Είναι σεισμόπληκτος ο Δήμος Πατρέων, αλλά όχι ο Δήμος Ρίου, παρότι επί της ουσίας Πάτρα και Ρίον αποτελούν ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Δεν είναι σεισμόπληκτος ο Δήμος Αιγείρας παρότι το οίκημα που στέγαζε το Δημαρχείο της, κατεστράφη ολοσχερώς. Δεν είναι σεισμόπληκτη η κοινότητα Λεοντίου παρότι οι μισές της κατοικίες υπέστησαν σοβαρότατα πλήγματα. Αυτού του είδους οι αντιφάσεις επιτρέπουν το χαρακτηρισμό της απόφασης ως μίζερης και τεκμηριώνουν πλήρως τη θέση για κήρυξη ολόκληρου του Νομού ως σεισμόπληκτου.
Επιπλέον, η απόφαση αυτή καλύπτει μόνο την αποκατάσταση των κτιρίων. Ο σεισμός όμως εκτός από τα κτίρια πλήττει σοβαρά την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών που τον υφίστανται. Αναμένουμε λοιπόν, μια σειρά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα καλύψουν την ανάγκη αποκατάστασης κανονικών ρυθμών στην οικονομική ζωή της πόλης.
Από εκεί και πέρα παραμένει πάντοτε σε εκκρεμότητα η ανάγκη εκπόνησης ενός αυτόνομου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και θα αντιμετωπίζει σοβαρά και αποτελεσματικά τις αναπτυξιακές ανάγκες των Νομών Αχαΐας και Ηλείας».

Ανδρέας Φούρας
Δήμαρχος Πατρέων