Ειδήσεις

25 Ιουν 2008

Ελλαντανάμο - Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους ανήλικους πρόσφυγες στο Κέντρο Κράτησης στη Λέσβο

Το βράδυ της Κυριακής, 22 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην πόλη της Μυτιλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Λέσβου και το Δήμο Μυτιλήνης και με τη στήριξη της Πρωτοβουλίας υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Λέσβου «Προς Φυγή». Οι εκδηλώσεις αυτές αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία και αποτέλεσαν αφορμή για να αναδειχθούν ζητήματα που σχετίζονται με την υποδοχή των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων (μεταξύ των οποίων και αιτούντες άσυλο), που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στη Λέσβο, την κατάσταση στο κέντρο προσωρινής διαμονής (κράτησης) αλλοδαπών και τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
…………..
Συνεχίζεται

Κατά την επίσκεψή του στο κέντρο κράτησης της Παγανής, το κλιμάκιο της Ύπατη Αρμοστεία διαπίστωσε την κατάσταση πολλών δεκάδων αλλοδαπών ασυνόδευτων ανηλίκων, που παραμένουν έγκλειστοι στο κέντρο κράτησης εδώ και πάνω από δυο βδομάδες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προώθησή τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας και κοινωνικής μέριμνας. Ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα έκρυθμη κατάσταση. Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για άμεση εξεύρεση χώρου φιλοξενίας, κατάλληλου να στεγάσει τους ανηλίκους, και προώθησή τους σε αυτόν, σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης και το Νομάρχη Λέσβου, ο οποίος και έχει διατυπώσει σχετικές προτάσεις.
Η Ύπατη Αρμοστεία διαπίστωσε επίσης σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, που αφορούν τις συνθήκες κράτησης στη Λέσβο, όπως είναι ο μη τακτικός προαυλισμός των κρατουμένων, η μη εξασφάλιση του δικαιώματος για τηλεφωνική επικοινωνία, και οι ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες υγιεινής στους θαλάμους. Είναι εμφανές ότι το κέντρο της Παγανής πρέπει να αντικατασταθεί με άλλες δομές, που να πληρούν τις ελάχιστες διεθνείς προδιαγραφές κράτησης.
Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι οι αιτούντες άσυλο, κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να κρατούνται, και κάνει έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών να διασφαλίσει στην πράξη ότι, τουλάχιστον, η υποβολή αιτημάτων ασύλου στα σημεία εισόδου δεν συνεπάγεται μακρύτερο χρόνο κράτησης.

Γιάννης Μ. Νέγρης