Ειδήσεις

25 Ιουν 2008

Υπογράψτε και εσείς τη διακήρυξη εθελοντικής δέσμευσης για την εξοικονόμηση του νερού - Διαβάστε και δώδεκα τρόπους εξοικονόμησής του

Ανταποκριθείτε και εσείς στο κάλεσμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, του ΣΚΑΪ, της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπογράψτε στη σύνδεση αυτή τη διακήρυξη εθελοντικής δέσμευσης για την εξοικονόμηση του νερού.
Διαβάστε δώδεκα απλές λύσεις, που μπορούμε να εφαρμόζουμε περιορίζοντας τη σπατάλη του νερού, χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και την καθαριότητα και την υγιεινή των δημόσιων χώρων:
...........
Συνεχίζεται...
1. Αξιολογούμε τις επιπτώσεις των μεγάλων έργων δέσμευσης νερών από ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των πόλεων και αποφασίζουμε κατά πόσο μπορούν να αντικατασταθούν από μικρότερα τοπικά έργα, τα οποία δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως τα φράγματα ανάσχεσης.

2. Όταν πρόκειται να δοθούν νέες άδειες γεωτρήσεων για την άρδευση των καλλιεργειών, εκτιμούμε τη δυνατότητα ανόρυξης νέων γεωτρήσεων για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις από την υπεράντληση των υπόγειων υδροφορέων.

3. Πρωτοστατούμε στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τη διατήρηση των υπόγειων αποθεμάτων, εμπλουτίζοντάς τα με ανακυκλωμένο ή αφαλατωμένο νερό, μέσα από προσεγγίσεις ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης.

4. Παρακολουθούμε και συντηρούμε συστηματικά τα αρδευτικά δίκτυα. Παρέχουμε τόσο νερό άρδευσης, όσο είναι απαραίτητο για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες σε νερό των διαφόρων καλλιεργειών, ή εγκαθιστούμε υδρομετρητές για την αποφυγή της σπατάλης του νερού από τους καλλιεργητές.

5. Βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα των δικτύων ύδρευσης, συντηρούμε το δίκτυο και αλλάζουμε τους σωλήνες, εγκαθιστούμε σύστημα παρακολούθησης των διαρροών και επεμβαίνουμε άμεσα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες.

6. Αξιοποιούμε το ανακυκλωμένο νερό που παράγεται από τους βιολογικούς σταθμούς αστικών λυμάτων για το πότισμα πάρκων και επιλεγμένων καλλιεργειών.

7. Επαναχρησιμοποιούμε το νερό στη βιομηχανία, όσες φορές είναι δυνατόν και, μ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε τη σπατάλη του καθαρού πόσιμου νερού.

8. Σχεδιάζουμε την παροχή κινήτρων για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης νερού, ώστε να επιδοτούνται τόσο εγκαταστάσεις συλλογής βρόχινου νερού, όσο και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

9. Κατευθυνόμαστε στην αύξηση των τιμολογίων για όσες εταιρείες δεν εξοικονομούν νερό και στη θέσπιση προστίμων για όσους καταναλωτές σπαταλούν νερό, μέσω της κλιμακωτής αύξησης των τιμολογίων, με τη δέσμευση ότι οι πόροι από τα πρόστιμα θα διατίθενται για τη συντήρηση του δικτύου και για την καινοτόμο έρευνα τρόπων εξοικονόμησης νερού.

10. Βοηθάμε στη διάδοση και προώθηση πράσινων επαγγελμάτων που έχουν σχέση με το νερό (π.χ. τεχνικοί εγκαταστάσεων συστημάτων εξοικονόμησης νερού, καθώς και προϊόντων που διαθέτουν ανάλογες προδιαγραφές).

11. Διοργανώνουμε εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών με διάφορα μέσα (έντυπα, εκδηλώσεις, αφιερώματα, κλπ) για την έγκαιρη και αποτελεσματική ευαισθητοποίησή τους στη μείωση της σπατάλης του νερού. Μεριμνούμε για την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο για μαθητές, όσο και για επαγγελματίες, σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει στην εξοικονόμηση του νερού.



12. Φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες και τους συνεργαζόμενους φορείς για την ιεράρχηση των μεθόδων διαχείρισης του νερού και τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας επιδιώκοντας τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση των πολιτικών και των σχεδίων βιώσιμης διαχείρισης του νερού σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης.



Από: http://medicitizen.blogspot.com/2008/06/blog-post_24.html