Ειδήσεις

30 Μαρ 2008

Ξέρετε τι πέτυχε μέχρι τώρα η εξωτερική μας πολιτική;

Του Αγίου


Ναι, η άνετη Κυβέρνηση – Καραμανλή που έλεγε υπομειδιώντας ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της και ότι το ζόρι το τραβούν οι αντίπαλοι της στα Σκόπια, τώρα ικετεύει για μια νέα, έστω και Σαββατοκυριακάτικη «πρόταση-Νίμιτζ» για να βγει από το αδιέξοδο και να πάρει μια ανάσα μέχρι το Βουκουρέστι.
Όμως, όπως δεν μπορείς να παρακολουθήσεις έναν άνθρωπο σε παραληρηματική κρίση, έτσι ακριβώς είναι αδύνατο να πάρεις στα σοβαρά την παραληρηματική εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης - Καραμανλή, όπως εκδηλώνεται και εκφράζεται στο ζήτημα.
Το περίφημο «όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» που αποτελούσε, αν θυμάστε (από τότε πέρασαν δύο ολόκληρες εβδομάδες!), την κόκκινη γραμμή στην διαπραγμάτευση απαλείφθηκε πλέον από τα κείμενα που αναγιγνώσκει ο κ. Καραμανλής και τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, η οποία ως συνήθως διαμορφώνει κλίμα υποχώρησης στο εσωτερικό δίνοντας συνεντεύξεις στο εξωτερικό!
Αυτό διέπραξε πάλι σε συνέντευξή της στην μεγάλη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine», όπου η Υπουργός του κ. Καραμανλή επί των Εξωτερικών δηλώνει: «τα ονόματα «Άνω Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία», θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βάση για συζητήσεις».
Πέρα της «αηδίας» περί «βάσης συζήτησης» σε αυτή την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, που, για να μη ξεχνιόμαστε και πάλι, η ίδια η Κυβέρνηση-Καραμανλή επέλεξε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις, με το περίφημο προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, δίχως πολιτικό ή διπλωματικό νόημα : «μη λύση, μη ένταξη», ένα βασανιστικό ερώτημα εγείρεται:
Καλά, το ίδιο πράγμα είναι το «Άνω» με το «Νέα», ως προσδιορισμοί στο Μακεδονία; Φυσικά και όχι και ακόμη φυσικότερα το δίδυμο Καραμανλή – Μπακογιάννη μοιάζει να μην έχει κανένα απολύτως επεξεργασμένο concept για το όνομα.
Αυτά βλέπουν και οι διαπραγματευτές, καλοθελητές και μυστήριοι/ες, που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, μετά από την ανοιχτή πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης, και μας δουλεύουν κανονικά.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση με την ανακόλουθη στάση της στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ είναι σαφές: «δώστε μια λύση που να μπορούμε να την «πουλήσουμε» στην ελληνική κοινή γνώμη, για να τελειώνουμε και να τελειώνετε».«Άντε παιδιά να ξεμπερδεύουμε»!
Είναι τόση η ανικανότητα τους να πείσουν ακόμη και τους φίλους τους για το πραγματικό διακύβευμα στην υπόθεση του ονόματος της γείτονος, που μετά από τόσα χαμόγελα και διαβουλεύσεις, τόσα δείπνα και τόσα πήγαινε – έλα, διαβάζουν (και μαζί με αυτούς και εμείς) στους «Washington Τimes», την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να δηλώνει, αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας, ότι: «θα ήταν κρίμα αν κάτι που έχει σχέση με την αρχαιότητα στεκόταν εμπόδιο σε αυτό που νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη Μακεδονία… Η είσοδος της Αλβανίας, της Κροατίας και της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια σε μια στιγμή που χρειάζεται», αναφερόμενη παράλληλα σε τρεις χώρες οι οποίες «έχουν αποδείξει» την αξία τους.
Με τις υγείες σας, λοιπόν, κυβερνώντες και Έλληνες πολιτικοί, γενικότερα, καθώς όσο δεν αντιδρά η εξ αριστερών αντιπολίτευση, δυναμικά, σε αυτή την κατάσταση και «κάνει την πάπια», θα είναι σε κάποιο βαθμό συνυπεύθυνη στην τελική, άκρως προβληματική και αντίθετη με τα ελληνικά συμφέροντα λύση.
Το έχουμε πει εκατοντάδες φορές, ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε εθνικιστικά την υπόθεση. Ποτέ δεν είπαμε ότι οι γείτονες δεν έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό (τους). Δεν τους λέμε «Σκοπιανούς», αλλά όπως αυτοί οι ίδιοι θέλουν να αποκαλούνται. Άλλο όμως αυτό και άλλο η ονομασία του όμορου προς την ελληνική Μακεδονία κράτους.
Ξέρετε τι πέτυχε μέχρι τώρα η εξωτερική μας πολιτική; Η γυναίκα μου, που κατάγεται από την ελληνική Μακεδονία, να αποφεύγει να το δηλώνει στην δουλειά της και στους γνωστούς της. Όσες φορές είπε – στη χώρα της ΕΕ που ζούμε – ότι είναι από την Μακεδονία, άκουσε να την ρωτούν τι πρόβλημα έχει με την Ελλάδα!
Είναι γεγονός. Όπως κατακλυσμιαία θα είναι τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν αν δεχθούμε αυτό που η Κυβέρνηση άφησε να επικρατήσει ως κυρίαρχη διπλωματική άποψη, ότι δηλαδή «η Ελλάδα έχει δικαιώματα στην αρχαιολογία της περιοχής, ενώ η «Μακεδονία» αποκλειστικά πολιτικά δικαιώματα σε αυτήν.
Εδώ έγινε το λάθος και αν αύριο προκύψει κάποιο κράτος με την ονομασία «Ν. R. Macedonia» - όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει - να δείτε πώς σε ελάχιστο διάστημα εκτός από τα σημαινόμενα, ως προς το «Μακεδονία» θα μεταβληθούν και αυτά ως προς το «μακεδονικός».
Όσο για το χαμένο κύρος της Ελλάδας θεωρώ ότι είναι πλέον περιττό να συζητήσουμε.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Θέμος Αναστασιάδης: Περιμένω τα χειρότερα αλλά κυρίως τη δικαίωση

«Να μιλήσουμε για τα τρέχοντα» είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος, «για τα κατατρέχοντα» διόρθωσε με χιούμορ ο Θέμος Αναστασιάδης και ξεκίνησαν μια συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις του θέματος που έφερε το δημοσιογράφο "στο μάτι του κυκλώνα".
Τα χειρότερα, ακόμα και το να καταδικαστεί για κακούργημα και άρα να προφυλακιστεί, είπε ότι περιμένει ο Θέμος Αναστασιάδης στην εκπομπή «Αυτός μας έλειπε», σήμερα το πρωί.
Χαρακτήρισε όμως «σκευωρία» την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα βρεθούν κάποιοι έντιμοι που θα πουν: «Ως εδώ».
Είπε ακόμα ότι τον ενδιαφέρει μόνο η δικαίωση και όχι η ταλαιπωρία που θα τραβήξει μέχρι να λήξει αυτή η «πολιτική δίωξη» - έτσι χαρακτήρισε την περιπέτειά του.
Όσο για την ταλαιπωρία που υφίσταται, είπε με το γνωστό του χιούμορ: «Ας γίνει ένα συντονιστικό όργανο καταπολέμησης Θέμου. Δεν τα προλαβαίνω όλα μαζί».
Για το ενδεχόμενο να προφυλακιστεί είπε ότι δεν τον απασχολεί περισσότερο από το αποτέλεσμα του σημερινού ντέρμπι και ότι τα μόνα πράγματα που έχει στο μυαλό του είναι να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»και να είναι καλά η οικογένειά του.
Στην ερώτηση του Ανδρέα Μικρούτσικου για το πώς έχει εξηγήσει στα παιδιά του όλα αυτά που ακούνε στην τηλεόραση απάντησε ότι τους είπε πως πρόκειται για μια «ευρύτερη συνωμοσία των Παναθηναϊκών εναντίον του μπαμπά» και πριν λίγες μέρες με αφορμή την Εθνική επέτειο είπε στα μικρότερα «οι Τούρκοι μας «την πέφτουν».
Όταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος τον ρώτησε πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο δεύτερο γύρο επίθεσης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου απάντησε με τη φράση που κάνει σουξέ αυτές τις μέρες, «καλώς τα παιδιά».
Και αναφερόμενες σε γενικότερες επιθέσεις είπε: «Μολών λαβέ. Για να δούμε τι μπορείτε να μου κάνετε....»
Για την εκπομπή του είπε ότι συνεχίζεται, αλλά δεν έχει τις παλιές της επιδόσεις γιατί προβάλλεται μετά από τον «τυφώνα» που λέγεται Λαζόπουλος ο οποίος είναι σε πολύ καλή φόρμα.
Όταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος του ζήτησε να αναφερθεί σε παραδείγματα ανθρώπων που τον «ξέσκισαν», μίλησε για τηλεοπτικούς σταθμούς.
Αναφέρθηκε στο «Mega» που είπε ότι το έκανε λόγω ανταγωνισμού, στον «Antenna» λέγοντας «ναι, εν μέρει», στο «Alter» λέγοντας «σύσσωμο», στο «Star» λέγοντας «καθόλου» και στον «Alpha» λέγοντας «50-50 ή 49-51».
Τέλος, θετικά μίλησε για τη στάση που τήρησαν απέναντί του η Λιάνα Κανέλλη και ο Σταμάτης Μαλέλης.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σουηδία: Διπλάσια κατώτερη σύνταξη αλλά και 85% περικοπή για πρόωρη συνταξιοδότηση














.
Μήνυμα αναγνώστη

Σας στέλνω έγγραφο που δείχνει ότι η σύνταξή μου στην Σουηδία, αν συνταξιοδοτηθώ στην ηλικία των 63 ετών αντί των 65, θα περικοπεί κατά 85 %.
Στο ίδιο έγγραφο φαίνεται όμως ότι η κατώτερη σύνταξη στη Σουηδία είναι η διπλάσια από αυτήν στην Ελλάδα.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πενήντα έξι χρόνια από την εκτέλεση του Μπελογιάννη

Κυριακή 30 Μαρτίου 1952.
Στις 3:20΄αποχωρούσε η φάλαγγα από τις φυλακές και στις 3.48΄ βρίσκονταν οι μελλοθάνατοι στον τόπο εκτέλεσης, το Γουδί.
4:10΄ξημερώματα.

Εκτελούνται οι Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.
Μέρα και ώρα που ούτε και αυτοί οι Γερμανοί δεν εκτελούσαν.
Υπό το φως των προβολέων…

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δικαιολογία για τα εσωτερικά μας προβλήματα η μη αποδοχή της πρότασης Νίμιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε σήμερα από το Μπρντό της Σλοβενίας, ότι "η μη αποδοχή της τελευταίας πρότασης Νίμιτς από την ελληνική πλευρά αποτελεί, ουσιαστικά, μία προσπάθεια να βρεθεί δικαιολογία στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, και κυρίως στα πολιτικά, με στόχο την παρεμπόδιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι".
"Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί πρόοδο και επίλυση, ή θέλει μόνο να βρει δικαιολογία για το μπλοκάρισμα και την παρεμπόδιση των στόχων του ΝΑΤΟ στην περιοχή", συμπλήρωσε ο κ, Μιλόσοσκι.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση ότι τα Σκόπια θεωρούν την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς ως τελική. "Μετά από 15 χρόνια πιέσεων και εκβιασμών, θεωρούμε την πρόταση Νίμιτς ως τελική. Και ο ίδιος έτσι το έθεσε. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τίθεται καν θέμα αν θα υπάρξει νέα πρόταση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων
Κληθείς να σχολιάσει τις πιθανότητες της χώρας ενόψει της Συνόδου του Βουκουρεστίου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το 2008 θα είναι ιστορικό έτος για τη χώρα. "Η Μακεδονία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει εκπληρώσει όλα τα σχετικά κριτήρια και ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό και, όπως και εμείς, πιστεύουν ότι η ένταξη της Μακεδονίας στη Συμμαχία θα είναι προς όφελος όλων", δήλωσε ο Μιλόσοσκι.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Θύμα αυτοχαρακτηρίζεται ο εργατολόγος

Δήλωση με την οποία χαρακτηρίζει τον εαυτό του «θύμα», καταγγέλλοντας ότι «οι πραγματικοί ένοχοι είναι ελεύθεροι», έκανε στην «Κ.Ε.» ο προφυλακισμένος εργατολόγος.

Η δήλωση έγινε μέσω των συνηγόρων του και έχει ως εξής:«Θύμα μιας σκοτεινής υπόθεσης και του κλίματος κατασταλτικού ιδεασμού, οδηγήθηκα στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι πραγματικοί ένοχοι είναι εκτός φυλακής και πληρώνουν όσοι επιχειρούν να καταγγείλουν την έκνομη λειτουργία της εξουσίας. Εκείνοι που μεθόδευσαν την διαπόμπευσή μου, επιχειρούν τώρα και την φυσική μου εξόντωση, βρίσκοντας δυστυχώς ευήκοα ώτα και στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Της Γιάννας Παπαδάκου
Από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...