Ειδήσεις

27 Ιουν 2008

Κούκλες με σύνδρομο Down

Μπορεί να έχουν σύνδρομο Down, τύφλωση, να κάνουν χημειοθεραπεία, δεν παύουν όμως να είναι κούκλες. Και δεν συμφωνούν όλοι με τη διάθεση τους στην αγορά. Για ορισμένους είναι ένα κακό αστείο, για άλλους όμως μια αντανάκλαση της πραγματικότητας.
Η πρώτη εντύπωση είναι συνήθως ψευδής. Μοιάζουν με όλες τις άλλες κούκλες και δείχνουν τέλειες όσον αφορά την πλαστικότητά τους. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως επιβεβαιώνει πως παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε ορισμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το στόμα τους είναι μισάνοιχτο και φαίνεται η γλώσσα, τα αυτιά είναι χαμηλότερα
Η πρώτη εντύπωση είναι συνήθως ψευδής. Μοιάζουν με όλες τις άλλες κούκλες και δείχνουν τέλειες όσον αφορά την πλαστικότητά τους. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως επιβεβαιώνει πως παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε ορισμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το στόμα τους είναι μισάνοιχτο και φαίνεται η γλώσσα, τα αυτιά είναι χαμηλότερα στο κεφάλι, ο λαιμός κοντός και τα μάτια τους ελαφρώς τραβηγμένα. Κάπως έτσι είναι μια κούκλα με σύνδρομο Down, η κούκλα που έχει σχεδιαστεί για να δώσει στα παιδιά με αυτή τη γενετική διαταραχή ένα παιχνίδι το οποίο αναπαριστά τον ίδιο τους τον εαυτό.
………..
Περισσότερα: http://www.tanea.gr

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σύλληψη δημοσιογράφου - blogger στο Αγρίνιο!

Ύστερα από δυο επώνυμες καταγγελίες και την υποβολή μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμιση από πολιτικά πρόσωπα (ένα από τη ΝΔ και ένα από το ΠΑΣΟΚ) συνελήφθη από άνδρες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ο εκδότης της εφημερίδας «Το Παρόν της Αιτωλοακαρνανίας» και διαχειριστής του blog paronait.blogspot.com, Νίκος Μουρτζιάπης.
Ο Νίκος Μουρτζιάπης κρατείται στην Ασφάλεια Αγρινίου και αναμένεται να προσαχθεί στον Εισαγγελέα Αγρινίου.
Το συγκεκριμένο blog αυτήν τη στιγμή έχει καταργηθεί.
---------------

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ούτε ένας βουλευτής δεν βρέθηκε να δώσει αίμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αιμοδοσίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Υπαλλήλων του Κοινοβουλίου!

Όπως ενημέρωσε την εφημερίδα Εspresso ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Θώδας: «Από την αίθουσα του εντευκτηρίου της Βουλής που γινόταν η αιμοληψία πέρασαν συνολικά ενενήντα τρεις υπάλληλοι, ένας παραπάνω από την προηγούμενη φορά. Από βουλευτές, όμως, δεν είδα κανέναν!».
………
Συνεχίζεται

Όπως άλλωστε δεν εντοπίσαμε και εμείς, αλλά και όλοι οι δημοσιογράφοι που μπαινόβγαιναν στην αίθουσα για να δουν εάν θα περάσει κανένας βουλευτής - όπως συνέβαινε παλαιότερα. Παλαιότερα, όμως, ήταν προεκλογική περίοδος και μια φωτογραφία με τον βουλευτή να δίνει αίμα -όσο να ’ναι- ευαισθητοποιούσε τους ψηφοφόρους. Στην παρούσα φάση όμως φαίνεται ότι δεν κρίθηκε αναγκαίο από τους εκπροσώπους του έθνους, γι’ αυτό και δεν πάτησε κανείς στην αίθουσα του εντευκτηρίου, που άλλες ημέρες γεμίζει από βουλευτές.Σύμφωνα με τον Βασίλη Θώδα, η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής γίνεται δύο φορές το χρόνο. Κάθε Νοέμβριο - Δεκέμβριο και κάθε Ιούνιο - Ιούλιο. Οι μονάδες αίματος φυλάσσονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών και, ως επί τω πλείστον, είναι για την κάλυψη τυχόν αναγκών που μπορεί να υπάρξουν για τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η αιμοληψία έγινε σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αιματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς», «Το Αρχέγονο Κύτταρο».Ως είθισται, μάλιστα, όσοι υπάλληλοι δίνουν αίμα παίρνουν μία με δύο ημέρες επιπλέον άδεια σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.


Προχθές οι βουλευτές καλούνταν να δώσουν αίμα στο Εντευκτήριο της Βουλής όπου ελάμβανε χώρα πρόγραμμα αιμοδοσίας υπό την υψηλή εποπτεία του Δημήτρη Σιούφα.
Όμως, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, η προσέλευση ήταν μικρή.


Άλλη μια επιβεβαίωση ότι η εθνική αντιπροσωπεία δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένας πιστός καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Φτάνει στον Πειραιά αύριο το απόγευμα η Αργώ

Το μυθικό πλοίο «Αργώ» που ξεκίνησε από το Βόλο (αρχαία Ιωλκός ) κάνοντας το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό τη Βενετία θα προσεγγίσει τον Πειραιά αύριο το απόγευμα, ως ενδιάμεσο σταθμό και θα αγκυροβολήσει σε προβλήτα της Ακτής Μιαούλη (Πύλη Ε9
Από εκεί ο Δήμαρχος Πειραιά και κόσμος, θα κατευοδώσουν το προϊστορικό πλοίο τη Δευτέρα 30/6/08 και ώρα 10π.μ., αποδίδοντας τη δέουσα σημασία στην ιστορική και πολιτιστική αξία αυτού του εγχειρήματος.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τι είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης βγαίνοντας από τη Βουλή για τον υπουργό που ταξίδεψε με το Χριστοφοράκο

Κατά την έξοδο του σήμερα από τη Βουλή, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης σχετικά με το σκάνδαλο Siemens ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απάντησε:
Οι επιχειρηματίες είθισται να προστατεύουν τους καλούς πελάτες και καλός πελάτης είναι και η Siemens και η Ν.Δ. σε αυτό το πρακτορείο. Το να προστατεύουν οι επιχειρηματίες τους πελάτες είναι κάτι που συμβαίνει. Το να καλύπτουν οι εισαγγελείς κάποια πράγματα, αυτό νομίζω ότι πρέπει να το ελέγξουμε.
....
Συνεχίζεται...
-----

Τέλος κατόπιν επιμόνων ερωτήσεων των δημοσιογράφων για το όνομα του υπουργού ή του κορυφαίου Κυβερνητικού στελέχους που εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens, o Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατέληξε: Είπα στον κ. Πρωθυπουργό, ο ίδιος να αποκαλύψει σε ποιον έπεσαν οι υποψίες του χθες και σε ποιον τηλεφώνησε. Δεν τηλεφώνησε σε όλους τους υπουργούς του. Τηλεφώνησε σε ένα συγκεκριμένο υπουργό και είχε μεγάλη αγωνία. Ας το αποκαλύψει ο Πρωθυπουργός, ή να ψάξει να το βρει ο εισαγγελέας.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Για την υποτιθέμενη εμπλοκή πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Siemens, η Εισαγγελία αναγκάστηκε να διαψεύσει γραπτώς

Σήμερα, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο επικαλείτο «εισαγγελικούς και δικαστικούς κύκλους» για την υποτιθέμενη εμπλοκή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Χρίστου Βερελή, στην υπόθεση της Siemens, η Εισαγγελία αναγκάστηκε να διαψεύσει γραπτώς - κάτι το πρωτοφανές - ότι από την προανακριτική διαδικασία προκύπτει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.
..........
Συνεχίζεται...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37
10680 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

TΗΛ. (210)3665414-5
FAX: (210)3665420
e-mail : pressoffice@pasok.gr
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2008
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το δημοσίευμα εφημερίδας περί υποτιθέμενης εμπλοκής πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της SIEMENS και την διάψευσή του από την εισαγγελία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Από την αρχή της υπόθεσης Siemens και για όλες τις συναφείς υποθέσεις διαφθοράς και πολιτικού χρήματος, το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του, Γιώργος Παπανδρέου, έχουν πάρει μια ξεκάθαρη θέση: όλα στο φως όποιους και να αφορούν, με μια προανακριτική διαδικασία χωρίς υπονοούμενα και κατευθυνόμενες διαρροές, και σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την απόδοση των όποιων ευθυνών. Έχουμε επανειλημμένα στηλιτεύσει, όπως έκανε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την τακτική των επιλεκτικών διαρροών που επιχειρούν να χειραγωγήσουν επικοινωνιακά την όλη διαδικασία.



Σήμερα, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο επικαλείτο «εισαγγελικούς και δικαστικούς κύκλους» για την υποτιθέμενη εμπλοκή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Χρίστου Βερελή, στην υπόθεση της Siemens, η Εισαγγελία αναγκάστηκε να διαψεύσει γραπτώς - κάτι το πρωτοφανές - ότι από την προανακριτική διαδικασία προκύπτει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.


Εγκαλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για την επιχείρηση χειραγώγησης της δικαιοσύνης και δημιουργίας εντυπώσεων και την καλούμε να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στη Βουλή ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Οι δρόμοι του ψωμιού

Η Λαογραφική Εταιρία Βαρνάβα και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, εγκαινιάζουν απόψε την 3η Πανελλήνια Έκθεση Κεντημένου Ψωμιού, που επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι έχει προσλάβει πλέον ένα διεθνή χαρακτήρα.
………..
Συνεχίζεται

Οι «Δρόμοι του Ψωμιού» που ξεκίνησαν εδώ, στο Βαρνάβα, έχουν θέσει τα θεμέλια για την τεκμηριωμένη καταγραφή και διατήρηση της ιστορικής πολιτιστικής παράδοσης - επιβάλλεται όσο ποτέ στις μέρες μας - και που έχουν ως στοιχείο το πρώτο και σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου, όχι μόνο της παραδοσιακής διατροφής, αλλά και του υλικού βίου κάθε λαού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.


Φίλες και φίλοι,


για να πορευτούμε τους «Δρόμους του Ψωμιού», από το χθες στο σήμερα και το αύριο, αποτελεί αναγκαιότητα να διατρέξουμε μια ιστορική αναδρομή βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία.


Η πρώτη ιστορική ανακάλυψη του «ψωμιού» ανάγεται στην παρουσία του σε αιγυπτιακούς τάφους, περίπου το 3.000 π.Χ. Κι αυτή η εικόνα θέλει την Αίγυπτο πατρίδα του πρώτου ψωμιού.


Τα ιστορικά ντοκουμέντα της Μινωικής και Μυκηναϊκής περιόδου, μιας ταυτόχρονης περιόδου (Μινωικής) μ’ αυτή της Αιγύπτου, αν όχι και παλαιότερης, και ειδικότερα η γραφή της Γραμμικής Β, η γραφή των Μυκηναίων που έχει αποκρυπτογραφηθεί, μας δίνουν τα πρώτα απτά γραπτά ντοκουμέντα για το «ψωμί».


Τι είναι η Γραμμική Β;


«Η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, που είναι η μόνη γλώσσα που χρησιμοποιείται από το 1680 π.Χ. περίπου, έως σήμερα, χωρίς διαλείμματα», όπως επισημαίνει ο Λουί Γκοντάρ, που είναι και ο μοναδικός αρχαιολόγος που έχει σχεδιάσει και μελετήσει όλες τις πινακίδες που σώζονται στα ιερογλυφικά, τη Γραμμική Α, την Γραμμική Β και τον Δίσκο της Φαιστού.


Μια γραφή η οποία δημιουργήθηκε με αναπροσαρμογή των συλλαβογραμμάτων της Γραμμικής Α, και διασώθηκε ως τις ημέρες μας μέσω πινακίδων και αγγείων. Από αυτά τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία μπορούμε, πλέον, σήμερα να γνωρίζουμε πολλά για τη διατροφή των Μυκηναίων.


Τα κύρια είδη διατροφής των Μυκηναίων ήταν το κρέας, διάφορα είδη χυλού και ψωμιού από σιτάρι και κριθάρι, τυρί, γάλα, κουκιά, σύκα, σταφύλια, αχλάδια και μέλι.


Εκείνο όμως το ιστορικό γεγονός στο οποίο «Οι Δρόμοι του Ψωμιού» μπορούν πλέον να στηρίζουν την έρευνα, είναι πως στις πινακίδες της Γραμμικής Β, που βρέθηκαν στην Πύλο και στις Μυκήνες, περιγράφονται – μεταξύ άλλων – θεότητες και επαγγέλματα. Πρόκειται για ουσιαστικά στοιχεία που μέσω αυτών μπορούμε να τεκμηριώσουμε την καθημερινή και την κοινωνική οργάνωση ζωής εκείνης της ιστορικής περιόδου.


Στις πινακίδες της Γραμμικής Β΄ (Πύλου, Μυκηνών) δεσπόζουν η θεότητα si-to po-ti-ni-ja - Σίτου Ποτνία και η καταγραφή του επαγγέλματος του αρτοποιού (a-to-po-qo - αρτοκόπος).


Πρόσφατα, ο αρχαιολόγος Λουί Γκοντάρ, έκανε μια νέα σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Καδμείας, στην οδό Πελοπίδος, κάτω από το πολύβουο κέντρο της σημερινής Θήβας.



Στις πινακίδες, που προέρχονται από το αρχείο του ανακτόρου της Καδμείας διαβάζουμε για πρώτη φορά το όνομα της μεγάλης θεάς των Μυκηναίων»: Είναι η Μήτηρ Γη, που στα ιστορικά χρόνια εξελίσσεται ως Δήμητρα.



Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική.


Στις 238 κακοψημένες - ήταν «άψητες» και χαράσσονταν με την ιδιότυπη γραφή κατά περίπτωση, αλλά τελικά «ψήθηκαν» χάρη σε πυρκαγιά! - πήλινες πινακίδες, που χρειάστηκε δουλειά επτά ετών για να ερμηνευθούν, η αναφορά στη Μητέρα Γη (Δήμητρα) αποτελεί μια σπουδαία πηγή πληροφοριών.


Όλα αυτά μαζί με τις απεικονίσεις με ειδικά σύμβολα, που βρίσκουμε στη Γραμμική Β Γραφή (μετά το 1450 π. Χ.), για το σιτάρι και το κριθάρι σηματοδοτούν τους δρόμους του ψωμιού.


Η λέξη σίτος φαίνεται να χρησιμοποιείται για το σύνολο των δημητριακών καρπών και η καταγραφή του επαγγέλματος του αρτοποιού (a-to-po-qo - αρτοκόπος), πιστοποιούν ιστορικά ότι αυτός ο μεγαλειώδης πολιτισμός γνώριζε το ψωμί και το παρασκεύαζε.


Τα στοιχεία που φθάνουν σ’ εμάς από την κλασική περίοδο είναι περισσότερα και συγκεκριμένα.


Οι σιτοφάγοι λαοί που γνώριζαν την καλλιέργεια της γης, που ήξεραν να σπέρνουν, να θερίζουν και να παρασκευάζουν ψωμί, ήταν πολιτισμένοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες μας άφησαν ο Ησίοδος, ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος.


Άρα το επίπεδο πολιτισμού ενός λαού καθοριζόταν με γνώμονα το αν ο λαός αυτός γνωρίζει το σιτάρι. Σιτοφάγος δεν είναι εκείνος που καταναλώνει σπόρους σίτου, αλλά εκείνος που γνωρίζει να παρασκευάζει και να καταναλώνει ψωμί.


Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του σιταριού και του ψωμιού. Οι μαρτυρίες για την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή δημητριακών ταυτίζονται σχεδόν με την εικόνα του πλούτου και της ευημερίας. Η βασική τροφή του Έλληνα και όχι μόνον, ήταν πάντα το ψωμί!


Σύντομες ιστορικές αναφορές στο ψωμί

· Ο Δημόκριτος πέθανε σε βαθιά γεράματα. Στα πρόθυρα του θανάτου κι ενώ δεν είχε ελπίδα να ζήσει ούτε μια μέρα ακόμη, η αδελφή του λυπόταν γιατί ο θάνατος του αδελφού της θα την εμπόδιζε να πάρει μέρος αμέσως στη γιορτή των Θεσμοφορίων, προς τιμή της Δήμητρας. Τότε ο Δημόκριτος ζήτησε να του φέρει ζεστά ψωμιά και τ' ακούμπησε στα ρουθούνια του, για ν' αναπνέει το ζεστό αέρα. Έτσι κρατήθηκε στη ζωή, μέχρι να τελειώσει το τριήμερο της γιορτής. Σ’ αυτό βασίζεται η μαρτυρία του ότι ο σοφός Δημόκριτος φιλοξένησε το θάνατο στο σπίτι του τρεις μέρες και του πρόσφερε ζεστό ψωμί
(Διογένης Λαέρτιος, 9, 7, 43)


· Οι αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες αφού έκοβαν το ψωμί στα δύο, δοκίμαζε και τις δύο μερίδες ο μέλλων σύζυγος. Έτσι έγινε και στον γάμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη.
Αλλά και στις τελετές του γάμου στην αρχαία Ρώμη, οι δύο οικογένειες
που ενώνονταν έτρωγαν ψωμί μαζί.
(γαμοκούλουρα)


· Η Κύπρος ήταν μία από τις σιταποθήκες του ελληνικού κόσμου. Κατά τα λεγόμενα του Πλίνιου, το στάρι της Κύπρου έδινε ένα περίφημο καστανόξανθο ψωμί.


· Στα μεγάλα Διονύσια όσοι έπαιρναν μέρος, πήγαιναν με καλάθια που περιείχαν κρασί, νερό και ψωμί, που χρειαζόταν για την θυσία.


· Το άσπρο ψωμί, σύμφωνα με τους ονειροκρίτες της αρχαίας Αιγύπτου, ήταν καλό σημάδι.


· Διδακτικά κείμενα στην αρχαία Αίγυπτο αναφέρουν: Ανταπόδωσε στη μητέρα σου όλα όσα έκανε για σένα. Δώσε της άφθονο ψωμί και σήκωνε την στα χέρια, όπως σε σήκωσε και αυτή.



Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,


Το ψωμί βρίσκεται παντού!


Το βρίσκουμε να κυριαρχεί στη ζωή του ανθρώπου σ’ όλες τις περιόδους.
· Στα ειδώλια γυναικείες μορφές από τη Βοιωτία, του 5ου αιώνα Π.Χ., όπου εικονίζεται το άλεσμα του σταριού σε γουδί, το πλάσιμο της ζύμης, το ψήσιμο του ψωμιού και το ξεφουρνισμένο ψωμί.
· Στα νομίσματα των αρχαίων Ελλήνων με χαρακτηριστικά εκείνα του Μεταπόντιο, της αποικίας των Κορινθίων στην Κάτω Ιταλία και τη Θεσσαλία. Περιοχές που ήταν πλούσιες σε παραγωγή σιτηρών.
· Σε όλες τις θρησκευτικές-λατρευτικές τελετές από τα προϊστορικά χρόνια (προσφορές άρτου).
· Στον Χριστιανισμό, όπου ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ. Μια πόλη που στην αραμαϊκή, σημαίνει «οίκος του άρτου».
· Στον Χριστιανισμό με αναρίθμητες αναφορές, στα Ευαγγέλια, τα θαύματα, στο Μυστικό δείπνο ο Ιησούς κόβει και μοιράζει το ψωμί λέγοντας ότι είναι το σώμα του. Ένας ουράνιος συμβολισμός: η ταπεινότητα του ψωμιού, αλλά αναγκαιότητα για την επιβίωση του ανθρώπου, μετουσιώνεται σε σώμα του Χριστού δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.


Ειδικότερα, στη σημερινή Χριστιανική θρησκεία, όπως και αντίστοιχα σε όλες τις θρησκείες του πλανήτη, το ψωμί και τα παράγωγά του είναι πρωταγωνιστές (Το πρόσφορο, η Αρτοκλασία, τα κόλλυβα, το Χριστόψωμο και γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Βασιλόπιτα, η νηστίσιμη Λαγάνα, τα αρτοσκευάσματα της περιόδου του Πάσχα…).



Προϊστορική εποχή, ιστορική εποχή, Βυζάντιο, Ρωμαϊκή εποχή, μεσαίωνας, το σύγχρονος κόσμος...


Αρχαία αλλά και τα νεότερα έθιμα, με εθιμικές τελετουργίες πριν από τη σπορά, στη διάρκεια της αναμονής για τη βλάστηση και την ωρίμανση του σπόρου, για το θερισμό, το άλεσμα, το ζύμωμα, το ΨΩΜΙ!


Στη λαϊκή παράδοση όλων των λαών, το ψωμί αποτελεί το απαραίτητο – ας μου επιτραπεί – συστατικό για τις διδακτικές παροιμίες: Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί, Βγάζω το ψωμί μου, Η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει, Όταν κοιμάται ο γιόκας μου ψωμί δε μας γυρεύει, Το έδωσε για ένα κομμάτι ψωμί, Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι


Το βρίσκουμε στις δοξασίες: Αν πέσει κάτω κομμάτι ψωμιού, το φιλούν και το βάζουν πάλι στο τραπέζι, Τα ψίχουλα πετιούνται στον κήπο για να τα φάνε τα πουλιά, Τίποτα δεν πρέπει να πεταχτεί από το ψωμί, γιατί σημαίνει ζωή για το σπίτι.


Στην τέχνη…

Στη μουσική, στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνία…

Σταρένιο, Κρίθινο, Σίκαλης, Καλαμποκίσιο, Σιμιγδαλένιο…

Η Λαογραφική Εταιρία και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, εδώ, στον όμορφο Βαρνάβα, στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη… έκαναν την καταλληλότερη επιλογή για αυτή την Πανελλήνια Έκθεση Κεντημένου Ψωμιού, που σίγουρα θ’ αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνάντηση του χθες με το σήμερα, του αρτοκόπου (a-to-po-qo) από το 3.000 π.Χ., με τον Έλληνα αρτοποιό του 21ου αιώνα.


Εδώ οι «Δρόμοι του Ψωμιού» συναντούν τον ιδανικό τόπο, το δικό τους παράδεισο, κι αυτό αποτελεί πολιτιστικό και όχι μόνο κεφάλαιο, για το Βαρνάβα και την Ελλάδα.



Νίκος Κλειτσίκας
www.nikosklitsikas.gr

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Φήμες για το δολοφόνο του Σεργιανόπουλου - Α΄ Μέρος

Έντονη φημολογία υπάρχει τις τελευταίες ώρες, σχετικά με τον εντοπισμό του δολοφόνου του Σεργιανόπουλου.
Ακούγεται ότι τον έχουν συλλάβει, ότι κάποιος παραδόθηκε και ομολόγησε…
Τίποτα από όσα ακούγονται δεν είναι αλήθεια.
Και όχι μόνο αυτό. Αν και οι προσαγωγές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, δεν λείπουν και αστυνομικοί που λένε χαρακτηριστικά ότι «ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου κινδυνεύει περισσότερο από τροχαίο, παρά να συλληφθεί».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έχουν ένα... φορτηγό για ταχυδρομείο!

Ένα μικρό φορτηγό, ένα βαν των ΕΛ.ΤΑ έχει πάρει τη θέση του ταχυδρομείου στην κεντρική πλατεία των Αφιδνών!
Εδώ και δύο μήνες, που έχει κλείσει ο χώρος του ιδιωτικού πρακτορείου που συνεργαζόταν με τα ΕΛ.ΤΑ, οι κάτοικοι δεν παραλαμβάνουν την αλληλογραφία τους στο σπίτι, αλλά αναγκάζονται από το πρωί να στήνονται στην ουρά κάτω από τον καυτό ήλιο για να περιμένουν να πάρουν τα γράμματά τους μπροστά από ένα… φορτηγό!
Μάλιστα, πολλές φορές έχουν παραπονεθεί για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, καθώς και για αλληλογραφία που μπερδεύεται και καταλήγει σε λάθος χέρια!

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κανένα νέο από Γιώργο Καρατζαφέρη. Δεν προσκόμισε καμία απόδειξη στη Βουλή για το ταξίδι του υπουργού

Πάντως ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν ονόμασε σήμερα στη Βουλή, τον υπουργό που όπως είχε καταγγείλει, ταξίδεψε με το Μιχάλη Χριστοφοράκο στη Ζυρίχη...
Ούτε αποδείξεις προσκόμισε...

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δυο πυρκαγιές σε Σταμάτα και Άγιο Στέφανο

Πυρκαγιές σε Άγιο Στέφανο και Σταμάτα αυτήν τη στιγμή.
Στον Άγιο Στέφανο είναι πιο καλά τα πράγματα αλλά στη Σταμάτα η πυρκαγιά είναι μεγάλη και ανεξέλεγκτη.
.........
Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αδελφοποίηση του Καστελόριζου με τουρκικό δήμο

Από τη μια πλευρά ο δήμαρχος του Καστελόριζου, Παύλος Πανηγύρης και από την άλλη ο δήμαρχος της Αντίφελου ή Κας στα τουρκικά, θα υπογράψουν σήμερα στις 2:00 το μεσημέρι την αδελφοποίηση των δήμων τους, ως μια επιβεβαίωση των καλών τους σχέσεων.
Οι υπογραφές θα… «πέσουν» στην Αντίφελος όπου βρίσκεται ήδη ο δήμαρχος του Καστελόριζου.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων παραχωρεί χώρο στον οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα φτιάξει σχολείο σε ιδιώτες για χρήση πάρκινγκ, έναντι ενοικίου

Τα προβλήματα σχολικής στέγης στο 5ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων είναι έντονα και πιεστικά με χαρακτηριστικότερα την έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και πολλαπλών χρήσεων, χώρων άθλησης, σίτισης και ανάπαυσης για τα ολοήμερα σχολεία. Οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλο και μισθωμένο κτίριο - 132ο Δημοτικό Σχολείο -, οι αύλειοι χώροι είναι ανεπαρκείς και ένα Γυμνάσιο εξυπηρετεί τις ανάγκες έξι Δημοτικών Σχολείων.
Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αν και έχει χώρο στην περιοχή στον οποίο είχε αποφασίσει να χτίσει σχολείο, τώρα παραχωρεί την έκταση σε ιδιώτες για χρήση parking με μηνιαίο μίσθωμα 4.200 περίπου ευρώ!
.........
Συνεχίζεται...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 27/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: - Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων παραχωρεί το χώρο του εργοστασίου "Εριουργία" στα Άνω Πατήσια σε ιδιώτες για χρήση σταθμού αυτοκινήτων αντί σχολείου. Τα προβλήματα σχολικής στέγης στο 5ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων είναι έντονα και πιεστικά με χαρακτηριστικότερα την έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και πολλαπλών χρήσεων, χώρων άθλησης, σίτισης και ανάπαυσης για τα ολοήμερα σχολεία. Οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλο και μισθωμένο κτίριο -132ο Δημοτικό Σχολείο-, οι αύλειοι χώροι είναι ανεπαρκείς και ένα Γυμνάσιο εξυπηρετεί τις ανάγκες έξι Δημοτικών Σχολείων. Στα Άνω Πατήσια υπάρχει ο χώρος του εργοστασίου της "Εριουργίας", 9.800 τετρ. μέτρων, στον οποίο προβλέπεται να γίνει το 139ο Δημοτικό Σχολείο, ένα Γυμνάσιο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Αθηναίων. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει αγοραστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ. Α.Ε.), με την 1964/1196/6-2-96 απόφασή του, για την κατασκευή σχολικών μονάδων και με την υπ' αριθμ. 1113445/7252/0010/23-1-95 (ΦΕΚ 957/Δ/10-1195) απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων με αντίτιμο 882.583 ευρώ. Και ενώ οι κάτοικοι περιμένουν πάνω από δέκα χρόνια, την κατασκευή των σχολείων, ο Ο.Σ.Κ. παραχωρεί την έκταση σε ιδιώτες για χρήση parking με μηνιαίο μίσθωμα 4.200 περίπου ευρώ . Με την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στην παραχώρηση και αξιώνουν την κατασκευή των προβλεπόμενων σχολείων στον παραπάνω χώρο αναδείχθηκε ένα ακόμη σοβαρό θέμα που αφορά στον υπόλοιπο χώρο της «Εριουργίας». Ο χώρος αυτός έχει χαρακτηρισθεί, με ομόφωνη απόφαση (12-11-1990) του Δήμου Αθηναίων, χώρος πρασίνου που όμως, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, δεν έχει υλοποιηθεί. Κατόπιν των ανωτέρω,ερωτώνται ο κ.κ. υπουργοί:

1) Είναι σε γνώση των αρμοδίων η παραπάνω παραχώρηση του οικοπέδου για χρήση ιδιωτικού parking αντί για κατασκευή σχολικών μονάδων και σύμφωνα με ποιο νόμο και διαδικασία έγινε αυτή;

2) Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή των σχολείων, όπως προβλέπεται, στο χώρο του εργοστασίου "Εριουργία" και με ποιο χρονοδιάγραμμα; 3) Θα απαλλοτριωθεί ο υπόλοιπος χώρος της «Εριουργίας» για δημιουργία χώρου πρασίνου σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Γιώργος Γενναίος: Νόμιζα ότι τα χρήματα ήταν από Έλληνες της Γερμανίας που ήθελαν να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Γενναίος στο υπόμνημα που κατέθεσε πριν από λίγο, μέσω του συνηγόρου του κυρίου Ραχιώτη, αναφέρει ότι ο Τσουκάτος του είχε πει ότι τα χρήματα που θα πήγαιναν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ήταν από Έλληνες του εξωτερικού, της Γερμανίας, που ήθελαν να βοηθήσουν το κόμμα.
Αυτός δέχτηκε να εξυπηρετήσει το Τσουκάτο και τώρα έμαθε για τη Siemens.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Διακόσιοι εξήντα πέντε εργαζόμενοι της Siemens είναι προβληματισμένοι για ένα εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη που φημολογείται ότι θα κλείσει

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι εξειδικευμένοι σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και πιστεύουν ότι δύσκολα θα βρουν εργασία κάπου αλλού.
Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται, να «κυκλοφορεί» τόσο χρήμα στη Siemens και να μην μπορεί να διασωθεί ένα εργοστάσιο της εταιρείας;

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το Άνω και Βόρεια Μακεδονία σε παραλλαγές

Η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς - σύμφωνα με πληροφορίες - έχει δυο ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το Άνω και Βόρεια Μακεδονία σε παραλλαγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο εύρος της χρήσης, η ΠΓΔΜ θα είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί το όποιο όνομα συμφωνηθεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ο κ. Νίμιτς τόνισε πάντως, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να βρεθεί λύση ενώ σε ό,τι αφορά στην εθνική ταυτότητα - θέμα που θέτουν οι Σκοπιανοί - διευκρίνισε ότι κάθε λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Διακοπές στην… Αλβανία. Ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο αλλά είναι πραγματικότητα. Διακοπές δίπλα στη θάλασσα με 50 ευρώ σε ξενοδοχεία πολυτελείας

Φθηνές διακοπές στην Αλβανία... στον Αυλώνα, στην Χιμάρα, στους Αγίους Σαράντα... με απλά δωμάτια που οι τιμές τους ξεκινούν από 5 έως 6 ευρώ και φθάνουν τα 50 ευρώ στα ξενοδοχεία πολυτελείας.
Σε παραλίες που θυμίζουν έντονα Ιόνιο οι διακοπές στην Αλβανία, στοιχίζουν τουλάχιστον τα μισά χρήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η διαμονή σε σουίτα ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Χιμάρα, για τετραμελή οικογένεια με πρωινό, γεύμα, μεσημεριανό, γυμναστήριο, spa, πισίνα και τζακούζι κοστίζει 120 ευρώ.
Ιδιαίτερα χαμηλές είναι και οι τιμές και στα εστιατόρια πολυτελείας. Για παράδειγμα, μια αστακομακαρονάδα για τέσσερα άτομα, στη Χιμάρα κοστίζει 38 ευρώ, ενώ για παράδειγμα στη Σαντορίνη κοστίζει από 100 έως και 200 ευρώ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πώς οδηγούν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και η… ελλιπής ενημέρωση για έναν τρόπο οδήγησης που σύμφωνα με αναγνώστη μας, επιβάλλεται!


Μήνυμα αναγνώστη
….
Η ελλιπής ενημέρωση είναι χειρότερη από την καθόλου ενημέρωση.
Η μέθοδος οδήγησης του «Ηummer» στο βίντεο που δείξατε στην εκπομπή σας, επιβάλλεται διότι δεν μπορεί το όχημα με τους στρατιώτες να είναι ακίνητος στόχος ελεύθερων σκοπευτών ή να μπλοκαριστεί εμπρός ή πίσω, από μια τετράτροχη κινητή βόμβα (όχημα αυτοκτονίας).

StudioA-blog: Επιβάλλεται δηλαδή, το όχημα με τους στρατιώτες να τρακάρει με όλα τα άλλα που βρίσκονται στο δρόμο του;

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τέλος τα κουπόνια για τις δωρεάν διακοπές που δίνει ο ΕΟΤ - Πήραν και αυτοί που δε σκοπεύουν να πάνε...

Είναι απορίας άξιον το πώς... «ρυθμίστηκε» το θέμα του κοινωνικού τουρισμού για τους Δημοσίους Υπαλλήλους - δικαιούχους του προγράμματος του ΕΟΤ - για φέτος: Δεν απαιτήθηκε , όπως κάθε χρόνο, να έχει ο πιθανός δικαιούχος πληρώσει μια προκαταβολή στο ξενοδοχείο που θα έκανε διακοπές, ώστε κατόπιν αυτού να πάρει το κουπόνι του.
Αντίθετα, επετράπη στον καθένα να πάρει κουπόνια, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν πριν την ώρα τους (ήδη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα) και να μην μπορούν να πάρουν δικαιούχοι όπως εγώ, που θα ταξιδεύαμε σίγουρα, ενώ κάποια άτομα που πήραν, μπορούν και να τα πετάξουν αν δεν ταξιδέψουν, αφού τίποτε δεν τους δεσμεύει... (π.χ. η προκαταβολή που θα είχαν πληρώσει).
Ας μας απαντήσει το Υπουργείο Τουρισμού και η Διεύθυνση του Ε.Ο.Τ. πώς προτίθενται να λύσουν (αν ενδιαφέρονται πραγματικά) αυτό το πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά στη φετινή τους ρύθμιση...
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και αναμένω καρτερικά...τη μεσολάβησή σας στο θέμα.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Βάζουν κάμερες ασφαλείας στο «Τζάνειο» για να μην κλέβουν τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο;

Έζωσαν με χαφιεδοκάμερες το νοσοκομείο - Ο «μεγάλος αδελφός» εισέβαλε και στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά!» έγραφε προχθές η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
"Η διοίκηση του νοσοκομείου, εγκατέστησε κάμερες στο νέο παιδιατρικό, παιδοχειρουργικό, μαιευτικό τμήμα και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών παίδων, στο όνομα, δήθεν, της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών".
Επικοινωνήσαμε με αρμόδιους στο νοσοκομείο οι οποίοι επιβεβαίωσαν το γεγονός.
Με απλά λόγια μας είπαν ότι οι κάμερες μπήκαν στα συγκεκριμένα τμήματα για την ασφάλεια των Παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά.
Με ακόμη απλούστερα λόγια, μας είπαν ότι φοβούνται τις κλοπές παιδιών!
Δηλαδή, είναι σα να λένε στους γονείς που τα παιδιά τους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ή στις έγκυες που γεννούν εκεί, ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν να απαχθούν;
Και αν αυτό συμβεί, θα βρουν από τις κάμερες τον απαγωγέα;
Είναι «ασφάλεια» αυτό;
Ο διοικητής του νοσοκομείου πάντως, ο κύριος Γιώργος Μισαηλίδης, λέει ότι οι κάμερες έχουν τοποθετηθεί μόνο στις εξόδους κινδύνου του νοσοκομείου και όχι στους θαλάμους.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Εγκλωβισμένοι πληθυσμοί χρειάζονται επειγόντως βοήθεια στη Σομαλία, λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

«Η Σομαλία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, η καταστροφή συντελείται ήδη.Την περασμένη εβδομάδα, δεχθήκαμε πάνω από 500 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά μας προγράμματα. Ένα στα έξι από αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω ιατρικών επιπλοκών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο υποσιτισμός θα χτυπήσει περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά άνω των 5 ετών και τους εφήβους. Η κατάσταση είναι τραγική και δεν μπορούμε να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια για να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση».
...........
Συνεχίζεται...

Η Σομαλία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με τις ανάγκες να γίνονται ολοένα πιο επιτακτικές. Μόνο το μήνα Μάιο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που δραστηριοποιούνταν στα προάστια του Μογκαντίσου (Mogadishu), το Χάουα Αμπντί (Hawa Abdi) και το Αφγκόγιε (Afgoye), περιέθαλψαν περισσότερα από 2.500 παιδιά με υποσιτισμό οξείας μορφής, ενώ οι εισαγωγές στα επισιτιστικά προγράμματα των ΓΧΣ διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο και ξανά το Μάιο. Τα ποσοστά του υποσιτισμού ξεπέρασαν τα όρια του επείγοντος σε ετήσια βάση. Ο αριθμός των νέων περιστατικών αυξάνεται δραματικά, ενώ η εξωτερική βοήθεια λιγοστεύει σε ποσότητα και ποιότητα λόγω της έλλειψης ασφάλειας και του γεγονότος πως οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις αποτελούν συχνά στόχο. Οι Σομαλοί που επιχειρούν να ξεφύγουν από τη βία έχουν λίγες οδούς διαφυγής, καθώς τα κύρια συνοριακά περάσματα έχουν κλείσει.



Στη ζώνη Αφγκόγιε–Μογκαντίσου, πάνω από 250.000 άνθρωποι ζουν συνωστισμένοι και ο αριθμός τους αυξάνει σταθερά καθώς ολοένα και περισσότεροι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στην πρωτεύουσα. Λιγότερο από 10 λίτρα καθαρού νερού αναλογούν σε κάθε άτομο καθημερινά, ενώ οι περισσότερες οικογένειες ζουν σε πρόχειρα καταλύματα, τα οποία προσφέρουν ελάχιστη προστασία. Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, όπως το ρύζι και τα δημητριακά, έχουν τριπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου και πολλοί εκτοπισμένοι πληθυσμοί βασίζονται αποκλειστικά στην εξωτερική βοήθεια για την επιβίωσή τους.



Η βία συνεχίζεται μέσα και γύρω από το Μογκαντίσου σε καθημερινή βάση, διεκδικώντας βαρύ τίμημα σε ζωές αμάχων. Η χειρουργική ομάδα των ΓΧΣ στο Ντέυνιιλ (Dayniile), στην περιφέρεια του Μογκαντίσου, περιέθαλψε από τις αρχές του έτους περισσότερους από 2.100 ανθρώπους που έφεραν τραύματα. Από αυτούς, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 14 ετών. Το 56% των ασθενών φέρουν τραύματα που σχετίζονται με βία, όπως για παράδειγμα τραύματα από πυροβολισμούς και εκρήξεις.


Αυτό το άκρως ευμετάβλητο περιβάλλον από πλευράς ασφάλειας δεν αφήνει να εξελιχθούν το επίπεδο και η ποιότητα της βοήθειας. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα γίνονται συχνά στόχος, πέφτουν θύματα απαγωγών ή σκοτώνονται, και καμία οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων των ΓΧΣ, δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί συστηματικά στην περιοχή με διεθνές προσωπικό.



«Εικοσιτέσσερις μήνες μετά την πολιτική και στρατιωτική ανάμειξη μελών της διεθνούς κοινότητας, στο όνομα της αποκατάστασης της σταθερότητας και του αντιτρομοκρατικού αγώνα, η κατάσταση αποβαίνει καταστροφική για τους Σομαλούς», λέει ο δρ Κριστόφ Φουρνιέ (Christophe Fournier), πρόεδρος του διεθνούς συμβουλίου των ΓΧΣ. «Η σύρραξη έχει κλιμακωθεί, ενώ οι άμαχοι εισπράττουν βία από όλες τις πλευρές, γεγονός που συμβάλλει στην παρούσα ανθρωπιστική καταστροφή. Οι ΓΧΣ ζητάμε την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της ανθρωπιστικής δράσης από την πολιτική και την ειρηνευτική ατζέντα στη Σομαλία και θέλουμε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να διασφαλίσουν την ασφαλή και την απρόσκοπτη δράση των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».




Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δήλωση του Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού σχετικά με την απόφαση της Νομαρχίας να καλύψει μέρος των εξόδων του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Η πρόθεση της Νομαρχίας Αθηνών να αναλάβει μέρος των δαπανών για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι μια πολιτική απόφαση που ελήφθη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Το Συνέδριο αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός με το οποίο θα προβληθεί παγκόσμια η χώρα μας, καθώς για αρκετές ημέρες θα είναι στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
………
Συνεχίζεται

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο θα είναι οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, η εδραίωση της ειρήνης, ο αποκλεισμός της βίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, η παγκόσμια οικονομία και η μετανάστευση, πολιτικές προτεραιότητες και στρατηγικές της Διεθνούς Κοινότητας για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για πολύ σημαντικά αντικείμενα και το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων και των ομιλητών με αντιπροσωπείες από 140 χώρες από όλο τον κόσμο, αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των εργασιών του Συνεδρίου και των αποτελεσμάτων του. Η επιτυχημένη διοργάνωσή του θα προσδώσει επιπλέον διεθνή αναγνώριση για τη χώρα μας.



Στο 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν Αρχηγοί Κρατών, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, διεθνείς προσωπικότητες και αντιπροσωπείες σοσιαλιστικών κομμάτων από όλο τον κόσμο, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη και τον συντονισμό των δράσεων για ένα καλύτερο μέλλον. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λάβει χώρα και η εκλογή Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.



Διατυπώθηκαν εντός και εκτός Νομαρχιακού Συμβουλίου διαφορετικές απόψεις. Σεβαστές. Εκείνη που δεν είναι σεβαστή είναι η φωνή μιας βουλευτού της Ν.Δ., η οποία κατήγγειλε «δήθεν σκάνδαλο».


Ζήτησα εγγράφως στις 19.6.2008 από τον Υπουργό Οικονομικών και στις 24.6.2008 από τον Υπουργό Εσωτερικών την προσωπική τους συμβολή ώστε να βρεθεί λύση για την εκταμίευση του ποσού των 500.000 ευρώ από τη Νομαρχία Αθηνών.
Όλα έγιναν με διαφάνεια και όχι «εν κρυπτώ». Το αίτημα υποβλήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών και η συζήτηση του θέματος έγινε δημόσια και χωρίς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το ίδιο έγινε και στη συνεργασία με τους δύο Υπουργούς.



Επειδή τα χρονικά περιθώρια μέχρι την έναρξη του Συνεδρίου είναι ασφυκτικά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια ανυπέρβλητα, τελικώς επελέγη -σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ- η λύση να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό από τη Βουλή των Ελλήνων και όχι από τη Νομαρχία Αθηνών.
Εάν η χρηματοδότηση δράσεων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων από τη Νομαρχία Αθηνών θεωρείται –και μάλιστα από βουλευτή- «σκάνδαλο», τότε ας μη χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» όταν έρχονται στο φως στοιχεία για χρηματοδοτήσεις κομμάτων από ιδιωτικές εταιρίες.
Ας επιλέξουν τι θέλουν.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...