Ειδήσεις

15 Σεπ 2008

Από εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα ζητείται μια δεσποινίδα απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας, με άνεση στην επικοινωνία, εμφανίσιμη...

«ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ πολιτική εφημερίδα ζητείται μια δεσποινίδα απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας, με άνεση στην επικοινωνία, εμφανίσιμη, για πρακτική άσκηση στο πολιτικό ρεπορτάζ».
Τη συγκεκριμένη αγγελία την είδαμε στη "Χρυσή Ευκαιρία". Είναι εντυπωσιακό ότι πλέον το πολιτικό ρεπορτάζ απαιτεί εμφανίσιμη δημοσιογράφο! Για πηγές ή κονέ ούτε λόγος!
.......
Από: http://www.enimerosi24.gr/



Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τα... "γυρίζουν" οι μάρτυρες της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου

Αρκετοί από τους μάρτυρες εμφανίστηκαν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, διαφοροποιημένοι σε σχέση με τις καταθέσεις, που είχαν δώσει στην Ασφάλεια και κατά την ανάκριση.
Τότε είχαν πει ότι βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος, τώρα δήλωσαν ότι δεν ήταν εκεί.
Όσοι είχαν πει ότι είδαν τους δράστες και είχαν κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, τώρα λένε ότι δεν πρόλαβαν να δουν τίποτα.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μυστική δημοσκόπηση στο Μαξίμου δείχνει πρώτο το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του "Antenna" οι αποφάσεις έχουν παρθεί και όταν ο Πέτρος Τατούλης "χτυπήσει" ξανά την κυβέρνηση, θα είναι σα να έχει επιλέξει τη διαγραφή του.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Με διαγραφή θα ισοδυναμεί το επόμενο χτύπημα Τατούλη

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του "Antenna" οι αποφάσεις έχουν παρθεί και όταν ο Πέτρος Τατούλης "χτυπήσει" ξανά την κυβέρνηση, θα είναι σα να έχει επιλέξει τη διαγραφή του.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

ΠΑΣΟΚ με 2,2% μπροστά, σύμφωνα με έρευνα της «Metron Analysis»

Πανελλαδική, τηλεφωνική έρευνα σε 1003 άτομα έκανε από χθες το απόγευμα, μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ έως σήμερα το απόγευμα, η «Metron Analysis» για λογαριασμό του «Antenna».
Σύμφωνα με αυτήν:

Πρόθεση ψήφου στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές
ΠΑΣΟΚ 28,8%
ΠΑΣΟΚ 26,6%
ΚΚΕ 6,8%
ΣΥΡΙΖΑ10,8%
ΛΑΟΣ 4,6%

Στο ερώτημα «Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την οικονομία;»
Γιώργος Παπανδρέου 35%
Κώστας Καραμανλής 30%
Κανέναν 32%

Παράσταση νίκης
ΝΔ 49,1%
ΠΑΣΟΚ 33%


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κι άλλος νεκρός στρατιώτης

Αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σε στρατόπεδο της Ρόδου.
Του παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου ο32χρονος επαγγελματίας οπλίτης από τη Σπάρτη, εξέπνευσε.
Σύμφωνα, τα αίτια του θανάτου είναι παθολογικά, αφού μάλλον υπέστη πνευμονικό οίδημα και ανακοπή.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί νεκροψία, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι παθολογικά, αφού μάλλον υπέστη πνευμονικό οίδημα και ανακοπή.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πέθανε ο Σταύρος Παράβας

"Εφυγε" από ανακοπή καρδιάς, σήμερα το πρωί,σε ηλικία 71 ετών, καταβεβλημένος από διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια αλλά και από το χαμό του γιου του...
Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο το «Πρώτο ψέμα» και αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στην ταινία «Χριστίνα».
Η κηδεία του ηθοποιού με απόφαση θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και με έξοδα του Υπουργείου Πολιτισμού
....
Συνεχίζεται...

Mοιάζει ήρεμος, αυτάρκης μέσα στην απέριττη απλότητά του. Eνας αντι-σταρ της σκηνής και του κινηματογράφου, που ξετυλίγει τις σκέψεις του χωρίς φτιασίδια, χαίρεται τα χρόνια που έκαναν τους κροτάφους του γκρίζους, απολαμβάνει το παρόν του, ευχόμενος ένα μέλλον που θα του επιτρέψει να βουτήξει ακόμη πιο βαθιά στα θεατρικά νερά.
*Ποια ανάγκη σας ωθεί να μεταπηδάτε από το ένα είδος στο άλλο;
«Πλήττω εύκολα. Ομως υπάρχει και η ανάγκη να βουτώ σε νερά διαφορετικά. Nα δοκιμάζω. Ο λόγος που βρίσκομαι φέτος στο AλσοςΣ είναι βασικά ο Σωτήρης Mουστάκας. Δέχτηκα με χαρά την πρότασή του γιατί τον εκτιμώ και γελώ πολύ μαζί του».
*Ο χώρος του μουσικού θεάτρου σας φαίνεται οικείος.
«Eίναι γεγονός. Eχω δουλέψει πολύ και από νωρίς στο μουσικό θέατρο. Aλλωστε καλοκαίρι είναι και η δουλειά μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι ευχάριστη».
*Kαι η εικόνα σας δεν σας ενδιαφέρει; Eχει κανείς την αίσθηση ότι συχνά με τις επιλογές σας μπερδεύεται το κοινό.
«Aποκαλώ τον εαυτό μου ηθοποιό. Aυτό είναι όλο. Aς πούμε ότι είμαι ένας τρελός του χώρου που αγαπά να δοκιμάζει και να δοκιμάζεται. Ολα τα άλλα δεν με ενδιαφέρουν».
*Ποιο είναι το κλειδί που σας ανοίγει με τόση ευκολία τις διαφορετικές πόρτες;
«Aς πούμε οι ικανότητες. Eίναι καιρός να το αποδεχτούν».
*Ποιες είναι αυτές;
«M' αρέσει η μουσική. Tραγουδώ όπως και οι περισσότεροι Eλληνες, χορεύω. Ολα αυτά μεταφέρθηκαν στη σκηνή και μαζί με τη σωστή εκφορά του λόγου κατάφερα να ερμηνεύσω διάφορους ρόλους. Ξέρετε, το μουσικό θέατρο με γοητεύει όπως και ο Aριστοφάνης... Aκούω πολλές φορές ακόμη και συναδέλφους μου να λένε: Πώς ένας ηθοποιός της επιθεώρησης μπορεί να κάνει σοβαρό θέατρο. Θυμώνω. Aφήστε τις ταμπέλες, λέω. Aφήστε τον καθένα να αποφασίσει και μετά τον καταδικάζετε».
*Kαι ο δρόμος που τραβάτε πού νομίζετε ότι οδηγεί;
«Iσως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι και οι ηθοποιοί πληρώνουν νοίκι, φως, νερό και τηλέφωνο. Οι επιλογές μας λοιπόν πολλές φορές έχουν σχέση και με αυτά τα καθημερινά πράγματα. Eχω πεινάσει κατά καιρούς, γιατί διάλεξα να υπηρετήσω πράγματα τα οποία δεν μου έδωσαν χρήματα. Ποτέ δεν μετάνιωσα. Για το μόνο πράγμα που λυπάμαι είναι για ρόλους που δεν έπαιξα νεότερος».
*Οπως;
«Aμλετ θα πω και θα τιναχτούν όλοι στον αέρα. Ομως, υπάρχουν και τώρα ρόλοι που μπορώ να κάνω».
*Tι σημαίνει για σας καλός ηθοποιός;
«Ο υπηρετών σωστά το κείμενο».
*Tι έχετε κρατήσει και τι πετάξατε από τις μέρες, τα χρόνια που πέρασαν;
«Δεν κάνω συχνά απολογισμούς, ούτε καταφεύγω στις αναμνήσεις. Eίμαι ένας αδιάκοπος ξυλοκόπος που δεν κοιτά πίσω. Πολλά πράγματα κακώς ή καλώς γίνανε».
*Ποια απ' αυτά δεν θα θέλατε να έχουν συμβεί;
«Ο κακός κινηματογράφος. Eμένα ο κινηματογράφος δεν μου προσέφερε τίποτα. Aντίθετα, με πήρε από το θέατρο. Λόγω οικονομικής δυσχέρειας σε εποχές μεγάλης φτώχειας κάναμε πράγματα που δεν μας αντιπροσώπευαν. Για ό,τι έλειπε τότε φώναζαν τον Παράβα. H γενιά μου είναι μια γενιά ταλαιπωρημένη. Hρθε, λοιπόν, ο κινηματογράφος στην Eλλάδα και μας δόθηκε η ευκαιρία να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας. Tο θέατρο είναι άλλη υπόθεση. Eμπεριέχει τη ζωντανή επαφή με το κοινό που δικαιώνει τον ηθοποιό».
*Στη συνέχεια όμως μέσα από κάποιες καλές ταινίες ο κινηματογράφος σας αποζημίωσε.
«Bέβαια. Γιατί έφτασε μια στιγμή που είπα τέρμα, γνωρίζοντας ότι ήταν δύσκολο να ξαναβρώ τη θέση μου».
*Ποιες ήταν αυτές οι δυσκολίες;
«Ο παλιός κινηματογράφος με τσάκισε. Tο κοινό δυσκολεύτηκε να εκτιμήσει τον ηθοποιό που ήμουν. Kαι τώρα με τις επαναλήψεις των παλιών ταινιών το ίδιο συμβαίνει. Kι εγώ κολυμπάω! Eπρεπε να κάνω τους άλλους να με κοιτάνε κατευθείαν στα μάτια».
*Nιώσατε αγωνία προκειμένου να ανατρέψετε αυτή την εικόνα;
«Aγωνία ίσως όχι. Eκείνο που αισθανόμουν ήταν ότι έπρεπε να δικαιωθώ. Xάρη στη Mελίνα, έφτασα με τον Πλούτο'' στην Eπίδαυρο. Aκουγα τον κόσμο να μου λέει κουβέντες συμπαράστασης. Kουράγιο, Σταύρο. Eπαιρνα δύναμη. Hταν εκεί ένα κοινό που με γνώριζε. Δεκάξι χιλιάδες άτομα με χειροκρότησαν για πρώτη φορά και με έκαναν να σκεφτώ ότι μπορώ να συνεχίσω, οδηγώντας τους ίσως σε καλύτερους δρόμους».
*Eχετε ανάγκη το χειροκρότημα;
«Ο τρόπος που έχω ζήσει με δίδαξε να μην έχω έπαρση. Eμαθα να μην αφήνομαι στις συγκυρίες και να αντιστέκομαι».
*Tι έχετε επιθυμήσει για σας;
«Θα ήθελα να έχω μεγαλώσει πιο εύκολα. Nα μην έχω πεινάσει, να μην έχω βρεθεί ανάμεσα σε πτώματα. Aπό εννέα χρονών παιδί δουλεύω. Ομως όλα αυτά με έθρεψαν και με βοήθησαν να γίνω πιο πλούσιος πνευματικά».
*Ποιος ήταν ο Σταύρος Παράβας τότε;
«Γεννήθηκα στο Tουρκοβούνι. Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες. Ο πατέρας μου ασθματικός και η μάνα μου άφησε τη Mικρά Aσία με μια ρόμπα κι ένα σκόρδο στην τσέπη. Eγκυος έφτασε στο Nαύπλιο. Hρθαμε στην Aθήνα κι εγώ αναγκάστηκα να κάνω δουλειές του ποδαριού για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Δούλευα στην αγορά, στα καφενεία, έκανα θελήματα. Πήγαινα τότε στο 5ο Γυμνάσιο και ο καθηγητής της μουσικής, ο Xάγιος, είδε ότι μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο από τα άλλα παιδιά. Aυτός μ' έσπρωξε».
*Kαι το θέατρο πώς προέκυψε;
«Hταν μια μετεμφυλιακή περίοδος εκείνη. Πηγαίναμε και κάναμε διάφορα σκετσάκια για τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Tότε ο ίδιος άνθρωπος μου πρότεινε να πάω σε μια δραματική σχολή. Πήγα στον K. Mιχαηλίδη κι εκείνος μου έδωσε να μάθω το ρόλο του Σάιλοκ από τον ``Eμπορο της Bενετίας''. Πήγα κι εγώ στο Θόδωρο τον Eξαρχο που τον γνώριζα, γιατί του πήγαινα τα ψώνια στο σπίτι και του ζήτησα να με βοηθήσει. Aφηνα κάτω τα ψώνια κι άρχιζα να μελετώ τον Σάιλοκ. Πέτυχα στις εξετάσεις κι αυτό ήταν όλο».
*Hταν ίσως μόνο η αρχή;
«Mια σημαντική αρχή που με μάζεψε από το δρόμο. Γιατί αν ο Mιχαηλίδης δεν με είχε δεχτεί τότε χωρίς χρήματα - δεν είχα να πληρώσω - μπορεί και να είχα ξαναγυρίσει στους ίδιους χώρους. Eνα τρελό παιδί ήμουνα που κυνηγούσε το μεροκάματο. Στη σχολή άκουσα πράγματα που μου άνοιξαν τους ορίζοντες και με έκαναν να προβληματιστώ. Eίχαμε δάσκαλο τον Tσαρούχη, θυμάμαι. Mας κάλεσε μια μέρα στο σπίτι του στην Kαραγιώργη Σερβίας κι εκεί είδα για πρώτη φορά κεριά στα καντηλέρια. Πού να το ξέρω; Eγώ ήξερα ότι τα κεριά μόνο μέσα στην εκκλησία ανάβουν».
*Σήμερα τι σας συγκλονίζει;
«H τεχνολογία. Nιώθω ότι χάνουμε το βλέμμα, την επαφή με τους άλλους, τη γειτονιά».
Ο Σταύρος Παράβας αφήνεται στις μνήμες του. «Δεν κερδίζονται οι μάχες με τα όπλα», λέει, «αλλά με τον πολιτισμό» και φαίνεται έτοιμος με όποια μέσα διαθέτει να κάνει τις σκέψεις του πραγματικότητα, καταθέτοντας τις δυνάμεις του.

Ιούλιος 1997
Συνέντευξη στην ¨Ελευθεροτυπία"

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η ανεργία έστειλε 45χρονη στο γιαπί

«Ήμουν κοπτοράπτρια σε βιοτεχνίες, από τις καλές τεχνίτριες μάλιστα, αλλά οι βιοτεχνίες ή έχουν κλείσει ή έχουν φύγει όλες από την Ελλάδα. Έτσι έμεινα χωρίς δουλειά πριν από περίπου έξι χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύω στην οικοδομή».
Η 45χρονη Αμαλία Κάρτσωνα από τη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι «το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί και η δουλειά» δεν κάνει μόνον τους... άντρες, αφού χωρίς διακρίσεις και ιδιαίτερη μεταχείριση ανταγωνίζεται στα ίσα τους άνδρες συναδέλφους της στην οικοδομή. Εργάζεται σε εταιρεία που στήνει σκαλωσιές σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές.
…..
Συνεχίζεται…
Αναγκάσθηκε να εργαστεί στην εταιρεία που έχουν ο γιος και ο ανιψιός της τα τελευταία δύο χρόνια, αφού για αρκετά χρόνια έμεινε άνεργη, ενώ περιστασιακά δουλεύει μαζί της και η 22χρονη κόρη της, η οποία τα καταφέρνει το ίδιο καλά με τη μητέρα της στη σκαλωσιά.
Κουβαλώντας σιδερένιες κατασκευές και μεγάλα ξύλινα μαδέρια στις σκάλες πολυώροφων οικοδομών για να στήσει τις σκαλωσιές, δεν διαμαρτύρεται για τις σκληρές συνθήκες δουλειάς η Αμαλία Κάρτσωνα για να βγει κάποτε στη σύνταξη».
«Ποτέ δεν ξέρεις όμως τι γίνεται στο μέλλον, έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν μπορείς να φανταστείς τι θα σου ξημερώσει» τονίζει. Διαμαρτύρεται έντονα για την απομάκρυνση των βιοτεχνιών, αλλά και την πτώση της βιομηχανίας στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχουν δουλειές για γυναίκες, οι βιοτεχνίες πήγαν όλες στη Βουλγαρία, τα εργοστάσια όλα πηγαίνουν για... φούντο, άλλη δουλειά και να βρεις θα φύγεις γρήγορα, αφού ούτε πληρώνουν ούτε ασφάλεια έχει» επισημαίνει. «Δεν μπορώ να τη βγάλω οικονομικά με άλλον τρόπο», καταλήγει εξηγώντας τον λόγο που επέλεξε να γίνει οικοδόμος.
«Μια χαρά τα πάει, είναι δυνατή»
Κουβαλώντας σιδερένιες κατασκευές και μεγάλα ξύλινα μαδέρια στις σκάλες πολυώροφων οικοδομών για να στήσει τις σκαλωσιές, δεν διαμαρτύρεται για τις σκληρές συνθήκες δουλειάς. «Είναι αστέρι η Αμαλία» φωνάζει από τη σκαλωσιά του τρίτου ορόφου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και ανιψιός της Γιώργος Κάρτσωνας. «Μια χαρά τα πάει, είναι δυνατή», συμπληρώνει ο συνάδελφός της Κέλα Πουνκαράτζε. Η κ. Αμαλία Κάρτσωνα πάντως δεν χάνει το χιούμορ και την αισιοδοξία της. «Όλα καλά είναι στην οικοδομή, συνιστώ και στις άλλες γυναίκες να μην πηγαίνουν στα γυμναστήρια, αλλά να εργάζονται σε οικοδομές, είναι καλή άσκηση για ωραίο σώμα» λέει χαμογελώντας. Μέχρι τώρα, πάντως, γυναίκες «συναδέλφους» της έχει δει μόνο σε τηλεοπτικά σίριαλ. «Σιγά σιγά, θα αυξηθούν και αυτές» λέει.
…………

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το χωριό των περιπτεράδων

Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, είναι όμως η πραγματικότητα, μια και το 70% των περιπτέρων της Αθήνας ανήκουν σε ανθρώπους που είναι μεταξύ τους συγχωριανοί.
Κατάγονται από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων
Περίπτερα μάλιστα όπως το πολύπαθο έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς επίσης αυτά της Πλατείας Κολωνακίου, της Ακαδημίας αλλά και του Πειραιά και της Κηφισιάς ανήκουν σε Ηπειρώτες. Φρόντισαν μάλιστα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και πλέον ακόμα και τα πρατήρια που προμηθεύουν τα περίπτερα με προϊόντα ανήκουν επίσης σε ανθρώπους που κατάγονται από το συγκεκριμένο χωριό.
....
Συνεχίζεται...
Το «ΘΕΜΑ» επισκέφθηκε τα Πράμαντα, την κοιτίδα των περιπτεράδων, στα ορεινά Τζουμέρκα, για να μάθει πώς και γιατί δημιουργήθηκε αυτή η περίεργη παράδοση.


Το χωριό των περιπτεράδων

Όπως είναι φυσικό, η πατρίδα των περιπτεράδων δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της περίπτερο. Στην πλατεία του χωριού λοιπόν, δίπλα από την πέτρινη εκκλησία και τον μεγάλο πλάτανο, δεσπόζει το κίτρινο σπιτάκι με την κυρία Μαρία Γιώτη να προμηθεύει τους συγχωριανούς της με τσιγάρα και να μοιράζει στα πιτσιρίκια σοκολάτες. «Οι περισσότεροι που φεύγουν για την Αθήνα πάνε για περίπτερα. Ολοι οι περιπτεράδες είναι Πραμαντιώτες», αναφέρει η κυρία Γιώτη και προσθέτει με νόημα «αυτό εδώ όμως το περίπτερο είναι το αρχηγείο τους».


Πώς όμως ξεκίνησε η «κατάληψη» των περιπτέρων της Αθήνας από τους Πραμαντιώτες. «Μετά την Κατοχή άρχιζαν οι συγχωριανοί μας να μεταναστεύουν για την Αθήνα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Βάνας και συμπληρώνει: «κάποιοι είχαν την ιδέα να νοικιάσουν περίπτερα, χρειάστηκαν όμως και προσωπικό για να τα δουλέψουν. Αρχισαν λοιπόν να προσλαμβάνουν παιδιά από το χωριό που και αυτά με τη σειρά τους αποκτούσαν σιγά - σιγά τη δική τους επιχείρηση».
Όπως συμβαίνει συνήθως, όταν ξεκινά μια νέα παράδοση, τελειώνει μια άλλη. Η φήμη για τα Πράμαντα πριν ξεκινήσει η ιστορία των περιπτέρων ήταν ότι έβγαζε καλούς χτίστες της πέτρας και κτηνοτρόφους μεγάλων κοπαδιών. Πραμαντιώτης, άλλωστε, ήταν και ο «αρχιτέκτονας» του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων.
Όλοι αυτοί όμως «τα παράτησαν και έφυγαν για την Αθήνα», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Μπέκας και συνεχίζει «χτίστες και βοσκοί που είχαν μάθει να ζουν στη φύση πήγαν και κλείστηκαν στις φυλακές των περιπτέρων». Μπορεί το μέγεθος των περιπτέρων να είναι μικρό, δεν είναι όμως ανάλογο και με τα ετήσια κέρδη τους.
Ο συνολικός τζίρος των 18.000 περιπτέρων που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή πανελλαδικά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και το μεικτό κέρδος υπολογίζεται στο 9-10%. Ο ετήσιος τζίρος μάλιστα περιπτέρων και ψιλικατζίδικων ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια μεικτά κέρδη που αγγίζουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ, με κάθε περίπτερο να έχει κατά μέσον όρο ετήσιο τζίρο τα 280.000 ευρώ και μέσα μεικτά κέρδη στις 28.000 ευρώ περίπου.
Για τα περίπτερα της Αθήνας, όμως, τα κέρδη είναι ακόμα μεγαλύτερα, μια και σύμφωνα με έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος ετήσιος τζίρος φτάνει τις 450.000 ευρώ, ενώ υπήρξε και μία περίπτωση περιπτέρου, που ανέφερε ετήσιο τζίρο 2.920.000 ευρώ. Εύλογα λοιπόν ο κ. Δημήτρης Γκεσούλης αναφέρει: «Εχω ανίψια που έφυγαν μικρά για την Αθήνα και απέκτησαν τρία περίπτερα στην Κηφισιά. Σήμερα έχουν βάλει υπάλληλους να τα δουλεύουν και αυτά ταξιδεύουν συνέχεια στο εξωτερικό». Παρ’ όλα αυτά, και όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Ελλάδας, κ. Γιώργος Λάμπρης, τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα του κλάδου είναι αρκετά. «Υπάρχουν περίπτερα που βγάζουν μόνο το μεροκάματο, μια και τα ποσοστά επί των κερδών στα περισσότερα προϊόντα είναι μηδαμινά». Εντούτοις, όπως τονίζει, έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στο άμεσο μέλλον θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτεράδες.


Ο Πραμαντιώτης πρόεδρος των περιπτεράδων.


Ακόμα και ο πρόεδρος τον περιπτεράδων κατάγεται από το γραφικό χωριό στα Τζουμέρκα. Ο κ. Γιώργος Λάμπρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Ελλάδας αναφέρει μάλιστα ότι όλα οφείλονται στον πατέρα του. «Ολα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 από τον μακαρίτη τον πατέρα μου, Δημοσθένη Λάμπρη», λέει ο κ. Λάμπρης και προσθέτει ότι «Στην αρχή πουλούσε καραμέλες, γυρνώντας με ένα καλαθάκι στους δρόμους της Αθήνας και έπειτα νοίκιασε το πρώτο περίπτερο στην 3η Σεπτεμβρίου, εκεί που σήμερα είναι ο σταθμός πρώτων βοηθειών».

Ανοιχτόμυαλος και δραστήριος, ο πρώτος Πραμαντιώτης περιπτεράς επέκτεινε τις δουλειές του, νοικιάζοντας ακόμη ένα περίπτερο στην Ακαδημίας, δίπλα από το πνευματικό κέντρο. «Οι δουλειές πήγαιναν καλά, οπότε ενημέρωσε συγγενείς και συγχωριανούς οι οποίοι με τη σειρά τους ακολούθησαν το επάγγελμα. Αλλος περίπτερο στον Πειραιά άλλος στου Ζωγράφου, αυτό μάλιστα έξω από το Πολυτεχνείο το δουλεύει συγχωριανός μου. Επιπλέον υπήρξε περίοδος που όλα τα περίπτερα της Πλατείας Κολωνακίου άνηκαν σε Πραμαντιώτες». Γρήγορα λοιπόν οι Πραμαντιώτες και γενικότερα Ηπειρώτες έκαναν «κατάληψη» στα περίπτερα της πρωτεύουσας. Κάθε οικογένεια διαχειριζόταν τρία και τέσσερα περίπτερα, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη από υπαλλήλους. «Φέρναμε νέα παιδιά από το χωριό μας για δουλειά. Μάλιστα οι υπάλληλοί μας έμεναν στο σπίτι μας. Ο πατέρας μου τους έκανε συνέταιρους και σιγά - σιγά τους βοηθούσε να αποκτήσουν το δικό τους περίπτερο», αναφέρει ο κ. Λάμπρης.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η παράδοση, με αποτέλεσμα όχι μόνο η πλειονότητα των περιπτεράδων αλλά και των ιδιοκτητών πρατηρίων που τα προμηθεύουν με προϊόντα να είναι συγχωριανοί. Σήμερα από τα 6.000 περίπτερα σε Αθήνα και Πειραιά, περίπου τα 4.000 τα δουλεύουν Ηπειρώτες.
Ο πρόεδρός τους μάλιστα αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί και άλλες παραδόσεις, όπως αυτή με τους Ζακυνθινούς που νοικιάζουν τα περίπτερα της οδού Αθηνάς στο κέντρο της Αθήνας ή τους Πελοποννήσιους που δραστηριοποιούνται κυρίως στα περίπτερα του Πειραιά

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Διόδια: Μην τα πληρώνετε, παρακάμψτε τα!

Διαβάστε στο: http://keepbloking.blogspot.com/2008/09/blog-post_908.html
πώς μπορείτε να παρτακάμψετε τα διόδια Ελευσίνας.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Διόδια: Οι αυξήσεις προηγούνται των έργων!

Σήμερα, για να πάει κάποιος με το Ι.Χ. του από την Αθήνα στην Πάτρα και να επιστρέψει στην Αθήνα καταβάλλει συνολικά τέλη διοδίων 9 ευρώ, ενώ τις ερχόμενες ημέρες το ποσό αυτό θα ανέβει περίπου στα 11,2 ευρώ!

Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση προς Πάτρα η διέλευση των Ι.Χ. από τα διόδια της Ελευσίνας κοστίζει 2 ευρώ και από τα διόδια του Ζευγολατιού 2,5 ευρώ. Στη διαδρομή από Πάτρα προς Αθήνα, 2,5 ευρώ πληρώνουν οι οδηγοί στα διόδια του Ρίου και 2 ευρώ στα διόδια των Αγίων Θεοδώρων.
Με τις αυξήσεις που θα γίνουν εντός των ημερών, τα τέλη που θα πληρώνουν οι οδηγοί σε όλους τους σταθμούς των διοδίων αναμένεται να εκτιναχθούν στα 2,8 ευρώ, ενώ οι μηχανές από 1 ευρώ θα πληρώνουν 1,9!

Bloka.com: Πώς μπορεί η κυβέρνηση και οι βο(υ)λευτές της να προχωρούν στην αύξηση των τελών διοδίων στο δρόμο-καρμανιόλα "Κορίνθου-Πατρών". Ένας δρόμος που σε καμμία περίπτωση δεν τηρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές που επιτρέπουν την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών. Ένας δρόμος, που κανονικά έπρεπε να μας πληρώνουν για το ρίσκο που παίρνουμε για τη ζωή μας, κάθε φορά που περνάμε.
Να υπενθυμίσουμε ότι η αύξηση αυτή, έρχεται σε συνέχεια της αύξησης των τελών διοδίων 25% που έγινε το 2005 στον ίδιο δρόμο.Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν:

· Χρησιμοποίηση παρακάμψεων για την αποφυγή των διοδίων
· Χρησιμοποίηση εναλλακτικών μέσω μετακίνησης (Προαστιακός, Τραίνο, Λεωφορείο)

Οι πολίτες έχουμε τη δύναμη με τις επιλογές μας να επηρεάζουμε καταστάσεις. Δεν είμαστε έρμαια των εκάστοτε κυβερνητικών / επιχειρηματικών αποφάσεων. Αρκεί να το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά και με τις επιλογές μας να συμβάλλουμε στο να καταλάβουν αυτοί που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων ότι έχουν απέναντί τους ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες.
.....

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Για τα διόδια στην Πατρών - Κορίνθου

Διαβάστε τις αναρτήσεις μας:


Για τα διόδια στην Πατρών - Κορίνθου

και

Τι λέει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τα διόδια της Αθηνών - Πατρών

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αντιδράσεις για την αύξηση των διοδίων από σήμερα τα μεσάνυχτα, στην Εθνική Οδό Αθηνών- Πατρών

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας όπως δήλωσε ο νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος «θα αντιδράσει σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση και θα γίνει προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Ο κ. Κατσικόπουλος προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι πολίτες για να σκοτώνονται, ούτε να δίνουν προκαταβολή στους εργολάβους για ένα έργο που... έπεται. Η ανακοίνωση για αύξηση των διοδίων προσβάλλει τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου των Πατρών, Ανδρέα Φούρα, που επισημαίνει ότι «η φτωχότερη περιοχή της χώρας από δυσπρόσιτη γίνεται παραμεθόρια. Οι κάτοικοι της Πάτρας, που είναι οι κύριοι χρήστες της διαδρομής, καλούνται να πληρώσουν για έναν δρόμο, πριν οι εργασίες κατασκευής του αρχίσουν. Πρόκειται για πρωτοφανή διάκριση εις βάρος ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, η οποία πρέπει να ανακληθεί».
..................
Από την εφημερίδα "Τα Νέα"



Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πέθανε ο Γιάννης Σκουλαρίκης

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του.
Πιθανή αιτία θανάτου, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.
Ο Γιάννης Σκουλαρίκης του Παναγιώτη γεννήθηκε στη Σμύλα του Νομού Ηλείας τον Αύγουστο του 1928.
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο.
Πήρε μέρος στις φοιτητικές και πολιτικές δίκες του «Ανένδοτου» αγώνα της Ένωσης Κέντρου (1961-1963). Επίσης υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) (1964-1965), μέλος της ΕΠΟΝ, αλλά και στέλεχος της φοιτητικών και άλλων οργανώσεων της εποχής, ως και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Δημοκρατικών Συνδέσμων.
Στη διάρκεια της 7ετίας διώχθηκε και αφού κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, τελικά εξορίσθηκε για 3,5 χρόνια.
Μετά την επιστροφή του από την εξορία πήρε μέρος ως δικηγόρος υπεράσπισης αντιστασιακών σε δίκες του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών.
Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτικό μέλος και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ του οποίου και εκλέχθηκε Βουλευτής στο Νομό Ηλείας στις εκλογές του 1974 και μετά.
Στη πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Παππούς έγινε χθες ο Πέτρος Τατούλης

Την ώρα που «ανέβαζε» στο ιστολόγιό του την τελευταία του ανάρτηση, η κόρη του έφερνε στη ζωή το εγγονάκι του.
Ένα υγιέστατο αγοράκι που γεννήθηκε χθες στις 12:30 το μεσημέρι, στο μαιευτήριο «Λητώ».
Να τους ζήσει.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αν είχε αδερφή θα ήθελε να την παντρέψει με το Γιώργο Παπανδρέου

«Εάν είχα μια αδερφή, θα προσπαθούσα να την παντρέψω με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έχει άμεπτο ήθος. Δεν θα τον έκανα όμως ποτέ διευθυντή στο Τήλε Άστυ», είπε ο ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις μνήμης

Δωρεάν τεστ μνήμης σε πολίτες άνω των 60 ετών θα πραγματοποιούν από σήμερα και για όλη την εβδομάδα, από τις 9:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα οι επιστήμονες της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι εξετάσεις γίνονται στο Πολεμικό Μουσείο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλέφωνο 9011 40 40 25

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Λες κι έχουν γάμο αυτήν τη στιγμή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Με μια λευκή, γιορτινή τέντα που έχουν στήσει στην είσοδο του υπουργείου και δεκάδες καρέκλες (πληροφορίες για ανάθεση σε κέτερινγκ εδεσμάτων, ελέγχονται) περιμένουν αυτήν τη στιγμή τους πρωταγωνιστές για την τελετή της παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.
Να μας ζήσουν!

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...