Ειδήσεις

20 Ιουν 2008

Στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ αλλά και την Αλβανία «μεταναστεύουν» οι Έλληνες για οδοντιατρική περίθαλψη!

Αιτία είναι το υψηλό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών στην πατρίδα μας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την ίδια στιγμή η ποιότητα των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών στις βαλκανικές αυτές χώρες συχνά τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η εξέταση ολοκληρώνεται σε μόλις μία επίσκεψη, ενώ απαιτούνται πολλές επισκέψεις, για να γίνει σωστή δουλειά και να υπάρξει καλό αποτέλεσμα.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης.
……….
Συνεχίζεται

Παράλληλα τόνισε ότι η οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα μας παρουσιάζεται ως ακριβή, δηλαδή ως “περίθαλψη πολυτελείας” για τους Έλληνες ασθενείς.
Ωστόσο κανείς δεν αναφέρει ότι οι οδοντίατροι έχουν υψηλό κοστολόγιο παροχής υπηρεσιών λόγω των εξόδων πάγιου εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών τους και ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει πάρει αρκετές φορές στο παρελθόν την απόφαση για “πάγωμα” των τιμών, συμμεριζόμενη τις οικονομικές δυσκολίες των Ελλήνων. “Είναι απαράδεκτο οι κλάδοι υγείας των ταμείων, στους οποίους ο Έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά την εισφορά του, να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), τις τιμές του οποίου ακολουθούν τα περισσότερα ταμεία της χώρας μας, ο οποίος αναγνωρίζει ως δαπάνη για ένα σφράγισμα το ποσό των 6,68 ευρώ, τιμή καθηλωμένη από το 1993. Μία τιμή δηλαδή σχεδόν όσο κοστίζει ένας καφές στην πλατεία Αριστοτέλους”, επισήμανε ο κ. Δεβλιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, έχει προχωρήσει σε κοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, αλλά κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν την έχει υιοθετήσει.


ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δεβλιώτης εξήγησε ότι οι Έλληνες οδοντίατροι έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και κατάρτισης, ενώ διαθέτουν εξοπλισμό που πληροί όλες τις προδιαγραφές της Ε.Ε. “Δυστυχώς για τα στοιχεία αυτά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα διαθέτουν και οι συνάδελφοι των άλλων χωρών, αφού η Βουλγαρία μπήκε πρόσφατα στην Ε.Ε. και δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με όλες τις προδιαγραφές. Επίσης τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Οι οδοντίατροι αυτών των χωρών αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως ευκαιριακούς, αφού δεν ενδιαφέρονται να τους ξαναδούν, ενώ οι εργασίες που απαιτούν πολλές επισκέψεις συμπτύσσονται σε λιγότερες, με προφανή επίπτωση στην ποιότητα”, τόνισε ο κ. Δεβλιώτης. Επιπλέον ανέφερε ότι οι Έλληνες ασθενείς που πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες για οδοντιατρικές πράξεις πέφτουν στα χέρια κάποιων που θέλουν να κάνουν την αρπαχτή τους, κάνοντας προσθετικές εργασίες με μικρή διάρκεια ζωής ή οδοντοστοιχίες όπως εκείνες των δεκαετιών του ’50 και του ’60. “Η λύση στο πρόβλημα αυτό θα δοθεί με ένα ρεαλιστικό τιμολόγιο από τα ασφαλιστικά ταμεία”, ξεκαθάρισε ο κ. Δεβλιώτης.
………………..

Νικολέτα Μπούκα
Από την εφημερίδα «Μακεδονία»

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κατέβασε από το διαδίκτυο ένα άρθρο για τα δικαιώματα των γυναικών και καταδικάστηκε σε θάνατο

Μήνυμα αναγνώστη
………….
Στο Αφγανιστάν 23χρονος φοιτητής καταδικάστηκε σε θάνατο από το ισλαμικό δικαστήριο. Ο Sayed Pervez Kambaksh είναι φοιτητής δημοσιογραφίας. Ποιο ήταν το έγκλημα του;
………….
Συνεχίζεται

Κατέβασε από το διαδίκτυο ένα άρθρο για τα δικαιώματα των γυναικών.Το άρθρο που προερχόταν από περσική ιστοσελίδα, υποστήριζε ότι οι μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές που διατείνονται ότι το ίδιο το κοράνι κατοχυρώνει την καταπίεση των γυναικών στις ισλαμικές κοινωνίες έχουν παρερμηνεύσει τα λόγια του Προφήτη Μωάμεθ.Ο 23χρονος μοίρασε το άρθρο σε συμφοιτητές και καθηγητές του με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, να γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν να δικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς παρουσία συνηγόρου, όπως ισχυρίζονται οι γονείς και οι φίλοι του και να καταδικαστεί σε θάνατο.

Η βρετανική εφημερίδα Independent ξεκίνησε στις 31/1/2008 εκστρατεία για τη διάσωση του φοιτητή, με βασικό αίτημα την αναστολή της εκτέλεσης του και την επανάληψη της δίκης με δικαιότερους όρους.ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟΝ PERVEZ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ: http://www.independent.co.uk/news/world/asia/article775954.ece

………
http://pinelopipress.blogspot.com/2008/06/sos.html

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η πρόκληση στην νέα εποχή

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παραμένει ένας άγνωστος εν πολλοίς όρος στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί μια ισχυρή πρόκληση, καθώς στο εξωτερικό αποτελεί ένα βασικό εργαλείο μεταρρύθμισης για το δημόσιο τομέα.
,,,,,,
Συνεχίζεται...

Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι:
Η δημιουργία μιας ανοιχτής και ελεύθερης δημόσιας διοίκησης.
Η ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών, οι οποίες θα βρίσκονται στη διάθεση κάθε πολίτη.
Η αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα. Ένας περισσότερο παραγωγικός δημόσιος τομέας θα ωφελήσει, επίσης, τον ιδιωτικό τομέα και θα καταστήσει τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορούμε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία.
Αυτό μπορεί να επιτελεσθεί όταν περάσουμε από την κλασσική και ξεπερασμένη θεώρηση που είχε αυτοσκοπό τις τεχνολογικές υποδοµές, χωρίς να λαµβάνει υπόψη το δημόσιο συμφέρον, σε μια νέα προσέγγιση με κύριους άξονες τη διαλειτουργικότητα, την εξωστρέφεια των πληροφορικών συστημάτων και την προστιθέμενη αξία που η τεχνολογική υποδοµή επιφέρει στη λειτουργία όλων των οργανισµών στο σύνολο της οικονοµικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της χώρας.
Ειδικά για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν ένα κομβικό κομμάτι του Δημόσιου Τομέα, λόγω της αμεσότητας που έχουν με τον πολίτη και την καθημερινότητά του, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων λειτουργούν, όχι μόνο για να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τις δημοτικές δράσεις, αλλά κυρίως για να τους παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Δήμου. Οι δυνατότητες είναι πολλές και οι τομείς δράσεις απεριόριστοι. Ξεκινώντας από απλά πράγματα, όπως είναι η αίτηση για διάφορα πιστοποιητικά από τα δημοτολόγια, η αίτηση βεβαιώσεων ΤΑΠ, αλλά και υπηρεσίες όπως η διεκπεραίωση οικονομικών υποχρεώσεων προς τους δήμους. Παραδείγματος χάριν, στην πόλη του Χιούστον, οι πολίτες ήδη μπορούν και πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού ηλεκτρονικά, ενώ το ίδιο μπορούν να κάνουν και με τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνεται και η πληρωμή των δημοτικών τελών.

Μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι πιο άμεση και πιο εύκολη, αφού οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από τους Δήμους θα μπορούν να παρέχονται χωρίς τη φυσική παρουσία του αιτούντα. Θα μπει, έτσι, ένα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να χάσει και ένα ολόκληρο πρωινό, προκειμένου να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό.
Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, παράλληλα με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα έχουμε σε σημαντικό βαθμό μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και περισσότερο δημιουργικό χρόνο για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δημιουργείται, έτσι, η απαραίτητη υποδομή για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους, μειώνεται ο χρόνος ικανοποίησης των αιτημάτων των πολιτών, καθώς μειώνεται και το κόστος των συναλλαγών.
Επιπλέον, με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο πολίτης καλείται να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας στην οποία ζει, αφού θα έχει την ευκαιρία να κάνει τις καταγγελίες του και να υποβάλλει τα αιτήματά του γρήγορα και άμεσα. Ο πολίτης θα καλείται να πει τη γνώμη του, απαντώντας σε δημοψηφίσματα που μπορεί πραγματοποιεί ο Δήμος, προσθέτοντας έτσι και τη δική του φωνή και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων.
Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έρχεται να θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση πολίτη – ΟΤΑ, αυτοματοποιώντας τη μεταξύ τους επικοινωνία και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην Τοπική διακυβέρνηση. Για την εξασφάλιση της επιτυχίας του Εγχειρήματος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απαιτούνται να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση σήμερα στην Ελλάδα αλλά και να δημιουργηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που να τις διευκολύνει. Γι’ αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα, αλλά και προσήλωση στο στόχο της μεγαλύτερης διείσδυσης των νέων τεχνολογιών τόσο στη διακυβέρνηση αλλά και στη χρήση από τους πολίτες.

Όσο οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν θα αφορά όλη την κοινωνία. Επιβάλλεται, συνεπώς, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικών δικτύων να αποτελέσει ένα από τα νέα κοινά αγαθά του 21ου αιώνα.
Περαιτέρω, τα μεγαλύτερα εμπόδια δεν βρίσκονται στην τεχνολογία, αλλά στις νοοτροπίες και στη δυσκαμψία των διοικήσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε. Δίνοντας προτεραιότητα στον πολίτη θα επιτύχουμε σε πολλές περιπτώσεις την αναμόρφωση του δημοσίου τομέα.
Η υπέρβαση αυτών των εμποδίων δεν μπορεί να γίνει δίχως μια ισχυρή πολιτική δέσμευση. Η δέσμευση θα πρέπει να προέλθει από υψηλότερο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Η υπέρβαση των εμποδίων στη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών και η κάμψη της εσωτερικής αντίστασης απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση.
Για την επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος, χρειαζόμαστε καλή προεργασία, να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα, να διδαχθούμε από την εμπειρία μας και να προχωρήσουμε με ταχύ ρυθμό. Χρειαζόμαστε, επίσης, καλύτερα σημεία αναφοράς για να παρακολουθούμε συνεχώς τον «παλμό» της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ουσιαστική έρευνα για να προετοιμαστούμε για το μέλλον.
Οι συμμετέχοντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής και να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου που θα αλλάξει για πάντα τη δομή και τη λειτουργία των δημόσιων φορέων. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο για όλους μας.

…………….
Νίκος Γ. Χαρδαλιάς
Δήμαρχος Βύρωνα

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τους χρέωσε τον αστακό... χρυσάφι

Τουρίστες από το Εδιμβούργο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αφού, όπως υποστηρίζουν, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρόδο, ασυνείδητος εστιάτορας τους χρέωσε με 281 ευρώ για μια ποικιλία θαλασσινών με αστακό, ένα ποτήρι κρασί και ένα ποτήρι ούζο.
............
Συνεχίζεται...

Η καταγγέλλουσα, κυρία Μισέλ Μπενβενούτι, εργαζόμενη στο γενικό προξενείο της Γαλλίας στο Εδιμβούργο, υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο εστιατόριο τα τραπεζομάντηλα δεν ήταν καθαρά και όταν έφθασε αργοπορημένα το γεύμα είχε 4 μεσαίες γαρίδες, 4 ροδέλες από καλαμάρι, 10-12 μύδια, ένα μικροσκοπικό κομμάτι χταπόδι, 2 μικρές τσιπούρες και ένα μικρό αστακό ψημένο παραπάνω, διότι το κρέας του ήταν σαν καουτσούκ.
Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι ενώ είχε πάρει ένα ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός έγραφε ένα μπουκάλι, ενώ δεν της έκοψε απόδειξη από την ταμειακή μηχανή, ενώ μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες ο λογαριασμός των 281 ευρώ κατέβηκε στα 196 ευρώ.
Ο πρόεδρος εστιατόρων και ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ Ρόδου τονίζουν επανειλημμένως έχουν δεχθεί καταγγελίες για το συγκεκριμένο ιδιοκτήτη εστιατορίου.
…………..

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι ποινικές τους ευθύνες παραγράφονται μετά την πάροδο μόλις μιας πενταετίας από την τέλεσή τους...

Από την άλλη, τετραπλάσιος είναι ο χρόνος παραγραφής για τους απλούς πολίτες.
Μας το θύμισε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Alpha, σήμφωνα με το οποίο μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο της Siemens, νομικοί χαρακτηρίζουν επιτακτική πλέον την ανάγκη μιας άμεσης νομοθετικής ρύθμισης.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Από το ταμείο της Siemens με ενδιάμεσους σταθμούς επιχειρηματίες και σωματοφύλακες, πού;

4 Φεβρουαρίου 1999.
Ο επιχειρηματίας Ηλίας Πιταούλης από τη Χίο, λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα από την τράπεζα ΑΒΝ-ΑΜΡΟ ότι έχουν κατατεθεί στο λογαριασμό του ένα εκατομμύριο μάρκα.
Ο επιχειρηματίας απαντάει με e-mail για να επιβεβαιώσει ότι τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό από τη Siemens. Αναφέρει στο e-mail του: "Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τα στοιχεία του καταθέτη των χρημάτων που μπήκαν στο λογαριασμό μου".
Ακολουθεί η απάντηση της τράπεζας ΑΒΝ-ΑΜΡΟ στον κύριο Ηλία Πιταούλη.
Η τράπεζα απαντάει επιβεβαιώνοντάς τον ότι η εταιρεία που έβαλε τα χρήματα στο λογαριασμό είναι η Siemens και τότε αυτός επικοινωνεί, πάλι με e-mail, με έναν άλλο επιχειρηματία από τη Χίο, φίλο του Θεόδωρου Τσουκάτου, το Στέλιο Βίο.
Σε αυτόν δίνει οδηγίες για να κατατεθεί το ποσό σε έξι ισόποσα εμβάσματα…
Σε όλα αυτά τα εμβάσματα, δικαιούχος ή συνδιακούχος εμφανίζεται ο κ.Γιώργος Γενναίος, σωματοφύλακας τότε του κυρίου Τσουκάτου.
Από εκεί, σταδιακά τα χρήματα έφευγαν σε βαλίτσες και κατέληγαν, κατά τον επιχειρηματία, στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μέσω υπομνήματος αναμένεται να απολογηθεί την Τρίτη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών που ερευνά την υπόθεση της Siemens ως ύποπτος ο Θόδωρος Τσουκάτος

Ο κ. Τσουκάτος που είχε κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος τη Δευτέρα ενώπιον του κ. Αθανασίου, ειδοποιήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα να προσέλθει την Τρίτη λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Ο κ. Τσουκάτος, σύμφωνα με το συνήγορό του Διονύση Γκούσκο, θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό υπόμνημα με τις θέσεις του. Θα προτείνει ως μάρτυρες τους οδηγούς του οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν τα χρήματα και δύο άτομα που διαχειρίζονταν το ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα απο τον λογαριασμό του επιχειρηματία Γιάννη Πιταούλη μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό του σωματοφύλακα του κ.Τσουκάτου, Χρήστου Γενναίου.
........
Συνεχίζεται...


Το ποσό μοιράστηκε σε έξι λογαριασμούς και σε όλους εμφανιζόταν συνδικαιούχος ο σωματοφύλακας. Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Στέλιος Βίος φέρεται να υποστήριξε ότι πήρε το ποσό, το οποίο έστελνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ΠΑΣΟΚ. Ο σωματοφύλακας προσήλθε την Παρασκευή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και έλαβε προθεσμία να καταθέσει ώς ύποπτος στα μέσα της επόμενης εβδομάδος. Επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας ο σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκε πως είναι ο συντάκτης του σημειώματος το οποίο εμπλέκει τον πρώην υπουργό στην υπόθεση. Ο εισαγγελέας δεν αποκλείεται να διενεργήσει γραφολογική εξέταση. Να αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens κάλεσε την κυβέρνηση με δηλώσεις του από τη Ρόδο, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει από την αρχή διακηρύξει τη βούλησή του να έρθουν όλα στο φως και να λάμψει η αλήθεια, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως το θέμα αφορά την τιμή της πολιτικής.
………….

Από: http://www.skai.gr/master_story.php?id=85371

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Είστε μέσα στα πράγματα; Κάντε το κουίζ του skai.gr!

Πόσο καλά παρακολουθείτε την επικαιρότητα; Έχετε αυτό που λέμε μυαλό "ξυράφι;"Εάν ναι, τότε ήρθε η ώρα να το αποδείξετε.
Οι δημοσιογράφοι του skai.gr επιλέγουν μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας (και όχι μόνο) και κάθε Παρασκευή σας παρουσιάζουν ένα διασκεδαστικό, αλλά προπαντός ενημερωτικό ιντερνετικό τρίβιαλ για να "φρεσκάρετε" τη μνήμη σας.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παίξετε το κουίζ.
Απαντήστε σε επτά ερωτήσεις και βαθμολογείστε τον εαυτό σας από το 1-7.
Και μη φοβάστε.... η βαθμολογία είναι μυστική!

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Επιτέλους! Βγήκε μαθηματικός τύπος για το τέλειο... σάντουιτς!

Η εξίσωση αυτή, η οποία λαμβάνει υπόψη εννέα μεταβλητές, τέθηκε στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα http://www.cheddarometer.com/, ώστε οι χρήστες του Ίντερνετ να μπορούν να φτιάξουν το σάντουιτς στα μέτρα τους προσαρμόζοντας την ποσότητα του τσένταρ αναλόγως με τα επιλεγμένα συστατικά.
Για τους μαθηματικούς, ο τύπος είναι W=[1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100)."W" είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά, "b" το πάχος του ψωμιού και "d" η σύστασή του (λευκό, ολικής αλέσεως...), "s" είναι η ποσότητα της μαργαρίνης ή του βουτύρου και "m" ο όγκος της μαγιονέζας. Οι άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ποσότητες από το μαρούλι ("I"), τις πίκλες ("p") και την τομάτα ("v").
..........
Περισσότερα: http://www.madata.gr/

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ανακοίνωση Τύπου ΛΑΟΣ: Καημένε Τσουκάτο…

«Λυπάμαι για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση SIEMENS, εάν αποδειχθούν αλήθειες οι ισχυρισμοί που προβάλλονται...» Μάλιστα! Αυτή είναι η δήλωση με την οποία -αντί κάποιας υποστήριξης- εγκατέλειψε στα κρύα του λουτρού ο «τέως καταλληλότερος» κ. Σημίτης τον στρατηγό, συνεργάτη και δεξί του χέρι, με τον πιο επαίσχυντο για «ηγέτη» τρόπο... Όταν ο Τσουκάτος τους μάζευε λεφτά με το τσουβάλι για να πραγματοποιούν πολυέξοδες εκλογικές καμπάνιες του ΠΑ.ΣΟΚ, ήταν Στρατηγός του Κινήματος. Τώρα που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, όχι μόνο τον αποστράτευσαν αλλά τον καθαίρεσαν. Αναμένονται βολές κατά ριπάς.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο Αθανασόπουλος από Υπουργός πήγε στα αζήτητα, ενώ ο συμμέτοχός στην μεγάλη «κομπίνα» του καλαμποκιού, κυκλοφορεί με δύο ιδιωτικά τζετ στην Ελβετία

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο σκάνδαλο SIEMENS, δήλωσε:


Πολλοί κλέφτες, λίγα κελιά. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Έτσι όλο λένε ότι θα φτάσουν μέχρι το κόκαλο και μένουν στην επιδερμίδα.Ας αποφασίσουν να καθαρίσουν το Πολιτικό σύστημα από τους κλέφτες.
Και μία συμβουλή για όλους τους κλέφτες και υποψήφιους κλέφτες: Ο Αθανασόπουλος από Υπουργός πήγε στα αζήτητα, ενώ ο συμμέτοχός στην μεγάλη «κομπίνα» του καλαμποκιού, κυκλοφορεί με δύο ιδιωτικά τζετ στην Ελβετία.


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μοίρασαν συμβολικά βεντάλιες στους πολίτες που επισκέφτηκαν τα γραφεία τους, γιατί δεν έχουν κλιματισμό!

Βεντάλιες στους συναδέλφους τους, αστυνομικούς, αλλά και στους πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο, μοίρασαν το πρωί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων.
Η πρωτοβουλία είχε συμβολικό χαρακτήρα και ήθελε να καταδείξει το πρόβλημα της μη λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού στους χώρους του Αστυνομικού Μεγάρου.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Στη φυλακή ο Παντελεήμων

Ένοχος για υπεξαίρεση κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων και καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη.
Ειδικότερα, ο κ. Παντελεήμων, ο οποίος οδηγείται στη φυλακή, κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση ποσού 66,5 εκατ. δρχ. την περίοδο 1995-1998 από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
Καταγγελίες για κατάχρηση εισφορών των πιστών είχαν κάνει οι μοναχές της Μονής.
Πρωτοδίκως, ο πρώην μητροπολίτης είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε οκταετή κάθειρξη με αναστολή.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δυο σπίτια έχουν παραδοθεί στη φωτιά στον Κάλαμο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δυο σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες την περιοχή Αμφιάρειο στον Κάλαμο.
Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δοθεί εντολή για να εκκενωθούν οι δυο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πυρκαγιά στον Κάλαμο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο σε δασική έκταση στη θέση Λαγομάνδρα, από Κάλαμο προς Αγίους Αποστόλους.
Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με βρίσκεται στο σημείο ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν και εναέρια μέσα.
-----------
Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηδάκης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι δεν θα δώσει συγχωροχάρτι κανένα πολιτικό πρόσωπο

«Η πορεία των ανακρίσεων αποδεικνύει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Siemens προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς, αναζητώντας την πλήρη αλήθεια σ’ αυτή τη δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση. Χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς σκοπιμότητες και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της.
Χαίρομαι διότι τα ΜΜΕ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αναγνωρίζουν αυτή την ταχύτητα της Δικαιοσύνης στην αναζήτηση της αλήθειας, προς κάθε κατεύθυνση.
Θέλω να επαναλάβω τη σταθερή μου πεποίθηση ότι πρωθυπουργεύοντος του Κώστα Καραμανλή, η μάχη της διαφάνειας, κατά της διαφθοράς και της δικαστικής εκκαθάρισης κάθε υπόθεσης ή και απλής καταγγελίας για συναλλαγή, θα είναι ασυμβίβαστη, αμείλικτη και διαρκής.
Πάγιος στόχος της πολιτικής μου διαδρομής είναι η διαφάνεια του Δημόσιου Βίου, επιδίωξη που αναβαθμίζει το ήθος του πολιτικού μας κόσμου και το κύρος της Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά την παλαιά δήλωσή μου περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens έως τότε, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είμαι μελλοντολόγος και ούτε δικαιούμαι να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν. Όταν έκανα τη δήλωση εκείνη, ήταν πράξη ακριβής και υπεύθυνη, διότι δεν είχαν προκύψει οποιαδήποτε στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, από καμία πλευρά. Αν αποδειχθεί η εμπλοκή τέτοιων προσώπων -πράγμα που απεύχομαι- δεν θα χαριστώ σε κανέναν, διότι δεν θα χαριστεί ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η κυβέρνηση.
Ισχύει, επίσης, στο ακέραιο η παλαιά μου προτροπή για αυτοσυγκράτηση όλων στο θέμα αυτό».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ανδρέας Φούρας: Είναι σεισμόπληκτος ο δήμος Πατρέων και όχι ο δήμος Ρίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κήρυξε ορισμένους δήμους σεισμόπληκτους διατρεχόμενο από μιζέρια

«Δημόσια και κατ’ επανάληψη ζήτησα να κηρυχθεί ολόκληρος ο Νομός Αχαΐας σεισμόπληκτος. Αντί τούτου το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε σε μια απόφαση κήρυξης ορισμένων Δήμων ως σεισμόπληκτων, που διατρέχεται από μιζέρια.
Είναι σεισμόπληκτος ο Δήμος Πατρέων, αλλά όχι ο Δήμος Ρίου, παρότι επί της ουσίας Πάτρα και Ρίον αποτελούν ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Δεν είναι σεισμόπληκτος ο Δήμος Αιγείρας παρότι το οίκημα που στέγαζε το Δημαρχείο της, κατεστράφη ολοσχερώς. Δεν είναι σεισμόπληκτη η κοινότητα Λεοντίου παρότι οι μισές της κατοικίες υπέστησαν σοβαρότατα πλήγματα. Αυτού του είδους οι αντιφάσεις επιτρέπουν το χαρακτηρισμό της απόφασης ως μίζερης και τεκμηριώνουν πλήρως τη θέση για κήρυξη ολόκληρου του Νομού ως σεισμόπληκτου.
Επιπλέον, η απόφαση αυτή καλύπτει μόνο την αποκατάσταση των κτιρίων. Ο σεισμός όμως εκτός από τα κτίρια πλήττει σοβαρά την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών που τον υφίστανται. Αναμένουμε λοιπόν, μια σειρά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα καλύψουν την ανάγκη αποκατάστασης κανονικών ρυθμών στην οικονομική ζωή της πόλης.
Από εκεί και πέρα παραμένει πάντοτε σε εκκρεμότητα η ανάγκη εκπόνησης ενός αυτόνομου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και θα αντιμετωπίζει σοβαρά και αποτελεσματικά τις αναπτυξιακές ανάγκες των Νομών Αχαΐας και Ηλείας».

Ανδρέας Φούρας
Δήμαρχος Πατρέων

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Στις τράπεζες και όχι στα κατά τόπους γραφεία η κτηματογράφησης η πληρωμή του πάγιου τέλους

Από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κτηματολόγιο Α.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Είναι απόλυτα ανακριβής η αναφορά που έγινε σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού ότι η πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης θα μπορεί από τη Δευτέρα να γίνεται στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης.
Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, καθώς οι ανάδοχοι των μελετών είναι ιδιώτες μελετητές που έχουν αναδειχθεί από διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να εισπράττουν για λογαριασμό του δημοσίου. Αντίθετα, στις τράπεζες η πληρωμή γίνεται απευθείας σε λογαριασμό της Κτηματολόγιο Α.Ε., που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Σημειώνουμε βέβαια ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω 15 συνεργαζόμενων τραπεζών και ένα δίκτυο 3.600 υποκαταστημάτων, ενώ εκτός της εξυπηρέτησης στα ταμεία των υποκαταστημάτων υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής από κάθε τράπεζα.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Άκης Τσοχατζόπουλος: "Προσέφυγα σήμερα στη Δικαιοσύνη"

ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008

«Επειδή επιχειρείται ξανά μέσω επιλεκτικών διαρροών «πληροφοριών» και συγκεκριμένου δημοσιεύματος η διασύνδεσή μου με το σκάνδαλο της Ζίμενς, γεγονός που δείχνει μια σχεδιασμένη πλέον επιχείρηση συκοφάντησης και σπίλωσής μου, προσέφυγα σήμερα στη Δικαιοσύνη.
Όσον αφορά τα αναφερόμενα πρόσωπα, μου είναι παντελώς άγνωστα και ουδεμία σχέση έχω μαζί τους, όπως ουδεμία σχέση έχω και με τις οποιεσδήποτε λειτουργίες της Ζίμενς.
Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, η ορθότητα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να αποκαλυφθούν οι πραγματικά ένοχοι και να προστατευθούν η τιμή του πολιτικού κόσμου, η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.
Οφείλει σήμερα κιόλας η κυβέρνηση να την αποδεχθεί».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πίθηκος τρομοκρατεί κατοίκους χωριού στη Λακωνία

Ένας πίθηκος ύψους περίπου 1,20 με γαμψά νύχια και δόντια έχει εμφανιστεί εδώ και λίγες μέρες στο χωριό Βαχό Λακωνίας.
Τον έχουν δει αρκετοί κάτοικοι, έχει κάνει μικρές καταστροφές στα περιβόλια και αυτό που ζητούν είναι να ενδιαφερθεί ο ιδιοκτήτης του ή κάποια φιλοζωική οργάνωση έτσι ώστε να μην κυκλοφορεί ελεύθερος τρομοκρατώντας τους κατοίκους

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Siemens: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε...


Από: bang-gr

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αδιαφάνεια και διαφθορά στην πολιτική;

«Τι απορείτε; Νομίζετε ότι δεν χρηματίζονται στελέχη της ΝΔ; Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν έντιμοι και αυτοί οι οποίοι ακολουθούν τέτοιες πρακτικές».

Ευάγγελος Πολύζος, βουλευτής Πιερίας ΝΔ
7 Σεπτεμβρίου 2005
(Σχολιάζοντας σοβαρές καταγγελίες του συνδικαλιστή της ΝΔ Θανάση Κοκκινούλη, για αδιαφάνεια και διαφθορά σε υπουργικό επίπεδο. Και τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας «για τις ανυπόστατες δηλώσεις στις οποίες προέβη»).

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Siemens: πείρα ενός αιώνα σε... δοσοληψίες

Η Siemens έχει παρουσία στη χώρα μας πάνω από έναν αιώνα. Πρόκειται για τη μοναδική πολυεθνική εταιρεία με τόσο μακρά ιστορία, αλλά και έντονη δραστηριότητα.
Η πορεία και η ιστορία της, στα καθ΄ ημάς, είναι παράλληλη με την όποια ελληνική οικονομική ανάπτυξη. Βεβαίως και τις στρεβλώσεις της.
………………..
Συνεχίζεται

Από το 1900, ήδη, ο γερμανικός οίκος Siemens Halske αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεία «Ζαχαρίου και Σία». Είναι η εποχή, που οι μηχανικοί Αλ. Ζαχαρίου και ο συνεταίρος του, Αθ. Παπαθεοδώρου, ξεκινούν την επιχειρηματική δράση τους, η οποία έμελλε να σημαδέψει την ελληνική βιομηχανία και τις κατασκευές τις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Οι δυο τεχνοκράτες, ανάμεσα στ άλλα, αναδεικνύονται στους βασικούς προμηθευτές της ελληνικής αγοράς με σύγχρονο εξοπλισμό.

Από τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, όταν «δυναμό συστήματος Siemens» κίνησαν το ηλεκτρικό εργοστάσιο του Πειραιά - «πρωτοστατούντα εις ηλεκτροφωτισμόν μεταξύ των πόλεων πάσης της Ανατολής»- Ζίμενς και εταιρεία Ζαχαρίου θα είναι συνώνυμο του τενολογικού εκσυγχρονισμού, αλλά και της ανάλογης εξάρτησης της χώρας.
Αρκετά από τα 400 τηλέφωνα, που λειτουργούν στη χώρα στις αρχές του αιώνα είναι Ζίμενς. Το ίδιο και πολλά από τα 2.000, που κουδουνίζουν το 1922. Αντίπαλοι της γερμανικής εταιρείας, καθώς το νέο μέσο εξαπλώνεται, είναι οι Στάνταρτ, η Ερικσον κ.ά. Αλλά στην πορεία δεν θα μπορέσουν να τη συναγωνιστούν.
Οι πρώτοι διαγωνισμοί
Τότε προκηρύσσονται και οι πρώτοι διεθνείς διαγωνισμοί για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου.
Έλληνες μεγαλοκεφαλαιούχοι και πολυβιομήχανοι (Μποδοσάκης Αθανασιάδης, Επαμεινώνδας Χαρίλαος κ.ά.), σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, εκδηλώνουν ενδιαφέρον, αλλά συμβάσεις δεν προωθούνται για πολλούς λόγους.

Η πιο προωθημένη, αλλά και πιο σκανδαλώδης, υπογράφεται επί δικτατορίας Πάγκαλου (1926), αλλά θα ακυρωθεί μετά την ανατροπή του.
Από την περίοδο αυτή, η Siemens μπαίνει δυναμικά στη διεκδίκηση ελέγχου του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Οι συμβάσεις, όμως, με ξένους οίκους την εποχή εκείνη είναι εκ προοιμίου «ύποπτες». Οι χαριστικές εκχωρήσεις δημοσίων έργων, οι μίζες σε πολιτικά και μη πρόσωπα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Μέσα στο κλίμα αυτό καθυστερεί και η ανάθεση του έργου των τηλεπικοινωνιών και οι σχετικοί διαγωνισμοί αποβαίνουν άκαρποι. Τελικά, χάρη στις προσπάθειες, τις διασυνδέσεις και το επιχειρηματικό-επιστημονικό ανάστημα του Ζαχαρίου, αλλά και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ι. Δροσόπουλου, ο τελευταίος διαγωνισμός του 1930 για το πανελλήνιο δίκτυο θα κατοχυρωθεί υπέρ της Siemens.
Το δίκτυοΜε γερμανικά κεφάλαια, το 1931 θα ιδρυθεί η Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία, που θα εγκαταστήσει και το αυτόματο τηλεφωνικό δίκτυο στα αστικά κέντρα. Γενικός διευθυντής είναι ο Αθ. Παπαθεοδώρου και αντιπρόεδρος ο Ζαχαρίου.
Στο τέλος του 1934, η ΑΕΤΕ εκμεταλλεύεται 10 τηλεφωνικά κέντρα με περίπου 20.000 συνδρομητές. Τα επόμενα χρόνια, 39 κέντρα με 62.000 γραμμές...
Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, μέχρι τον πόλεμο, θα ελέγχουν η γερμανική ΑΕΤΕ (αυτόματη τηλεφωνία σ' όλη τη χώρα), η αγγλική Eastern Telegraph (ασύρματη και ενσύρματη τηλεγραφία) και η κρατική ΤΤΤ (Ταχυδρομεία Τηλεγραφεία Τηλέφωνα).
Η Ελλάδα πλήρωσε κάτι παραπάνω για το δίκτυο, αλλά είχε την «υπερηφάνεια» ότι έγινε μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με αυτόματα τηλέφωνα!


Η εμφάνιση...Μετά τον θάνατο του Ζαχαρίου (1938) δημιουργείται η Siemens ΑΕ Ηλεκτροτεχνική, στην οποία εντάσσεται η εταιρεία «Ζαχαρίου και Σία». Το νέο επιχειρηματικό σχήμα διευρύνει τη δραστηριότητά του στον τομέα των αναπτυξιακών υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει και στην κατασκευή των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων. Την ίδια περίοδο, επί δικτατορίας Μεταξά, η Ζίμενς αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών του Ελληνικού Εργοστασίου Λαμπτήρων και ιδρύει την Osram ΑΕ. Το λαμπρό παρόν και το ακόμη λαμπρότερο μέλλον, θ ανακοπεί από τον πόλεμο.

Η απόσυρση...Μετά την απελευθέρωση και το τέλος του εμφυλίου, η ανάπτυξη του ελληνικού σκέλους της Siemens θα είναι πάλι ραγδαία. Πρώτα, απαλλάσσεται από το κατεστραμμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και το κόστος της αποκατάστασής του. Οι μετοχές της Τηλεφωνικής Εταιρείας πωλούνται στο κράτος (αγοράζει το 75% της ΑΕΤΕ). Με πιστώσεις από το σχέδιο Μάρσαλ, θα δημιουργηθεί ο ΟΤΕ το 1949 ως ανώνυμη εταιρεία και θ αρχίσει ν αναπτύσσεται. Έχει μια και μοναδική μετοχή που ανήκει στο Δημόσιο.
Η αρχή του σκανδάλου Μαρκε-ζίμενς
Τον Απρίλιο του 1954, ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης, υπουργός Συντονισμού και νούμερο δύο στην κυβέρνηση Παπάγου, μετά τον στρατάρχη-πρωθυπουργό, παραιτούνταν. Η κίνηση του υπερ-υπουργού και αρχιτέκτονα του ελληνικού οικονομικού μοντέλου της εποχής έσκαγε σαν βόμβα. Επισήμως, ανακοινώθηκε ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση του Ελληνικού Συναγερμού για «λόγους υγείας».
Όλοι, όμως, γνώριζαν ότι αιτία ήταν οι προσωπικές προστριβές του με τον Αλ. Παπάγο.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η παραίτηση ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ φατριών στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης («παλαιοκομματικοί» και «νεωτεριστές»).
Προς το παρόν, πάντως, η διάσπαση θ αποφεύγονταν, αφού τον Μαρκεζίνη διαδέχτηκε στο υπουργείο το alter ego του, ο Θ. Καψάλης, αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού ως τότε.
Λίγους μήνες αργότερα (Νοέμβριος) θα σκάσει άλλη μια βόμβα. Ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει δημοσίως τον πρώην υπουργό του για πρωτοφανείς ενέργειες σε κυβερνητικά χρονικά.
Σύναψε, κατήγγειλε, συμφωνία με τη δυτικογερμανική κυβέρνηση, ερήμην του ίδιου και της ελληνικής κυβέρνησης.
Με αυτή παραχωρούνταν ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ και της ελληνικής ραδιοφωνίας στη Siemens και την Telefunken!
Ο Μαρκεζίνης - συνιδρυτής όπως καυχάται του Συναγερμού- εγκαταλείπει το κόμμα και οι υπουργοί της φατρίας του παραιτούνται - αργότερα θα ιδρυθεί το Κόμμα των Προοδευτικών.
Έτσι, αρχίζει το μεγάλο σκάνδαλο Siemens εκείνη την περίοδο. Μεταξύ των πρωταγωνιστών, όπως θα δούμε την άλλη Κυριακή, ο Κ. Καραμανλής.


Η επανεμφάνιση...
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 τίθεται στην ημερήσια διάταξη ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του ΟΤΕ. Ενδιαφέρονται για το έργο μεγάλες ξένες εταιρείες -κυρίως αμερικανικές- και, φυσικά, η Ζίμενς. Στην κούρσα, που θα τερματιστεί το 1953-54, επί κυβέρνησης Παπάγου, νικητής θ αναδειχτεί η γερμανική εταιρεία. Αλλά με παρενέργειες, που κλονίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα. Διασπούν το κυβερνητικό κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού και παίζουν ρόλο στη διαδοχή του Αλέξανδρου Παπάγου.

Η διάρκεια Η Ζίμενς ως Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία ανέλαβε από το 1930 το τηλεπικοινωνιακή δίκτυο της χώρας για 38 χρόνια. Θεωρήθηκε προνομιούχος συμφωνία, αφού επί δικτατορίας Πάγκαλου μια άλλη σκανδαλώδης συμφωνία ήταν 50ετής.


Τα τιμολόγιαΕπί πέντε χρόνια αναλάμβανε να μην αυξήσει τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Μπορούσε να τ αναθεωρεί κάθε τέσσερα, εκτός κι αν η κυβέρνηση, λόγω μεγάλων κερδών της εταιρείας, ζητούσε νωρίτερα να μειωθούν. Πράγμα που ουδέποτε συνέβη.


Η διοίκησηΗ απόλυτη πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου έπρεπε να ήταν Έλληνες. Το ίδιο και ο γενικός διευθυντής, ενώ οριζόταν και κυβερνητικός επίτροπος στην ΑΕΤΕ. Υποχρεωνόταν να προσλάβει το προσωπικό που απασχολούνταν νωρίτερα στην τηλεφωνία.


ΠΡΙΝ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑΟ πρώτος κλονισμός του Συναγερμού
Το ιστορικό του σκανδάλου Ζίμενς- κυβέρνησης πριν από μισό περίπου αιώνα περιέγραφε σε αδρές γραμμές, με τη δήλωσή του, ο ίδιος πρωθυπουργός Αλ. Παπάγος: «Την 11ην Νοεμβρίου 1953, ο τότε Υπουργός του Συντονισμού κ. Μαρκεζίνης ευρισκόμενος εν Βόννη προς διενέργειαν οικονομικών διαπραγματεύσεων μετά της Γερμανικής Κυβερνήσεως αντήλλαξε μετά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Ερχαρτ επιστολήν αναφερομένην εις την υπό των οίκων Ζήμενς και Τελεφούνκεν εκτέλεσιν ωρισμένων εργασιών.
Ο εν Αθήναις Γερμανός πρεσβευτής προέβη σήμερον εις έγγραφον προς τον υπουργόν των Εξωτερικών κ. Στεφανόπουλον διακοίνωσιν καθ ην η Γερμανική Κυβέρνησις θεωρεί ότι διά της ως άνω επιστολής εδεσμεύθη η Ελλάς κατά τούς κανόνας του διεθνούς δικαίου. Κατόπιν τούτου δηλώ, ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα σεβασθή την ούτω αναληφθείσαν υποχρέωσιν, έστω και αν αύτη συνωμολογήθη εν αγνοία του Πρωθυπουργού και απεκρύβη από αυτόν επί μακρούς μήνας...».
Τρεις βδομάδες πριν από την εξέλιξη αυτή, την Ελλάδα είχε επισκεφθεί ο Δυτικογερμανός Καγκελάριος Αντενάουερ, ο οποίος είχε αναχωρήσει με την ιδέα ότι ήταν ζήτημα χρόνου «η εκτέλεσις της από 11/11/53 συμφωνίας της Βόννης, η οποία θα συμβάλη εις την εφαρμογήν των σχεδίων ανασυγκροτήσεως της ελληνικής κυβερνήσεως». Κατά τη συμφωνία, οι δυτικογερμανικές βιομηχανίες με κρατική εγγύηση, αναλαμβάνανε να χορηγήσουν στην Ελλάδα πιστώσεις 200 εκ. μάρκων (50 εκατομμύρια δολάρια).
Μετά την επίσκεψη αυτή η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τον ΟΤΕ και τη ραδιοφωνία. Ακριβώς η πρόθεση αυτή οδήγησε τον Δυτικογερμανό πρεσβευτή στο διάβημα που περιέγραφε ο Παπάγος. Ετσι, αρχίζει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι συμφερόντων, δοσοληψιών και πολιτικής διαφθοράς. Ανοίγει ένας «οχετός»...
1900 - 2001: Το ημερολόγιο της πολυεθνικής
1900: Ο γερμανικός οίκος Siemens Halske αρχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την εταιρεία «Ζαχαρίου & Σία».
1930: Αναλαμβάνει την αστική, προαστιακή και επαρχιακή τηλεφωνία, εκτοπίζοντας την κρατική ΤΤΤ. Οι συμβάσεις κυρώνονται από τη Βουλή και τη Γερουσία.
1931: Ιδρύεται η Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (ο πρόγονος του ΟΤΕ) με γερμανικά κεφάλαια, στην οποία παραχωρούνται τα δικαιώματα της Siemens. Κεντρικό πρόσωπο στην Ελλάδα ο μηχανικός και βιομήχανος Αλ. Ζαχαρίου.
1938: Αρχίζει να λειτουργεί η OSRAM Α.Ε. για την παραγωγή ηλεκτρικών λαμπτήρων στην Αθήνα.
1939: Ιδρυση στην Αθήνα της σημερινής Siemens Α.Ε. με την επωνυμία Ζίμενς Ελληνική Ηλεκτροτεχνική Α.Ε.
1946: Κρατικοποίηση της ΑΕΤΕ.
1949: Ιδρυση του ΟΤΕ.
Δεκαετία 1950: Ραγδαία ανάπτυξη της Ζίμενς με σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
1964: Από κοινού με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ιδρύεται η Siemens Τηλεβιομηχανική Α.Ε. στη Θεσ/νίκη και η εταιρεία αποκτά παραγωγική βάση στη χώρα.
1970: Δημιουργείται με την ΕΤΕΒΑ η ΕΒΙΟΡ-ΤΕΜΡΟ στο Βασιλικό Εύβοιας (κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού).
1976: Η Siemens Α.Ε. και η Bosch - Siemens Hausgeraete αποκτούν την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. - μια από τις τρεις ελληνικές εταιρείες ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Τα επόμενα χρόνια, εκτοπίζοντας τις άλλες (Ιζόλα, Εσκιμό, Ελίντα), θα γίνει ο κυρίαρχος της ελληνικής αγοράς.
1990: Ιδρυση της Siemens Nixdorf Συστήματα Πληροφορικής Α.Ε. και Κέντρου Ανάπτυξης Λογισμικού.
1989-1993: Εμπλοκή στις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ.
1991: Ιδρυση της μονάδας παραγωγής Τηλεκαλώδια Α.Ε. στα Οινόφυτα Βοιωτίας, σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ του ομίλου της Βιοχάλκο.
1996: Συγκροτείται η Boss-Siemens-Pitsos (BSP).
1998 και 1999: Επέκταση και σ' άλλες χώρες.
2000: Εξαγορά της ELIT ΑΕ, η οποία μετονομάζεται σε Siemens Information & Communication Services Α.Ε. (SICS).
2001: Η Siemens Α.Ε. γιορτάζει 100 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Ο όμιλος απασχολεί 2.300 εργαζομένους, είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της τελευταίας δεκαετίας και παρουσιάζει πωλήσεις 120 δισ. δραχμών, χωρίς να υπολογίζονται εκείνες της BSP.


Από: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8470&pubid=1132485

Τ. ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Διαβάστε τι έγραφε η εφημερίδα «Το Βήμα» για την "Υπόθεση Τσουκάτου", στις 29 Οκτωβρίου του 2000

Εσωκομματική αναμέτρηση ή εκκαθάριση προσωπικών λογαριασμών; Ανασύνταξη της ηγετικής ομάδας του ΠαΣοΚ ή αποσταθεροποίησή της; Πολιτική σύγκρουση ή επιχειρηματικό παιχνίδι;
Η «υπόθεση Τσουκάτου», που ξεκίνησε μάλλον απροσδόκητα με μια φράση του κ. Θ. Πάγκαλου σε μια συνεδρίαση του Εκτελεστικού πριν από έναν μήνα, εξελίσσεται σε πραγματική πληγή της κυβερνητικής παράταξης.
..........
Περισσότερα: kourdistoportocali.blogspot.com


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κώστας Σημίτης – Θεόδωρος Τσουκάτος: Ο αστός της οδού Αναγνωστοπούλου και ο γιος του μπακάλη από το Λεωνίδιο

Αν οι λογαριασμοί είναι σωστοί ο Θεόδωρος Τσουκάτος και ο Κώστας Σημίτης πέρασαν μαζί, από τη στιγμή που γνωρίστηκαν μέχρι σήμερα, περίπου 3.250 ημέρες. Επικοινωνούσαν καθημερινά και δεν υπήρχε δημόσια εμφάνιση του κ. Σημίτη χωρίς τη «σκιά» του. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο κ. Σημίτης επικράτησε στο ΠαΣοΚ χάρη στις δραστηριότητες του συνεργάτη του. «Είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός» φώναζε «προβοκατόρικα» η «γαλαρία» του συνεδρίου στον κ. Τσουκάτο. Και όμως αυτοί οι δύο «αχώριστοι» άνθρωποι δεν «συναντήθηκαν» ποτέ! Μένουν πάντα «ο αστός της οδού Αναγνωστοπούλου και ο γιος του μπακάλη από το Λεωνίδιο». .
...........
Συνεχίζεται...

Ο κ. Τσουκάτος τον έβλεπε από την αρχή «σαν πατέρα του». Και όταν μετά τα «χρόνια της αθωότητας» ήλθε «η εποχή της εξουσίας», δεν άλλαξε αισθήματα. Αλλαξε όμως ο κ. Σημίτης. Και το βράδυ της 28ης Μαρτίου 1999 του είπε χωρίς περιστροφές ότι το πολιτικό συμφέρον επιβάλλει να τον απομακρύνει από το ΕΓ. «Γιατί;» τον ρώτησε. «Θα βάλω όσους βγήκαν πρώτοι στην ΚΕ» ήταν η απάντηση. Εκείνη την ώρα ο κ. Τσουκάτος δεν σκέφθηκε: «Ο Παρασκευάς Αυγερινός που βγήκε από τους πρώτους, γιατί δεν είναι μέσα;». Ανοιξε την πόρτα και έφυγε αμίλητος.
Η πρώτη συνάντηση
Κάπως έτσι έκλεισε (;) ο κύκλος μιας σχέσης που άρχισε τις παραμονές του συνεδρίου του 1990, όταν ο κ. Σημίτης πρόσεξε τον αεικίνητο γραμματέα της Α΄ Αθήνας με τις αντιηγετικές προτάσεις. «Τι εννοείτε;» τον ρώτησε ­ στον πληθυντικό ­ σε μια κομματική συνεδρίαση. Από εκείνη τη στιγμή «κόλλησαν». Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος θα εξομολογηθεί: «Μου πήγαινε ο Σημίτης, γιατί ήταν σοβαρός, ειλικρινής και συνεπής με αυτά που έλεγε». Φαίνεται να το πιστεύει ακόμη. Οσοι τον είδαν τις τελευταίες ημέρες λένε ότι παρά την πικρία του δεν έχει πει ούτε μία βαριά κουβέντα εναντίον του κ. Σημίτη. Απόδειξη: όταν τον φώναξε δύο ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό του, έσπευσε!
Μετά τη «συνάντηση» του 1990 ο κ. Τσουκάτος άρχισε να μπαινοβγαίνει στο γραφείο του κ. Σημίτη στην οδό Ακαδημίας, όπου ως τότε ο μόνος θαμών ήταν ο κ. Ν. Θέμελης. Λέγεται ότι ο κ. Γ. Βέλτσος είπε κάποτε: «Ηταν ένα γραφείο με κλειστά παράθυρα. Μπήκε ο Τσουκάτος και έφερε, αέρα, φως και κόσμο». Εφερε και «ακαταστασία» στο πρόγραμμα του κ. Σημίτη. «Εχεις σωστές απόψεις. Γιατί δεν τις λες στον κόσμο του ΠαΣοΚ;» τον ξεσήκωνε. «Τι να κάνω;». «Να οργανωθούμε». Εκεί ο κ. Τσουκάτος είδε για πρώτη φορά το μπλοκάκι του κ. Σημίτη, καθώς κατέγραφε τις συναντήσεις που του κανόνιζε με στελέχη του ΠαΣοΚ για «να στήσουν μηχανισμό». «Θόδωρε, είναι δύσκολα πράγματα αυτά», αντιδρούσε.
Δύσκολα αλλά ο κ. Τσουκάτος τα κατάφερε και την 1η Δεκεμβρίου 1993 συνεδρίασε για πρώτη φορά η «ομάδα Σημίτη», παρ' ότι ο ίδιος ο κ. Σημίτης δεν σταμάτησε να διαμαρτύρεται για τις πιέσεις να συναντά στελέχη, να περιοδεύει στην επαρχία, να παίρνει μέρος σε συνεδριάσεις... Δεν μπορούσε εύκολα να βγαίνει από το πρόγραμμά του. Ο κ. Τσουκάτος όμως επέμενε, πάντα με το χαμόγελο. Μια φορά τον πήγε στο Ηράκλειο για ομιλία και από εκεί κρυφά στο Ρέθυμνο για μια συνάντηση με στελέχη. Αλλη μια φορά πήγαν στη Δράμα για δουλειά του υπουργείου και το βράδυ βρέθηκαν στην Καβάλα. Κάποτε πετάχτηκαν στην Πάτρα για μυστική σύσκεψη στο σπίτι ενός γιατρού. «Οσο γνωρίζεις κόσμο κερδίζεις», επέμενε με πάθος ο κ. Τσουκάτος.
Ετσι πέρασαν κάπου δύο χρόνια. «Αν περιμένει ο Σημίτης να του φτιάξει μηχανισμό ο Τσουκάτος, σώθηκε» ειρωνεύονταν στη Χαρ. Τρικούπη. Ως το 1994, ωστόσο, ο κ. Τσουκάτος δημιούργησε το περίφημο «δίκτυο επικοινωνίας», έναν ημιπαράνομο μηχανισμό στελεχών στον οποίο στηρίχθηκε η επικράτηση Σημίτη, τόσο έναντι των εσωκομματικών αντίπαλων του όσο και απέναντι στους άλλους τρεις της «ομάδας των τεσσάρων» και κυρίως στην κυρία Βάσω Παπανδρέου. Ολοι πλέον γνωρίζουν ότι το πρόκριμα του κ. Σημίτη για την πρωθυπουργία στηρίχθηκε στο δίκτυο του κ. Τσουκάτου. «Ποιος είναι ο αρχηγός;» τον ρωτούσαν τα στελέχη. «Εσείς, ποιος λέτε να είναι;» τους απαντούσε.
Αυτοί οι δύο άνθρωποι ωστόσο δεν υπήρξαν ποτέ «προσωπικοί φίλοι». Για πρώτη φορά έφαγαν μαζί οικογενειακώς, έξι χρόνια μετά τη γνωριμία τους! Για την ιστορική ακρίβεια, την επομένη του συνεδρίου του 1996, όταν το ζεύγος Σημίτη κάλεσε τους Τσουκάτους σε κοσμικό εστιατόριο κοντά στον «Ευαγγελισμό». Η δεύτερη φορά ήταν μετά το πολιτικό μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μουσικής, ένα χρόνο μετά.
Από τότε δεν τους ξαναείδαν όλους μαζί. Μια φορά ο Πρωθυπουργός πέρασε από το πατρικό σπίτι του κ. Τσουκάτου στο Λεωνίδιο. «Να είσαι γερός» του ευχήθηκε η μητέρα του. Μια άλλη φορά είδαν την οικογένεια Τσουκάτου στο εξοχικό του κ. Σημίτη στους Αγίους Θεοδώρους, μαζί με τους κκ. Ν. Θέμελη, Αν. Αγγελίδη, Αλ. Μπαλτά, Ν. Γκαργκάνα, Δημ. Παπούλια, Θ. Κοτσώνη, Ν. Χριστοδουλάκη. Η γνωστή «πολιτική παρέα» του κ. Σημίτη. Με την «κοινωνική παρέα» του ­ κκ. Θ. Καρατζά, Χρ. Ροζάκη κ.ά. ­ δεν τον έφερε σε επαφή ποτέ... Το ζεύγος Σημίτη κρατούσε πάντως τους τύπους: τρεις χρονιές πήγαν στην οικία Τσουκάτου για τη γιορτή του και μία φορά τηλεφώνησαν από την Αγγλία.
Μόνο για δουλειές
Στο σπίτι του κ. Σημίτη στην οδό Αναγνωστοπούλου ο κ. Τσουκάτος εθεάθη αρκετές φορές «για δουλειά». Μία φορά εκλήθη και σε τραπέζι με την «ομάδα που κέρδισε το συνέδριο» ­ Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλο, Παρ. Αυγερινό, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Χρ, Πρωτόπαπας, Στ. Μανίκα, ίσως και μερικούς άλλους. Η κυρία Δάφνη Σημίτη έλειπε. Είχε φροντίσει όμως για τον μπουφέ.
Οι σχέσεις τους έμειναν αυστηρά πολιτικές. Λέγεται ότι ποτέ ο κ. Σημίτης δεν έκανε ένα δώρο στον ίδιο τον κ. Τσουκάτο και στην οικογένεια του. Ποτέ η κυρία Δάφνη Σημίτη δεν κάλεσε την κυρία Πόπη Τσουκάτου για καφέ. Το τηλέφωνο χτυπούσε νυχθημερόν από το ένα σπίτι στο άλλο, αλλά ποτέ οι δύο οικογένειες δεν «κόλλησαν». «Απλοί και αυθόρμητοι οι μεν, διόλου εκδηλωτικοί οι δε» σχολίαζαν στο ΠαΣοΚ. Πολλοί θα πουν ότι «ο Τσουκάτος δεν έγινε ποτέ αποδεκτός στο περιβάλλον του Σημίτη, υπήρχε πάντα ένα κοινωνικό πρόβλημα. Σαν να ήταν ο επιστάτης που τον καλούν καμιά φορά στο σαλονι, αλλά δεν θα του έδιναν ποτέ την κόρη τους».
Ο ίδιος υπήρξε πάντα ακέραιος και δεν ζήτησε τίποτε. Ηταν ο μόνος που δεν πήρε ποτέ κρατικό αξίωμα. Μετά τις εκλογές του 1996 η κυρία Βάσω Παπανδρέου πρότεινε στην κυρία Πόπη Τσουκάτου ­ προβεβλημένη συνδικαλίστρια που έχασε τις εκλογές από «συντροφικά μαχαιρώματα» ­ μία θέση στον ΕΟΤ. Ο κ. Σημίτης το «πάγωσε» γιατί «θα μας χτυπήσουν». Η κυρία Παπανδρέου επέμενε αλλά επέμενε και αυτός: «Βάσω, δεν θα πάει η Πόπη στον ΕΟΤ». Στην ίδια ελέχθη ότι είπε: «Να περιμένει λίγο». Περιμένει ακόμη.
Παρ' όλα αυτά η συνεργασία των δύο ανδρών ήταν πολύ στενή. Ο κ. Τσουκάτος τού γινόταν «στενός κορσές» προκειμένου να πάρει μέρος σε δραστηριότητες που δεν τις συνήθιζε... «Μην με πιέζεις, Θόδωρε», αντιδρούσε. Τον πίεζε να συναντήσει στελέχη, να επιστρέψει από τη Σίφνο όταν η χώρα είχε παραδοθεί στις πυρκαγιές, να μιλήσει σε λαϊκή συγκέντρωση στην Καλλιθέα, να πάει σε πρόωρες εκλογές. Στις 22 Ιουνίου 1996 ο κ. Σημίτης βρισκόταν στη Φλωρεντία για τη σύνοδο κορυφής. Πίσω στην Αθήνα ­ παραμονές συνεδρίου ­ συντάσσεται, διά χειρός του κ. Αν. Μαντέλη, ένα κείμενο που βάλλει ευθέως κατά του Α. Παπανδρέου. Ο κ. Τσουκάτος διαφωνεί αλλά είναι μόνος. Τότε δεν διστάζει να βγάλει άρον άρον από τη συνοδό τον Πρωθυπουργό. Εκαναν έναν καβγά δέκα λεπτών, πέρασε του κ. Τσουκάτου και το κείμενο αποσύρθηκε. Λίγες ώρες αργότερα ο Α. Παπανδρέου πέθανε. «Αυτή η παρέμβαση μας έσωσε» θα πει αργότερα ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.
Επίλογος: Οπως γίνεται στην πολιτική, πολλοί δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις σχέσεις Σημίτη-Τσουκάτου. Οι «ατσαλάκωτοι», όπως αποκαλούσε ο κ. Τσουκάτος τα στελέχη που απολάμβαναν την εξουσία χωρίς να κοπιάζουν, δεν έπαυαν να ρίχνουν πεπονόφλουδες. «Μιλάει πολύ, δεν κρατάει μυστικά, χώνεται παντού» ήταν οι συνήθεις «κατηγορίες». Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσουκάτος ήταν πανταχού παρών. Αναλάμβανε τις «επικίνδυνες αποστολές» εκεί όπου δεν πήγαινε κανένας. Η μόνη αποστολή που δεν έφερε εις πέρας ήταν αυτή που αφορούσε στον ίδιο. Από το ένα συνέδριο στο άλλο κάτι «έσπασε». Ετσι γίνεται στα κόμματα με τους «ανθρώπους των προέδρων». Ισως μόνο ο κ. Θ. Καπετανάκης, ο άνθρωπος που τον στρατολόγησε στο ΠαΣοΚ πριν από είκοσι χρόνια, ή ακόμη και ο φίλος του ο κ. Π Λάμπρου, με τον οποίο πέρασαν τα «πέτρινα χρόνια» στη Χαρ. Τρικούπη, μπορούν να κατανοήσουν τι είναι τελικά αυτό που συνδέει τον κ. Τσουκάτο με τον κ. Σημίτη.
Το ΒΗΜΑ, 04/04/1999

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ποιοι ήταν σε θέσεις κλειδιά στο ΠΑΣΟΚ την εποχή που πήρε το ένα εκατομμύριο μάρκα ο Τσουκάτος

Ο τότε υπεύθυνος γραφείων του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Σπύρος Αυγερινός.

Ο Σταύρος Σουμάκης εκείνη την περίοδο εκείνη ήταν γραμματέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Την υπόθεση των πυραύλων PATRIOT διαχειριζόταν τότε, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Άμυνας και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ (από το press-gr) τη διάρθρωση που είχε τότε το ΠΑΣΟΚ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τι λέει ο Κώστας Σημίτης για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Siemens

''Λυπούμαι για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Siemens. Εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι ισχυρισμοί που προβάλλονται, δημιουργούνται έτσι ''σκιές'' και αμφιβολίες για μία μεγάλη προσπάθεια, στην οποία συμμετείχε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά".

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

H επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Θόδωρος Τσουκάτος για τα χρήματα που πήρε από την Siemens

«Ως μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, μετείχα ενεργά στην οργάνωση της καμπάνιας για τις εκλογές. Δέχθηκα επίσκεψη στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και έγινα αποδέκτης πρότασης για οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του κινήματος και μου ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει η μεταφορά χρημάτων. Απευθύνθηκα σε γνωστό μου πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία.
Τα χρήματα, χωρίς άλλη δική μου ανάμειξη, ήρθαν στον τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ, παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του τομέα Οικονομικού και εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του κινήματος (ένα εκατ. μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ).
Δεν είχα ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή.
Σημειώνω επίσης ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκα χρήματα στο κίνημα ούτε είχα οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο.
Οι δραστηριότητές μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πολιτικές και κινήθηκαν στα πλαίσια που όριζαν κάθε φορά τα αρμόδια όργανα του κινήματος. Κατά συνέπεια, για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος, θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».
..........

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...