Ειδήσεις

27 Απρ 2009

Τι θα λέει το πόρισμα της Προανακριτικής - Οι θέσεις των κομμάτων

("κλικ" στην εικόνα για μεγέθυνση)
.......
Από: Ελεύθερος Τύπος


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ποιος είναι ο επτάχρονος της φωτογραφίας;

Ποιος είναι ο επτάχρονος της φωτογραφίας;
Από: Πρώτο Θέμα
..
Συνεχίζεται...

Στην πρώτη φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 7 ετών, με κοντό παντελονά- κι εποχής, ποζάρει στον φα- κό ανάμεσα σε άλλα παιδά- κια της ηλικίας του. Πίσω του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η υπόλοιπη οικογένεια Μητσοτάκη σε απαρτία.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τα βασανιστήρια (ανακριτικές μέθοδοι) που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Μπους

Σε υπόμνημα που εστάλη τον Αύγουστο του 2002 από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στη CΙΑ, εγκρίνεται η εφαρμογή δέκα μεθόδων «ενισχυμένων ανακρίσεων» στον ύποπτο για τρομοκρατία Αμπού Ζουμπάιντα.
.....
Συνεχίζεται...

Λαβή προσοχής


Η «λαβή προσοχής» συνίσταται στο άδραγμα του υπόπτου από τον γιακά με τα δύο χέρια με μια γρήγορη και ελεγχόμενη κίνηση. Με αυτή την κίνηση ο ανακριτής τραβά τον ύποπτο προς το μέρος του.

2. Χτύπημα σε τοίχο


Για αυτή την τεχνική κατασκευάζεται ένας ψεύτικος, εύκαμπτος τοίχος, ενώ ο ύποπτος τοποθετείται με τις φτέρνες του να ακουμπούν σε αυτόν. O ανακριτής τραβά τον ύποπτο προς το μέρος του και έπειτα τον σπρώχνει με δύναμη προς τον τοίχο, στον οποίο και προσκρούουν οι ωμοπλάτες του. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης το κεφάλι και ο αυχένας του υπόπτου υποστηρίζονται με μια πετσέτα προκειμένου να αποφευχθεί ο τραυματισμός του από το βίαιο τράνταγμα.

3. Λαβή προσώπου


Η λαβή του προσώπου χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση του κεφαλιού. Οι ανοικτές παλάμες του ανακριτή τοποθετούνται στην αντίστοιχη πλευρά του προσώπου του κρατουμένου. Τα ακροδάχτυλα του ανακριτή διατηρούνται σε απόσταση από τα μάτια του υπόπτου.

4. Χαστούκισμα


Με το χαστούκισμα ή το προσβλητικό ράπισμα ο ανακριτής χτυπάει τον ύποπτο στο πρόσωπο με τα δάχτυλά του ελαφρώς τεντωμένα.Το χέρι έρχεται σε επαφή με την περιοχή μεταξύ της άκρης της σιαγόνας του υπόπτου και της βάσης του αντίστοιχου λοβού του αυτιού του. Με αυτόν τον τρόπο ο ανακριτής εισβάλλει στον προσωπικό χώρο του υπόπτου.

5. Εγκλεισμός σε συνθήκες περιορισμούΑυτή η τεχνική περιλαμβάνει την τοποθέτηση του υπόπτου σε έναν στενό χώρο, οι διαστάσεις του οποίου περιορίζουν την κίνησή του. Συνήθως αυτός ο χώρος είναι σκοτεινός. Η διάρκεια του εγκλεισμού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του χώρου. Σε μεγαλύτερους χώρους ο κρατούμενος έχει τη δυνατότητα να στέκεται όρθιος ή να κάθεται- οι μικρότεροι χώροι επιτρέπουν στο υποκείμενο μόνο να κάθεται.

6. Ακινητοποίηση σε τοίχοΗ ακινητοποίηση σε τοίχο χρησιμοποιείται προκειμένου να προκαλέσει μυϊκή καταπόνηση. Ο ύποπτος στέκεται περίπου ενάμισι μέτρο μακριά από έναν τοίχο, με τα πόδια του ανοιχτά στο πλάτος των ώμων του, εκτείνοντας τα χέρια μπροστά και ακουμπώντας τα δάχτυλά του στον τοίχο. Τα δάχτυλα υποστηρίζουν όλο το βάρος του σώματός του. Ο ύποπτος δεν επιτρέπεται να μετακινήσει ή να επανατοποθετήσει τα χέρια ή τα πόδια του.

7. Στάσεις διάτασης

Μπορεί να εφαρμοστεί μια σειρά τέτοιου είδους στάσεων. Οι εν λόγω στάσεις δεν είναι σχεδιασμένες για να προκαλούν πόνο που σχετίζεται με τη συστροφή των μελών του σώματος. Αντιθέτως, όπως συμβαίνει και με την τεχνική του χτυπήματος σε τοίχο, είναι σχεδιασμένες για να προκαλούν σωματική δυσφορία εξαιτίας της μυϊκής καταπόνησης. Στον Ζουμπάιντα χρησιμοποιήθηκαν δύο τέτοιες τεχνικές: 1) Καθισμένος στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα μπροστά και τα χέρια υψωμένα πάνω από το κεφάλι του, 2) Γονατισμένος στο πάτωμα, γέρνοντας προς τα πίσω σε γωνία 45 μοιρών.

8. Στέρηση ύπνουΗ στέρηση του ύπνου μπορεί να εφαρμοστεί. Εχετε επισημάνει ότι σκοπός αυτής της τεχνικής είναι η μείωση της αντιληπτικής ικανότητας του υπόπτου και μέσω της δυσφορίας που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου η συνεργασία του. Οι επιπτώσεις από αυτή την τεχνική συνήθως μετριάζονται ύστερα από μία ή δύο νύχτες μη διακοπτόμενου ύπνου. Η έρευνά σας έχει δείξει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μερικά άτομα με προδιάθεση για ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν μη φυσιο-λογικές αντιδράσεις στη στέρηση ύπνου. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αντιδράσεις μετριάζονται όταν επιτρέπεται στο άτομο να κοιμηθεί.

9. Εγκλεισμός με έντομαΘα θέλατε να τοποθετήσετε τον Ζουμπάιντα σε ένα κουτί με ένα έντομο. Μας έχετε ενημερώσει ότι ο ίδιος δείχνει να φοβάται τα έντομα. Συγκεκριμένα, θέλετε να πείτε στον Ζουμπάιντα ότι θα τοποθετήσετε ένα δηλητηριώδες έντομο στο κουτί όπου βρίσκεται έγκλειστος. Εσείς φυσικά θα τοποθετήσετε στο κουτί ένα ακίνδυνο έντομο.

10. Εικονικός πνιγμός


Τέλος, θα θέλατε να εφαρμόσετε την τεχνική που ονομάζεται «εικονικός πνιγμός». Ο ύποπτος είναι δεμένος σε έναν κεκλιμένο πάγκο, με διαστάσεις 1,20 x 2,10 μ. Τα πόδια του υπόπτου είναι ανυψωμένα. Ενα ύφασμα τοποθετείται στο μέτωπο και στα μάτια του. Τότε ο ανακριτής ρίχνει το νερό με ελεγχόμενο τρόπο. Επειτα κατεβάζει το ύφασμα προκειμένου να καλύψει τη μύτη και το στόμα του υπόπτου. Οταν το ύφασμα μουσκέψει και ενώ καλύπτει τελείως το στόμα και τη μύτη, περιορίζεται η ροή του αέρα για 20 ως 40 δευτερόλεπτα. Αυτό επιφέρει αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, γεγονός που προκαλεί δύσπνοια. Η προσπάθεια του ατόμου να αναπνεύσει σε συνδυασμό με το ύφασμα προκαλούν αίσθημα ασφυξίας και πανικού (και το αίσθημα του πνιγμού). Το νερό δεν φθάνει στους πνεύμονες του υπόπτου. Κατά τη διάρκεια αυτών των 20 ως 40 δευτερολέπτων, το νερό ρίπτεται συνεχώς από ύψος 30 ως 60 εκατοστών. Επειτα το ύφασμα αφαιρείται και ο ανακριτής επιτρέπει στον ύποπτο να πάρει τρεις ή τέσσερις ανεμπόδιστες αναπνοές. Το αίσθημα του πνιγμού φεύγει αμέσως μετά την αφαίρεση του υφάσματος. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί.
© Τhe Τimes, 2009 Μάιος 2005-Υπόμνημα προς τον κ. Ρίτζο επισημαίνει τέσσερις επιπρόσθετες ανακριτικές τεχνικές:

Αλλαγή διαιτολογίου

Η στερεά τροφή αντικαθίσταται από υγρή,η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά δεν έχει γεύση. Αν και δεν εξισώνουμε ένα άτομο που ξεκινά εκουσίως ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους με τον κρατούμενο που υποβάλλεται σε αλλαγή διαιτολογίου, πιστεύουμε ότι αρκετά εμπορικά προγράμματα απώλειας βάρους στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν παρόμοια ή και μεγαλύτερη μείωση θερμιδικής πρόσληψης. Απογύμνωση Ο κρατούμενος παραμένει γυμνός,δεδομένου ότι το επιτρέπει η θερμοκρασία και η κατάσταση της υγείας του.Αν και ορισμένοι κρατούμενοι αισθάνονται εξευτελισμένοι από αυτή την τεχνική,κυρίως λόγω πολιτισμικών ευαισθησιών ή της πιθανότητας να βρίσκονται μπροστά σε γυναίκες,δεν προκαλείται «σοβαρός ψυχικός πόνος».

Ράπισμα στην κοιλιακή χώρα

Ο ανακριτής χτυπάει την κοιλιακή χώρα του κρατουμένου με το πίσω μέρος του χεριού του.Ο ανακριτής δεν πρέπει να φοράει δαχτυλίδια ή άλλου είδους κοσμήματα.Αν και το ράπισμα στην κοιλιακή χώρα μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πόνο,δεν μπορεί, όπως μας έχετε περιγράψει,να προκαλέσει μέτριο, πολλώ δε μάλλον, οξύ πόνο.

Ρίψη νερού

Κρύο νερό ρίπτεται στον κρατούμενο είτε από δοχείο είτε από μάνικα χωρίς στόμιο. Το νερό που ρίπτεται στον κρατούμενο πρέπει να είναι πόσιμο, ενώ οι ανακριτές πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν μπαίνει στη μύτη, στο στόμα ή στα μάτια του. Όταν η τεχνική χρησιμοποιείται ορθά, δεν προκαλεί έντονο σωματικό πόνο.


Από: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=265249&dt=26/04/2009

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ένα πολύ σοβαρό πρωτοσέλιδο θέμα έχει σήμερα η «Αυριανή» που εάν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει πάταγο!

Μήνυμα αναγνώστη
.........
Ο λόγος για τον εντοπισμό από το ΣΔΟΕ κυκλώματος μεγαλοπαραγόντων του ελληνικού αθλητισμού που πόνταραν εκατομμύρια ευρώ σε εταιρεία στοιχημάτων του εξωτερικού (Σιγκαπούρη) ΚΟΝΤΡΑ στις ομάδες τους!
..

Συνεχίζεται…
Ήδη η εφημερίδα "φωτογραφίζει" δύο εκ των παραγόντων, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΏΝΥΜΑ πρόσωπα, που φέρεται να έχουν εντοπιστεί μεγάλα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τέτοιου τύπου δραστηριότητα!Διατηρώντας τις αναγκαίες επιφυλάξεις-λόγω της σοβαρότητας του θέματος- εάν τελικάαυτή η είδηση επιβεβαιωθεί φαντάζεστε τι θα συμβεί στον χώρο τουΑθλητισμού...
Από: http://bet-gr.blogspot.com/
Πρωτοσέλιδο από http://news247.gr/Headlines.htm

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Την Πέμπτη ή το αργότερο τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία, για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο

Η ψηφοφορία μπορεί να γίνει το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου λόγω, ή με άλλοθι την αργία της Πρωτομαγιάς και το τριήμερο γενικότερα, το οποίο θα εκμεταλλευτούν οι βουλευτές για να επισκεφτούν τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ωστόσο, σήμερα θα φτάσει στα κόμματα η έκθεση της ΤτΕ για τους λογαριασμούς της οικογένειας Παυλίδη και του εφοπλιστή Μανούση, η οποία παραδόθηκε χθες στον πρόεδρο της Προανακριτικής η οποία θα συνεδριάσει το απόγευμα παρουσία εμπειρογνωμώνων της ΤτΕ.
Το πόσρσμα της Προανακριτικής αναμένεται έως την Τετάρτη.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ποιες ασθένειες έχουν προκαλέσει φόβους για πανδημίες στην ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια

(¨κλικ" στην εικόνα για μεγέθυνση)Από: Έθνος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τη γρίπη των χοίρων

Σε ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (210-5212.054 και 210-5222.339), καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος


1. Τι είναι η γρίπη των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων είναι μια αναπνευστική νόσος που προσβάλλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πως μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα. Η νόσος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1930.
…..
Συνεχίζεται…


2. Μπορεί οι άνθρωποι να προσβληθούν τρώγοντας χοιρινό;

Όχι. Ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν μεταδίδεται μέσω της διατροφής. Όταν μαγειρεύεται το χοιρινό σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου, ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται. Επίσης, δεν επιβιώνει σε αλλαντικά, διότι υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία.

3. Πώς μεταδίδεται;
Από ζώα σε άνθρωπο
Ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον χοίρο στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στον χοίρο. Η μετάδοση του ιού της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε χοιροστάσια που αγγίζουν δίχως γάντια, ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους χοίρους και εργάζονται (και άρα αναπνέουν) σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.
Από άνθρωπο σε άνθρωπο
Επίσης είναι πιθανή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο με την εποχική γρίπη. Δηλαδή με τα σταγονίδια του σάλιου που εκτοξεύονται με τον βήχα και το φτέρνισμα.
Τη μετάδοση ευνοούν αιρ-κοντίσιον, ταξίδια με αεροπλάνα και κλειστοί χώροι με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση, όπως σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια, καφέ, κλαμπ κ.λπ.
Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν επίσης εάν αγγίξουν αντικείμενο στο οποίο υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια βάλουν το χέρι στο στόμα, στη μύτη ή σε άλλο βλεννογόνο (αιδοίο, πρωκτό, βλέφαρα).
4. Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη των χοίρων;
Υπάρχουν 4 διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα με τις δραστικές ουσίες αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που καταπολεμούν τους ιούς της γρίπης.
Αν και οι περισσότεροι ιοί των χοίρων είναι ευάλωτοι και στα 4 φάρμακα, ο πιο πρόσφατος ιός της γρίπης των χοίρων αντιστέκεται στις ουσίες αμανταδίνη και ριμανταδίνη.
Προς το παρόν, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ προτείνει τη χορήγηση οσελταμιβίρης και ζαναμιβίρης για την πρόληψη και τη θεραπεία της εν λόγω νόσου.http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4513773

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κώστας Καραμανλής από την Καστοριά: Δεν μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε Κολοσσαίο

Το λέω ευθέως: Επιτέλους πια, έως εδώ! Δεν μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε Κολοσσαίο. Ας ψάξει λοιπόν στο παρελθόν του. Ας ψάξει το Σύστημα που εκείνο ανέθρεψε και εκείνο συντήρησε. Την αλήθεια την ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες. Ας μην προσποιείται το ΠΑΣΟΚ τον κήρυκα της διαφάνειας.
......

Συνεχίζεται...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Καστοριά, 26 Απριλίου 2009
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνάντηση. Η εμπιστοσύνη σας μου δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο που έχουμε χαράξει για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Μου δίνει τη δύναμη για τη σύγκρουση με τα βάρη του χτες και βέβαια τις αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας. Σας βεβαιώνω εξ’ αρχής ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε το βάρος των αποφάσεων, που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο.


è Η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι γνωστή σε όλους. Ολόκληρη η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαύλο κύκλο μιας παγκόσμιας ύφεσης . Αυτή είναι η αλήθεια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη μπει στη δίνη της οικονομικής συρρίκνωσης. Η ανάπτυξη υποχωρεί παντού, με ρυθμούς που ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αρνητικές προβλέψεις. Τα δημόσια έσοδα περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι ανάγκες για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται με εντεινόμενους ρυθμούς. Η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι νέοι άνεργοι θα ξεπεράσουν τα έξι εκατομμύρια.

Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον επηρεάζει όλες τις χώρες. Επηρεάζει αναπόφευκτα και τη δική μας χώρα.

Αντιμετωπίζουμε ήδη, όπως ολόκληρος ο κόσμος, σοβαρές επιπτώσεις:

- Μείωση των αναπτυξιακών ρυθμών.
- Μείωση των δημόσιων εσόδων.
- Αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι παρέλαβαν το χρέος στο 30% του ΑΕΠ και το παρέδωσαν περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα του χτες αναγκάζουν τη χώρα να πληρώνει, μόνο για τους τόκους, περίπου 12 δις ευρώ το χρόνο. Με άλλα λόγια σχεδόν το 5% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
-> Παρόλα αυτά, η Ελλάδα αποδεικνύει ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, όσο και σε σχέση με τη συγκράτηση της ανεργίας. Οι μήνες βεβαίως που ακολουθούν είναι πολύ κρίσιμοι. Είναι καθοριστικοί, όχι μόνο για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και για την επόμενη δεκαετία.
Κρίνεται στο επόμενο διάστημα η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η δυνατότητά μας να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Κρίνεται το σήμερα και το αύριο του τόπου. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε σήμερα, μπροστά μας. Αυτό είναι το διακύβευμα που καλούμαστε όλοι μαζί να κερδίσουμε.
-> Απέναντι σ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση αναπτύσσει συγκροτημένο Σχέδιο.
- Εγγυηθήκαμε, από τους πρώτους στην Ευρώπη, όλες τις καταθέσεις και πενταπλασιάσαμε το όριο της νομικής εγγύησης.
- Βάλαμε σε εφαρμογή, κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού, πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της Οικονομίας.
- Πήραμε πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.
- Ενισχύουμε τώρα, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, που είχαν πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία.
-> Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, ενεργοποιήσαμε όλους τους άξονες του Σχεδίου μας. Καταρτίσαμε και βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο πλαίσιο για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, την αύξηση των κρατικών εσόδων, τη δημοσιονομική εξυγίανση.
-> Δώσαμε, ταυτόχρονα -και εξακολουθούμε να δίνουμε- ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας. Εφαρμόζουμε ήδη στοχευμένα μέτρα για τους τομείς και τους κλάδους, που αντιμετωπίζουν πιο άμεσα και πιο έντονα τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Υπογραμμίζω τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στον αγροτικό κόσμο, ύψους 500 εκ. ευρώ, για τις ζημιές του περασμένου χρόνου.
Τα μέτρα αφορούν, ανάμεσα στ’ άλλα
-τη στήριξη τομέων και κλάδων, που υφίστανται τις πιο έντονες συνέπειες,
-την προστασία σε εργαζόμενους για τους οποίους μειώνεται ο χρόνος εργασίας,
-την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
-τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης,
-την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».
Κάναμε και θα κάνουμε στις κατευθύνσεις αυτές, ό,τι είναι δυνατόν. Την ίδια στιγμή η έγνοια μας είναι σε δράσεις που θωρακίζουν την οικονομία. Που διασφαλίζουν καλή θέση εκκίνησης στην κούρσα προς τα εμπρός, όταν η κρίση περάσει. Προχωρούμε και συνεχίζουμε τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει παντού: στο κράτος, στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας.
- Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων που γνώρισε ποτέ η χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό 19 δις ευρώ.
- Ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές η Εγνατία Οδός και ενώνεται η Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Ένα έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα στους χρόνους που έχουμε δεσμευτεί.
- Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
- Δημιουργούνται παντού σύγχρονες αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές . Με μια φράση: Εγκαταλείφθηκε, οριστικά και αμετάκλητα, η αντίληψη της «μιας» και της «άλλης» Ελλάδας, που έθρεψαν οι κυβερνήσεις του χθες.
- Εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, υλοποιήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα πρωτόγνωρο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που προσεγγίζει τα 2 δις ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μόνο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα προωθήθηκαν πάνω από 600 νέα έργα, μελέτες και δράσεις, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
- Από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας, περίπου 200 εκ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν περίπου 700 έργα. Ο Νομός Καστοριάς παίρνει τριπλάσιους πόρους σε σχέση με το παρελθόν.
- Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, από τα 5 εκ. ευρώ που έπαιρναν καθαρά το 2004, ενισχύονται τώρα με 25 εκ. ευρώ. Οι πόροι για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς επταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2004 και ξεπερνούν τώρα τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
-> Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, σημειώνω τα έργα που ήδη ολοκληρώθηκαν και αυτά που συνεχίζονται -ξεχασμένα από τις κυβερνήσεις του χτες- κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα – Αλιάκμων – Καστοριά».
Ειδικότερα:
- Το τμήμα Αλιάκμων – Νέο Κωσταράζι, που είχα και την ευκαιρία να επισκεφθώ, πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία αυτό το καλοκαίρι.
- Σε ό,τι αφορά το τμήμα που απομένει για την ολοκλήρωση του άξονα, το τμήμα Κορομιλιά – Ιεροπηγή- Κρυσταλλοπηγή, έγινε μελέτη για νέα χάραξη, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι και προετοιμάζεται η δημοπράτηση του έργου.
Σημειώνω ακόμη...
- τη μελέτη που εκπονείται για τη σύνδεση Καστοριάς – Πτολεμαΐδας.
- Τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου σε μια έκταση 300 στρεμμάτων.
- Τον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας.
- Τα έργα που γίνονται -στο πλαίσιο του INTERREG - στα σύνορά μας με την Αλβανία και τα Σκόπια.
- Το πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πίνδου.
-> Σημειώνω, ακόμη, ότι υπογράφηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ -και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας- το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Καστοριάς ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης και προβλέπεται η σύσταση φορέα για τη διαχείρισή της. Στο μεταξύ ολοκληρώνεται και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Γράμμο, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί η ευρύτερη περιοχή ως Εθνικό Πάρκο.
-> Στον αγροτικό τομέα σημειώνω...
- τα φράγματα στο Σισάνι, την Πραμόριτσα, τη Βασιλειάδα, την Κολχική, το Βράχο, τη Γέρμα.
- Την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Φράγματος Νεστορίου και του Φράγματος Διποταμίας, καθώς και μιας σειράς έργων αναδασμού, αρδευτικών δικτύων και εγγειοβελτιωτικών δράσεων.
-> Στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού:
- Ιδρύθηκαν νέα τμήματα ΤΕΙ στην Καστοριά, τα Γρεβενά, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη.
- Προχωρά η ίδρυση, με έδρα την Καστοριά, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
- Κατασκευάστηκε νέο κτίριο για το ΤΕΙ στην Καστοριά και ολοκληρώνεται άλλο ένα στα Γρεβενά.
- Δημιουργήθηκαν πάνω από 100 νέες σχολικές αίθουσες και 40 εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών.
- Αναδείχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία του Πολιτισμού της Μακεδονίας μας.
- Σημειώνω ακόμη την ολοκλήρωση, αυτές τις ημέρες, είχα την ευκαιρία να το επισκεφθώ πριν από λίγη ώρα, του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικό.
-> Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας:
· Εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο πάνω από 200 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.
· Ενισχύθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 550 επιχειρηματικά σχέδια, από τα οποία τα 160 στο Νομό Καστοριάς.
· Από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ εγκρίθηκαν στο Νομό Καστοριάς δάνεια σε 180 επιχειρήσεις και έπεται συνέχεια.
-> Από το 2008 υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την τόνωση της απασχόλησης στο Νομό. Μπαίνουν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ προγράμματα επιδότησης για τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και 100 επιχειρήσεων.
· Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού, υποστηρίζοντας τις εναλλακτικές μορφές, που μπορούν να δίνουν σημαντικούς καρπούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
· Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων και ιδίως τη βιομηχανία γούνας, για την οποία είναι γνωστό ότι η Καστοριά έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Θέλω, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω ότι προσεγγίζουμε με υπευθυνότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Δώσαμε το 2006 εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε 200 επιχειρήσεις γούνας της Δυτικής Μακεδονίας, για τη ρύθμιση των οφειλών τους, μέσα από τη σύναψη δανείου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Συμπληρωματικά, το Δημόσιο ανέλαβε και την εγγυητική ευθύνη για την απόκτηση νέων κεφαλαίων κίνησης από τις επιχειρήσεις αυτές. Το συνολικό ύψος της εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου ξεπέρασε τα 70 εκ. ευρώ. Εξετάζουμε, τώρα, στο πλαίσιο βεβαίως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών της κοινοτικής νομοθεσίας, τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του κλάδου. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από τον Αναπτυξιακό Νόμο, είτε με τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τη μελέτη που κατάρτισε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τα νέα μέτρα. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του κλάδου και το αποδεικνύουμε στην πράξη.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Καθημερινά οι πολίτες βιώνουν τα προβλήματα και την ανασφάλεια που προκαλεί η παγκόσμια κρίση. Οι πολίτες απαιτούν από τις πολιτικές ηγεσίες υπεύθυνη στάση. Η χώρα βρίσκεται απέναντι σε μια μεγάλη εθνική πρόκληση. Πρόκληση που δεν αντιμετωπίζεται, ούτε με μαγικές συνταγές, ούτε με ευχολόγια, ούτε με εύκολες αποφάσεις. Εάν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπήρχε καμία οικονομική κρίση. Δεν θα βρίσκονταν σε αδιέξοδο ακόμη και οι πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Δεν θα μιλούσαμε για τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 80 χρόνων.
Η πρόκληση αυτή απαιτεί, πρώτ’ απ’ όλα, συνειδητοποίηση της πραγματικότητας απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλους τους κοινωνικούς εταίρους, όλους τους πολίτες. Απαιτεί σοβαρή προσέγγιση. Απαιτεί τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Αποφάσεων που δεν χαϊδεύουν αυτιά, αλλά παράγουν θετικά αποτελέσματα. Αποφάσεων που δεν ακούγονται ευχάριστα, αλλά εγγυώνται μια καλύτερη προοπτική.
-> Απέναντι σ’ όλα αυτά, ανεύθυνες ηγεσίες επιδίδονται σε ανταγωνισμό μικροπολιτικού καιροσκοπισμού. Αποφεύγουν κάθε αναφορά στη λήψη αναγκαίων μέτρων. Βάζουν τις κομματικές και τις προσωπικές τους σκοπιμότητες πάνω από το συμφέρον του Τόπου. Η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλα είναι, δήθεν, εύκολα, ότι για όλα υπάρχουν ανέξοδες συνταγές, ότι για κάθε δύσκολο πρόβλημα αρκούν οι ευχές.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με την αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων. Δεν έχει καμιά πολιτική απέναντι στην κρίση. Δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Δεν διαθέτει ούτε καν στοιχειώδη πρόταση διακυβέρνησης. Λέει μονότονα «όχι» σε όσα δυσάρεστα και δύσκολα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης και το τελικό συμφέρον των πολιτών. Λέει μονότονα «ναι» στα ευχάριστα και εύκολα, που, αν γίνουν, θα βαθύνουν την κρίση, θα πολλαπλασιάσουν τα αδιέξοδα και θα στοιχίσουν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Αυτός ο λαϊκισμός, αυτή η ανευθυνότητα, αυτή η έσχατη επιπολαιότητα, είναι επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου. Ακόμη περισσότερο τώρα, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Κυρίες και κύριοι,
Σε τέτοιες ώρες, ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους. Χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση, που να καταθέτει σοβαρές προτάσεις και να μην κλείνει την πόρτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Το ΠΑΣΟΚ, όμως, κάνει κάτι ακόμη χειρότερο: Επενδύει στην πόλωση, στον πολιτικό διχασμό, στην παραπληροφόρηση. Συμπεριφέρεται ανεύθυνα, τόσο στα οικονομικά, όσο και στα πολιτικά. Αναπτύσσει μια ατελείωτη, υστερική προσπάθεια μετατόπισης του δημόσιου διαλόγου, πέρα από τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Καλλιεργεί μια νοσηρή ατμόσφαιρα που δεν ταιριάζει στον τόπο μας. Την ώρα που κρίνονται μείζονα ζητήματα (οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά) η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται αλλού. Επιμένει σε μια στείρα απόπειρα μηδενισμού και διαστρέβλωσης των πραγμάτων. Κατρακυλά σε πρακτικές που συνιστούν θεσμική εκτροπή. Κάνει περίεργες και ανεύθυνες προαναγγελίες για υποτιθέμενες προθέσεις δικαστικών. Επιδίδεται σε παρεμβάσεις με αντισυνταγματικά αιτήματα. Επιδίδεται σε διαστρέβλωση του περιεχομένου δικαστικών εγγράφων. Επιδίδεται σε μια απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης.
Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει άλλα ενδιαφέροντα. Αποδεικνύει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υπευθυνότητα που απαιτούν τα μεγάλα οικονομικά και εθνικά μας ζητήματα. Δεν ασχολείται με κανένα από τα κρίσιμα, τα δύσκολα προβλήματα που κρίνουν το μέλλον του τόπου. Επιχειρεί να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του και να πετύχει συμψηφισμούς.
Το λέω ρητά και κατηγορηματικά. Δεν έχουμε να συμψηφίσουμε τίποτα! Η κυβέρνηση δεν έκρυψε και δεν κρύβει τίποτα! Ύποπτες υποθέσεις αποκαλύφθηκαν και παραπέμφθηκαν με δική μας πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είτε υπαρκτές, είτε κατασκευασμένες καταγγελίες, οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Και αυτό συμβαίνει, κυρίες και κύριοι, για πρώτη φορά στον τόπο.
Αντιμετωπίσαμε θεσμικά και υπεύθυνα κάθε ζήτημα που προέκυψε. Δεν διστάσαμε, δεν υποχωρήσαμε, δεν κρύψαμε τίποτα.
Αναλάβαμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στα παιχνίδια, όμως, της ανευθυνότητας δεν πρόκειται να συμπράξουμε.
Το λέω ευθέως: Επιτέλους πια, έως εδώ! Δεν μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε Κολοσσαίο. Ας ψάξει λοιπόν στο παρελθόν του. Ας ψάξει το Σύστημα που εκείνο ανέθρεψε και εκείνο συντήρησε. Την αλήθεια την ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες. Ας μην προσποιείται το ΠΑΣΟΚ τον κήρυκα της διαφάνειας. Δεν είναι αμέτοχο ευθυνών, ούτε για τις υποθέσεις που έρχονται από το χτες, ούτε για τη συγκάλυψή τους στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Ας μην προσπαθεί να κρύψει την απόλυτη αδυναμία του για οποιαδήποτε θέση ουσίας, καταφεύγοντας στα άκρα και σε ακρότητες.
Το είπα και το επαναλαμβάνω: Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ανευθυνότητα μιας ηγεσίας, που εγκλωβίστηκε στην παραπολιτική και έβαλε στο περιθώριο την πραγματική πολιτική. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Από τη μια, εκείνους που δεν έχουν το θάρρος να πουν τίποτε απ’ όσα χρειάζεται ο τόπος και, από την άλλη, μια Κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες για το καλό του τόπου. Από τη μια εκείνους που επέλεξαν «ατζέντα» ανευθυνότητας και από την άλλη μια Κυβέρνηση που επιμένει σε δράσεις πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.
Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου. «Ατζέντα» της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της χώρας και των ανθρώπων της. Είναι οι επιπτώσεις που φέρνει η παγκόσμια οικονομική θύελλα. Είναι τα εθνικά μας δίκαια, οι διεθνείς συνεργασίες, η εξωστρέφεια της πατρίδας. Σ’ αυτά επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας. Σ’ αυτά είναι η έγνοια μας. Αυτά είναι το μόνο μέλημά μας. Αυτά συνδιαμορφώνουν το Σχέδιό μας.
Φίλες και φίλοι,
Έχουμε κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή, ανάμεσα στο δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας. Κάναμε επιλογή ευθύνης και προοπτικής. Και η επιλογή μας αυτή δεν αλλάζει, δεν μεταβάλλεται. Η επιλογή μου –θέλω να ξέρετε- είναι δεδομένη. Πάνω από όλα η Πατρίδα. Πάνω από όλα το συλλογικό καλό, το εθνικό συμφέρον.
Μ’ αυτόν το γνώμονα προχωρούμε! Μ’ αυτά τα προτάγματα είμαι -και θα είμαι- στην πρώτη γραμμή του αγώνα, του πιο δύσκολου αγώνα. Αποφασισμένος να τα καταφέρουμε. Αποφασισμένος να περάσουμε, με τις λιγότερες συνέπειες, την τρικυμία της παγκόσμιας κρίσης. Αποφασισμένος να πάμε, μαζί την Πατρίδα μας στο μέλλον που μπορεί, στο μέλλον που της ανήκει, στο μέλλον που δικαιούνται όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...