Ειδήσεις

6 Απρ 2008

Υπάρχει και γονιδιακό ντόπινγκ

Στο Φ.Ε.Κ. με αριθμό 215 και ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2006 καθορίζονται οι απαγορευμένενες ουσίες και μέθοδοι ντόπινγκ, κατά την έννοια των άρθρων 128Β και 128Γ
του ν. 2725/1999. (http://www.sport.gov.gr/A/a1/a11/a114/a114b/fek215-2006.pdf).


Ανάμεσα στις μεθόδους διαβάσαμε και για το γονιδιακό ντόπινγκ.

.
("κλικ" στο έγγραφο για μεγέθυνση)


3. ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Απαγορεύεται η χρήση, για μη θεραπευτικούς σκοπούς, κυττάρων, γονιδίων, γενετικών στοιχείων ή ηρύθμιση της έκφρασης γονιδίων τα οποία έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την αθλητική απόδοση


Τι είναι το γονιδιακό ντόπινγκ; *

Το γονιδιακό ή γενετικό ντόπινγκ είναι μία νέα τεχνική, η οποία μάλλον δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία. H συζήτηση γύρω από το γονιδιακό ντόπινγκ ξεκίνησε με αφορμή τις προόδους που παρατηρούνται στη γονιδιακή θεραπεία. H γονιδιακή θεραπεία είναι μία τεχνική κατά την οποία μεταφέρεται γενετικό υλικό, το οποίο απουσιάζει από τον ασθενή, στα κύτταρά του με σκοπό τη θεραπεία ή την πρόληψη κάποιων ασθενειών. Με τη γονιδιακή θεραπεία θα μπορεί στο μέλλον να εισαχθεί στον οργανισμό ενός ασθενή το γονίδιο που οδηγεί στην παραγωγή της ερυθροποιητίνης, η οποία με τη σειρά της θα διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Από αυτή την τεχνική θα μπορούσε να ωφεληθεί σημαντικά ένας αθλητής αντοχής, αφού ο αυξημένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη αντοχή. Αυτό άλλωστε προσπαθούσαν να επιτύχουν στο παρελθόν και οι αθλητές που χρησιμοποιούσαν την αφαίμαξη και μετάγγιση αίματος. H χρήση των γονιδίων ή του γενετικού υλικού για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης είναι το γονιδιακό ντόπινγκ.
H συζήτηση για το γονιδιακό ντόπινγκ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001 από την Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ. Μόλις την 1η Ιανουαρίου 2003, η ΔΟΕ συμπεριέλαβε το γονιδιακό ντόπινγκ στη λίστα των απαγορευμένων μεθόδων από τους αθλητές. Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2005, κορυφαίοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο που συναντήθηκαν με πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης κατά του Ντόπινγκ (WADA) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «... η χρήση της γονιδιακής θεραπείας για τη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης είναι τώρα πιθανή. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αθλητών».

*Από την εφημερίδα "Το Βήμα"
28/05/2006

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τι λέει ο Πύρρος Δήμας για τον Ιακώβου

Ο "χρυσός" ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, συγκλονισμένος από το δράμα του επί σειρά ετών προπονητή του, εκδήλωσε τη συμπαράστασή του τόσο με δηλώσεις του όσο και με την παρουσία του στην κηδεία του πατέρα του κ. Ιακώβου.
“Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για αυτόν, θέλω να ξέρει ότι είμαι στο πλευρό του. Tον βλέπω σαν πατέρα μου, αφού έχω ζήσει πιο πολύ μαζί του παρά με τον πατέρα μου».

Από την εφημερίδα "Goal News"

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας

Επειδή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν πάει άλλο
Επειδή δεν παζαρεύουμε ούτε τη ζωή μας ούτε την ποιότητα ζωής μας
Επειδή απλά αγαπάμε το ποδήλατο και τον ποδηλατικό τρόπο ζωής
Επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε όλο σχέδια και κούφιες υποσχέσεις

Αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στην ελευθερία, στην ασφαλή μετακίνηση, στην καθαρή ατμόσφαιρα, στην αξιοπρέπεια.

ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!
Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι με αίτημα τη ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.
Τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους ταυτόχρονα σε
Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Χίο, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο Ράφτη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σπάρτη, Κομοτηνή, Ζάκυνθο, Βέροια, Νέα Μάκρη ... και σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας που αγαπάει το ποδήλατο.
Λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών και πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης σε κάθε πόλη http://podilates.gr/
Video-πρόσκληση στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία
http://www.youtube.com/watch?v=eSvk2H2FHSY

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...