Ειδήσεις

16 Δεκ 2008

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πάλαι ποτέ Κάιν των Εξαρχείων, μιλάει για τις ομορφιές, αλλά και τα λάθη του «κινήματος»

Τον συνάντησα κοντά στην παραλία. Εγώ είχα τα χέρια μου στις τσέπες του μπουφάν και αυτός φορούσε κοντομάνικο. «Πίσω» μας η Αθήνα έβραζε. Κάθε μέρα και πέντε συγκεντρώσεις. «Δεν πήγα ούτε σε μια». Μου το είπε όπως ένας αλκοολικός θα έλεγε «έχω δέκα μέρες να πιω». Κάποτε το όνομά του σήμαινε πολλά για την Πλατεία Εξαρχείων. Κάιν, ο αναρχικός με το βιβλικό παρατσούκλι.
Ήταν τότε που στην πλατεία «πρωταγωνιστούσαν» ο Πισιμίσης, ο Φελέκης, ο Μαρίνος (στα πρώτα του βήματα), ο Γιαννόπουλος, οι μακαρίτες Κωνσταντινίδης και Διαλυνάς, ο Σκυφτούλης, ο Πρωτοψάλτης, ο Γαρμπής...
………
Συνεχίζεται…

O Κάιν- απ΄ τους δυναμικότερους, κατασκεύαζε συνθήματα, υπέγραφε αφίσες και πότε πότε την έπεφτε και στους μπάτσους. Αυτοί για αντίποινα κάθε τρεις και λίγο του ξετίναζαν το πατρικό του στο Φάληρο. Βεντέτα κανονική. Και το ΄82 που η Κολιτσοπούλου σκότωσε τον «μπάτσο άντρα της», ο Κάιν έβγαλε μια αφίσα που την αθώωνε. «Μεγάλο λάθος», θα μου πει σήμερα. «Τι δουλειά είχαμε εμείς να υποστηρίξουμε ένα έγκλημα, επειδή έτυχε το θύμα να είναι μπάτσος;». Να αρχίσουμε από το τέλος; Θα άλλαζες κάτι από τη ζωή σου; - Να διόρθωνα κάτι; Ναι. Θα μπορούσα να είχα τελειώσει την τελευταία τάξη και να μην έκανα δυστυχισμένους τότε τους γονείς μου. Αλλά εγώ ήθελα να σαρώσω τα πάντα. Αμφισβήτησα το «σχολείο-φυλακή», όπως αρνήθηκα να υπηρετήσω τους μιλιταριστές και πήρα Ι5. Γι΄ αυτό εξακολουθώ να είμαι υπερήφανος. Πού μεγάλωσες; - Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο. Και μετά κάτοικος Εξαρχείων. Στον χώρο που όλα, ιδέες και άνθρωποι, κινούνται γύρω από την αμφισβήτηση. Πορεύτηκα με την αλήθεια μου και σιγά, σιγά η πορεία αυτή έγινε μοναχική. Γιατί δεν ήθελα να προδώσω την αλήθεια μου. Ποια είναι η αλήθεια σου σήμερα; - Ανήκω στο ρεύμα του ειρηνισμού της αναρχίας. Είμαι λίγο τολστοϊκός. Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν λύνονται με τη βία. Η οργή δεν φτάνει για να αλλάξεις τον κόσμο. Πρέπει να έχεις και μια πρόταση. Έχεις χρησιμοποιήσει βία στο παρελθόν, όμως. -Ναι, αυτό είναι ένα απ΄ τα λάθη μου. Πέρασα απ΄ αυτό το στάδιο. Δεν ντρέπομαι να το πω. Βέβαια, βία από βία έχει διαφορά. Εγώ είμαι της σχολής του Αλμπέρ Καμί. Νομίζω ό τι η βία είναι αναγκαία μέχρι εκεί που μπορεί να ωθήσει την ιστορία, να τη βοηθήσει. Πριν μετατρέψει τον άνθρωπο σε κτήνος. Αυτό είναι ένα σχόλιο και για τα όσα ζούμε αυτές τις μέρες; - Ναι. Η κραυγή για τον φόνο ενός 15χρονου δεν μπορεί να εκφραστεί με το κάψιμο της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής. Ούτε με πλιάτσικα και κατεστραμμένες προσωπικές περιουσίες ανθρώπων. Η αναρχία είναι ένας χώρος κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαστε οι πρώτοι που αγωνιστήκαμε για το 8ωρο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είχαμε πέντε νεκρούς στο Σικάγο. Δεν μπορείς λοιπόν να είσαι απέναντι από την κοινωνία.


Ξέρεις τι θα σου πουν. «Παράπλευρες απώλειες». - Ε, εγώ λοιπόν, δεν θέλω να συμμετέχω σε έναν τέτοιον «αγώνα». Δεν συμμετείχες δηλαδή στις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών; - Όχι, προτίμησα να κλάψω τον νεκρό από μακριά. Άλλωστε κάθε γενιά έχει τους δικούς της αγώνες. Αυτή η γενιά έχει τον Αλέξη, η γενιά του ΄90 είχε τον Τεμπονέρα, εμείς είχαμε τον Καλτεζά, πριν από εμάς είχανε τον Κουμή και την Κανελλοπούλου. Σέβομαι βέβαια, αυτούς που είναι στις καταλήψεις και στους δρόμους. Αλλά στην κηδεία γιατί να πας; Αυτή η στιγμή είναι για τους γονείς του και τους φίλους του. Τι ωφελεί χιλιάδες μάτια, μαζί με τις κάμερες, να είναι πάνω από τον τάφο του Αλέξη; Όταν φύγουν όλοι θα πάω να αφήσω ένα γράμμα. Βγήκε πάντως πολύς κόσμος στους δρόμους. - Το ίδιο λέγαμε και το ΄85 και το ΄80, ότι όλες αυτές οι χιλιάδες στον δρόμο ήταν μια ελπίδα. Ηττηθήκαμε, όμως, γιατί δεν υπήρχαν πολιτικοί χώροι ή κινήματα, που θα έπαιρναν αυτές τις φύτρες, θα τα «ζύμωναν» και θα τα έκαναν πολιτικά όντα. Αυτή η νεολαία λοιπόν, θα χαθεί, όπως χάθηκε και η προηγούμενη. Είναι ένας φαύλος κύκλος, καταλήψεις,
Αυτή η νεολαία θα χαθεί, όπως χάθηκε και η προηγούμενη. Είναι ένας φαύλος κύκλος, καταλήψεις, συγκρούσεις, κλείσιμο στο Πολυτεχνείο και μετά επιστροφή στο σπίτι. Ιδιώτευση.
10.000 ευρώ για το περίπτερο της γιαγιάς Θα σου δώσω συνέντευξη αλλά και εσύ θα μου δημοσιεύσεις ένα κείμενο, μου είπε σε μία από τις συναντήσεις μας ο Κάιν. Του είπα «ναι», ελπίζοντας ότι δεν θα με γυρίσει πίσω στη δεκαετία του ΄80, τότε που μου έδινε «ξύλινα» κείμενα που ήθελαν τη μισή εφημερίδα. Τελικά η «προκήρυξη» ήταν μια ευχάριστη έκπληξη: «Πρωτοβουλία αναρχικών για την αλληλεγγύη και στήριξη της Χαρίκλειας Ανανιάδου. Τα ξημερώματα της Κυριακής 2/11/08 και κατά τη διάρκεια συγκρούσεων νεαρών και ΜΑΤ έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η 70χρονη εργαζομένη Χαρίκλεια Ανανιάδου είδε το περίπτερό της να γίνεται στάχτη. Επειδή είμαστε αντίθετοι με ενέργειες αδιάκριτης τυφλής βίας, αποφασίσαμε να ανοίξουμε λογαριασμό ώστε να συγκεντρωθούν 10.000 ευρώ για να αγορασθεί νέο περίπτερο για την άνεργη ηλικιωμένη που παραμένει αβοήθητη παρά τις μεγαλόσχημες υποσχέσεις των παραγόντων της εξουσίας, για δήθεν “γρήγορη αποκατάστασή της”... Όποιος και όποια νιώθει την ανάγκη να βοηθήσει ας “παραμερίσει” την απέχθεια για τους ναούς του κεφαλαίου (δυστυχώς δεν έχουμε άλλο τρόπο) και ας καταθέσει στον αριθμό 0026-0221-33-0101271081 της Εurobank το ποσό που μπορεί. Η κοινωνική αλληλεγγύη ας δείξει άλλη μια φορά τον δρόμο ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΪΑ». «Δεν μπορώ τους πλούσιους, τους μπάτσους, τους δημοσιογράφους και τους υπουργούς» Η μηχανή κυλούσε στο ρελαντί, φορούσα κράνος- η Αστυνομία είναι πολύ αυστηρή αυτή την εποχή με τους παραβάτες- και κατηφόριζα στη Διαμαντίδου. Λίγο πριν είχα περάσει από «το σπίτι του Αλέξη», στα ορεινά του Ψυχικού. Ανάμεσα σε πρεσβείες και βίλες- φρούρια, μια ωραία, μοντέρνα σχεδόν, πολυκατοικία ξεχώριζε. Δεν χρειάστηκε να ρωτήσω. Μικρές παρέες παιδιών στο πεζοδρόμιο μαρτυρούσαν ότι ήμουν στο σωστό σημείο. Ένα ξανθό κοριτσάκι βιάστηκε να μου απαντήσει: «Δεν μιλάμε στους δημοσιογράφους». Την είχα προσπεράσει όταν μου το είπε και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να γυρίσω και να της χαμογελάσω πατρικά. Λίγα μέτρα πιο πάνω, ένας νεαρός με οξύ βλέμμα παρακολουθούσε τις κινήσεις μου. Το ίδιο και εγώ. Δεν συμμετείχε σε κανένα από τα πηγαδάκια. Ήταν πιο μεγάλος- 16, 17 ίσως. Ένα αδιάβροχο ασπρόμαυρο σακίδιο στην πλάτη και ένα μπλε φούτερ με κουκούλα από αυτά που τραβάνε σαν μαγνήτης τις κάμερες και τους «μπάτσους». Στο καφέ που τον ξαναείδα έπινε μόνο νερό. «Είναι νωρίς για μπίρα» αστειεύτηκε.
Από πορεία σε πορεία;

Άκυρος είσαι. Εγώ δεν κάνω πορείες.


Συγγνώμη, δηλαδή δεν συμμετέχεις σε όλα αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες;
Συμμετέχω, αλλά δεν κάνω πορείες. Τι είμαι, εργάτης;
Τον ήξερες προσωπικά;


Τι σημασία έχει; Σου είπα δεν θα μιλήσω για τον Αλέξανδρο. Δεν θέλει και η οικογένειά του.


Ε,τι θα συζητήσουμε;


Για τους μπάτσους που σκοτώνουν 15χρονα παιδιά. Τους μισείς τους μπάτσους;


Εντάξει, δεν τους γουστάρω.

Αν μπορούσες, θα τους εξαφάνιζες δηλαδή;
Αυτόν τον συγκεκριμένο θα τον σκότωνα. Τους άλλους πώς να τους σκοτώσω; Είναι σαν αρκούδες, σαν στρατιώτες. Με ασπίδες, κράνη, σίδερα στα πόδια. Πώς να τους σκοτώσεις; Ε, άμα τους πετύχεις με μια μολότοφ, μπορείς να τους κάψεις. Εγώ δεν πετάω μολότοφ.


Πέτρες;


Πέτρες πετάω.


Στο γήπεδο πας;



Συχνά. Την Κυριακή όμως δεν πήγα, είχαμε κατέβει στα Εξάρχεια. ΑΕΚ;



Μόνο.



Ο Αλέξης ήταν Παναθηναϊκός.



Σου είπα, δεν θα σου πω για τον Αλέξη. Δεν ήταν όμως αναρχικός. Σαν κι εμάς ήτανε. Αλλά τώρα θέλουν όλοι να κόψουν από ένα κομματάκι. Τι σου αρέσει στο γήπεδο;


Έχει φάση στην εξέδρα.



Δεν πρέπει να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα στα γήπεδα; Να δούμε και λίγο μπάλα; Ναι, όταν μας κυνηγάνε οι κωλόγαυροι και οι Παναθηναϊκοί, εμείς τι πρέπει να είμαστε, λαγοί; Είσαι κι εσύ στο «κλαμπ της Οriginal» της Μεσολογγίου; Όχι, εγώ δεν είμαι σε κανένα σύνδεσμο. Ξέρω τα παιδιά δηλαδή, τα περισσότερα είναι ξηγημένα, αλλά εμένα δεν μου αρέσουν οι αρχηγοί και οι πρόεδροι. Είσαι αντιεξουσιαστής;



Είμαι εναντίον κάθε εξουσίας. Δεν μπορώ τους πλούσιους, τους δημοσιογράφους, τους μπάτσους και τους υπουργούς.




Αυτά που λένε οι Εξαρχιώτες, στο indy.gr, για μερικούς φιλάθλους της ΑΕΚ, τα έχεις διαβάσει;
Υπάρχει μια κόντρα της Μεσολογγίου με τα Εξάρχεια, αλλά εγώ και τα περισσότερα παιδιά δεν έχουμε πρόβλημα. Πάμε όπου θέλουμε.
Θα χτυπούσες ποτέ έναν άνθρωπο;


Όχι. Μόνο αν ήταν χαφιές ή μπάτσος.



Ξαναπήγες στη Μεσολογγίου μετά τη δολοφονία του Αλέξη;

Όλοι πήγαν. Άμα πας εκεί που σκοτώθηκε, θα δεις λουλούδια και κασκόλ. Και της ΑΕΚ έχουμε βάλει. Αυτά κάποιος τα άφησε. Υπάρχουν κάποιοι που τον θυμούνται και δεν τον ξέχασαν σε 2-3 μέρες. Ποια είναι η τελευταία φορά που βγήκες στον δρόμο; -Για τον σύντροφο Αϊβατζίδη. Με τη βοήθειά μας νίκησε την πρέζα.

Αυτός που είχε πυροβολήσει έξω από το σπίτι του τότε Πρωθυπουργού Σημίτη και είχε μείνει χρόνια στη φυλακή;

- Ταλαιπωρήθηκε 4 χρόνια μέσα στις φυλακές, όπως σαπίζουν χιλιάδες αυτήν τη στιγμή. Με την κυρία Μαρίνα δουλέψαμε για να βγει ο Δημητράκης από τη φυλακή και τα καταφέραμε. Δεν σημαίνει ότι βοηθάς μόνο όταν χτυπιέσαι στους δρόμους. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκε ένας περιπτεράς, μαζέψαμε χρήματα για την οικογένειά του. Αυτό δεν είναι φιλανθρωπία, είναι κινήσεις αλληλεγγύης.

Τι θα σε κατέβαζε τώρα στον δρόμο;
-Θα έβγαινα για να φτιάξουμε έναν κοιτώνα για τους άστεγους ή για τις ξένες πόρνες.

Η Αριστερά δεν έχει κάνει ένα κοιτώνα σίτισης, έναν χώρο υποδοχής για τις γυναίκες του τράφικινγκ, για τους άνεργους, για τους μετανάστες. Κάνει το κράτος και όλοι οι φαρισαίοι και δεν κάνουμε εμείς που ενδιαφερόμαστε πραγματικά για αυτούς.


Γιατί οι μπάτσοι εξακολουθούν να είναι τόσο ψηλά στην «ιεραρχία» των εχθρών σας; Δεν είναι παλιό αυτό;

-Είναι ξεφτισμένο πια. Για μένα δεν είναι όλοι οι μπάτσοι, γουρούνια δολοφόνοι. Σαφώς, όταν τον έχεις απέναντί σου είναι ξεκάθαρο ότι θα συγκρουστείς μαζί του. Εγώ καμιά φορά μιλάω με αστυνομικούς, στους οποίους δεν κρύβω το στίγμα μου. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς, έξω από τη στολή, είναι κανονικοί. Έχουμε ομοιότητες και κοινές αγωνίες. Οι εξουσίες είναι που διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Ο ρόλος των μπάτσων μας ενοχλεί, όχι ο μπάτσος. Άλλωστε, όλοι έχουμε και έναν μπάτσο μέσα μας. Και εγώ έχω πολλούς μπάτσους μέσα μου, πολύ στολή, πολλή βαρβαρότητα.

Ύστερα από αυτή την εξέγερση,η κοινωνία θα κινηθεί πιο ριζοσπαστικά ή πιο συντηρητικά; - Νομίζω ότι όλοι- αναρχικοί, αριστεροί, αντιεξουσιαστές, αριστεριστές- έχουμε χάσει το παιχνίδι. Κοίτα τι έγινε στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Λος Άντζελες. Συσπειρώθηκαν οι μικροαστοί και βγήκαν αντιδραστικές κυβερνήσεις.

Τι μένει; Η «ένοπλη δράση»;



- Διαφωνώ, δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς στον μηχανισμό, με την τυφλή βία και τον μιλιταρισμό. Ο μηχανισμός είναι πολύ πιο δυνατός και ξέρει το παιχνίδι σου. Σε χρησιμοποιεί. Και κάνει τις κοινωνίες πιο συντηρητικές. Στην Ιταλία, στη Γερμανία, άνθρωποι εξοντώθηκαν και έχασαν τα χρόνια τους για μια χίμαιρα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης, σε μια πρόσφατη συνομιλία, μου έλεγε «να καίμε τουλάχιστον τα αμάξια που καταναλώνουν πολλή βενζίνη και να σώζουμε τα υβριδικά».


-Συμφωνώ, αν και όταν καις ένα αμάξι, ξέρεις τι διοξίνη φεύγει στο περιβάλλον; Ή τότε που καίγανε το Παρίσι, ξέρεις τι διοξείδιο του άνθρακα διέφυγε;

Ειρηνιστής, αναρχικός και οικολόγος;



-Βέβαια. Ένα κομμάτι του εαυτού μου είναι οικολογικό. Τι να το κάνω να ζω σε μια ελεύθερη πόλη και γύρω να είναι τα δάση καμένα και τα ποτάμια μολυσμένα.
Το υπόλοιπο κομμάτι; Αναρχικός;



-Νιώθω σαν λιμάνι που θέλω να στεγάσω την αγωνία όλου του κόσμου. Σαν τη «Συνοικία το όνειρο», όπου σηκώνεται ο Αλεξανδράκης και λέει «είσαι μικρός και δε χωράς τον αναστεναγμό μου». Ο κόσμος καμιά φορά δεν με χωράει. Ακόμα και η αναρχία μπορεί να γίνει φυλακή σου, αν δεν τη χειριστείς σωστά.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4491987

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το σημείωμα που άφησαν οι μαθητές που έκαναν κατάληψη στη ΝΕΤ την ώρα του δελτίου ειδήσεων

Από:

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος στις 16/12/08 - Mea culpa

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ζήτησα να συναντηθούμε σήμερα, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα τελευταία βίαια γεγονότα. Θέλω να σας μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Θέλω να επαναλάβω την αταλάντευτη προσήλωση στο χρέος που υπαγορεύει σε όλους μας η δυσμενής διεθνής συγκυρία.
.....
Συνεχίζεται...
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω «έξω από τα δόντια»: Η ανησυχία όλων στο Συμβούλιο Κορυφής ήταν μεγάλη. Η κρίση χτυπά τις ευρωπαϊκές οικονομίες με ένταση πολύ μεγαλύτερη απ’ όση αναμενόταν. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη επικρατεί αβεβαιότητα. Τίποτε δεν είναι όπως ήταν πριν από λίγους μήνες. Επικρατεί έντονη ανησυχία για την έκρηξη της ανεργίας. Επικρατεί ο φόβος της ύφεσης, που είναι ζωντανή πραγματικότητα. Επηρεάζονται όλες οι χώρες. Πλήττονται όλοι οι τομείς της Οικονομίας. Επιβαρύνονται όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες.
Αναπόφευκτα οι επιπτώσεις επηρεάζουν και τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι έξω και πέρα από τον κόσμο. Οφείλουμε να το καταλάβουμε όλοι αυτό. Έτοιμες συνταγές δεν έχει κανένας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η αντιμετώπιση των συνεπειών μιας τέτοιας κρίσης εξαρτάται από τη στάση και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των κοινωνικών φορέων, ολόκληρης της κοινωνίας. Οφείλουμε, πρώτ’ απ’ όλα, να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια. Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο χρέος μας. Η δική μας απόφαση είναι αυτή. Η δική μου επιλογή είναι αυτή. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η βούληση της Κυβέρνησης. Το διακύβευμα δεν είναι σήμερα η Κυβέρνηση. Δεν είναι μια παράταξη. Είναι η πορεία του τόπου. Είναι το αύριο της κοινωνίας. Το αύριο κάθε πολίτη. Το αύριο της νέας γενιάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η ελληνική οικονομία έχει πλεονεκτήματα, αλλά και χρόνιες αδυναμίες. Οφείλουμε λοιπόν να τα δούμε ξεκάθαρα. Από τη μία, να μην αφήσουμε τις αδυναμίες να επιδεινωθούν και από την άλλη να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας. Οι αδυναμίες της Οικονομίας μας, ιδίως στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, οφείλονται στις ανισορροπίες που έχουμε κληρονομήσει. Η πιο σοβαρή απ’ όλες είναι η βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους. Υπογραμμίζω ότι, μόνο για τόκους, θα δώσουμε το 2009 περίπου 12 δις ευρώ. Είναι πάνω από το 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων. Είναι όλα όσα εισπράττονται από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι σχεδόν το 5% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος που περιορίζει, τόσο τις αναπτυξιακές, όσο και τις κοινωνικές δυνατότητες.
Εάν μια χώρα αφήσει να φανεί ότι εκτρέπονται τα ελλείμματα, το κόστος δανεισμού της αυξάνεται σοβαρά. Εάν μια χώρα δημιουργήσει την εντύπωση ότι διολισθαίνει σε μια ανεξέλεγκτη δημοσιονομική εκτροπή, όπως αυτή που ανεύθυνα εισηγείται η Αντιπολίτευση, μπορεί να προκύψει δυσκολία δανεισμού. Εάν το δημόσιο χρέος αγνοείται, μπορεί να εκραγεί και να παρασύρει τα πάντα. Και αυτό δεν ακούγεται για πρώτη φορά στον τόπο μας. Ο κίνδυνος ήταν γνωστός, σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ήξεραν, το έλεγαν, αλλά για το κομματικό συμφέρον το ξεχνούσαν. Από το 29,7% του ΑΕΠ, που ήταν το χρέος το 1981, πλησίασε το 99% το 2004. Αυξήθηκε δηλαδή πάνω από τρεις φορές.
Επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Μειώσαμε σημαντικά τα ελλείμματα. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το χρέος της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που μειώνει την ευελιξία μας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Μια διευκρίνιση, ρητή και κατηγορηματική: Διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες. Το πρόβλημα με το χρέος αφορά στο κόστος του δανεισμού. Και το πρόβλημα αυτό οφείλεται τόσο στο ύψος του χρέους που άφησε το χτες, όσο και στη διεθνή συγκυρία. Επιδεινώνεται όμως και από τα τελευταία γεγονότα. Από τα γεγονότα που πλήγωσαν την εικόνα της πατρίδας μας. Τα γεγονότα που αδικούν κατάφωρα την Ελλάδα.
Έχω κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου. Το λέω ξανά και το λέω ευθέως: Η παγκόσμια κρίση έχει στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια. Απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Απαιτεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος που έρχεται είναι δύσκολος. Οφείλουμε όλοι να ξέρουμε τι γίνεται, τι λέμε και τι κάνουμε. Οφείλουμε να συγκρατήσουμε τις απαιτήσεις μας, αλλά και τους τρόπους διεκδίκησης. Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι ώστε να περάσουμε με σιγουριά και ασφάλεια τους δύσκολους καιρούς. Να μην υπονομεύσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αντιθέτως μάλιστα! Να διασφαλίσουμε τους όρους για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Και αυτό το τονίζω: Η θέση μου αυτή είναι δεδομένη. Είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαι εδώ αποφασισμένος να ανταποκριθώ απόλυτα στο χρέος μου. Είμαι αποφασισμένος να μη διακινδυνεύσω το μέλλον του τόπου για εφήμερες εντυπώσεις. Οι καιροί δεν είναι για λαϊκισμούς και πλειοδοσία υποσχέσεων. Οι καιροί απαιτούν από όλους στάση ευθύνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η δύναμη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην αναπτυξιακή της δυναμική. Το επισημαίνει τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οικονομία της χώρας μας, ενισχυμένη από τη μεταρρυθμιστική στρατηγική των προηγούμενων χρόνων, αποδεικνύει αντοχές, ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε τη δυναμική αυτή. Οφείλουμε πάνω απ’ όλα να στηρίξουμε τους τομείς που επηρεάζονται πιο άμεσα, πιο έντονα.
Από την πρώτη στιγμή μπήκαμε σε συναγερμό. Αναπτύξαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες και πήραμε σειρά μέτρων.
- Θυμίζω την πολιτική δέσμευση για την ασφάλεια των καταθέσεων, που πρώτοι αναλάβαμε, προκαλώντας τις καταγγελίες εκείνων που ακολούθησαν.
- Θυμίζω την αύξηση της νομικής εγγύησης στο ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ για κάθε καταθέτη, σε κάθε τράπεζα.
- Θυμίζω τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
- Πάνω απ’ όλα, επισημαίνω το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας. Είναι βασική προϋπόθεση τόσο για τη μείωση των επιτοκίων, όσο και για τη συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης. Είναι αναγκαίος όρος για να σταθεί η επιχειρηματικότητα, να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να υποστηριχθεί η απασχόληση, να διασφαλιστεί η χορήγηση στεγαστικών δανείων. Είναι η γέφυρα για να περάσει η πραγματική οικονομία τις συνέπειες της κρίσης.
Και όμως! Κανένα αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν τόλμησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κάποιοι νόμισαν ότι είναι ευκαιρία επιστροφής στις χρεοκοπημένες κρατικίστικες αντιλήψεις. Κάποιοι επιδόθηκαν σε ασύστολη δημαγωγία. Το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στο σημείο, τη μία να λέει ότι το πλαίσιο για τη ρευστότητα είναι «απαράδεκτο» και την άλλη να υποστηρίζει ότι «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».
Έφτασαν στο σημείο - Αντιπολίτευση, αλλά και εξαρτώμενοι φορείς - να ισχυρίζονται ότι χαρίζονται τάχα δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Δεν είναι αλήθεια και το ξέρουν. Δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ και το ξέρουν. Δεν διατίθεται από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ και το ξέρουν. Και όμως! Για χάρη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων δεν διστάζουν να καταφύγουν στο λαϊκισμό. Επιμένουν να παραχαράσσουν, επιμένουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Κατασκεύασαν ισχυρισμούς που πυροδοτούν το φανατισμό, την κοινωνική αντιπαράθεση, τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας. Προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στην πραγματική οικονομία, την κοινωνία, την πατρίδα μας.
Έφτασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο σημείο να μιλά για αδράνεια, όταν οι ίδιοι αντιδρούν σε όλα. Άρνηση παντού! Έφτασε στο σημείο να μιλά για αργοπορία, όταν το ελληνικό πλαίσιο είναι από τα πρώτα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έφτασε στο σημείο να μιλά για ολιγωρία, όταν οι ίδιοι ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχει καμία οικονομική κρίση. Αυτοδιαψεύδονται και αυτοακυρώνονται συνεχώς. Αποδεικνύουν πως δεν θέλουν και δεν μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτά που χρειάζεται ο τόπος. Αποδεικνύεται ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν το κλίμα, τα έργα, τις πρωτοβουλίες που απαιτούν οι περιστάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το επαναλαμβάνω: Με τέτοιες αντιλήψεις δεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης. Με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί να στηριχθεί η Οικονομία. Δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορεί την ώρα που οι περιστάσεις απαιτούν συστράτευση, να υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν τη σύγχυση, την παραπληροφόρηση, την κοινωνική ένταση. Δεν μπορεί τις ώρες αυτές να πρυτανεύει τίποτε άλλο, παρά μόνο το συμφέρον του τόπου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μου είναι να συνεχίσουμε σταθερά στο δρόμο της ευθύνης.
Απόφασή μου είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να αξιοποιήσουμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα που δρομολογήσαμε.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω:
- Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο, που μεταφέρει το 80% των πόρων του στην Περιφέρεια.
- Δημόσια έργα που δίνουν πνοή σ’ ολόκληρη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 20 δις ευρώ.
- Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, Κτηματολόγιο, Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, που διευκολύνουν τις επενδύσεις και προστατεύουν το περιβάλλον.
- Επενδυτικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου που ξεπερνούν τα 11 δις.
- Υποδομές με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, που φτάνουν τα 5,7 δις ευρώ.
- Στρατηγικές συμμαχίες για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που το συνολικό πραγματικό αντάλλαγμά τους σε τρέχουσες τιμές φτάνει τα 6 δις ευρώ.
- Λύση στο πρόβλημα της Ολυμπιακής και εξυγίανση του ΟΣΕ, που επιβαρύνουν το φορολογούμενο με ζημιές 2,7 εκ. ευρώ την ημέρα.
- Διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, φέρνουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Τίποτε απ’ όλά αυτά δεν εγκαταλείπεται. Τίποτε δεν σταματά. Είναι μοχλός αντίστασης στη διεθνή κρίση. Είναι πολιτικές που αλλάζουν την εικόνα της χώρας και ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας. Είναι πολιτικές που εξασφαλίζουν μια καλύτερη προοπτική.
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η στήριξη στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Είναι η στήριξη στον αγροτικό κόσμο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι η στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Πήραμε και θα πάρουμε στις κατευθύνσεις αυτές κάθε εφικτό μέτρο.
Θέλω να θυμίσω:
Πρώτον: Το 2009, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας νέος φόρος. Αντίθετα μειώνονται, όπως ακριβώς προγραμματίσαμε, οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Τα μεσαία εισοδήματα που πλήρωναν φόρο 33% το 2004, πληρώνουν φέτος 27% και στον επόμενο χρόνο 25%. Οκτώ ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο.
Δεύτερον: Μέσα από το πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Οικονομία, οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, όσο, δηλαδή, και τα ομόλογα του Δημοσίου, κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικές ανάγκες.
Τρίτον: Σχεδιάζουμε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεταφορά όσο το δυνατό περισσότερων πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο σε προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη νέα επιχειρηματικότητα, την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών.
Τέταρτον: Ξεκίνησε η εφαρμογή νέου προγράμματος από το Ταμείο Εγγυοδοσίας που διευκολύνει τη δανειοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για κεφάλαια κίνησης. Παρέχεται τριετής εγγύηση και επιδοτούνται οι συνολικοί τόκοι.
Πέμπτον: Δρομολογήθηκαν στοχευμένες δράσεις, πάνω από ένα δις ευρώ, με τις οποίες παρέχεται, έως το τέλος του 2009, υποστήριξη σε 200 χιλιάδες ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Έκτον: Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα:
- Διασφαλίσαμε για τους νέους αγρότες την αύξηση της χρηματοδότησης στις 70.000 ευρώ.
- Καταβάλαμε στους δικαιούχους μειονεκτικών περιοχών την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 170 εκατ. ευρώ.
- Χρηματοδοτούμε με άτοκο δάνειο 150 εκ. ευρώ τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών.
- Πιστώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι λογαριασμοί 900 χιλιάδων αγροτών ενιαίας ενίσχυσης με ποσό 2 δις 100 εκ. ευρώ.
Έβδομον: Χορηγείται τον Ιανουάριο έκτακτο επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους άνεργους.
Όγδοον: Χορηγείται σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009, έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου πεντακοσίων ευρώ στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους άνεργους του ΟΑΕΔ που έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία. Και,
Ένατον: Καταβάλλεται αυξημένο στο διπλάσιο το δώρο για τις γιορτές που παίρνουν 300.000 επιδοτούμενοι άνεργοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε στο μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής θύελλας. Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κάθε εφικτό μέτρο για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων. Σε ανευθυνότητες όμως που απειλούν να παρασύρουν τα πάντα, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε. Και αυτό το τονίζω: Η ανευθυνότητα του σήμερα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το αύριο. Θα μου επιτρέψετε να το ξαναπώ: Η ανευθυνότητα του σήμερα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το αύριο. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη νέα γενιά. Και το μέλλον της νέας γενιάς , δεν πρόκειται να το θυσιάσω, δεν πρόκειται να το θυσιάσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναμφίβολα, η πορεία της Οικονομίας εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές της Κυβέρνησης. Όμως σε τόσο κρίσιμες ώρες ο οικονομικός δυναμισμός επηρεάζεται από τα πάντα. Επηρεάζεται από τις δράσεις, από τις συμπεριφορές των πολιτικών δυνάμεων στο σύνολό τους, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, των συνδικαλιστικών φορέων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επηρεάζεται σοβαρά από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα. Και τα τελευταία γεγονότα ήταν πλήγμα στην Οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην απασχόληση, στον τουρισμό, στο κόστος του δανεισμού, στην προς τα έξω εικόνα της χώρας.
Τα τελευταία γεγονότα είχαν σοβαρό κόστος για όλους τους πολίτες. Όλοι καταδικάσαμε με αποτροπιασμό το τραγικό συμβάν που στοίχισε το θάνατο ενός παιδιού. Όλοι στηλιτεύουμε τη συμπεριφορά του δράστη που κινήθηκε έξω και πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο για να καταλήξει στο πιο δραματικό αποτέλεσμα. Όλοι συγκλονιστήκαμε! Κάποιοι όμως κατέφυγαν στη βιαιότητα. Κάποιοι κατέφυγαν στην καταστροφή, το βανδαλισμό, τη λεηλασία περιουσιών. Αποδείχθηκαν εχθροί της κοινωνικής ειρήνης, εχθροί της καθημερινής ζωής, εχθροί της Δημοκρατίας. Οι πράξεις τους δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.
Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεχωρίσω τη θλίψη από τη βεβήλωση, την καταδίκη από την καταστροφική μανία. Βρεθήκαμε απέναντι σ’ ένα εκρηκτικό φαινόμενο. Φαινόμενο που χρειάζεται ψύχραιμη ανάλυση. Φαινόμενο πολυσύνθετο που κρύβει χρόνιες παθογένειες, αδυναμίες που διαιωνίζονται, νοοτροπίες και σκοπιμότητες αδιανόητες. Φτάσαμε σε σημείο να ακούγονται φωνές για έκτακτα μέτρα και ακραίες μεθόδους καταστολής, δίχως να υπολογίζονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από παρόμοιες προσεγγίσεις. Τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση, υπεύθυνη αντίδραση, απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή ήταν η πολιτική απόφαση. Και η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Εκείνο που εξετάζεται, εκείνο που αποτιμάται και αξιολογείται, είναι το επιχειρησιακό μέρος. Βούλησή μας είναι να βγάλουμε τα απαραίτητα, τα αναγκαία συμπεράσματα και να πάρουμε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις. Να είστε σίγουροι, γι’ αυτό! Εκείνο που παραβιάζει κάθε έννοια Δημοκρατίας, είναι να παρέχεται ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στην τυφλή βία. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει καμιά Δημοκρατία. Η βία είναι κατεξοχήν αντικοινωνικό φαινόμενο. Συνιστά αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Η βία για την προβολή πολιτικών θέσεων είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία. Οι ομάδες που αποβλέπουν στην κοινωνική αναταραχή, τα στοιχεία που επιτίθενται στη Δημοκρατία, είναι ανάγκη να απομονωθούν, πολιτικά και κοινωνικά. Είναι κοινή υποχρέωση, είναι δημοκρατικό καθήκον, είναι εθνικό χρέος. Και στην υποχρέωση, στο καθήκον, στο χρέος αυτό, οφείλουμε να συμπράττουμε όλοι. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις, όλοι οι κοινωνικοί φορείς, όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου. Στην πράξη όμως! Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Με καθαρές κουβέντες και όχι με «ναι μεν, αλλά».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Δημοκρατία έχει τα μέσα να υπερασπίζεται τους θεσμούς, τις αξίες της, τους πολίτες. Η πιο μεγάλη δύναμή της είναι η ίδια η κοινωνία. Είναι οι συντεταγμένες δυνάμεις της. Είναι η απόλυτα ταυτισμένη άποψη στην καταδίκη και την απομόνωση στοιχείων που δεν λογαριάζουν τίποτε.
Ένα μόνο θέλω να προσθέσω: Σύνδεση της αγωνίας των νέων, σύνδεση οποιωνδήποτε προβλημάτων με τη βία, τους βανδαλισμούς, τις κλοπές, τις λεηλασίες, την καταστροφή κόπων ζωής των συνανθρώπων μας, είναι αδιανόητη και είναι ανεπίτρεπτη. Δεν μπορεί τίποτε απ’ όλα αυτά να συνδέεται με τους αγώνες και τις αγωνίες της νέας γενιάς. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω-όλοι καταλαβαίνουμε- το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια. Γι’ αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω σε πολιτικές που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό, θέλουμε ν’ ανοίξουμε πιο άμεσους διαύλους επικοινωνίας. Διαύλους διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν τους νέους και πρωτίστως την Παιδεία. Έχουμε εξαγγείλει, εδώ και καιρό, την απόφασή μας να δρομολογήσουμε ανοιχτό διάλογο για να αλλάξουμε το σημερινό σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο διάλογος αυτός ξεκινά στις αρχές του χρόνου. Στόχος μας είναι νέο σύστημα, που θα απελευθερώσει τα παιδιά από την μεγάλη πίεση που δέχονται. Να βρουν ασφαλέστερους δρόμους για το μέλλον τους. Να αναπτύξουν τις ικανότητες, τις δεξιότητές τους. Να διεκδικήσουν στην πράξη και να κερδίσουν την καταξίωσή τους.
Υπάρχουν βέβαια και ευρύτερα ζητήματα. Υπάρχουν ζητήματα άλυτα για πολλά χρόνια, που προκαλούν απογοήτευση στους νέους ανθρώπους. Περιπτώσεις αναξιοκρατίας. Φαινόμενα διαφθοράς στην καθημερινότητά τους. Αίσθηση κοινωνικής αδικίας. Οι παθογένειες αυτές είναι υπαρκτές. Ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους είναι ανηφορικός. Είναι διαρκής. Και είναι υποχρέωσή μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έρχομαι σε ένα ακόμη θέμα που έφτασε στο σημείο να μονοπωλεί εδώ και πολύ καιρό την επικαιρότητα. Έρχομαι στα σκανδαλώδη που έγιναν με επίκεντρο το Βατοπαίδι. Μια θλιβερή ιστορία που ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάποιοι, παρά την πνευματική τους αποστολή, λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου. Εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες του κράτους και ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες. Τα πάντα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη που θα αποδώσει στο ακέραιο τις ευθύνες, εκεί που υπάρχουν. Σε πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής τα ξέρετε. Σήμερα, είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήσαμε! Οφείλω να πω -και το λέω ευθέως- ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν. Είχα όμως -όπως έχω πάντοτε και όπως όλοι πρέπει να έχουμε- απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις. Αναγνωρίζω ότι χρόνιες παθογένειες του κράτους διευκόλυναν τα όσα διαδραματίστηκαν. Το έχω πει πολλές φορές: Ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες. Είναι ο μεγάλος ασθενής σ’ αυτόν τον τόπο. Σε όλα αυτά, όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, αργήσαμε να κινηθούμε. Οι ευθύνες για τις αδυναμίες αυτές έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο των ευθυνών μας.
Γνωρίζω ότι από τα όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπαίδι, οι πολίτες έχουν πληγωθεί. Η Κυβέρνηση έχει αντικειμενική, πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες. Αναλαμβάνω λοιπόν με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί. Αυτό έκανα πάντα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Αυτό κάνω και τώρα. Δεν δέχομαι όμως υπαινιγμούς που αποβλέπουν στη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία. Αποδείξαμε, με την ανάκληση όλων των αποφάσεων για το Βατοπαίδι, ότι πάνω απ’ όλα βάζουμε το δημόσιο συμφέρον. Δεν ανέχθηκα και δεν πρόκειται να ανεχτώ ποτέ ούτε την ελάχιστη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος. Κι αυτό είναι σαφές, είναι ξεκάθαρο. Και βεβαίως δεσμεύομαι να προχωρήσουμε σε όλα τα μέτρα, σε όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.
Θέλω όμως να προσθέσω κάτι ακόμη: Στην υπόθεση αυτή, όπως και σε πολλές άλλες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο. Προσποιείται πως δεν ξέρει ούτε πώς, ούτε πότε ξεκίνησε η θλιβερή αυτή ιστορία. Επενδύει κομματικά στην απόπειρα ποινικοποίησης του δημόσιου βίου. Αυτή η απόπειρα ποινικοποίησης γίνεται με κάθε μέσο. Γίνεται με αδιαφορία για την αλήθεια. Επιστρατεύθηκαν άλλωστε και ψευδομάρτυρες- ψευδομάρτυρες που με είχαν σαν στόχο, προσωπικά - με αστείες ιστορίες, οι οποίες κατέρρευσαν αμέσως σαν χάρτινος πύργος.
Και ρωτώ: Έτσι προσπαθεί να «φωτίσει» την αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ; Ένα είναι βέβαιο: Ούτε το παρελθόν, ούτε και το παρόν του κόμματός τους, τους επιτρέπει να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες και τους ηθικολόγους. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν θα επιτρέψουμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν θα καταστήσουμε την Ελλάδα όμηρο μιας θλιβερής ιστορίας. Δεν θα συμπράξουμε σε μικροπολιτικές μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας. Οι επιπτώσεις της κρίσης πιέζουν σοβαρά την οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία. Απειλούν να πλήξουν το βιοτικό επίπεδο στη χώρα. Το πρόβλημα δεν είναι οι συνέπειες της κρίσης στην Κυβέρνηση. Έγνοιά μου δεν είναι η δημοφιλία. Όταν οι κίνδυνοι μπροστά μας είναι τόσο σοβαροί δεν νοιάζεσαι, δεν μπορεί να νοιάζεσαι για τίποτε άλλο, πάρα μόνο για τον τόπο, για την κοινωνία στο σύνολό της, για το αύριο που ξημερώνει. Σε τέτοιες περιστάσεις η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με όρους και νοοτροπίες του χτες. Η χώρα δεν αντέχει νέους διχασμούς. Δεν αντέχει δράσεις που τραυματίζουν τον κορμό της. Δεν αντέχει πρακτικές που περιορίζουν τις δυνατότητές της. Δεν έχει, με ένα λόγο, περιθώρια για ανευθυνότητες.
Το κρίσιμο στοιχείο την ώρα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι ξεκάθαρο: Είναι η σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Είναι η συνειδητοποίηση, από όλους, της κρισιμότητας των περιστάσεων. Είναι το χρέος στην κοινωνία. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας απόφαση, πρώτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής, η προστασία της εργασίας, η τόνωση της απασχόλησης. Πρώτη και τελευταία έγνοια στην κάθε απόφασή μας είναι οι συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μ’ αυτό το γνώμονα, καταρτίσαμε τον Προϋπολογισμό για το 2009. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των αβεβαιοτήτων του διεθνούς περιβάλλοντος. Με βαθύ αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής υπευθυνότητας. Με τη σκέψη στο σήμερα, αλλά και το αύριο.
Το είπα και το επαναλαμβάνω: Δεν δικαιούμαστε και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την πορεία της χώρας για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η θέση μου. Όμως! Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, η σταθερότητα της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας απαιτούν τη σύμπραξη όλων. Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι -Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι- τις μεγάλες ευθύνες μας.
Ζούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύσκολες ώρες και η πρόκληση είναι ιστορική. Στόχος είναι να περάσει η χώρα από το πεδίο των διεθνών κραδασμών, με τις μικρότερες επιπτώσεις. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας. Είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας κάθε οικογένειας και κάθε επιχείρησης. Είναι η στήριξη στους οικονομικά αδύναμους. Η Κυβέρνηση προχωρά με αποτελεσματικότητα και με στιβαρότητα. Πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε, ταυτόχρονα, τη σιγουριά ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Μπορούμε να μεταβάλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία. Φτάνει ένα και μόνο: Να υπάρχει υπευθυνότητα από όλους. Να υπάρχει συνένωση δυνάμεων απέναντι στους κοινούς κινδύνους και τους κοινούς στόχους.
Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, όποιο κι αν είναι το εφήμερο κόστος, είμαι αποφασισμένος να επιμείνω αταλάντευτα στις αρχές που εγγυώνται ασφάλεια και προοπτική για όλους του Έλληνες. Είμαι εδώ και θα παλέψω, θα παλεύω, με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν θυσιάζω όσα με κόπο και θυσίες των Ελλήνων πετύχαμε. Ανέλαβα και αναλαμβάνω στο ακέραιο το χρέος μου. Σας θέλω όλους, θέλω όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα ακόμα πιο κοντά. Μια δυνατή γροθιά απέναντι στα προβλήματα. Με πείσμα στην κοινή προσπάθεια. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι κερδίσαμε ως σήμερα σημαντικές μάχες. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι διαψεύσαμε πολλές φορές τις Κασσάνδρες. Οι Έλληνες, με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να πετυχαίνουμε δύσκολους στόχους. Μπορούμε λοιπόν να κερδίσουμε και τις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τονίζω ξεκάθαρα. Η προσπάθεια είναι για την Ελλάδα. Είναι για ολόκληρη την κοινωνία. Είναι για το σήμερα και το αύριο κάθε πολίτη. Αυτή είναι η αποστολή μας. Αυτή είναι η αποστολή μου. Αυτό είναι το χρέος μου. Αυτό είναι το χρέος όλων μας.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ευχές από το "Παρατηρητήριο" για τον Καινούριο Χρόνο!

Μήνυμα αναγνώστη
......
Ευχές από το "Παρατηρητήριο" για τον Καινούριο Χρόνο!
..........
Από: antigoldgreece.wordpress.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μήπως θα θέλατε να τους δείτε έτσι;

Μήνυμα αναγνώστη
...........
Με όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες από τους πολιτικούς που έχει υποστεί η χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μήπως θα θέλαμε να τους δούμε έτσι;

Από: http://enimerwsi-gr.blogspot.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τι γράφει η ΝΕΤ για την κατάληψη που έκαναν οι μαθητές την ώρα του δελτίου ειδήσεων

Εισβολή στο στούντιο της ΝΕΤ
.............
Καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου ομάδα νεαρών εισέβαλε το μεσημέρι στο στούντιο και το κοντρόλ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ. Με τρόπο που έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο χώρο, κατόρθωσαν να διακόψουν την κανονική ροή του προγράμματος και να μεταδώσουν σύνθημά τους. Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος κατήγγειλε την ενέργεια της συγκεκριμένης ομάδας η οποία σημειωτέον δεν αυτοπροσδιορίζεται ούτε στο κείμενο το οποίο επιχείρησε να μοιράσει στους διαδρόμους. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για μαθητές, αλλά για αγνώστους που δεν σέβονται την ελευθερία και την δημοκρατία, που δεν ήρθαν οργανωμένα, αλλά με ύπουλο τρόπο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρεμπόδισαν τόσο τον ίδιο, όσο και τους υπεύθυνους ροής του Δελτίου Ειδήσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την ενέργεια των νεαρών. Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήμερα την εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα. Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας. Γι` αυτό, κάθε τέτοια ενέργεια είναι από την πλευρά εκείνων που τη σχεδιάζουν, την πραγματοποιούν ή ακόμα και μόνο τη στηρίζουν, μια συνειδητή απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο επεισόδιο στην ΕΡΤ τόνισε πως "είναι γνωστή η κριτική που έχουμε ασκήσει στη Δημόσια Τηλεόραση για τον τρόπο λειτουργίας της, για τις πρακτικές της και την αντίληψή της, σχετικά με το τι αποτελεί αντικειμενική ενημέρωση".
Σημείωσε ότι τα σημερινά γεγονότα που συνέβησαν στην ΕΡΤ, "είναι δυστυχώς άλλη μια απόδειξη της διάλυσης της επιχείρησης επί Νέας Δημοκρατίας", αλλά κατέληξε λέγοντας πως "ταυτοχρόνως, είναι προφανές ότι παρόμοιες ενέργειες, τις οποίες έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ως μέθοδος δημοσιοποίησης απόψεων".
Ο πολιτικός εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια τηλεόραση σ'έναν μηχανισμό προπαγάνδας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, τότε μοιραία έρχεται η πλήρης διάλυση, που την παρακολουθεί ο Ελληνικός λαός, σε απευθείας σύνδεση. Άξιος ο μισθός τους". Σε ερώτηση της ΝΕΤ για το πώς σχολιάζει το ΚΚΕ την κατάληψη του στούντιο της ΝΕΤ, το Γραφείο Τύπου απάντησε:
"Ως μία από τις πολλές μορφές δράσης δεν μπορείς να την αποκλείσεις. Η παρατήρησή μας βρίσκεται στο ανώνυμο της ενέργειας, καθώς και ότι το περιεχόμενο των συνθημάτων θα έπρεπε να αφορά σε προβλήματα της Παιδείας και σε άλλα που απασχολούν τη νεολαία της εργατικής τάξης, τα παιδιά γενικά της λαϊκής οικογένειας".
Την ενέργεια καταδίκασε ο ΛΑΟΣ.
"Καταδικάζουμε και εκφράζουμε την ανησυχία μας για το συμβάν στο Κρατικό Ραδιομέγαρο κατά το οποίο «μαθητές» και γνωστοί άγνωστοι κατέλαβαν την αίθουσα του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων της ΝΕΤ για να «διαμαρτυρηθούν».Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι, άλλο διαμαρτυρία, άλλο κατάληψη, άλλο Δημοκρατία και άλλο Αυθαιρεσία", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος . Κυριάκος Βελόπουλος.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Με πέντε ευρώ την ημέρα ελεύθεροι οι μπάτσοι της "ζαρντινιέρας"

Από: www.dentnews.net

Διαβάστε και: Στα «μαλακά» οι οκτώ κατηγορούμενοι αστυνομικοί της υπόθεσης «ζαρντινιέρα»

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το βίντεο της κατάληψης της ΝΕΤ την ώρα του δελτίου ειδήσεων

Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε σε απευθείας σύνδεση με τη Βουλή, ομάδα νεαρών μπήκε στα στούντιο της ΝΕΤ και μετέφερε το δικό της μήνυμα...

Παραιτήθηκαν ο Χρήστος Παναγόπουλος από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο και ο γενικός διευθυντής ειδήσεων, Δημήτρης Μιχαλέλης. Πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της ΕΡΤ ο καθηγητής και πρώην υπουργός, Σπύρος Φλογαϊτης.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Στα «μαλακά» οι οκτώ κατηγορούμενοι αστυνομικοί της υπόθεσης «ζαρντινιέρα»

Τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, εξαγοράσιμες με πέντε ευρώ την ημέρα!
Τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, τρεις για απλή συνέργεια και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια διά παραλείψεως.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου προκλήθηκαν επεισόδια έξω από το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Την πρόκληση επεισοδίων, με αφορμή την έκδοση της απόφασης στην υπόθεση της «ζαρντινιέρας», φοβούνται οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης

Η απόφαση της δίκης, στην οποία κατηγορούμενοι είναι οκτώ αστυνομικοί, ήταν προγραμματισμένη να εκδοθεί την προηγούμενη Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω των γνωστών επεισοδίων.

Αν δεν δοθεί και νέα αναβολή, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια καθώς ήδη αναρχικοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Άλλωστε οι αναρχικοί είχαν εκφράσει την οργισμένη αντίδρασή τους στην πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, η οποία έγινε πριν από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη. .......


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Mακάβριο ψέμα από τον πιστολέρο - Εμφανίζει ως νεκρό ένα συνάδελφό του ο οποίος είναι ζωντανός

Ξεπέρασε κάθε όριο ο 37χρονος ειδικός φρουρός της Αστυνομίας Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος προκειμένου να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα του καθήκοντος και ως θύμα «σκοπιμότητας των ΜΜΕ και όχι ανεξάρτητων δημοσιογράφων», όπως αναφέρει, χρησιμοποιεί ένα... μακάβριο ψέμα!
……..
Συνεχίζεται…

Στην αίτηση αποφυλάκισής του, επικαλείται μεταξύ άλλων την περίπτωση του 24χρονου αστυνομικού Παναγιώτη Τομαρά, για τον οποίον αναφέρει ότι «... μόλις προχτές «έσβησε», ενάμιση χρόνο μετά τη βίαιη επίθεση που είχε δεχτεί, όταν μαζί με τον συνάδελφό του, βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή γύρω από το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό και τριάντα τουλάχιστον άτομα, του αντιεξουσιαστικού χώρου προέβησαν σε βιαιοπραγίες εναντίον τους, με σιδερολοστούς, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, οι οποίες και επέφεραν στον άτυχο ήρωα αστυνομικό βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τον περιήγαγαν σε μόνιμη κωματώδη κατάσταση και τελικώς οδήγησαν στην άδικη απώλειά του, χωρίς όμως στη δική του περίπτωση τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να κάνουν, έστω και μια μικρή αναφορά στο περιστατικό, τιμώντας τη μνήμη του».
Όπως, όμως δήλωσε στο «Έθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, ο αστυνομικός Παναγιώτης Τομαράς ζει και σιγά, σιγά ξεπερνάει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
……..
Από: Έθνος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους, με ROLEX στα χέρια με GUCCI στους ώμους…

Μήνυμα αναγνώστη
…..

Και ξαφνικά μέσα στον πολιτικά επιλήψιμο Δεκέμβριο του 2008 ξύπνησαν οι ογκόλιθοι της ιστορίας των επαναστάσεων και άρχισαν να αναπνέουν το οξυγόνο της λαϊκής εξέγερσης στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων Ελληνικών πόλεων, ακολουθώντας τα φωτισμένα βήματα μιας ασυμβίβαστης νεολαίας στις μαχητικές της διεκδικήσεις.
…..
Συνεχίζεται…

Ο Λένιν, ο Μπακούνιν, ο Τρότσκι υποκλίνονται μπροστά στην επαναστατική πρωτοπορία των γενναίων 15χρονων που ντυμένοι στα αντιεξουσιαστικά τους DKNY και κραδαίνοντας απ’ τη μια τα πανάκριβα 3G κινητά τους και απ’ την άλλη πότε την πέτρα, πότε τη μολότοφ, χτυπάνε αλύπητα το περίπτερο και το μπουγατσάδικο της πλουτοκρατίας, ενώ δίπλα ο Τσε κι ο Δημητρώφ αποκαλύπτονται σεμνά μπροστά στην εικόνα των ανταρτών που απαλλοτριώνουν (sic!) όλα τα σινιέ γυαλιά του καταστήματος οπτικών και στη συνέχεια το πυρπολούν, ώστε το τριζοβόλημα απ’ τη φωτιά της κάθαρσης να ηχήσει ως άσμα ηρωικό και πένθιμο της Βανδή, μπορεί και Μαραγκόζη, τη γενναιότητα και το αγωνιστικό σθένος των σύγχρονων Σπάρτακων.

Σίγουρα ήταν νομοτελειακό!

Ο αριστερός λόγος και η αριστερή πρακτική χρόνια τώρα χρεοκοπημένη, άφησε όχι απλά χώρο, αλλά αλάνα για ν’ αλωνίζουν τα ρεμάλια των Εξαρχείων, άεργα, με σταυροπόδι και φραπέ απ’ το πρωί ως το βράδυ στα μπαράκια της πλατείας, να αυτοχρίζονται αναρχικοί, αγνοώντας ακόμη και το βασικό: ότι ο αναρχισμός στο DNA του έχει τη διανόηση και τον πολιτικό προβληματισμό.

Χουλιγκάνοι στη σκέψη και στη δράση, κάνουν την επαναστατική τους γυμναστική καίοντας και καταστρέφοντας γιατί στη ζωή τους ποτέ δε κατάφεραν και δε θα καταφέρουν να δημιουργήσουν. Πόσες αποδείξεις πρέπει να υπάρξουν για να καταλάβουν οι θιασώτες τους πως είναι οι ίδιοι που χτυπιούνται μεταξύ τους και με τα ΜΑΤ στα γήπεδα και καίνε τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά των περιοίκων;
Κι όταν η αδρεναλίνη κι η βαριεστημάρα βαρέσει κόκκινο, ελλείψει οπαδικών συγκρούσεων βάζουν στο επαναστατικό τους μενού τις συγκρούσεις με τους ένστολους χουλιγκάνους (ίδια μήτρα, ίδια φάρα), το βιος του κάθε μεροκαματιαρή και σε τελευταία ανάλυση τη δημόσια περιουσία.

Τώρα όμως τι γίνεται;

Ήταν καμιά 300ριά, μαζί με τους παρατρεχάμενους άντε 600. Και γίνεται η επιτομή της ηλιθιότητας και της μαγκιάς. Ένας πορωμένος εξουσιομανής τσαμπουκάς πάει να καθαρίσει για να ξεπλύνει τις προσβολές που εισπράττουν οι αστυνομικοί στα Εξάρχεια. Δεν του κάθεται όπως το φανταζότανε και πυροβολεί (με ή χωρίς εξοστρακισμό) μια παρέα. Και μετατρέπει ένα παιδάκι σε λαϊκό ηρώα.

Εκεί είναι τώρα που πιάνουν δουλειά τα ΜΜΕ.
Σχοινοτενή δελτία ειδήσεων και πολεμικές ανταποκρίσεις απ’ το φλεγόμενο μέτωπο. Πρωταρχικός στόχος να ανακατέψουμε την πολιτική τράπουλα.
Από κοντά και οι πολιτικοί μαϊντανοί των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων. Ταλαιπωρημένοι απ’ την ονείρωξη της λαϊκής εξέγερσης βαφτίζουν τις ορδές του Ατίλλα κοινωνικό κίνημα και τα 11χρονα -17χρονα, που το παίζουν αντάρτες πόλεων, μπροστάρηδες της διογκωμένης αντίδρασης απέναντι σε μια πανθομολογουμένως ανίκανη κυβέρνηση της ρεμούλας και των παπαδοκουμπάρων!
Και γίνονται οι μήτρες που θα γεννήσουν στα ξαναμμένα πιτσιρίκια το μεγαλοϊδεατισμό της επανάστασης των λαϊκών μαζών, δίνοντας άλλοθι στις καταστροφές, τις λεηλασίες, τον πετροπόλεμο, τις μολότοφ και σαν επιμύθιο εκείνες τις κακόγουστες αναπαραστάσεις μιας χίπικης εποχής με τα ξεβρακώματα μπροστά στους μπάτσους και τις ανθοκομικές προσφορές υποκρισίας στα όργανα της τάξης (να μη λείπει και το συναίσθημα, μη χέσω).
Έχουμε και την πρωτοπορία του αριστερού προβληματισμού, το ΣΥΡΙΖΑ, να παραληρεί αντί να ξεστραβωθεί και να σταματήσει την κατηφόρα του, εκεί που είπαμε δόξα σοι ο Θεός άντε πάλι Θε μου βόηθα μας, να βγάζει τους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα ρατσιστές, τους κλέφτες τραπεζών Ζορό της φτωχολογιάς και τους κουκουλοφόρους εκφραστές της λαϊκής κατακραυγής. Ας ακούσουν τουλάχιστον το Νέστωρα της Αριστεράς το Λ.Κύρκο.

Κι έτσι κάναμε τους 300, 3000 μπορεί και 6000. Για ν’ αρχίσει ο κόσμος να πιστεύει ότι έχουμε λαϊκό κίνημα εν τη γενέσει του. Και δεν αναρωτιούνται οι εύπιστοι γιατί καταλάγιασαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκού - Ανόρθωσης και ξανάρχισαν μόλις τέλειωσε. Εθελοτυφλούν οι βαρύγδουποι πολιτικοί αναλυτές, μη και ξεστρατίσουν απ’ το συρμό, ότι αυτή η κατάσταση της αδιάκοπης τρομοκρατίας, αναταραχής και λεηλασιών ανοίγει τις πόρτες στο εκφασισμό της πολιτικής ζωής, οδηγώντας μας για προστασία και ασφάλεια σε πιο ακροδεξιές επιλογές.

Και δε μας έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τις δηλώσεις των ηρωικών πρωταγωνιστών των επεισοδίων. Οι 15χρονοι Ηρακλειδείς της αριστερής μας συνείδησης απαντούν με σοβαρότητα και στόμφο ότι οι καταλήψεις των σχολείων και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν ως έκφραση θλίψης για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου –σε πρώτο πλάνο- γιατί στο δεύτερο ο χαβαλές και το καμάκι πάνε σύννεφο. Έζησα τα επεισόδια από κοντά και μπορώ να καταθέσω μετά λόγου γνώσεως το τι θλίψη διαπερνούσε τους ανήλικους επαναστάτες δε περιγράφεται… Μανιάτικο μοιρολόι!
Και τα συνθήματα;
Kαιρό τώρα, το «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» και «αδέλφια μας στρατιώτες» έχουν γίνει «ποτέ, ποτέ, ποτέ..» σε ρυθμό και ύφος εξέδρας (μόνο τα cheerleaders λείπουν).
Και τα SMS που σαν άλλες φρυκτωρίες μεταφέρουν τη φλόγα της επανάστασης!!!
Το αφόρητο κιτς!
Σαν τα πάλαι ποτέ ανυπόγραφα γράμματα των θρησκόληπτων που έπρεπε να γράψεις 40 φορές γιατί αλλιώς θα σ’ έβρισκε μαύρη συμφορά έτσι απειλητικά, στο πιο trendy, τα ατίθασα νιάτα επικοινωνούν κατ’ επίφασιν ακηδεμόνευτα.

Αν αυτό πιστεύουν κάποιοι ότι είναι λαϊκή εξέγερση ας διαβάσουν λίγο και τον ξένο τύπο που μιλάει για τον ξεσηκωμό της μεσαίας τάξης. Όπως προφητικά το ‘χε πει ο Πανούσης:
Η επανάσταση θα ξεκινήσει απ’ το Παλιό Ψυχικό.

Συντρόφοι Venceremos

ΥΓ Οι κουκουλοφόροι δεν λεηλάτησαν μόνο την Αθήνα, αλλά και την ορθογραφία, όπως φαίνεται κι απ’ την φωτογραφία.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

«Θα το δούμε στην TV»

Το ομοίωμα του νεογέννητου Χριστού έκλεψαν κουκουλοφόροι τα ξημερώματα, από τη φάτνη στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.

Στη θέση του άφησαν μία τηλεόραση στην οποία έγραψαν με κόκκινη μπογιά «Θα το δούμε στην TV».
Το νεογέννητο από τη φάτνη είχαν κλέψει και πριν δυο χρόνια.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τα πέντε πορίσματα και τα έντεκα πρόσωπα που εμπλέκονται

Ένδεκα πολιτικά πρόσωπα (εννέα της περιόδου της ΝΔ και δύο επί ΠαΣοΚ) εμπλέκονται στις πέντε (όσα και τα κόμματα που μετείχαν στην Εξεταστική) διαφορετικές εκδοχές των πορισμάτων που υπεβλήθησαν χθες. Οι αποδιδόμενες ευθύνες ωστόσο ποικίλλουν σε καθένα εξ αυτών.

…….
Συνεχίζεται…

Η ΝΔ αναφέρεται γενικώς σε πολιτικές ευθύνες χωρίς να κατονομάζει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.
Το ΠαΣοΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους κκ. Μπέζα, Αλογοσκούφη και Μαγγίνα και ενδεχόμενες ποινικές για τους κκ. Ρουσόπουλο,Δούκα,Μπασιάκο,Κοντό και Βουλγαράκη.
Το ΚΚΕ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε πέντε υπουργούς της ΝΔ, αν και στον κ. Ρουσόπουλο τηρεί επιφυλακτική στάση, διατυπώνοντας τη θέση του με ερωτηματικό, όσο και στους κκ. Δρυ και Φωτιάδη, διευκρινίζοντας ότι θα στηρίξει την Προανακριτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε εννέα πρόσωπα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι για τους κκ. Δρυ και Φωτιάδη έχουν παραγραφεί τυχόν αδικήματα και άρα οι ευθύνες τους είναι «πολιτικές», όπως και για τους κκ. Κιλτίδη και Μπέζα, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε στηρίζει την Προανακριτική. Ο ΛΑΟΣ συμφωνεί με την παραπομπή της «γαλάζιας» πεντάδας, αν και είναι επιφυλακτικός για τους κκ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, καθώς και με τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών στο «πράσινο» ντουέτο.


Από: Το Βήμα

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...