Ειδήσεις

28 Μαρ 2008

Με ευρωπαϊκή βούλα νομιμοποιούνται οι…τουρκικοί σύλλογοι στην Θράκη

Μήνυμα αναγνώστη

Με βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώθηκε η προσφυγή μελών της μειονότητας για την εκπροσώπηση συλλόγων με την επωνυμία «Τούρκοι» και μάλιστα επιβάλλεται στην χώρα μας πρόστιμο δύο φορές από 8.000 ευρώ.
Ο σύλλογος «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» είχε καταργηθεί με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 1991 όπως και της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», ενώ ποτέ στην ουσία δεν έπαυσαν να δραστηριοποιούνται.
Μπορεί να κατέβασαν τότε τις πινακίδες τους, αλλά οργάνωναν εκδηλώσεις, συνέδρια, γιορτές και τελετές, είχαν καλλιτεχνική δράση και πολιτική παρέμβαση και διατηρούσαν ιστοσελίδα.

Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιεύεται πανηγυρικά στο τουρκικό CNN Turk αναφέρει: "ότι καταδικάστηκε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά την προσφυγή δύο ξεχωριστών συνδέσμων στη Δυτική Θράκη, καθότι η Ελλάδα παραβίασε την διάταξη του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά στο δικαίωμα της οργάνωσης".
Το 2005 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Χιουλιά Εμίν με τις έξι φίλες της, συνιδρυτές της «Πολιτιστικής Οργάνωσης Τουρκίδων» όταν η Ελλάδα έκλεισε τον εν λόγω σύνδεσμο.
Ακολούθησε ο Γκαλίπ Γκαλίπ με τους επτά φίλους του, συνιδρυτές της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Για την προσφυγή του Γκαλίπ Γκαλίπ η Ελλάδα καταδικάστηκε σε πρόστιμο που ανέρχεται σε 8.000 €. Η τουρκική μειονότητα είναι ικανοποιημένη από την απόφαση, ενώ διαβλέπουν ότι άνοιξε ο δρόμος της ίδρυσης νέων μειονοτικών συνδέσμων με το όνομα «τουρκικό» και επαναλειτουργίας όσων έχουν ήδη κλείσει».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ξάνθη η απόφαση θα γιορτασθεί σήμερα με νταούλια και ζουρνάδες, ενώ θα γίνει η επίσημη ανάρτηση της πινακίδας στα γραφεία του συλλόγου που είχε κατεβεί με απόφαση της ελληνικής νομοθεσίας.


Μ.Μ.