Ειδήσεις

18 Απρ 2008

Πώς "εκπαιδεύονται" οι σεκιουριτάδες - Το... μάθημα που μας έκαναν πριν πιάσουμε δουλειά ως (ανασφάλιστοι) σεκιουριτάδες σε τράπεζα

Με αφορμή την αιματηρή ληστεία με θύμα αστυνομικό, ο οποίος εργαζόταν και σε εταιρία σεκιούριτι εκτελώντας χρέη φύλακα τράπεζας στο Χολαργό και το ότι κινείται άμεσα από την Αστυνομία η διαδικασία για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας λόγω παράβασης των διατάξεων του σχετικού νόμου που απαγορεύει στις ιδιωτικές εταιρίες να απασχολούν αστυνομικούς θυμηθήκαμε το πώς οι συγκεκριμένες εταιρείες «εκπαιδεύουν» τους μελλοντικούς συνεργάτες τους οι οποίοι δεν πρέπει να είναι αστυνομικοί.
Διαβάστε το... "σεμινάριο" που έκανε ιδιοκτήτης εταιρείας προσωπικού ασφαλείας σε δημοσιογράφο της εκπομπής όταν αυτός πήγε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ να εργαστεί ως φύλακας ασφάλειας σε τράπεζα.
Λοιπόν, η θέση μας είναι στην κεντρική είσοδο, από εκεί βλέπουμε καλύτερα τους δρόμους, ποιος έρχεται, ποιος φεύγει, αν δούμε κάποια ύποπτη κίνηση… Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπαίνουμε και κάνουμε μια βόλτα στην τράπεζα, στον εσωτερικό χώρο, να δούμε και τι γίνεται και μέσα. Ύποπτες κινήσεις τώρα μπορεί να είναι και ένα όχημα που είναι σταθμευμένο, το βλέπεις, κοιτάει συνέχεια προς την τράπεζα, σου φαίνονται περίεργες οι κινήσεις του, είναι κάτι ύποπτο για σένα… Μπορεί να είναι με μια μηχανή, μπορεί να είναι ένας νευρικός τύπος…
Εσύ να έχεις ένα έχεις ένα χαρτάκι μαζί σου για να σημειώνεις την πινακίδα και το χρώμα του ύποπτου αυτοκινήτου.
Μετά, πας μέσα και ενημερώνεις το διευθυντή. «Ξέρετε», του λες, «απέναντι ή δίπλα ή στο δρομάκι , βλέπω κάποιους που έχουνε σταθμέυσει και συνέχεια κοιτούν προς τα εδώ. Τους βλέπω ύποπτους και νευρικούς». Μπορεί ο διευθυντής να σου πει «πάρε την αστυνομία να κάνουμε μια εξακρίβωση στοιχείων του οχήματος».
Μπορείς εσύ να μάθεις πού ανήκει το αυτοκίνητο και αν εκκρεμεί κάτι εις βάρος του. Μπορεί να είναι ένας τύπος που τον βλέπεις να περνάει συνέχεια, τον βλέπεις που καπνίζει νευρικά… κάτι ετοιμάζεται να κάνει. Τον προλαβαίνεις πριν πάει να γίνει κάτι.
Τώρα αν είναι οι ημέρες που πληρώνουν συντάξεις και τέτοια πράγματα, αυτές οι μέρες είναι οι πιο επικίνδυνες μέσα στην τράπεζα, γιατί διακινείται χρήμα… Μπορεί να δεις έναν να στέκεται και να μην πραγματοποιεί συναλλαγες δηλαδή, να είναι μισή ώρα μέσα και μόλις πλησιάζει η σειρά του, «μπαπ, την κάνει», ξαναφεύγει, τον βλέπεις και περιφέρεται… Μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για το πού είναι οι κάμερες, τι χρήμα διακινείται στα ταμεία, πόσα έχουν οι ταμίες, δηλαδή, εκτός από το χρηματοκιβώτιο πόσα έχουνε μπροστά τους.
Κάποια στιγμή, πας δίπλα του και του λες «κύριε, βλέπω ότι είσαστε αρκετή ώρα εδώ μέσα, δεν έχετε πραγματοποιήσει κάποια συναλλαγη, μπορώ να βοηθήσω;».
Για κάθε κίνηση που κάνεις να ενημερώνεις τον διευθυντή. Μη λειτουργείς αυτόνομα, εκτός βέβαια αν είναι κάτι πολύ επείγον.
Ας πούμε τώρα ότι βρίσκεις έναν σάκο κάπου, δεν πας να τον ανοίξεις αμέσως, δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει, μπορεί να είναι τρομοκρατική ενέργεια μέχρι ο,τιδήποτε.
Πάλι ενημερώνεις το διευθυντή. Του λες ότι υπάρχει μια βαλίτσα κάτω και ρωτάς «τι θέλετε να κάνουμε, θέλετε να φωνάξω την αστυνομία, θέλετε να την αναλάβετε εσείς, γνωρίζετε ότι είναι κάποιου πελάτη;».
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η χρηματαποστολή. Όλες οι τράπεζες έχουν μπροστά έναν χώρο, θα δεις, έχουν κάτι κάγκελα μπροστά.
Κάθε πρωί έρχεται το όχημα της χρηματαποστολής για να φέρει λεφτά. Εσύ ενημερώνεσαι ή από τον ταμία, ή από το διευθυντή για την ώρα που έρχεται η χρηματαποστολή. Προσέχεις μέχρι να έρθει το φορτηγάκι, να μην σου μπει κανένα αμάξι μπροστά στην είσοδο.
Όταν θα σου έρθει λοιπόν το φορτηγάκι και βγει ο υπάλληλος και μπει μέσα στο κατάστημα, κλειδώνεις την πόρτα, έχεις κόσμο μέσα, περιμένει κόσμος έξω, δεν αφήνεις ούτε να μπουν, ούτε να βγουν, μέχρι να πάει αυτος να καταθέσει τη βαλίτσα, να γίνει καταμέτρηση, να κλείσει το χρηματοκιβώτιο… Αυτό διαρκεί τρία λεπτά. Και να σου χτυπούν την πόρτα οι πελάτες, εσύ τους λες «περιμένετε κύριοι, έχω χρηματαποστολή μέσα, με το που θα τελειώσει, ξεκλειδώνω».
Να θυμάσαι ότι δεν εγκαταλείπεις ποτέ τη θέση σου. Ποτέ. Δηλαδή, να σου πουν πήγαινε βγάλε μια φωτοτυπία ή κάτι άλλο… Εσύ τους απαντάς «σας παρακαλώ κύριοι, δεν μπορώ να φύγω απο εδώ, θα περάσει ο επόπτης και αν δει ότι λείπω θα χάσω τη δουλειά μου». Είναι μια πολύ ωραία απάντηση που σε καλύπτει.
Και να είσαι καθαρός. Άμα είσαι εσύ σωστος απο εμφάνιση, σε σέβονται και οι υπόλοιποι.
Και με το προσωπικό δεν χρειάζονται πολλές παρτίδες γιατί μετά θα αρχίσουν τα «πήγαινε πάρε μου, πήγαινε κάνε μου και θα σε βάλουν στο τέλος να βγάζεις φωτοτυπίες και να φτιάχνεις χαρτιά για δάνεια.