Ειδήσεις

4 Απρ 2008

Σε κτίριο για ρεκόρ Γκίνες έγινε η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Τρεις πρωτιές συγκεντρώνει το κτίριο-σύμβολο της παντοδυναμίας του καθεστώτος Τσαουσέσκου που έπεσε εν μέσω αιματηρών γεγονότων το 1989 και φιλοξένησε τις τελευταίες τρεις ημέρες τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το "Σπίτι του Λαού" (Casa Poporului), το κτίριο που ο Τσαουσέσκου έδωσε εντολή να χτιστεί και σήμερα φιλοξενεί τη βουλή στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) είναι το μεγαλύτερο και το ακριβότερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο καθώς και το βαρύτερο, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες.
Το κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1984 και το σχεδιασμό του ανέλαβε μια ομάδα αρχιτεκτόνων με επικεφαλής την Άνκα Πετρέσκου.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο μετά το Αμερικάνικο Πεντάγωνο, σύμφωνα με το Γκίνες. Για την ολοκλήρωση του κτιρίου εργάστηκαν 400 αρχιτέκτονες, και 20.000 εργάτες που δούλευαν όλο το 24ωρο ανά τρεις βάρδιες.
Το Παλάτι της Βουλής έχει συνολική επιφάνεια 360.000 τμ και είναι το μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο καθώς επίσης και το πιο βαρύ, αφού για να κατασκευαστεί χρησιμοποιήθηκαν 1.5 δισ. λίβρες (700.000 μετρικοί τόνοι) ατσαλιού και χαλκού, ένα εκατ. m3 μαρμάρων, 7,7 εκατομμύρια λίβρες γυαλιού και 900.000 m3 ξύλου.
Πρόκειται επίσης για το ακριβότερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο αφού το 2006 το συνολικό κόστος συντήρησης έφθασε τα 4 δισ. δολάρια. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του προέρχονται εξολοκλήρου από τη Ρουμανία. Το κτίριο διαθέτει 1.100 αίθουσες και έχει ύψος 12 ορόφων ενώ χρησιμοποιούνται επίσης και τέσσερα επίπεδα υπογείως.
Η κα Πετρέσκου τόνισε ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια στον κόσμο καθώς ο πρώην δικτάτορας φοβόταν τυχόν επιθέσεις και είχε ζητήσει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης χωράει 20.000 οχήματα.
Από το 1997 το κτίριο στεγάζει τη Βουλή και από το 2005 μεταφέρθηκε σε αυτό και η Γερουσία. Το Παλάτι της Βουλής αποτελεί επίσης την έδρα της SECI (Πρωτοβουλία Συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης).
Στο κτίριο εκτελούνται επίσης εργασίες κατασκευής νέου χώρου στάθμευσης και τούνελ που θα συνδέει το ισόγειο με την λεωφόρο 13η Σεπτεμβρίου.
Στο κτίριο γίνονται πολλές ξεναγήσεις σε αρκετές γλώσσες.

Πηγή: ΑΠΕ