Ειδήσεις

21 Απρ 2008

Λόγος για αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, από τον πρόεδρο της «Oμόνοιας»

Μήνυμα αναγνώστη
.

Για αυτονομία της Βορείου Ηπείρου έκανε έμμεσα λόγο ο νέος πρόεδρος της «Ομόνοιας» και Δήμαρχος Χιμάρας, Βασίλης Μπολάνος. Ειδικότερα δήλωσε: «Απαιτούμε τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αυτοδιαχείριση των περιουσιών μας, τη χρήση και της γλώσσας μας στη δημόσια διοίκηση. Απαιτούμε το δικαίωμα για το ποια ιστορία θα μάθουν τα παιδιά μας και όχι να μας το υποδεικνύουν άλλοι. Αν όλα αυτά λέγονται αυτονομία κι εμείς τη θέλουμε». Και πρόσθεσε: «Δεν αλλάζω τίποτε από όσα έχω πει στο παρελθόν για το θέμα αυτό. Άλλες εκατό φορές να με ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι θα πω τα ίδια πράγματα. Απαιτούμε αυτό που μας ανήκει».
Σε συνέντευξή του στο διευθυντή της κερκυραϊκής εφημερίδας «Ενημέρωση», Γιώργο Κατσαΐτη, υπογράμμισε με νόημα ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται αλλαγές στα Βαλκάνια. Η γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί να ανανεώσουμε κι εμείς τις θέσεις μας, να έχουμε μία σαφή θέση για το πώς θέλουμε την ελληνική εθνική μειονότητα. Αυτό βεβαίως στην πολιτική δεν αρέσει σε όλους».
Ο κ. Μπολάνος που πολλοί τον χαρακτηρίζουν «σκληροπυρηνικό», ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο χαρακτήρας της «Ομόνοιας» είναι πολιτικός. Επισημαίνει πως «θα είναι εθνικό λάθος αν γίνει μια ομογενειακή πολιτισμική οργάνωση. Είναι μια πολιτική οργάνωση. Οι συγκυρίες απαιτούν περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή η «Ομόνοια» να υπάρχει και να οδηγεί την ελληνική εθνική μειονότητα στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται στην περιοχή μας».
Ο κ. Μπολάνος υποστηρίζει ότι δεν είναι προσωρινός πρόεδρος, όπως θέλουν κάποιοι να τον εμφανίζουν. Λέει σχετικά: «Συστήσαμε Επιτροπή η οποία θα συντάξει το καινούργιο καταστατικό. Η Επιτροπή αυτή θα εξετάσει και τις προτάσεις που θα έλθουν από τους Βορειοηπειρώτες εκτός Αλβανίας και οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της οργάνωσης. Αυτή η διαδικασία θα καταλήξει σε συνέδριο, όπου θα εγκριθεί το νέο καταστατικό. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε εκλογές για τα όργανα. Απλώς θα βελτιωθεί το καταστατικό και θα πάμε σε μια καταστατική συνδιάσκεψη».
Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν οι τριβές της ελληνικής μειονότητας με το αλβανικό κράτος. «Έχουμε πρόβλημα με τη δημόσια τάξη, με τα όργανα της τάξης. Η αστυνομία πιέζει και προκαλεί. Παραμένουν όμως και τα προβλήματα με τις ιδιοκτησίες. Έχουμε προβλήματα με τις εκκλησίες, προβλήματα με ληστείες. Όλα αυτά αποσκοπούν στην αλλοίωση του πληθυσμού. Θα το δεχτούμε αυτό ως «Ομόνοια», θα το δεχτούμε αυτό ως Ελλάδα; Για αυτό λοιπόν τονίζω ότι η οργάνωσή μας έχει πολλή δουλειά μπροστά της. Εκπροσωπεί τον Ελληνισμό και πρέπει να συνεχίσει να τον εκπροσωπεί πολιτικά».
Σύμφωνα με πληροφορίες τις ίδιες θέσεις ο κ. Mπολάνος μετέφερε και στον υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασσίμη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρειο Ήπειρο.

Πηγή Π.Λ.
Αρχική δημοσίευση: http://www.northepirus.com/node/260

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να με συγχωρεί ο κύριος Κασιμης αλλά όταν οι ομογενεις στην Γερμανία ετοίμαζαν τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας, αυτος πήγαινε απο εδώ και απο εκει και τους ελεγε να μην το κάνουν γιατι λεει δεν υπάρχει λόγος...να οξύνουμε τα πράγματα!

Μην τσαντιστούν οι Σκοπιανοί κύριε Κασίμη μου;;; Γιατι αφήνετε τους βορειοηπειρώτες απροστάτευτους;

Έλεος δηλαδή....