Ειδήσεις

1 Ιουλ 2008

Δεν θέλουν "τούρκικο νερό" οι Ελληνοκύπριοι

«Νερό από λάθος πλευρά». Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» ρεπορτάζ για την Κύπρο και τη λειψυδρία.
«Το νερό είναι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο το πιο πολύτιμο και φειδωλό αγαθό. Η Κύπρος ζει την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων χρόνων. Εδώ και μήνες η υδροδότηση ελέγχεται αυστηρά και το νερό διανέμεται με το δελτίο, ακόμη και στα κατεχόμενα στα βόρεια του νησιού.
Όμως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν σε λίγο νερό εν αφθονία. Από τον Ιανουάριο κατασκευάζει ο τουρκικός όμιλος ALARKO υποθαλάσσιο αγωγό από τις νοτιοτουρκικές ακτές μέχρι την Κυρήνεια, στη βόρεια Κύπρο.
Από το 2011 θα περνούν από τον μήκους 78χιλιόμετρα αγωγό, 75 εκατ. κυβικών νερού ετησίως πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζονται οι Τουρκοκύπριοι.
Έτσι πρότειναν το πλεόνασμα του νερού να το διοχετεύουν στο Νότο, στους Ελληνοκυπρίους. Εκείνοι όμως αρνήθηκαν αμέσως. Δεν θέλουν τουρκικό νερό. Αντ’ αυτού εισάγουν νερό με υδροφόρα πλοία από την Ελλάδα. Το πρώτο υδροφόρο πλοίο έφθασε στην Κύπρο τη Δευτέρα».
....
Από: www.dw-world.de/
Type rest of the post here