Ειδήσεις

14 Οκτ 2008

5,8 εκ ατομμύρια ευρώ "έφαγε" ο διευθυντής της ΑΤΕ Καρπάθου - Το ιστορικό και ο κατάλογος των θυμάτων

Από την εφημερίδα "Δημοκρατική" της Ρόδου
..
Τη διενέργεια κατεπείγουσας ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου που εκτυλίχθηκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στα Πηγάδια της Καρπάθου παρήγγειλε στο Α.Τ. Καρπάθου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ Γ. Οικονόμου. Μετά συγκεκριμένα το αποκαλυπτικό σχετικό ρεπορτάζ στο κυριακάτικο φύλλο της «δ» η αναπληρώτρια διευθύντρια του καταστήματος Καρπάθου της ΑΤΕ κ. Βικτωρία Παπαδοπούλου υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της τράπεζας, μηνυτήρια αναφορά κατά του φερόμενου ως πρωταγωνιστή της υπεξαίρεσης «μαμούθ», πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος κ Αθανασίου Τζουβάρα του Λάμπρου και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
……
Συνεχίζεται...

Η μηνυτήρια αναφορά της ΑΤΕ συνοδεύεται από πολυσέλιδη πορισματική έκθεση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης της Τράπεζας κ. Κωνσταντίνου Δημητρόπουλου με την οποία αποδίδεται στον κ. Τζουβάρα υπεξαίρεση ποσού 5.775.080 ευρώ!!!!! από λογαριασμούς 59 πελατών.


Όπως απεκάλυψε η «δ» ο φερόμενος ως δράστης την 10η Οκτωβρίου 2008 με έγγραφη δήλωση του αναγνώρισε και αποδέχτηκε ρητά και ανεπιφύλακτα ότι από λογαριασμούς που τηρούσαν διάφοροι δικαιούχοι στην ΑΤΕ ανελάμβανε κατά καιρούς διάφορα ποσά εν αγνοία τους και εν αγνοία της τράπεζας και των υπαλλήλων της και τα κατέθετε στη συνέχεια σε άλλους λογαριασμούς ατομικούς, μελών της οικογένειας του ή λοιπών συνεργατών του. Με το ίδιο έγγραφο αναγνωρίζει ότι το ποσό που υπεξαίρεσε υπερβαίνει τα 1.255.490 ευρώ (σε τόσο ύψος το είχε καθορίσει ο έλεγχος μέχρι την Παρασκευή προς επιβεβαίωση της «δ») ενώ αναλαμβάνει την υποχρέωση προς την ΑΤΡ και κάθε άλλο δικαιούμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να επιστρέψει κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα σε κάθε δικαιούχο το υπεξαιρεθέν ποσό δηλώνοντας ότι η τράπεζα δεν φέρει καμία ευθύνη για τις εν λόγω συναλλαγές οι οποίες έγιναν με δική του πρωτοβουλία εκτός των ανατεθειμένων σε εκείνων καθηκόντων. Δεσμεύεται δε να αποζημιώσει πλήρως την τράπεζα.

Για την έγγραφη αναγνώριση του χρέους του πρώην διευθυντή, που επικυρώθηκε ως προς το γνήσιο της υπογραφής του από το ΑΤ Καρπάθου, ενημερώθηκαν τα θύματα του, που θεώρησαν ωστόσο ότι αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού της τράπεζας σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αστική ευθύνη που της αναλογεί.

Χθες το πρωί σημειώθηκαν μάλιστα στο υποκατάστημα της ΑΤΕ Καρπάθου επεισόδια από πελάτες που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν απαιτώντας να αποκατασταθούν άμεσα ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι ο οποίοι ζητούσαν χθες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους!


Εν πάση περιπτώσει μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς και με δεδομένο ότι ο φερόμενος ως δράστης πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος βρίσκεται εκτός Δωδεκανήσου (σύμφωνα με τις πληροφορίες διαμένει στην Αθήνα) ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου ενόψει του κινδύνου εξόδου του από τη χώρα, κίνησε τη δικογραφία ταχύτατα διατάσσοντας άμεσα την προσαγωγή του.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Όπως απεκάλυψε η «δ» η έρευνα των επιθεωρητών της Αγροτικής Τράπεζας ξεκίνησε το καλοκαίρι και εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά από έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε και έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο θόρυβο στο νησί. Η πρώτη επιθεώρηση ήλεγξε συγκεκριμένα περίπτωση δανείου σε ευρώ που είχε χορηγηθεί σε ηλικιωμένο ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε και οι κληρονόμοι του οποίου δεν αναγνωρίζουν χρέος που φέρεται να έχει με το υποκατάστημα της Καρπάθου διότι για την εξασφάλιση του φέρεται να έχει εγγραφεί υποθήκη σε ακίνητο στην Αθήνα που δεν ήταν της ιδιοκτησίας του! Εν πάση περιπτώσει από την έρευνα προέκυψε ότι ο πρώην Διευθυντής της ΑΤΕ, τράπεζας δημοσίου συμφέροντος, αφού βασικός μέτοχος της είναι το Ελληνικό Δημόσιο, καταχράστηκε την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του κάτοικοι του ακριτικού νησιού και με διάφορες μεθοδεύσεις αφού τους έπεισε να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε repos του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς προκειμένου να απολαύσουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησης τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή σε προθεσμιακούς λογαριασμούς και με τη χρήση πλαστών στοιχείων κατόρθωσε να υπεξαιρέσει το ποσό των 5.775.080 ευρώ. Οι 59 πελάτες που έπεισε φέρονται να έκαναν ανάληψη των χρημάτων τους από τους ταμιευτικούς λογαριασμούς που τηρούσαν υπογράφοντας τα σχετικά παραστατικά ανάληψης. Όλες οι αναλήψεις που έγιναν αναγνωρίζονται ως νόμιμες από τα θύματα πλην μιας. Εν συνεχεία ο φερόμενος ως δράστης συμπλήρωνε το έντυπο σύμφασης εξωνήσεως δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο υπογραφόταν από τους αντίστοιχους πελάτες, τον ίδιο και ετίθετο σφραγίδα της τράπεζας. Οι πράξεις όμως σύστασης repos δεν είχαν καταχωρηθεί στα συστήματα και τα βιβλία της τράπεζας και κρίθηκαν καθ’ ολοκληρία ανυπόστατες. Κατά το χρόνο της εκάστοτε λήξεως των πράξεων repos ανανεώνονταν με καταβολή των αναλογούντων τόκων σε πίστωση των ταμιευτικών λογαριασμών ή γινόταν ανανέωση με κεφαλοποίηση των τόκων. Μεταξύ των θυμάτων του δε συγκαταλέγεται και η σύζυγος συνάδελφου του στο κατάστημα της ΑΤΕ Καρπάθου!!! Από την έρευνα της επιθεώρησης της ΑΤΕ προέκυψε ότι τα αδικήματα που τέλεσε χρονολογούνται από το έτος 2002 ενώ είναι πιθανή η έναρξη τους από το 1998. Σημειώνεται με την ευκαιρία ότι από τον έλεγχο των επιθεωρητών έχουν προκύψει ενδείξεις για διενέργεια αντικανονικών πράξεων και σε χορηγικά προϊόντα (δάνεια κλπ) αλλά και αντικανονικές πράξεις σε ασφαλιστικές εργασίες της Αγροτικής Ασφαλιστικής.ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΖΟΥΒΑΡΑ

Από την ίδια έρευνα προς επιβεβαίωση της «δ» έχει προκύψει ότι η σύζυγος του κ Τζουβάρα, η οποία δήλωσε άγνοια για τα αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο σύντροφος της, συνυπηρετούσε στο ίδιο υποκατάστημα της ΑΤΕ ενώ ο ίδιος είναι μέτοχος σε εταιρεία διακίνησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων με τα οποία εφοδιάζεται η τοπική αγορά της Καρπάθου. Επίσης είναι συνέταιρος σε Ανώνυμη Ξενοδοχειακή εταιρεία που ανεγείρει σε οικόπεδο εμβαδού 25 στρεμμάτων στα Πηγάδια Καρπάθου πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 110 κλινών.
Ως συνέταιρος του στις δύο εταιρείες είναι ο εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Μηναδάκης του Δημητρίου.
Η επιθεώρηση πιθανολογεί εμπλοκή του τελευταίου στο σκάνδαλο καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις μεταφοράς ποσών που υπεξαιρέθηκαν από τον κ Τζουβάρα σε πίστωση ταμιευτικού λογαριασμού του.
Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο καταθέσεις τον Ιούλιο του 2002 και τον Αυγουστο του 2003 συνολικού ύψους 214.000 ευρώ.
Στα σχετικά γραμμάτια πίστωσης εκτυπώνεται μάλιστα το όνομα της μητέρας του κ. Μηναδάκη. Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας των επιθεωρητών προέκυψε ότι ο κ. Τζουβάρας δεν κατέχει ακίνητη περιουσία στην Κάρπαθο.

Εν πάση περιπτώσει το οικόπεδο στο οποίο ανεγείρει η ΑΕ στην οποία φέρεται να μετέχει με κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ ο πρώην διευθυντής της τράπεζας είναι στην ιδιοκτησία του συνεταίρου του. Το έργο φέρεται να έχει προϋπολογισμό ύψους 17 εκατ. ευρώ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και να επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε τα σχέδια αυτά έχουν παγώσει. Για την ανέγερση του ξενοδοχείου η ΑΕ έχει συνάψει συμφωνία με εργολαβική εταιρεία της Κρήτης στην οποία η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει ήδη καθυστερημένες οφειλές ύψους 400.000 ευρώ ενώ υπάρχουν προς είσπραξη το προσεχές διάστημα επιταγές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η εργοληπτική εταιρεία θορυβημένη ομοίως από τις εξελίξεις έχει αναθέσει σε δικηγόρο της Ρόδου τη διερεύνηση της υπόθεσης.Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δ» μεταξύ των θυμάτων του κ Τζουβάρα περιλαμβάνονται οι κκ Μηνάς Νούαρος του Γεωργίου, Εμμανουήλ Φούντης του Ιωάννη, Βασίλειος Χατζηγεωργίου του Ιωάννη, Βασίλειος Χαλκιάς του Ανδρέα, Κων/νος Παπουτσάκης του Ανδρέα, Καλλιόπη Χριστοδουλάκη του Χρήστου, Ιωάννης Χαροκόπος του Μιχαήλ, Ζωή Βασιλειάδου του Βασίλη, Καλλιόπη Σαΐτη του Μηνά, Σοφία Χαροκόπου του Θεοχάρη, Ζωή Ζουλουφού του Κων/νου, Μηνάς Ρουσσάκης του Μιχαήλ, Παναγιώτης Σπανομανώλης του Γεωργίου, Μηνάς Γεραπετρίτης του Εμμανουήλ, Παναγιώτης Τσίρτσης του Γεωργίου, Χρήστος Κατσάνης του Αντωνίου, Γεώργιος Τσαμπουνιεράκης του Πολύβιου, Ιωάννης Κοσμάς του Λαζάρου, ʼννα Ρουσσάκη του Μηνά, Ιωάννης Βασιλειάδης του Νικολάου, Κων/νος Μηλιώτης του Ιωάννη, Ευάγγελος Παπαδόπουλος του Φώτη, Δημήτριος Ασημόγλου του Θεοδώρου, Μαρία Οικονομίδου του Ιωάννη, Χατζηνούλα Σαρρή του Εμμανουήλ, Μιχαήλ Οικονόμου του Γεωργίου, Ηλίας Τσουκαλάς του Κων/νου, Μαρία Σταυρακάκη του Αλέξανδρου, Βικτώρια Διακονή του Μιχαήλ, Θεοχάρης Χαροκόπος του Μιχαήλ, Γεώργιος Χαροκόπος του Θεοχάρη, Ιωάννης Μαργαρίτης του Σταύρου, Κυριακή Κατωγυρίτη του Νικολάου, Μηνάς Φούντης του Ιωάννη, Εμμανουήλ Ασπράς του Ιωάννη, Ελένη Βοναπάρτη του Εμμανουήλ, Ιωάννης Πέρος του Βασιλείου, δημήτριος Διακάκης του Μηνά, Βασίλειος Μιχάλης του Ιωάννη, Ιωάννης Παπαβασίλης του Μιχαήλ, Σοφία Χαροκόπου του Θεοχάρη, Ρουσσάκη Ζωή του Μηνά, Νικόλαος Τσαμπανάκης του Κων/νου, Εμμανουήλ Κρητικός του Μηνά, Σοφία Κρητικού του Ιωάννη, Θεοχάρης Χαροκόπος του Εμμανουήλ, Γεωργία Σεβδαλή του Χαρίδημου, Ηλίας Πακάκης του Ευαγγέλου, Ιωάννης Μανωλίδης του Γεωργίου, Ευγενία Κανάκη του Κανάκη, Αρχοντούλα Καρανικόλα του Ανδρέα, Γεώργιος Ζούλης του Μιχαήλ, Εμμανουήλ Καραγεωργιάδης και Μαγκαφούλα Νταργάκη του Κοσμά.


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ Σχετικά με το σημαντικό ζήτημα που δημιουργήθηκε στο Kατάστημα της ATEbank στην Kάρπαθο από την παραβατική συμπεριφορά του πρώην Διευθυντή του καταστήματος, την οποία αποκάλυψαν οι ίδιες οι υπηρεσίες της Tράπεζας, έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω: H ATEbank, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, αντέδρασε ακαριαία και ήδη στην Kάρπαθο βρίσκεται ο ίδιος ο Διευθυντής Eσωτερικής Eπιθεώρησης, με την ευθύνη του οποίου διενεργείται κατεπείγων εσωτερικός έλεγχος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Eπίσης, η ATEbank βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στη Pόδο και ήδη σήμερα το πρωί υπέβαλε στον Προϊστάμενο της παραπάνω Eισαγγελίας μηνυτήρια αναφορά κατά του υπεύθυνου υπαλλήλου της. Συγχρόνως, εξετάζει άμεσα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την διασφάλιση των συμφερόντων τόσο της ίδιας όσο και των πελατών της. H ATEbank διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις συμβατικές υποχρεώσεις τη έναντι όλων ανεξαιρέτως των πελατών της, που συναλλάχθηκαν καλόπιστα με το Kατάστημα Kαρπάθου και εξαπατήθηκαν από τον τέως Διευθυντή, στο πλαίσιο των ανατεθιμένων σ’ αυτόν καθηκόντων του. Συνεπώς, δεν υπάρχει ούτε δικαιολογείται η παραμικρή ανησυχία ή φόβος των παραπάνω πελατών της
…….
Περισσότερα: http://www.dimokratiki.gr/

5 σχόλια:

George Liristis είπε...

Αν θέλετε διορθώστε τον τίτλο της ανάρτησης αυτής...Δεν την έκανε την λαμογιά ο διευθυντής της ΑΤΕ Ρόδου, αλλά της Καρπάθου...

Ευχαριστώ

StudioA-blog είπε...

Έχετε δίκιο.

Το διορθώσαμε...

George Liristis είπε...

http://www.dimokratiki.gr/

Φύλο 15-10-08

Ανώνυμος είπε...

an 8elete dior8oste kai to onoma tou suneterou tou.einai mhnakakhs oxi mhnadakhs..

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΤΑΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΟΥΣ
ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥΣ ΠΌΥ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ..
ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ
ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ ΤΟΥΣ.....
ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΝΕ.....
ΟΛΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ........
Ο ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ.
ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΗ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ
ΑΛΛΟΙ...............ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ