Ειδήσεις

10 Νοε 2008

Με αγωγές και μηνύσεις προειδοποιεί η Μονή Βατοπεδίου – Διαβάστε την επιστολή – απάντησή της στο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για το «δώρο» 9 εκ. €

Με αγωγές και μηνύσεις προειδοποιεί εμμέσως η Μονή Βατοπεδίου, καθώς δια του δικηγόρου της Θεμιστοκλή Σοφού, προανήγγειλε ότι πλέον θα καταφύγει σε ένδικα μέσα.
Της προειδοποίησης, προηγήθηκε επιστολή- απάντηση της Μονής για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σχετικά με τα 9 εκατομμύρια ευρώ, που μπήκαν στον τραπεζικό της λογαριασμό, μετά την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου.
Διαβάστε και: «Δώρο» ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ στον ηγούμενο Εφραίμ από την εταιρία που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία» .
Η Μονή στην επιστολή της, αν και παραδέχεται ότι το ποσό ήταν "δώρο" της αγοράστριας εταιρείας, υποστηρίζει, ότι ο σκοπός της δωρεάς ήταν... "ιερός".
Διαβάστε την επιστολή – ανακοίνωση της Μονής Βατοπεδίου:
……
Συνεχίζεται…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως είναι γνωστό οι Αγιορείτες κοινοβιάτες μοναχοί δεν έχουν προσωπική περιουσία και χρήματα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους. Η προσπάθειά τους περιστρέφεται στο πνευματικό τους έργο, που περιλαμβάνει και την προσφορά στην κοινωνία και κυρίως στους μη έχοντες, την φιλοξενία των προσκυνητών, την διαφύλαξη και συντήρηση των κειμηλίων, καθώς την αναστήλωση και συντήρηση των Μονών τους, που αποτελούν σημεία αναφοράς της Ορθοδοξίας και του Έθνους.
Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στην προκειμένη περίπτωση λοιδορείται και κατακρίνεται για την προσπάθεια της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο και συγκεκριμένα διότι κατασκευάζει Γηροκομείο κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο, ενώ στην Αθήνα ...; μέσω του «Γρηγορείου Φιλανθρωπικού Πολιτιστικού Ερευνητικού Ιδρύματος», που ιδρύθηκε με την υπ' αριθμ. 12.056/22-1-2008 Συμβολαιογραφική Πράξη, έχει μεταξύ των άλλων ως σκοπό την σύσταση και ίδρυση Κέντρου Αποκαταστάσεως Αναπήρων. Στα πλαίσια αυτά δέχθηκε δωρεά 9 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία NOLIDEN LIMITED, που αγόρασε το Ολυμπιακό ακίνητο, προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

Τονίζουμε ότι:


α) Τα χρήματα για το εν λόγω έργο βρίσκονται στους λογαριασμούς της Μονής.

β) Δεν μπορεί να ευτελίζεται συνεχώς κάθε έννοια φιλανθρωπίας και προσφοράς από τις Ιερές Μονές προς τον συνάνθρωπο.

γ) Εφόσον οι μοναχοί ως ακτήμονες συνεχώς εργάζονται δωρεάν για όλους, γιατί πρέπει να ταυτίζονται με απατεώνες πριν καν ακουστούν από την Δικαιοσύνη;

δ) Η Ιερά Μονή είναι Νoμικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και οι μοναχοί υπηρετούν την πίστη τους και η ζωή τους είναι μία ζωή ανιδιοτελούς προσφοράς προς τους συνανθρώπους τους. Όλες οι ενέργειές τους σκοπούν στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και προεχόντως στην εξυπηρέτηση και βοήθεια αναξιοπαθούντων, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με ίδια οικονομικά μέσα. Ποιος σκοπός εξυπηρετείται όταν η Μονή αντιμετωπίζεται ως κερδοσκοπική εταιρεία και οι μοναχοί ως κοινοί εγκληματίες;

ε) Όσοι έχουν δημιουργήσει την κατάσταση αμφισβήτησης και κατηγορούν την ζωή και την προσφορά των μοναχών ας αναλογιστούν τον τρόπο της ζωής τους και ας επιχειρήσουν αποτασσόμενοι τα πάντα να ζήσουν έστω και ένα μήνα την ζωή των μοναχών.

στ) Δεν θα πρέπει να αισθάνονται τύψεις εκείνοι που αντιμετωπίζουν τους μοναχούς ως κοινούς εγκληματίες και τους αποκλείουν έτσι την δυνατότητα ασκήσεως του πνευματικού και φιλανθρωπικού τους έργου, όταν οι μοναχοί δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο πλην του ράσου τους και δεσμεύονται ως προϊόντα εγκλήματος όλα εκείνα τα οικονομικά μέσα που προορίζονται για την επιτέλεση των ανωτέρω σκοπών;


Η Ιερά μας Μονή και οι 110 μοναχοί της παραμένουμε πιστοί σε αυτά που η πίστη μας στον Θεό και η υποχρέωση που αισθανόμαστε έναντι των συνανθρώπων μας επιβάλλει. Δεν έχουμε διαπράξει τίποτε το παράνομο ή μη ηθικό. Οι κατακρίνοντές μας ας συγκρίνουν τα έργα τους με την προσφορά των μοναχών.


Εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου


27-10 / 9 Νοεμβρίου 2008