Ειδήσεις

22 Ιαν 2009

Δίνει 500 εκατομμύρια ευρώ ο Χατζηγάκης στους αγρότες – Τι αναφέρεται ακριβώς στο πακέτο στήριξης του υπουργείου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 22-01-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πακέτο στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμουΜετά από επανειλημμένες συσκέψεις με κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών απ’ όλη τη χώρα, στις οποίες κυριάρχησε ο ειλικρινής και γόνιμος διάλογος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή και τη συνεργασία που είχε με τους συναδέλφους του της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, ανακοινώνει σήμερα το τελικό πακέτο των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, συνολικού ύψους πεντακοσίων (500) εκατομμυρίων ευρώ.
……
Συνεχίζεται…


Συγκεκριμένα, μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους συνολικού ύψους 425 εκ. ευρώ, ως ακολούθως:


1. Βαμβάκι

Στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκ. ευρώ, μέσω της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. 75€ εκ.

2. Αραβόσιτος και σιτηρά

Στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ύψους 100 εκ. ευρώ. 100€ εκ.

3. Ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές

Στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στις περιοχές που διαπιστώθηκε σημαντική μείωση παραγωγής, θα καταβληθούν άμεσα 50 εκ. ευρώ, με προσδιορισμό μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, του ύψους της αποζημίωσης ανά στρέμμα. 50€ εκ.

4. Οπωροφόρα


Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνών, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκ. ευρώ. 100€ εκ.

5. Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ


Για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία100€ εκ.


6. Έκτακτη ενίσχυση


Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκ. ευρώ. 75€ εκ.

Σύνολο: 500€ εκ.


7. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι σε σχέση με πέρσι θα πάρουν αυξημένες επιστροφές κατά 40% περίπου.8. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι ήδη έχει εγκριθεί χορήγηση ατόκου δανεισμού ύψους 150 εκ. ευρώ προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις για αγορά δημητριακών καλλιεργητικής περιόδου 2008, προκειμένου να πληρώσουν άμεσα τους αγρότες-μέλη τους, ενώ την προηγούμενη περίοδο χορηγήθηκαν απευθείας άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας ύψους 300 εκ. ευρώ στους Έλληνες κτηνοτρόφους.


Σύμφωνα με τα παραπάνω, η συνολική στήριξη που παρέχεται στον αγροτικό κόσμο της χώρας ξεπερνά το ένα (1) δις ευρώ.


Με τις ενισχύσεις αυτές, η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ανελαστικών υποχρεώσεών μας τήρησης των προβλεπομένων στην κοινοτική νομοθεσία και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι το σύνολο των μέτρων αυτών είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους υπουργούς και αποτελούν, αναμφισβήτητα, μια «γενναία στήριξη του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου της χώρας». Εκφράζει δε τη βεβαιότητα, ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν με καλή πίστη και θα επιδείξουν εμπιστοσύνη πέραν της επίλυσης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών προβλημάτων τους.


«Ξεκινάω μαζί με όλους τους αγρότες μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου και συνεχούς συνεργασίας, για την επίλυση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.