Ειδήσεις

9 Απρ 2009

Ποσοστιαίες αυξήσεις αντί επιδομάτων - Έκτακτο επίδομα μόνο στο Δημόσιο

Ξηλώνει τώρα και τα έκτακτα επιδόματα των 300 και 500 ευρώ προς τους συνταξιούχους η κυβέρνηση, τα οποία είχε ανακοινώσει μόλις πριν από 20 ημέρες και προσανατολίζεται σε ποσοστιαίες αυξήσεις με το μισό κόστος.
Να σημειωθεί ότι στις 18 Μαρτίου ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου είχε ανακοινώσει για φέτος την καταβολή επιδομάτων, αντί αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου και στις συντάξεις (αυτό που επικράτησε να λέγεται «εισοδηματική πολιτική») ως εξής:
α) 500 ευρώ για ποσό σύνταξης μέχρι τα 800 ευρώ και
β) 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που παίρνουν μεταξύ 801 και 1.100 ευρώ, ενώ δεν προβλεπόταν αύξηση για όσους... απολάμβαναν υψηλότερες συντάξεις.
Μάλιστα, τότε ο κ. Παπαθανασίου είχε ερωτηθεί για το εύρος εφαρμογής αυτών των μέτρων και είχε δηλώσει, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Με βάση το νόμο, ό,τι ισχύει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ισχύει και για τους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης».
Χθες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επισκέφθηκε τον συναρμόδιο, για την εισοδηματική πολιτική, υπουργό Οικονομίας και, σύμφωνα με δηλώσεις της στην «Ε», εισηγήθηκε τη χορήγηση αυξήσεων, αντί επιδόματος, ως εξής:
α) 2,6%-3% για τις συντάξεις έως 800 ευρώ και
β) 2% για όσους λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές.
Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, έτσι βελτιώνεται η βάση αναπροσαρμογής των συντάξεων κατά τα επόμενα χρόνια, δίνεται αύξηση και στις επικουρικές συντάξεις και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για εισήγηση, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά το επόμενο διάστημα».

......
Περισσότερα: Ελευθεροτυπία

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

=Η «αρχή του συμψηφισμού» αρνητικών ανθρώπινων πράξεων-ενεργειών, είναι στη χειρότερη εκδοχή της επικίνδυνη και στην καλύτερη παιδαριώδης.

- « Aν αυτό δεν ενοχλούσε τότε, δεν καταλαβαίνω τι ενοχλεί σήμερα.»
-Πρόκειται για απάντηση του διοικητή της Aγροτικής Tράπεζας , κ. Δ. Mηλιάκου, [ Καθημερινή, 28/04/2005] μετά την αποκάλυψη προσωπικών δαπανών του [ όπως ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρονικά είδη, αγορές για μέλη της οικογενείας του, όπως καλλυντικά, ρούχα, υποδήματα, και αγορές για το σπίτι του, όπως ηλεκτρικά, τρόφιμα ακόμη και πίτσες! ], με την χρήση εταιρικής πιστωτικής κάρτας που του είχε δόσει η τράπεζα.
Αυτή είναι η παιδαριώδης εκδοχή .
-Μήπως όμως τα ποσά αυτά, σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, αποτελούν εκτός μισθού αμοιβές [συμπληρωματικός μισθός] και υπόκεινται σε φορολογία ;
Αυτή είναι η επικίνδυνη-γι’αυτόν- άποψη.
- Ίδωμεν !

Karleli Santzak.non gr