Ειδήσεις

24 Απρ 2009

Αυστηρές ποινές για τις «κουκούλες» - Προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε και προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα είναι αυστηρότερη η ποινική μεταχείριση των κουκουλοφόρων. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ποινές που θα επιβληθούν στους κουκουλοφόρους δεν μπορεί να μετατραπούν σε χρηματικές, ούτε μπορεί να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
…………………
Συνεχίζεται…

Ειδικότερα, αυστηρότερες θα είναι οι ποινές, που μπορεί να ξεπερνούν τα δέκα χρόνια κάθειρξης, για τους κουκουλοφόρους οι οποίοι διαπράττουν τα αδικήματα της βιαιοπραγίας σε δημόσιες συναθροίσεις, της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της ληστείας, καθώς και τις διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης περιουσίας.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι επιβαρυντική περίσταση (η οποία τιμωρείται αυστηρότερα) αποτελεί η απρόκλητη και η επικίνδυνη σωματική βλάβη εις βάρος αστυνομικού, ενώ προβλέπεται η αυτεπάγγελτη άσκηση ποινικής δίωξης για εξύβριση αστυνομικού από κουκουλοφόρο.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:
-Η αναπροσαρμογή του ορίου για την κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση, όπου οι χρήστες δεν θα τιμωρούνται.
- Οι ποινές των μητέρων κρατουμένων που έχουν ανήλικα παιδιά κάτω των πέντε ετών θα μπορούν να μετατρέπονται σε κοινωφελή εργασία.

-Η δυνατότητα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, με απόφαση της δικαστικής αρχής, για το σύνολο των κακουργημάτων του Ποινικού Κώδικα, καθώς και για τα κακουργήματα περί τη λαθρομετανάστευση.

-Για την αποτροπή αποδράσεων κατά τις μεταγωγές οι κρατούμενοι θα δικάζονται στην περιοχή όπου είναι φυλακισμένοι.

-Οι διευθυντές των φυλακών δεν θα προέρχονται πλέον από το Σώμα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά θα προσλαμβάνονται έπειτα από διεθνή διαγωνισμό (managers).

-Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υποβάλλουν κάθε χρόνο δηλώσεις «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης).

-Μία από τις κατασκευαζόμενες φυλακές θα είναι υψίστης ασφαλείας και θα μεταταγούν εκεί όλοι οι βαρυποινίτες κρατούμενοι.

-Η συμμετοχή σωφρονιστικού ή αστυνομικού υπαλλήλου σε απόδραση καθίσταται κακούργημα τιμωρούμενο με κάθειρξη ακόμη και δέκα ετών.

-Η κατοχή κινητού τηλεφώνου από σωφρονιστικό υπάλληλο στους χώρους των φυλακών καθίσταται ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα.

-Η χρήση ή η κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους κρατουμένους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

-Δεν θα κρατούνται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες οι καταδικασθέντες για μικροαδικήματα επειδή δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές τους, καθώς είναι κλειστά τα δημόσια ταμεία.

Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά μέτρων για αποσυμφόρηση των υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Βήμα