Ειδήσεις

9 Ιουν 2009

Ευρωεκλογές 2009 - Ποιοι είναι οι 22 νέοι ευρωβουλευτές

01. Γιώργος Παπακωνσταντίνου
02. Συλβάνα Ράπτη
03. Σταύρος Λαμπρινίδης
04. Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη
05. Γιώργος Σταυρακάκης
06. Μαριλένα Κοππά
07. Αννυ Ποδηματά
08. Κρίτωνας Αρσένης
09. Μαριέττα Γιαννάκου
10. Ρόδη Κράτσα
11. Γιώργος Παπαστάμκος
12. Κώστας Πουπάκης
13. Θεόδωρος Σκυλακάκης
14. Γιώργος Κουμουτσάκος
15. Γιώργος Παπανικολάου
16. Γιάννης Τσουκαλάς
17. Θανάσης Παφίλης
18. Γιώργος Τούσσας
19. Νίκη Τζαβέλλα
20. Θάνος Πλεύρης
21. Νίκος Χουντής

22. Μιχάλης Τρεμόπουλος
………
Συνεχίζεται…


01. Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτής Κοζάνης από το Σεπτέμβριο του 2007, έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LSE). Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Το Μάιο του 2005 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
02. Συλβάνα Ράπτη: Η μεγάλη έκπληξη του ευρωψηφοδελτίου. Εκπρόσωπος του «βενιζελικού μπλοκ», «μετακομίζει» από την Α’ Αθηνών στο Ευρωκοινοβούλιο. Η βουλευτής - δημοσιογράφος δεν έκρυψε ότι η τοποθέτησή της στη δεύτερη θέση ήταν ευχάριστη έκπληξη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από τα μαθητικά της χρόνια στην Κέρκυρα, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΠΑΜΚ.
03. Σταύρος Λαμπρινίδης: Ανανέωση θητείας για τον νυν επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που, όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, θα παραμείνει υπεύθυνος για το συντονισμό της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. «Θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη. Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει πάλι το ρόλο που είχε στην Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος, που είναι και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
04. Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη: Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, μαθήτρια και στενή συνεργάτις του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας από το 1975. Σήμερα είναι διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον ίδιο χώρο, ενώ διετέλεσε σύμβουλος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997 και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε.
05. Γιώργος Σταυρακάκης: Καθηγητής Σεισμολογίας και επί δεκαετίες διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Διαθέτει πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο, με διεθνή αναγνώριση, ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου. Εχει συντονίσει μεγάλα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
06. Μαριλένα Κοππά: Δεύτερη θητεία και για την επίκουρη καθηγήτρια Βαλκανικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αμυνας. Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας. Αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.α.
07. Αννυ Ποδηματά: Μια ακόμη θητεία στις Βρυξέλλες για τη γνωστή δημοσιογράφο. Εχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1989-1990, παρακολούθησε, με υποτροφία της τότε ΕΟΚ, ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο στη Σχολή Journalistes en Europe στο Παρίσι. Το 2000 τής απονεμήθηκε το Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας για τη συμβολή της στην προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.
08. Κρίτωνας Αρσένης: Διαθέτει πλούσιο βιογραφικό στην «πράσινη ανάπτυξη». Ο 22χρονος γιος της Μαρίας Αρσένη είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ έχει μεταπτυχιακές σπουδές σε Χάρβαρντ και Κωνσταντινούπολη. Συμμετέχει σε προγράμματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης στο Αιγαίο. Διαμένει μόνιμα στην Ερμούπολη της Σύρου.
09. Μαριέττα Γιαννάκου: Ανοιχτό «μυαλό», με διείσδυση στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, η πρώην υπουργός Παιδείας είναι άριστα κατηρτισμένη στα ευρωπαϊκά θέματα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της αντιπροσωπίας των βουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999, είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Βουλευτής Α’ Αθηνών έως τις εκλογές του 2007.
10. Ρόδη Κράτσα: Εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 1999. Είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κοινωνιολόγος με μακρά ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά θέματα. Επίσης, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης. Εχει τιμηθεί για την ευρωπαϊκή δράση της με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
11. Γιώργος Παπαστάμκος: Εχει ήδη μία θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Καθηγητής του Τμήματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Εχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας (‘90-‘93) και βουλευτής Ημαθίας. Εκτός από την πανεπιστημιακή του καριέρα, έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Με την πολιτική ασχολήθηκε το 1989, οπότε εξελέγη βουλευτής Ημαθίας.
12. Κώστας Πουπάκης: Ο γνωστός «γαλάζιος» συνδικαλιστής. Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Γενικός γραμματέας ΓΣΕΕ. Μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Ακαδημίας Εργασίας. Συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Διοικητικό στέλεχος στον ΟΤΕ.
13. Θεόδωρος Σκυλακάκης: Απεφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το City University του Λονδίνου και Diploma από την British Market Research Society στην Ερευνα Αγοράς. Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ», με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη.
14. Γιώργος Κουμουτσάκος: Διπλωμάτης. Εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Εξωτερικών. Κάτοχος μεταπτυχιακού σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Αμυνας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, από όπου απεφοίτησε με την ανώτατη διάκριση. Εχει υπηρετήσει στο διπλωματικό γραφείο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.
15. Γιώργος Παπανικολάου: Δικηγόρος. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Εχει διατελέσει γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, υποψήφιος διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. Εκλέχθηκε δύο φορές στην ηγεσία της Νεολαίας της Ν.Δ. και κατέλαβε την έβδομη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
16. Γιάννης Τσουκαλάς: Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Φυσικής, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Μεταδιδακτορικές σπουδές πραγματοποίησε στην Αγγλία (Πανεπιστήμιο Liverpool), στη Γερμανία (Πολυτεχνείο Braunschweig), στη Γαλλία (Grenoble), στις ΗΠΑ (ΜΙΤ - Βοστόνη). Εντεταλμένος υφηγητής του ΦΜΣ του ΑΠΘ (1980), καθηγητής του Τμήματος Φυσικής (1986 - 1996).
17. Θανάσης Παφίλης: Γεννήθηκε το 1954 στο Πίτσιο Φθιώτιδας. Απόφοιτος της Νομικής Θεσσαλονίκης. Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 1991. Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Μέλος της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ από τη δικτατορία. Βουλευτής Φθιώτιδας την περίοδο ‘89-‘93. Εχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών. Γ.Γ. Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Γ.Γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης από το 2000.
18. Γιώργος Τούσσας: Γεννήθηκε το 1954 στην Κοιλάδα Αργολίδας. Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ναυτεργάτης. Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ από το 1997 έως το 2004. Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ από το 1999 έως το 2004. Υπερασπίστηκε αποφασιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων μέσα από τις γραμμές των ναυτεργατών και του ΠΑΜΕ καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
19. Νίκη Τζαβέλλα: Οικονομολόγος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Πανεπιστήμιο Howard των ΗΠΑ, απ’ όπου και αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφίες στην Αγγλία, στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. καθώς και διοικητής του ΟΑΕΔ. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση. Ακόμη, διετέλεσε αντιπρόεδρος της εταιρίας Intracom.
20. Θάνος Πλεύρης: Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2007 και τώρα περνά την πύλη του Ευρωκοινοβουλίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977, είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Μιλά γερμανικά και αγγλικά. Συμμετείχε για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ για τις ευρωεκλογές το 2004 και στις νομαρχιακές εκλογές του 2006, με το ίδιο κόμμα, ήρθε πρώτος σε ψήφους.
21. Νίκος Χουντής: Πτυχιούχος του ΕΜΠ (ηλεκτρολόγος - μηχανικός) και του Παντείου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές). Στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Γραμματέας της Κ.Ο. του Συνασπισμού (1996-2000), ευρωβουλευτής το 2004, γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού από το Μάιο του 2005 μέχρι σήμερα.
22. Μιχάλης Τρεμόπουλος: Δημοσιογράφος από το 1981 και συγγραφέας. Απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία (ΗΠΑ). Από το 1975, δραστήριο στέλεχος του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς. Διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης για την Ποιότητα της Ζωής (1978-82) και ιδρυτικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (1982). Νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης από το 1998 μέχρι σήμερα.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=93949