Ειδήσεις

25 Ιουν 2009

Το πρώτο πακέτο της φοροεπιδρομής ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Το πρώτο πακέτο της «φοροκαταιγίδας» που όλοι περίμεναν, τελικά ξέσπασε μετά την έγκρισή της την Πέμπτη από την Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να συγκεντρωθούν 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε αυξήσεις στους φόρους καυσίμων και κινητής τηλεφωνίας, ετήσια εισφορά για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε., διπλό χαράτσι για σκάφη άνω των 10 μέτρων και φορολόγηση όλων των κερδών από τυχερά παιχνίδια, ακόμη και για όσους κερδίζουν έστω και 1 ευρώ.
…..
Συνεχίζεται…


Ο Γιάννης Παπαθανασίου παρουσιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα υποστήριξε ότι «τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, αν και δεν είναι ευχάριστα για κανέναν και πρώτα απ’ όλα για την ίδια την κυβέρνηση, είναι αναγκαία και κατά το δυνατόν κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα». Για να βρει 2,3 δισ. ευρώ που λείπουν από το ταμείο, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε την επιβολή ετήσιου ειδικού φόρου για τα αυτοκίνητα πάνω από τα 1.929 κ.ε., που ξεκινά από τα 150 ευρώ, φθάνει έως τα 650 ευρώ και τα έσοδα υπολογίζονται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.


Μεγάλοι χαμένοι οι οδηγοί και από τα καύσιμα, αφού αυξάνεται εκ νέου ο ειδικός φόρος, επιβαρύνοντας την λιανική τιμή με περίπου 6 λεπτά και φέρνοντας έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ για το Κράτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εάν σήμερα για 40 λίτρα αμόλυβδης πληρώνουμε 41,72 ευρώ, πλέον θα δίνουμε 44,12 ευρώ, δηλαδή 2,41 ευρώ περισσότερα για κάθε γέμισμα. Τα σπασμένα θα πληρώσουν και όσοι έχουν κινητά, αφού στους λογαριασμούς θα επιβληθεί τέλος αναλόγως του ποσού που πληρώνουμε, το οποίο ξεκινά από 12% και φθάνει στο 20%, ενώ μπαίνει νέος φόρος 12% στα καρτοκινητά, με προσδοκώμενα έσοδα για το Κράτος 140 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, για έναν λογαριασμό κινητού των 110 ευρώ, από 10 ευρώ σήμερα πάει στα 19,8 ευρώ, αύξηση δηλαδή 98%.


Στους κατόχους σκαφών μήκους πάνω από 10 μέτρα και ιστιοπλοϊκών πάνω από 15 μέτρα επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη εισφορά και ετήσιο τέλος κυκλοφορίας. Έσοδα περιμένει το Κράτος και από τα τυχερά παιχνίδια, αφού καταργείται το αφορολόγητο στα κέρδη από λαχεία, επιβάλλεται φόρος 10% στο ιπποδρομιακό στοίχημα και αυξάνεται ο φόρος στα κέρδη 10%. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, δήλωσε: «Θα θυμάστε όλοι υποθέτω, μια διαφήμιση της ΝΔ προεκλογικά, με κάποια πράσινα παπαγαλάκια που φώναζαν "φόροι-φόροι-φόροι". Ήρθαν τελικά οι φόροι. Φαίνεται πως τα παπαγαλάκια δεν έλεγαν ψέματα».


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας σχολίασε, ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κινούνται στην κατεύθυνση να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Ενισχύουν το άδικο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, που φοροαπαλλάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τις στηρίζει πολύμορφα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και κοινοτικά κονδύλια». Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αντί να στηρίξει μέσα στην καλπάζουσα κρίση τα ασθενέστερα στρώματα, προχώρησε σήμερα σε μια νέα μεγάλη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Η κυβερνητική πολιτική και το απαράδεκτο καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης σπρώχνουν την οικονομία και τον ελληνικό λαό σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα».
Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται και η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, που θα φέρουν έσοδα 1 δισ. 150 εκατομμύρια ευρώ στο Κράτος. Το φθινόπωρο θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων και τα περιβόητα τεκμήρια. Το ευχάριστο νέο είναι, ότι εάν έχουμε κάνει δαπάνες για γιατρούς και δικηγόρους, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Το μέτρο θα ισχύει για έξοδα που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου.


Από: alphatv.gr