Ειδήσεις

16 Ιουν 2009

Για την αποχή στην Κεφαλλονιά - Ή αποχή ή ο Κάτμαν

Αγαπητέ κύριε Μάνεση,
..........
Επειδή είστε Κεφαλλονίτης και διαβάζω συχνά στο μπλογκ σας Κεφαλλονίτικα θέματα, θα σας παρακαλούσα να αναρτήσετε το συνημμένο άρθρο του πρώην Δημάρχου Αργοστολίου κ. Μάκη Φόρτε που αντέγραψα από την ιστοσελίδα Κefaloniaphotonews.gr.


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Φραγκίσκος Τσελέντης,
Φισκάρδο. .....


Συνεχίζεται...
« Η ΑΠΟΧΗ» ; Ή Ο ΚΑΤΜΑΝ ;;;;;;


του Μάκη Φόρτε

πρώην Δημάρχου ΑργοστολίουΠΡΩΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ :


Πρώτο δεδομένο, για την αποχή: Η αποχή στο Νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης είναι πράγματι πολύ μεγάλη και σταθερά στην πρώτη θέση Πανελλαδικά. τα τελευταία χρόνια. Το 63,14% της Κυριακής είναι το ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του Νομού και πρώτο στην Ελλάδα .Μεγαλύτερο κατά 3,62 % από το 2004 (59,52%). Όμως το 2004 είχαμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της αποχής σε σχέση με το 1999 (43,13%), κατά 16,39% !


Ήταν πάντα έτσι; Τόσο τεράστια όχι, μεγάλη ναι. Τι συνέβει όμως;

Στις Εθνικές εκλογές το 2000 η αποχή στο Νομό είχε φτάσει στο 36,49% (25% στην Επικράτεια) και στις Ευρωεκλογές ένα χρόνο πριν στο 43,13% (30% στην Επικράτεια).
Το 2002 (με τις Δημοτικές εκλογές) τα μητρώα των Δήμων μετατράπηκαν αυτόματα σε εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα από 42.000 οι εγγεγραμμένοι στο Νομό μας να εκτοξευτούν σε 63.000, οπότε και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα αξιοπιστίας τους. Όπως, ότι περιλαμβάνονται πολλοί πεθαμένοι, διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες με το πατρικό τους επίθετο, απόδημοι που ποτέ δεν ψηφίζουν (ιδιαιτέρα πολλοί σε περιοχές όπως η δικιά μας με παράδοση στη μετανάστευση) κ.λ.π. Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ποτέ δεν έχει γίνει συστηματικά λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος και του γεγονότος ότι εμπλέκεται πλήθος υπηρεσιών. Το Εθνικό Δημοτολόγιο που όλο γίνεται και ποτέ δεν γίνεται, θα ξεκαθάριζε πολλά.


Επίσης οι Κεφαλονίτες και Θιακιοί ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και δεν υπολογίζονται στο Νομό, είναι πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη περιοχή και ανεβάζουν πλασματικά την αποχή στις Ευρωεκλογές. Χαρακτηριστικά οι ετεροδημότες του Νομού μας το 2007 ήταν 5%, όταν της Ζακύνθου ήταν μόνο 1,5%, και αυτοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία την Κυριακή ψήφισαν εκτός Κεφαλονιάς – Ιθάκης οπότε και δεν προσμετρήθηκαν στους ψηφίσαντες.


Και κάτι ακόμη σχετικό με την αποχή: Με την διπλανή μας Ζάκυνθο έχουμε (περίπου) τον ίδιο πληθυσμό, γύρω στις 40.000. Όμως οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στο Νομό μας είναι 57.698, ενώ στη Ζάκυνθο 42.965. Και φυσικά ψήφισαν σχεδόν οι ίδιοι (20.861 στο Νομό μας και 20.664 στη Ζάκυνθο). Όμως η δική μας αποχή ήταν 63,14%, ενώ της Ζακύνθου 11 μονάδες κάτω στο 51,91% !


Δεύτερο δεδομένο, για τον Παρίση και τη Ν.Δ.: Η Νέα Δημοκρατία είχε τη μεγαλύτερη ήττα της στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη στην εκλογική ιστορία.
Ένα πραγματικό εκλογικό Βατερλό ! Δύο τα χαρακτηριστικά αυτής της ήττας:
Πρώτον, το ποσοστό του 28,73% που πείρε είναι το μικρότερο στην ιστορία των 19 εκλογικών αναμετρήσεων από το 1974 (12 Βουλευτικές και 7 Ευρωπαϊκές) !
Και δεύτερον, η μείωση κατά 11,08 μονάδες από το 2004 είναι ένα τεράστιο μέγεθος εκλογικής απώλειας που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο !Ο Βουλευτής Αλέκος Παρίσης έπαιξε «το προσωπικό του στοίχημα» σε αυτές τις εκλογές όχι μόνο στην Κεφαλονιά – Ιθάκη, αλλά και στη Ζάκυνθο που κάνει τον τοπάρχη μοιράζοντας, όπως και εδώ, «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Ο ίδιος – άγνωστο για ποιους λόγους – επέλεξε να βάλει τον πήχη τόσο ψηλά, φέρνοντας μάλιστα στην Κεφαλονιά τη Ντόρα και στη Ζάκυνθο τον Καραμανλή. Το λάθος του όμως ήταν πως υπολόγιζε …. «χωρίς τον ξενοδόχο»….. Πατατράκ στο δικό μας νομό με 3,5% διαφορά και συντριβή στη Ζάκυνθο με 12 μονάδες!


Τρίτο δεδομένο, για το ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε τοπικά σε ένα δυσμενές γιαυτό πολιτικό περιβάλλον (με τον Βουλευτή να αλωνίζει υποσχόμενος με τις πλάτες της κρατικής μηχανής «λαγούς με πετραχήλια») όχι μόνο να καλύψει την διαφορά των 8,63 μονάδων του 2004, αλλά και να δημιουργήσει υπέρ του διαφορά 3,45 μονάδων. Συνολικά δηλαδή το ΠΑΣΟΚ από το 2004 στο 2009 πήρε από τη Ν.Δ. μία τεράστια διαφορά 12,08 μονάδων, ενώ αύξησε κατά 1,08% την δύναμή του !

Είναι αξιοσημείωτο πως το ΠΑΣΟΚ είχε να κερδίσει Ευρωεκλογές 15 χρόνια (από το 1994) και οποιαδήποτε εκλογή 9 χρόνια (από το 2000).

Αντικειμενικά, είναι η μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή που έχει ποτέ συμβεί.


Τέταρτο δεδομένο, για τους «μικρούς»: ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στους χαμένους των εκλογών και στην Κεφαλονιά – Ιθάκη. Σε μία εκλογική αναμέτρηση που τα δύο μεγάλα κόμματα πείραν το 60,91% η μείωση της δύναμης του ΚΚΕ κατά 1,26% (15,45% από 16,71% το 2004) και η σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ (αύξηση μόνο 0,13% με 4,20% τώρα, έναντι 4,07% το 2004), σίγουρα δεν αποτελεί και ότι το καλλίτερο για τα δύο κόμματα.
Ο ΛΑΟΣ από 2,67% εκτοξεύτηκε στο 6,95% (αύξηση 4,28%).

Οι Οικολόγοι από 0,56% έκαναν άλμα στο 3,74% (αύξηση 3,18%).

Τέλος τα υπόλοιπα κόμματα από 5,14% πήγαν στο 8,75% (αύξηση 3,61 μονάδες), με «μεγαλύτερο μικρό» το Κόμμα των Ελλήνων Κυνηγών με 2,55% (516 ψήφοι) και την 5η Πανελλαδικά θέση, με την 8η θέση στον Δημ. Βεργή (1η Πανελλαδικά !) με τους 223 ψήφους και το 1,10% και την όχι ευκαταφρόνητη καταγραφή της Χρυσής Αυγής με 0,50% και 101 ψήφους .


Έκτο δεδομένο, για Δήμους – πόλεις και χωριά: Στους Δήμους το ΠΑΣΟΚ «πείρε κεφάλι», καθαρά και πάλι, σε Σάμη Έρισο, Λειβαθώ, Παλλική, οριακά στο Αργοστόλι, διατήρησε την κυριαρχία του στην Ιθάκη, ενώ έχασε με ένα ψήφο(!) σε Πύλαρο και Ελειό.


Στις τρεις μεγάλες πόλεις του Νομού, η Ν.Δ. παρέμεινε πρώτη στο Αργοστόλι αν και η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε αισθητά στις 3 μονάδες (5,54 μονάδες η διαφορά το 2007, 9 το 2004 και 15,18 στις Ευρωεκλογές το 2004). Στο Ληξούρι η Ν.Δ. διατήρησε την πρωτιά με 5 μόνο ψήφους, ενώ στο Βαθύ της Ιθάκης ήλθε και πάλι πρώτο το ΠΑΣΟΚ μετά από καιρό.


Στα μεγάλα χωριά του Νομού (κλειδιά πάντα για κάθε εκλογή) η Ν.Δ. έπαθε συντριβή.

Από τα 23 χωριά που ψήφησαν πάνω από 200, η Ν.Δ. πείρε μόνο 4 !!!
ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:


Συμπέρασμα πρώτο, η αποχή: Η αποχή στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 στο Νομό μας ήταν μεγάλη μεν, πλασματική δε.

Σίγουρα το γενικότερο κλίμα επηρέασε και εμάς, αλλά όχι τόσο όσο να ακούγονται τόσες υπερβολές σαν να διαλύθηκε το πολιτικό σύστημα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Θα συνεχίσει μάλιστα να είναι μεγάλη, όσο το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θέτει το θεσμικό πλαίσιο για πραγματικούς εκλογικούς καταλόγους.

Μέχρι τότε είναι επισφαλές, τουλάχιστον για το Νομό μας, να αναλύεται επιφανειακά η αποχή και πολύ περισσότερο είναι γελοίο να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να δικαιολογηθεί η ήττα της Ν.Δ.
Απλά όσοι το πράττουν εκτίθενται.


Το τι σημαίνει πλασματική αποχή, φαίνεται από το χωριό με τη μεγαλύτερη αποχή στο Νομό.

Είναι τα Τουλιάτα της Ερίσου, το χωριό του Βουλευτή Κεφαλονιάς – Ιθάκης Αλέξανδρου Παρίση που την περασμένη Κυριακή είχε αποχή 77% !!!

Όμως και στις Ευρωεκλογές του 2004 η αποχή στα Τουλιάτα είχε φθάσε στο 73%.
Ακόμη και στις Βουλευτικές εκλογές το 2007 (όταν για πρώτη φορά νίκησε η Ν.Δ. λόγω εντοπιότητας του Παρίση) η αποχή ήταν 63% !!!

Απλά τα Τουλιάτα, αλλά και ολόκληρη η Έρισο (73% η αποχή στο Δήμο!!!) είναι περιοχές που έχουν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την υφήλιο και … οι συγχωριανοί του Βουλευτή φυσικά μόνο το βίτσιο της παραλίας κάθε που έχει εκλογές δεν έχουν !!!


Και ακόμη. Όλοι αυτοί που σήμερα οδύρονται για την αποχή, γιατί δεν είπαν κουβέντα όταν ο υποψήφιος Νομάρχης της Ν.Δ. κέρδιζε τις εκλογές το 2002 με αποχή 57,72% (!) ή όταν η Ν.Δ. κέρδιζε τις μεν Βουλευτικές εκλογές το 2004 με αποχή 48% (!) και το 2007 με 47,5%(!), τις δε Ευρωεκλογές το 2004 με αποχή 59,52% (!) ;;;;;;;

Και τότε, όπως και τώρα, ο Νομός μας ήταν πρώτος στην αποχή !Συμπέρασμα δεύτερο, το πρόβλημα: Το ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δεν είναι κατά την γνώμη μου η μεγάλη αποχή, όπως πρωτύτερα αναφέρθηκα, αλλά το γεγονός ότι ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα μάζεψαν το ιστορικά (επίσης!) χαμηλότερο ποσοστό (60,91% έναντι 70,84% το 2004 και μία από τις πρώτες (επίσης!) θέσεις Πανελλήνια), ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επωφελήθηκαν όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.Μόνο ο ΛΑΟΣ ανέβασε το ποσοστό του από 2,67% σε 6,95%, αν και σε όλες τις Ευρωεκλογές κάποιο μικρό κόμμα του Δεξιού χώρου εμφανιζόταν με όχι ευκαταφρόνητη παρουσία και το οποίο στη συνέχεια εξαφανιζόταν. Ο χρόνος θα δείξει την διάρκεια και τις αντοχές του ΛΑΟΣ. Πάντως για την ιστορία, το ΚΟΔΗΣΟ εμφανίζεται το 1981, η ΔΗΑΝΑ το 1989 και το 1994, η ΠΟΛΑΝ και οι Φιλελεύθεροι το 1999.Είκοσι όμως διαφορετικά «μικρά» κόμματα (συμπεριλαμβανομένων και των Οικολόγων – Πράσινων που έβγαλαν Ευρωβουλευτή) μοιράστηκαν το 12,59% των ψήφων, όταν το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 5,70%! Αυτό το ποσοστό πάντως (λίγο πάνω – λίγο κάτω) πάντα το έπαιρναν τα «λοιπά κόμματα», εκτός του 1989 (διπλές εκλογές) που πείραν το ιλιγγιώδες 16,63%.


Θα το πω ευθέως. Το πρόβλημα δεν είναι η Πανελλήνια πρωτιά της αποχής.
Ούτε καν πρόβλημα δεν είναι (τουλάχιστον ανησυχητικών διαστάσεων) για το Νομό μας.

Το πρόβλημα είναι, η Πανελλήνια πρωτιά του Νομού μας με το κόμμα του Βεργή και του Κάτμαν.

Το πρόβλημα είναι ότι 1772 ψήφοι (το 8,74% αυτών που ψήφησαν) πετάχτηκαν σε 19 κόμματα, έτσι για πλάκα στα περισσότερα που δεν τα ξέρει ούτε «η μάνα» τους.
Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την αποχή των πεθαμένων και των μεταναστών. Δεν κινδυνεύει ούτε από την πολιτικοποιημένη αποχή, ούτε καν από την απολιτικοποιημένη αποχή «της παραλίας».

Αν η αποχή ήταν πρόβλημα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχαν διαλυθεί προ πολλού.

Έχει όμως πρόβλημα η Δημοκρατία, από την γελιοποίηση της.


Συμπέρασμα τρίτο, οι χαμένοι: Το φαινόμενο Παρίση αποδοκιμάστηκε ηχηρά (μαζί του και η Ν.Δ. με την ιστορικά χαμηλή της επίδοση).

Όχι μόνο σε Κεφαλονιά – Ιθάκη, αλλά και στη Ζάκυνθο που λανσάρεται ως τοπάρχης!


Αποδοκιμάστηκε το φαινόμενο Παρίση που θέλει ως πολιτική δράση, την αλαζονεία και την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς, την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητα αξιοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων, την ακατάσχετη υποσχεσιολογία και τα μεγάλα λόγια, την αναξιοπιστία, το ρουσφέτι και τη μεγαλομανία.


Με δυο λέξεις, ο Αλέξανδρος Παρίσης είναι ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη (αλλά και στην Ζάκυνθο).

Στην κοινωνία και στο κόμμα του. Αυτή είναι η πραγματικότητα!


Και η αλαζονεία, αλαζονεία. Πέντε μέρες μετά τις εκλογές ούτε μία ανακοίνωση δεν μπόρεσε να βγάλει, εκτός από την απίθανη δήλωση στον Kefalonia sky το βράδυ των εκλογών ότι «περίμενε το αποτέλεσμα» (!!!!!) και πως «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για 7 με 7,5 μονάδες διαφορά» (πότε έγινε αυτό στην Κεφαλονιά μόνο αυτός το γνωρίζει).


Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2009 θα μείνουν στην τοπική πολιτική ιστορία, για την αρχή του τέλους της εξάχρονης κυριαρχίας της Ν.Δ. και της αποκαθήλωσης του σημερινού «ισχυρού» της άνδρα – του Παρίση. Και οι αποκαθηλώσεις στην πολιτική, ξεκινάνε (σχεδόν) πάντα από το εσωτερικό των κομμάτων…..


Συμπέρασμα τέταρτο, ο κερδισμένος: Κάποιοι λένε, για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ: «χαρά στη νίκη».

Είναι οι ίδιοι που προεκλογικά θεωρούσαν άθλο να νικηθεί έστω και με μία ψήφο ο Παρίσης. Οι 3 και 4 μονάδες διαφορά τους ήταν αδιανόητο.

Προφανής τους στόχος «να κοντύνουν» τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και έτσι να υπονομεύσουν τον Γραμματέα, τη Νομαρχιακή Επιτροπή, την Οργάνωση, αλλά και το Νομάρχη και τους Δημάρχους ΠΑΣΟΚ.

Όμως και μόνο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έβγαλε μία διαφορά 12 (και) μονάδων από τη Ν.Δ. μεταξύ Ευρωεκλογών 2004 και 2009 και 5,5 μονάδων μεταξύ Βουλευτικών 2007 και 2009, αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση για όλες τις ισοπεδωτικές προσεγγίσεις.


Επειδή λοιπόν στην πολιτική μετράει το αποτέλεσμα και στις μικρές κοινωνίες επί πλέον το ψυχολογικό – πολιτικό πλεονέκτημα που αποκτάται, το ΠΑΣΟΚ αδιαμφισβήτητα προβάλλει και πάλι ως ο πολιτικός κυρίαρχος στα νησιά μας μετά την Κυριακή 9 Ιουνίου.
Έχει αποκτήσει το πλεονέκτημα εκκίνησης για τις Εθνικές εκλογές, όποτε και να γίνουν.
Και αυτό όχι γιατί πείρε 3,5 μονάδες διαφορά, αλλά γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια και αρκετές εκλογές, ήλθε πρώτο και πάλι στα περισσότερα από τα μεγάλα χωριά του Νομού, όπως τα Διλινάτα, τα Φαρακλάτα, τα Βλαχάτα 21ας, τη Σκάλα, το Πυργί, το Σταυρό, αλλά και το Βαθύ Ιθάκης και ακόμη στους Δήμους Λειβαθούς, Ερίσου και Αργοστολίου και έχασε για ένα – δύο ψήφους τους Δήμους Ελειού – Πρόννων και Πυλαρέων.

Διατήρησε και αύξησε την κυριαρχία του στην Παλλική, τη Σάμη και την Ιθάκη και σε όλα σχεδόν τα παραδοσιακά «πρασινοχώρια» .

Αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος των εκλογών της περασμένης Κυριακής!

Το πλεονέκτημα που απέκτησε, κερδίζοντας περιοχές και χωριά που αποτελούν ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος!

Σε ένα εκλογικό σώμα που είναι ρευστό λόγω συμμετοχής και αποδήμων, το εύρος της νίκης (ιδιαίτερα σε Ευρωεκλογές) έρχεται σε δεύτερη μοίρα. !!!


Συμπέρασμα πέμπτο, η ελπίδα: Όπως στην τελευταία πριν τις εκλογές παρέμβασή μου είχα επισημάνει, «η ψήφος της 7ης Ιουνίου, είναι ψήφος στην ελπίδα».

Και η ελπίδα δεν είναι θέμα….ανάγνωσης των αποτελεσμάτων.

Η ελπίδα είναι….ελπίδα.

Σήμερα, λοιπόν, η ελπίδα για την χώρα και τα νησιά μας βρίσκεται στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της Κυριακής!!!

Στις (Κοινοβουλευτικές) Δημοκρατίες, όπως στην δικιά μας, η ελπίδα βρίσκεται στην διακυβέρνηση και όχι στο 12,59% της διαμαρτυρίας ή στο 63,14% της (πλασματικής έστω) αποχής.

Συμπέρασμα έκτο και τελευταίο, η καθημερινότητα: Από την επομένη των εκλογών, η Ελλάδα, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, επανήλθαν στην καθημερινότητα τους. Στην εγκατάλειψη των νησιών μας, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στην άσχημη τουριστική σαιζόν, στα «κανόνια» που έσκασαν και σε αυτά που έρχονται, στην ανυπαρξία δημοσίων επενδύσεων, στο νέκρωμα των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και στη νέα φοροεπιδρομή που σε λίγο εξαπολύει η Κυβέρνηση, στα νέα σκληρά για τους εργαζόμενους μέτρα, όπως και στην υλοποίηση του σχεδίου της για συγκάλυψη των σκανδάλων της και τόσα ακόμη.

Κυβέρνηση και Βουλευτής είναι υποχρεωμένοι να τα αντιμετωπίσουν πλέον χωρίς προεκλογικά κόλπα και – κυρίως – να γίνουν αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι.
Εκεί κρίθηκαν την περασμένη Κυριακή και αποδοκιμάστηκαν.
Εκεί θα κριθούν και στις Εθνικές εκλογές που έρχονται και θα (ξανα)αποδοκιμαστούν.

Και αυτό γιατί η μέχρι τώρα πορεία τους, δεν έχει αφήσει πολλές ψευδαισθήσεις για την ικανότητα αλλά και τη διάθεση τους να ανταποκριθούν στις περιστάσεις.Υ.Γ. Έτσι για την ιστορία μια και μιλάμε για τις Ευρωεκλογές 2009:

· Στο Ρίφι του Δήμου Παλλικής και χωριό καταγωγής του Βουλευτή της Ν.Δ. στην Β΄Αθηνών Γεράσιμου Γιακουμάτου, η Ν.Δ. δεν πείρε ούτε ένα ψήφο !!!!!


· Στα Τουλιάτα του Δήμου Ερίσσου, χωριό του Βουλευτή Αλέξανδρου Παρίση, το ΠΑΣΟΚ πείρε 50%, το μεγαλύτερό του ποσοστό στο Νομό!!!