Ειδήσεις

26 Μαρ 2008

Εύελπις τιμωρήθηκε γιατί τραγουδούσε το "Μακεδονία ξακουστή";

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι οι νέοι με την παρέλαση έκαναν το καθήκον τους και αναρωτήθηκε αν κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση, επικαλούμενος πληροφορία, σύμφωνα με την οποία το ΓΕΣ έστειλε σήμα να μην ακουστεί στην παρέλαση το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή».
Είπε ακόμα ότι την 28η Οκτωβρίου ένας εύελπις που τραγούδησε τιμωρήθηκε με 20 μέρες φυλακή.
Πράγματι οι δυνάμεις των ΟΥΚ και κάποιοι ευέλπιδες είχαν τραγουδήσει κατά την διάρκεια της παρέλασης στις 28 Οκτωβρίου το συγκεκριμένο εμβατήριο.
Και στις 30 Ιανουαρίου του 2008 ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε ρωτήσει στη Βουλή: Ένας εύελπις είπε το «Μακεδονία ξακουστή». Τιμωρήθηκε με είκοσι μέρες κράτηση! Γιατί; Ρώτησα εσάς και περιμένω την απάντησή σας. Ψάξτε το! Είναι δυνατόν να τιμωρείται εύελπις γιατί τραγουδάει το «Μακεδονία ξακουστή»;
Πάντως, στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέλασης, η μπάντα παιάνισε τέσσερις φορές το εμβατήριο.

Και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" της 7ης Ιανουαρίου του 2008: "Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού η ποινή δεν αφορούσε το συγκεκριμένο εμβατήριο, το οποίο άλλωστε είναι εγκεκριμένο και η χρήση του προβλέπεται σε πορείες, παρελάσεις κ.λπ. Όπως είπε αρμόδια πηγή, υπήρξε παράβαση διαταγής που αφορούσε «την πειθαρχία συγκροτημένου στρατιωτικού τμήματος το οποίο μάλιστα παρήλαυνε». Η διαταγή, αναφέρθηκε, ήταν προληπτικού χαρακτήρα. Προφανώς εδόθη λόγω του ότι την περίοδο εκείνη ευρίσκοντο σε εξέλιξη λεπτοί χειρισμοί για το Σκοπιανό- σε λίγες ημέρες ήταν και η συνάντηση με τον μεσολαβητική του ΟΗΕ κ. Νίμιτς".