Ειδήσεις

20 Ιουν 2008

Στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ αλλά και την Αλβανία «μεταναστεύουν» οι Έλληνες για οδοντιατρική περίθαλψη!

Αιτία είναι το υψηλό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών στην πατρίδα μας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την ίδια στιγμή η ποιότητα των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών στις βαλκανικές αυτές χώρες συχνά τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η εξέταση ολοκληρώνεται σε μόλις μία επίσκεψη, ενώ απαιτούνται πολλές επισκέψεις, για να γίνει σωστή δουλειά και να υπάρξει καλό αποτέλεσμα.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης.
……….
Συνεχίζεται

Παράλληλα τόνισε ότι η οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα μας παρουσιάζεται ως ακριβή, δηλαδή ως “περίθαλψη πολυτελείας” για τους Έλληνες ασθενείς.
Ωστόσο κανείς δεν αναφέρει ότι οι οδοντίατροι έχουν υψηλό κοστολόγιο παροχής υπηρεσιών λόγω των εξόδων πάγιου εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών τους και ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει πάρει αρκετές φορές στο παρελθόν την απόφαση για “πάγωμα” των τιμών, συμμεριζόμενη τις οικονομικές δυσκολίες των Ελλήνων. “Είναι απαράδεκτο οι κλάδοι υγείας των ταμείων, στους οποίους ο Έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά την εισφορά του, να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), τις τιμές του οποίου ακολουθούν τα περισσότερα ταμεία της χώρας μας, ο οποίος αναγνωρίζει ως δαπάνη για ένα σφράγισμα το ποσό των 6,68 ευρώ, τιμή καθηλωμένη από το 1993. Μία τιμή δηλαδή σχεδόν όσο κοστίζει ένας καφές στην πλατεία Αριστοτέλους”, επισήμανε ο κ. Δεβλιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, έχει προχωρήσει σε κοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, αλλά κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν την έχει υιοθετήσει.


ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δεβλιώτης εξήγησε ότι οι Έλληνες οδοντίατροι έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και κατάρτισης, ενώ διαθέτουν εξοπλισμό που πληροί όλες τις προδιαγραφές της Ε.Ε. “Δυστυχώς για τα στοιχεία αυτά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα διαθέτουν και οι συνάδελφοι των άλλων χωρών, αφού η Βουλγαρία μπήκε πρόσφατα στην Ε.Ε. και δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με όλες τις προδιαγραφές. Επίσης τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Οι οδοντίατροι αυτών των χωρών αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως ευκαιριακούς, αφού δεν ενδιαφέρονται να τους ξαναδούν, ενώ οι εργασίες που απαιτούν πολλές επισκέψεις συμπτύσσονται σε λιγότερες, με προφανή επίπτωση στην ποιότητα”, τόνισε ο κ. Δεβλιώτης. Επιπλέον ανέφερε ότι οι Έλληνες ασθενείς που πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες για οδοντιατρικές πράξεις πέφτουν στα χέρια κάποιων που θέλουν να κάνουν την αρπαχτή τους, κάνοντας προσθετικές εργασίες με μικρή διάρκεια ζωής ή οδοντοστοιχίες όπως εκείνες των δεκαετιών του ’50 και του ’60. “Η λύση στο πρόβλημα αυτό θα δοθεί με ένα ρεαλιστικό τιμολόγιο από τα ασφαλιστικά ταμεία”, ξεκαθάρισε ο κ. Δεβλιώτης.
………………..

Νικολέτα Μπούκα
Από την εφημερίδα «Μακεδονία»

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Είναι μια προσφορά του φεσαδόρου (280000 ευρώ) Αλογοσκούφη, της μαμά-Πετραλιάς (της κόρης που μηνύει απεργούς), του καντινιέρη Μαγγίνα και με την επικουρική συμμετοχή του μαϊντανού γιού του χουντικού "υπουργού" Μίχαλου.

Στην υγεία του μαλ... που πληρώνει εισφορές.

"όλα στο αρχείο".