Ειδήσεις

18 Ιουν 2008

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως έπειτα από κάθε σεισμό μερίδα σεισμο-επιστημόνων φωνάζουν στα ΜΜΕ, για την «πίτα των κονδυλίων»…

Σύνηθες το φαινόμενο μετά τα Ρίχτερ του Εγκέλαδου να ακολουθούν τεκτονικές αναταράξεις στον επιστημονικό χώρο. Ακόμη και από τα ίδια Ινστιτούτα επιστήμονες καταφέρονται εναντίον των συναδέλφων τους, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στο κοινό, πότε για το ακριβές μέγεθος του σεισμού, πότε για την καθυστέρηση στην ώρα ανακοίνωσης του μεγέθους.Το παράθυρο του νόμου να παίρνουν οι επιστήμονες 120% του μισθού τους από επιμίσθια μέσω προγραμμάτων πυροδοτεί τον διαρκή και συχνά αθέμιτο ανταγωνισμό για την πίτα των κονδυλίων.
………….
Συνεχίζεται


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999 έως σήμερα έχουν διατεθεί για σεισμολογικές έρευνες 7.830.300 ευρώ από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και 19.253.454 από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κονδύλια, άγνωστα τα ποσά, που διατέθηκαν με απευθείας αναθέσεις από δήμους, περιφέρειες και νομαρχίες. Από τα 83 ερευνητικά έργα σε θέματα σεισμών της ΓΓΕΤ του υπουργείου Ανάπτυξης το μεγαλύτερο «πακέτο» (3.222.924 ευρώ) υλοποιείται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2.806.126), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (1.561.702), το Πανεπιστήμιο Πατρών (1.257.605) κ.ά. Για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων -θα συνδέει τους περίπου 80 σεισμογράφους των τεσσάρων ερευνητικών ιδρυμάτων- διατέθηκε ένα ποσό 2,6 εκατ. ευρώ στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Με ανοιχτό το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 - 2013 του Δ' ΚΠΣ, όπου περίπου 250 εκατ. ευρώ προορίζονται για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, η μάχη των σεισμολόγων κορυφώνεται.Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που πιστεύουν πως τα αίματα έχουν ανάψει επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό όχι μόνο για το μοίρασμα της πίτας αλλά και για την πρωτοκαθεδρία στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Εκεί όπου εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί η εκλογή του νέου διευθυντή, αφού η θητεία του Γιώργου Σταυρακάκη έχει λήξει. Ο ίδιος είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση μαζί με τους Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Γιώργο Δρακάτο και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Σεισμολογίας Κωνσταντίνο Μακρόπουλο.
………

Περισσότερα: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=71312504