Ειδήσεις

6 Οκτ 2008

Η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Πακιστάν και το πρόβλημα των λαθρομεταναστών

Μήνυμα αναγνώστη
.........
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Πακιστάν, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη.
Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται το θέμα των Πακιστανών καθώς και των άλλων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών (Αφγανών, Μπαγκλαντεσιανών, Ινδών) οι οποίοι ξεκινούν από το Πακιστάν για να καταλήξουν στα μικρασιατικά παράλια και από εκεί στην Ελλάδα.
…………
Συνεχίζεται…

Το κύκλωμα προώθησης και εμπορίας λαθρομεταναστών έχει καταστεί σημαντική πηγή εισοδήματος-εισροής συναλλάγματος στην γειτονική χώρα, η οποία έχει αναδειχθεί σε συγκοινωνιακό κόμβο συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναμένουν τη σειρά τους για να μεταφερθούν στη χώρα μας μέσω του Αιγαίου. Σχετικά πρόσφατα απλώς επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των τουρκικών «διωκτικών» αρχών, στη διεκπεραίωση των λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα, προωθεί με ιδιαίτερη σχολαστικότητα μάζες μουσουλμάνων προς την Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται εκτός από Πακιστανούς, Αφγανούς, Μπαγκλαντέζους, Ινδούς και αρκετοί Αραβες. Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της «συμμάχου» χώρας φαίνεται ότι έχει θέση σε εφαρμογή ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αποσταθεροποιητικό σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην υπονόμευση του «εσωτερικού μετώπου», διοχετεύοντας σε ετήσια βάση δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους στην Ελλάδα, με ευνόητα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα. Ηδη ο αριθμός των μουσουλμάνων ασιατικής καταγωγής έχει υπερβεί κατά πολύ αυτόν των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, εκτιμώμενος σε 400.000 τουλάχιστον. Οι αριθμοί αυτοί δεν μένουν σταθεροί αλλά αυξάνονται σε ετήσια βάση κατά 30-40.000, ενώ δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος σε αυτήν την διαδικασία, η οποία ήδη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα. Το Υπουργείο των Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για την εξόφθαλμη αυτή υποστήριξη την οποία παρέχει η Τουρκία, καλώντας τη να σεβαστεί τις συμφωνίες επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Φυσικά δεν έγινε απολύτως τίποτε και η Αγκυρα αρκείται σε γενικόλογες υποσχέσεις χωρίς καμία αξία.

Ωστόσο οι πραγματικοί στόχοι των Τούρκων είναι τουλάχιστον προφανείς. Με αιχμή τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες οι οποίοι προέρχονται από το φιλικό και επί της ουσίας συμμαχικό Πακιστάν, οι δεσμοί του οποίου κατ’ επέκταση με το Αφγανιστάν, το Μπάγκλαντές και τους Ινδούς ομόθρησκούς του είναι γνωστοί και αναμφισβήτητοι, δημιουργείται μια εύρωστη ισλαμική πληθυσμιακή ομάδα. Όταν οι μάζες των μουσουλμάνων αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα, οι θρησκευτικοί δεσμοί με τους «αδελφούς» τους στην Θράκη - υπό την καθοδήγηση και τον πολιτικό έλεγχο της ομόδοξης Τουρκίας - θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συγκρότηση του πρώτου αμιγώς ισλαμικού κόμματος στην Ελλάδα τα ποσοστά του οποίου θα είναι περισσότερα από αυτά του ΚΚΕ. Ο ισλαμικός «δούρειος ίππος» βρίσκεται ήδη εντός των τειχών και για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει απλά να αποκοιμηθούμε επιτρέποντας στην Αγκυρα να θέσει σε εφαρμογή τα αποσταθεροποιητικά της σχέδια.

Τι πρέπει να γίνει;

Αρχικά να σταματήσει με πολιτική απόφαση η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών εξ ανατολών. Δηλαδή να κλείσουν τα σύνορα σε όσους αποβιβάζονται στις ακτές χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ναυάγιο του πλοίου που μπορεί μεν να τους άφησε στην θάλασσα, αλλά προερχόταν από την Τουρκία. Το θέμα είθισται να απασχολήσει πρωτίστως την ΕΕ και κατ’ επέκταση τις ευρωτουρκικές συνομιλίες. Στη συνέχεια η Άγκυρα οφείλει να δεχθεί την επαναπροώθηση αρκετών χιλιάδων λαθρομεταναστών, λαμβάνοντας και τη σχετική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Σε επόμενο στάδιο η ελληνική πολιτεία σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Πακιστάν, καθώς και άλλων ενδιαφερομένων κυβερνήσεων να ξεκινήσει προγραμματισμένο επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, διατηρώντας ένα προαποφασισμένο μέτρο αναφορικά με το πόσους μπορεί να δεχθεί, αλλά με βάση αυστηρώς τα εθνικά συμφέροντα. Ετσι μόνον θα ακυρωθεί η τουρκική στρατηγική και θα μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει με επιτυχία την έμμεση επίθεση του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της «φίλης και συμμάχου».

Οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν στον αμυντικό τομέα χρονολογούνται από τη δεκαετία του πενήντα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια αυτές αναβαθμίστηκαν συμπεριλαμβάνοντας τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Με τις ευλογίες και την υποστήριξη των ΗΠΑ Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ προσέγγισαν η μία την άλλη υπό το πρίσμα της σφυρηλάτησης δεσμών μεταξύ δύο μουσουλμανικών κρατών τα οποία ήσαν στενά συνδεδεμένα με τα στρατηγικά συμφέροντα της δύσης και του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα μετά από την απώλεια του Ιράν και τον «εκτροχιασμό» του Ιράκ, η Ουάσιγκτον έστρεψε το ενδιαφέρον της ακόμη περισσότερο στην ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Οι δεκαετίες πέρασαν το γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβλήθηκε και μετά από την 11η Σεπτεμβρίου, το Πακιστάν αποτέλεσε έναν από τους πλέον βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Από το 2003 συγκροτήθηκε η ομάδα στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ των δύο ισλαμικών χωρών, η οποία προώθησε κοινές επενδύσεις και συνεργασίες, ενώ τέθηκαν τα θεμέλια εμβάθυνσης όπου αυτό ήταν δυνατό. Οι αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών παράγουν τη ρουκέτα του συστήματος Grad των 122mm. Οι εταιρείες ΜΚΕΚ και Roketsan πρότειναν την από κοινού παραγωγή του όπλου καθώς και την προώθηση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Στον ναυπηγικό τομέα το Πακιστάν παρήγγειλε το 2006 δύο περιπολικά σκάφη τύπου MRTP-33 τα οποία παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008. Τον Ιούνιο η Aselsan ολοκλήρωσε τη συμφωνία πώλησης τεσσάρων πυροβόλων των 25 mm τα οποία διαθέτουν σύστημα σταθεροποίησης βολής για τον εξοπλισμών των MRTP-33.
Τελευταία απόδειξη της τουρκοπακιστανικής συνεργασίας αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 του Πακιστάν από την ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industry). Όπως έγινε γνωστό η ΤΑΙ κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό εκτοπίζοντας εταιρείες όπως η ολλανδική Fokker και η βελγική SABCA. Το συμβόλαιο που θα υπογραφεί εντός του έτους προβλέπει τον εκσυγχρονισμό 36 μαχητικών F-16 Block 15 σε επίπεδο Block 52. Οι εργασίες θα εκτελεστούν το 2010 και θα διαρκέσουν δύο έτη μέχρι το 2012. Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα συστήματα που θα ολοκληρωθούν στα πακιστανικά μαχητικά, προέρχονται από την τουρκική εταιρεία Havelsan, η οποία έχει προμηθεύσει το πεδίο ελέγχου και εκπαίδευσης ηλεκτρονικού πολέμου, αξίας 28 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ΤΑΙ θα συμμετάσχει στην αναβάθμιση υποσυστημάτων της νεώτερης έκδοσης Block 52M τα αεροσκάφη της οποίας παραγγέλθηκαν από το Πακιστάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για το σύστημα αυτοπροστασίας ALQ-211(V)4 AIDEWS (Advanced Integrated Defense Electronics Warfare System) το οποίο πιθανότατα θα αναβαθμιστεί ώστε να συμπεριλάβει δέκτη DRFM (Digital Radio Frequency Memory) βασισμένο στις εργασίες που προβλέπονται για το σύστημα αυτοπροστασίας SPEWS-II των τουρκικών F-16. Η Αγκυρα ελπίζει να πωλήσει στο Ισλαμαμπάντ και κορβέτες τύπου MilGem, η πρώτη από τις οποίες παραδόθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι τουρκικές προσδοκίες ναυτικής συνεργασίας επεκτείνονται και στα υποβρύχια, σε περίπτωση που το Πακιστάν επιλέξει τα υποβρύχια Type 214, αν και το Πακιστανικό Ναυτικό επιλέγει τη Γαλλία.
Η Αγκυρα ενδιαφέρεται να αποκτήσει σύγχρονα πακιστανικά οπλικά συστήματα, όπως η προηγμένη ρυμουλκούμενη διάταξη σόναρ που έχει αναπτυχθεί από την Pakistan’s Marine Systems και προορίζεται να ολοκληρωθεί σε πλοία (κορβέτες) υποβρύχια. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για πυραυλικά συστήματα στα οποία το Ισλαμαμπάντ έχει μεγάλη τεχνογνωσία και κυρίως για τον πύραυλο cruise Babur. Το προηγμένο πακιστανικό οπλικό σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί στα τουρκικά υποβρύχια και να πλήξει χερσαίους στόχους.
Στο παρελθόν είχαν καταγραφεί υπόγειες συνεργασίες μεταξύ των δύο μουσουλμανικών χωρών με επίκεντρο την πυρηνική τεχνογνωσία. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας θα έχουν μελετήσει με την δέουσα σοβαρότητα τα σχετικά στοιχεία έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Συμπερασματικά η σχέση Τουρκίας και Πακιστάν, εκτός από στρατιωτική έχει και τη διάσταση της διακίνησης λαθρομεταναστών. Η Αθήνα και συγκεκριμένα το Υπουργείο των Εξωτερικών εκτιμούμε ότι θα ήταν φρόνιμο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα να προειδοποιήσει την πακιστανική αλλά και την τουρκική κυβέρνηση, μέσω της ΕΕ, αλλά και αυτόνομα για τις συνέπειες αυτής απαράδεκτης κατάστασης. Οι δύο ομόδοξοι εταίροι καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν θα αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής των μεγαλοιδεατικών μουσουλμανικών σχεδιασμών τους.


Ιωάννης Θεοδωράτος


Διευθυντής Σύνταξης


ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ



Από: http://egersis.blogspot.com/2008/10/blog-post_2438.html