Ειδήσεις

22 Οκτ 2008

Αγγαρείες και καψώνια για τους νεοπροσληφθέντες υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος;

Σύμφωνα με καταγγελίες, 30 νεοπροσληφθέντες Υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, αντί να εκπαιδευτούν στις Σχολές Δοκίμων Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, ενσωματώθηκαν στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού (και στην περίοδο της προπαίδευσης υπέστησαν «νέου τύπου» εκπαίδευση η οποία περιλαμβάνει συνεχή «καψώνια» και στηρίζεται σε μεθόδους εθισμού στη βία, στην καταστολή και στο φόβο.
Υποχρεώθηκαν με την εισαγωγή τους στη σχολή να παραδώσουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, να φορέσουν στολές ναυτών και να εκτελέσουν διαφόρων ειδών αγγαρείες και καψώνια...
…….
Συνεχίζεται…
Θοδωρής Δρίτσας

Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Ε.Ν.Α.Ν.Π.


Θέμα: Λιμενικό Σώμα με κοινωνικό ρόλο και με υψηλής επιστημονικής εκπαίδευσης στελέχη ή κατασταλτικός μηχανισμός στρατιωτικούτύπου;Σύμφωνα με καταγγελίες, 30 νεοπροσληφθέντες Υπαξιωματικοί Λ.Σ. αντί να εκπαιδευτούν στις Σχολές Δοκίμων Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος (ΣΔΥΛΣ), ενσωματώθηκαν στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και στην περίοδο της προπαίδευσης υπέστησαν «νέου τύπου» εκπαίδευση η οποία περιλαμβάνει συνεχή «καψώνια» και στηρίζεται σε μεθόδους εθισμού στη βία, στην καταστολή και στο φόβο. Οι δόκιμοι Υπαξιωματικοί του Λιμενικού υποχρεώθηκαν με την εισαγωγή τους στη Σ.Μ.Υ.Ν. να παραδώσουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, να φορέσουν στολές ναυτών και να εκτελέσουν διαφόρων ειδών αγγαρείες και καψώνια, πρακτικές που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποδεκτές ούτε και για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.


Παράλληλα υπέστησαν ψυχολογικές πιέσεις με εκφοβισμό για απειλούμενες ποινές ή για εξίσωση τους με τους ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν με το ρόλο, τις αρμοδιότητες και την αποστολή των λιμενικών. Να σημειωθεί μάλιστα ότι όλοι οι προαναφερθέντες 30 εκπαιδευόμενοι, έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία - απαραίτητος όρος εισαγωγής στο Λιμενικό Σώμα - και ότι 8 από αυτούς έχουν εκπαιδευτεί και υπηρετήσει ήδη ως Λιμενοφύλακες.Ταυτόχρονα έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες, πολλές μάλιστα από αυτές έχουν απασχολήσει το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία του Υπουργείου Ε.Ν.Α.Ν.Π. και η Κυβέρνηση, αντί επιτέλους να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του Λιμενικού Σώματος, με την κάλυψη των κενών θέσεων, την καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών ιδιαιτέρως των χαμηλόβαθμων στελεχών, τη διοικητική μέριμνα του προσωπικού, την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και εν γένει με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των χώρων εργασίας των στελεχών, προωθούν εντατικά τη στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας.


Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Επιβεβαιώνει την καταγγελία ότι λιμενικοί εκπαιδεύονται στη Σ.Μ.Υ.Ν. και όχι στις Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. και υποχρεώνονται να φορούν στολή ναύτη; Εάν ναι, ποια σκοπιμότητα υπαγορεύει αυτή την επιλογή και ποια νομοθετική πρόβλεψη ή κανονισμοί τη νομιμοποιούν;


2. Προτίθεται να ελέγξει την ακρίβεια των καταγγελιών και να παρέμβει ούτως ώστε - σε περίπτωση επιβεβαίωσης τους - να σταματήσουν οριστικά οι αναχρονιστικές μεθόδοι εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων Υπαξιωματικών του Λ.Σ. αλλά και γενικότερα όλων των εκπαιδευομένων στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού;3. Προτίθεται να ενεργοποιήσει εκ νέου τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας Ακαδημίας του Λιμενικού Σώματος; Εάν ναι, υπάρχει χρονοδιάγραμμα; 4. Προτίθεται να εξυγιάνει, να εξορθολογήσει και να αναβαθμίσει το σύστημα προσλήψεων στο Λ.Σ., απαλλάσσοντας το από ευνοιοκρατικές μεθόδους κρίσεων και επιλογής και να το εντάξει στο Δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων;5. Προτίθεται τέλος, να προβεί άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις, ούτως ώστε να καλυφθούν οι 4000 κενές θέσεις, ποσοστό που αποτελεί το 40% της οργανικής συνθέσεως του Λιμενικού Σώματος;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας

2 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

Γκολ!

Παραδόθηκε ο φάκελος στη βουλή 3 ώρες πριν την ψηφοφορία.

Είναι 6 κούτες!

Ανώνυμος είπε...

'Εχουν δίκιο τα κορίτσια. Εγώ όταν παρουσιάστηκα είχα ορντινάτσες, που κουβαλούσαν τα πράγματά μου, κρατούσαν ζεστό το κινέζικο που παρήγγελνα, με ξυρίζαν με πλέναν και οτι φαντάζεσαι. Φορούσα πάντα πολιτικά γιατί δε μου άρεσε η στολή. Ακόμη επειδή φοβόμουν τα όπλα ασχολούνταν άλλοι μ' αυτά.
Αν δεν είναι πλάκα, προλαβαίνουν να αλλάξουν σταδιοδρομία και επαγγελματικό σύμβουλο. Είναι επικίνδυνοι για τη δική μου ασφάλεια.
Μην ξεχνάτε κορίτσια οτι πιθανόν κάποιος κόπανος να σας ζητήσει να βγείτε και στη θάλασσα