Ειδήσεις

27 Ιουν 2008

Εγκλωβισμένοι πληθυσμοί χρειάζονται επειγόντως βοήθεια στη Σομαλία, λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

«Η Σομαλία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, η καταστροφή συντελείται ήδη.Την περασμένη εβδομάδα, δεχθήκαμε πάνω από 500 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά μας προγράμματα. Ένα στα έξι από αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω ιατρικών επιπλοκών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο υποσιτισμός θα χτυπήσει περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά άνω των 5 ετών και τους εφήβους. Η κατάσταση είναι τραγική και δεν μπορούμε να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια για να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση».
...........
Συνεχίζεται...

Η Σομαλία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με τις ανάγκες να γίνονται ολοένα πιο επιτακτικές. Μόνο το μήνα Μάιο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που δραστηριοποιούνταν στα προάστια του Μογκαντίσου (Mogadishu), το Χάουα Αμπντί (Hawa Abdi) και το Αφγκόγιε (Afgoye), περιέθαλψαν περισσότερα από 2.500 παιδιά με υποσιτισμό οξείας μορφής, ενώ οι εισαγωγές στα επισιτιστικά προγράμματα των ΓΧΣ διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο και ξανά το Μάιο. Τα ποσοστά του υποσιτισμού ξεπέρασαν τα όρια του επείγοντος σε ετήσια βάση. Ο αριθμός των νέων περιστατικών αυξάνεται δραματικά, ενώ η εξωτερική βοήθεια λιγοστεύει σε ποσότητα και ποιότητα λόγω της έλλειψης ασφάλειας και του γεγονότος πως οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις αποτελούν συχνά στόχο. Οι Σομαλοί που επιχειρούν να ξεφύγουν από τη βία έχουν λίγες οδούς διαφυγής, καθώς τα κύρια συνοριακά περάσματα έχουν κλείσει.



Στη ζώνη Αφγκόγιε–Μογκαντίσου, πάνω από 250.000 άνθρωποι ζουν συνωστισμένοι και ο αριθμός τους αυξάνει σταθερά καθώς ολοένα και περισσότεροι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στην πρωτεύουσα. Λιγότερο από 10 λίτρα καθαρού νερού αναλογούν σε κάθε άτομο καθημερινά, ενώ οι περισσότερες οικογένειες ζουν σε πρόχειρα καταλύματα, τα οποία προσφέρουν ελάχιστη προστασία. Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, όπως το ρύζι και τα δημητριακά, έχουν τριπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου και πολλοί εκτοπισμένοι πληθυσμοί βασίζονται αποκλειστικά στην εξωτερική βοήθεια για την επιβίωσή τους.



Η βία συνεχίζεται μέσα και γύρω από το Μογκαντίσου σε καθημερινή βάση, διεκδικώντας βαρύ τίμημα σε ζωές αμάχων. Η χειρουργική ομάδα των ΓΧΣ στο Ντέυνιιλ (Dayniile), στην περιφέρεια του Μογκαντίσου, περιέθαλψε από τις αρχές του έτους περισσότερους από 2.100 ανθρώπους που έφεραν τραύματα. Από αυτούς, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 14 ετών. Το 56% των ασθενών φέρουν τραύματα που σχετίζονται με βία, όπως για παράδειγμα τραύματα από πυροβολισμούς και εκρήξεις.


Αυτό το άκρως ευμετάβλητο περιβάλλον από πλευράς ασφάλειας δεν αφήνει να εξελιχθούν το επίπεδο και η ποιότητα της βοήθειας. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα γίνονται συχνά στόχος, πέφτουν θύματα απαγωγών ή σκοτώνονται, και καμία οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων των ΓΧΣ, δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί συστηματικά στην περιοχή με διεθνές προσωπικό.



«Εικοσιτέσσερις μήνες μετά την πολιτική και στρατιωτική ανάμειξη μελών της διεθνούς κοινότητας, στο όνομα της αποκατάστασης της σταθερότητας και του αντιτρομοκρατικού αγώνα, η κατάσταση αποβαίνει καταστροφική για τους Σομαλούς», λέει ο δρ Κριστόφ Φουρνιέ (Christophe Fournier), πρόεδρος του διεθνούς συμβουλίου των ΓΧΣ. «Η σύρραξη έχει κλιμακωθεί, ενώ οι άμαχοι εισπράττουν βία από όλες τις πλευρές, γεγονός που συμβάλλει στην παρούσα ανθρωπιστική καταστροφή. Οι ΓΧΣ ζητάμε την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της ανθρωπιστικής δράσης από την πολιτική και την ειρηνευτική ατζέντα στη Σομαλία και θέλουμε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να διασφαλίσουν την ασφαλή και την απρόσκοπτη δράση των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».




Γιατροί Χωρίς Σύνορα