Ειδήσεις

11 Οκτ 2008

Παρακολουθούμε μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες στην ιστορία του κόσμου, με θύματα, για μια ακόμη φορά, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εργαζομένων

Μήνυμα αναγνώστη
………….

Δεν γνωρίζω αν το σύστημα καταρρέει, αλλά υποψιάζομαι ότι παρακολουθούμε μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες στην ιστορία του κόσμου, με θύματα για μια ακόμη φορά τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εργαζομένων σε Ανατολή και Δύση.
Γιατί η κρίση της πραγματικής οικονομίας διογκώνεται, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αγορές που παραμένουν σε κώμα παρά τις συνεχείς μεταγγίσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ από τα κράτη στις τράπεζες. Έτσι, ύστερα από 25 χρόνια άκρατου φιλελευθερισμού και μονεταρισμού, ύστερα από 25 χρόνια μαζικής πλύσης εγκεφάλου της κοινωνίας για «λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά», οι άρχοντες του νεοφιλελευθερισμού ζητούν από το κράτος βοήθεια. Αλλά χωρίς όρους.
…………
Συνεχίζεται…

Λεφτά για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα δίνονται. Το καθεστώς ιδιοκτησίας όμως δεν θίγεται. Δεν προβλέπεται ούτε καν πρόστιμο για τους απατεώνες μάνατζερ που αποχωρούν με αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά ακόμη και αν υπάρχει κάποια ιδέα για (φτου κακό) κρατικοποιήσεις, το σύστημα έχει λάβει τα μέτρα του. Εχει ήδη βάλει τα παπαγαλάκια του και τους γελωτοποιούς του να προειδοποιούν ότι αυτές οι ιδέες είναι επικίνδυνες, ανατρεπτικές, κομμουνιστικές. Και να ζητούν εμείς να βάλουμε τα λεφτά και τα αφεντικά τους θα κρατήσουν τις τράπεζές τους και τις επιχειρήσεις τους. Αλλιώς θα καταρρεύσουν ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η οικονομία, ο δυτικός τρόπος ζωής.

Η λογική είναι άψογη: τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Αυτή είναι η λογική του συστήματος. Η μεγάλη απάτη που στήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια με τη συνενοχή πολλών, πάρα πολλών «αριστερών».

Η νέα απάτη είναι έτοιμη να στηθεί ξανά με την απροκάλυπτη απαλλοτρίωση του δημοσίου χρήματος και στο τιμόνι τους ίδιους ανθρώπους που επί 25 χρόνια μας υπόσχονται ότι όλοι θα ευημερήσουμε με χαμηλότερους μισθούς, συντάξεις πείνας, επισφαλείς εργασίες, ελεύθερες απολύσεις αλλά με απεριόριστα καταναλωτικά δάνεια. Αυτούς που χρεοκόπησαν την οικονομία πλουτίζοντας από την κερδοσκοπία και σήμερα ζητούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να πλουτίσουν ξανά.

Αυτό που λείπει δεν είναι το μοντέλο σωτηρίας της «ελεύθερης αγοράς», αυτό υπάρχει, αλλά η πρόταση της Αριστεράς για ένα άλλο μοντέλο Ανάπτυξης.
Το πρόβλημα της Αριστεράς είναι να πει στους εργαζομένους τι θα έκανε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αν ήταν κυβέρνηση: για την άνοδο του εισοδήματος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εκπροσώπηση στις αποφάσεις των αδύναμων ομάδων και τάξεων. Περιμένουμε...


Ανυπόμονος Αριστερός

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου να είχαμε τα επιπόλαια πράσινα ανθρωπάκια να κυβερνάνε τη χώρα. Μπερδεμένα μυαλά επιπόλαιων ανθρώπων.
Η Διεθνής κρίση, βρε άσχετοι, οφείλεται στο κράτος πάλι. Ο ανεύθυνος ο Μπούς εγγυάτο τα δάνεια των ημικρατικών Fannie Mae και Freddie Mac (7 τρισ. δολάρια εκταμιεύσεις), που έδιναν αφειδώς δάνεια για να δίνει την ψευδαίσθηση ότι ακόμη και ένα υπαλληλάκι μπορεί να αγοράσει βίλα, προφανώς για περνάει το μήνυμα όλα πάνε καλά, γιαυτό ξαναψηφίστε μας.
Εάν σε αυτή την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ προσθέσεις τη δίψα για προμήθειες των στελεχών των τραπεζών φτάσαμε στην κατάρρευση όλου του συστήματος.
Εάν λειτουργούσαν οι κρατικοί έλλεγχοι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΔΩ.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο καπιταλισμός ή ο κρατισμός;
Εάν οι δύο ανωτέρω εταιρίες ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ θα τα σκόρπαγαν αφειδώς όπως έκαναν;
Ο καπιταλισμός φίλε μου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ αλλά είναι το καλύτερο σύστημα που έχουμε!