Ειδήσεις

25 Οκτ 2008

Μια φορά και έναν καιρό ... Καλώς ήρθατε στη Wall Street

Μήνυμα αναγνώστη
.....
Μια φορά και έναν καιρό σ' ένα χωριό, ένας άντρας, νεόφερτος στο χωριό, ο Χάρης ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία. Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος παράτησαν τις δουλειές τους στα χωράφια, πήγαν στο δάσος και έπιασαν πάρα πολλές από αυτές .
Ο Χάρης αγόρασε χιλιάδες μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία όπως είπε. Το εμπόρευμα (οι μαϊμούδες) όμως λιγόστευε , χρειαζόταν πολύς κόπος για να πιάσουν οι χωρικοί τις μαϊμούδες που είχαν εναπομείνει και έτσι σταμάτησαν να κυνηγάνε μαϊμούδες.
Ο Χάρης ξανά ανακοινώνει ότι θα αγόραζε τις μαϊμούδες από εδώ και πέρα προς 20 δολάρια τη μία. Οι χωρικοί έτρεξαν και έπιασαν αρκετές μαϊμούδες από αυτές που είχαν εναπομείνει και τις πούλησαν στον Χάρη προς 20 δολάρια τη μία.
……..
Συνεχίζεται…

Σύντομα όμως οι μαϊμούδες έγιναν δυσεύρετες και ήταν δύσκολο για τους χωρικούς να τις πιάσουν οπότε επέστρεψαν στα κτήματά τους.Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες θα αγόραζε τη μία προς 40 δολάρια.
Οι χωρικοί παρατάνε ξανά τις δουλειές τους και πηγαίνουν και πιάνουν και τις λίγες που απέμειναν.
Ο Χάρης συνεπέστατος με την υπόσχεσή του αγοράζει την τελευταία παρτίδα μαϊμούδων προς 40 δολάρια. Ο Χάρης στη συνέχεια βγάζει ανακοίνωση στην πλατεία του χωριού που έλεγε: «Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες γι' αυτό και εγώ, από εδώ και πέρα, θα σας δίνω 200 δολάρια για κάθε νέα μαϊμού που θα μου φέρνετε. Αλλά επειδή πρέπει να φύγω για την πόλη για δουλειές θα αναλάβει την αγοραπωλησία ο βοηθός μου».Μόλις ο Χάρης έφυγε από το χωριό , ο βοηθός του φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει. «Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης. Γέμισε 50 μεγάλους στάβλους με χιλιάδες μαϊμούδες. Εγώ επειδή σας συμπαθώ θα σας προτείνω το εξής. Επειδή όπως ξέρετε δεν υπάρχουν πλέον άλλες μαϊμούδες στο δάσος, θα σας πουλήσω από τις μαϊμούδες που έχει το αφεντικό μου στους στάβλους όσες θέλετε για 100 δολάρια τη μία και όταν γυρίσει ο Χάρης στο χωριό, τού τις πουλάτε για 200 δολάρια τη μία.
Και μην ανησυχείτε οι μαϊμούδες είναι τόσο πολλές που το αφεντικό μου δεν θα καταλάβει ότι λείπουν μαϊμούδες από τους στάβλους , εξάλλου δεν πηγαίνει ποτέ στους στάβλους για να τις μετρήσει>>. Οι χωρικοί άνοιξαν τα σεντούκια τους έβγαλαν όλες τους τις οικονομίες (μαζί και τα χρήματα που είχαν βγάλει πουλώντας μαϊμούδες στον Χάρη, πήγαν και σε διπλανά χωριά και δανείστηκαν επιπλέον χρήματα. Την άλλη μέρα με τα χρήματα στο χέρι στριμώχτηκαν έξω από το σπίτι του βοηθού σχηματίζοντας μια τεράστια ουρά και μέχρι το βραδύ αγόρασαν χιλιάδες μαϊμούδες .Από εκείνο το βράδυ οι χωρικοί δεν ξαναείδαν ούτε τον Χάρη ούτε τον βοηθό του.
Καλώς ήρθατε στη Wall Street.
Θεσσαλονίκη 24.10.2008