Ειδήσεις

29 Ιαν 2009

Μηνύει σήμερα στις 11:00 το πρωί τον Αττίλα στον Εισαγγελέα Αθηνών, ο Παπαθεμελής – Το κείμενο της μήνυσης και ποιους προτείνει για μάρτυρες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28/1/09

Μηνυτήρια αναφορά καταθέτει ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ στον εισαγγελέα Αθηνών, κατά του Αττίλα Ολγκάτς, ο κ. Παπαθεμελής. Στις 11 π.μ. στο κτίριο 16 της εισαγγελίας στην Ευελπίδων.

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Αττίλα Ολγκάτς, καταθέτει σήμερα Πέμπτη στις 11 το πρωί στο κτίριο 16 της εισαγγελίας στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο κ. Παπαθεμελής. Στη μηνυτήρια αυτή αναφορά ο κ. Παπαθεμελής, ζητά από τον εισαγγελικό λειτουργό, να ασκήσει ποινικές διώξεις τόσο κατά του Αττίλα Ολκάτς που δημοσίως παραδέχθηκε τα εγκλήματά του, όσο και κατά όλων των φυσικών και ηθικών αυτουργών, στρατιωτικών της Άγκυρας, που συμμετείχαν στις εγκληματικές πράξεις του Τούρκου στρατιώτη, κατά την εισβολή στην Κύπρο, το 1974.

Να σημειώσουμε εδώ πως από την Κυριακή, 25/1/09, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, ζήτησε με επιστολή του από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης Ελλάδας και Κύπρου, κ.κ. Δένδια και Λουκά, να προχωρήσουν σε άμεση ενεργοποίηση του νομικού οπλοστασίου των δύο χωρών για την δίωξη του παραπάνω εγκληματία πολέμου.

Το πλήρες κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Παπαθεμελή, έχει ως εξής:
……….
Συνεχίζεται…

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΤου Στυλιανού Παπαθεμελή, Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης, τ. βουλευτή, τ. υπουργού, κατοίκου Θεσσαλονίκης, οδός Αριστοτέλους αρ. 26.ΚΑΤΑ


ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ


Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,Σύσσωμη η ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολούθησε σοκαρισμένη την κυνική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος προσκεκλημένος σε εκπομπή του καναλιού της Τουρκικής Τηλεόρασης «Kanal Turk» (Κανάλ Τουρκ) για την εκπομπή στην οποία πρωταγωνιστούσε δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Κύπρο, το Χρονικό διάστημα της τουρκικής εισβολής το έτος 1974 είχε σκοτώσει δέκα άτομα, με πρώτο έναν 19χρονο αιχμάλωτο στρατιώτη που ήταν δεμένος. Η κυνική αυτή τηλεοπτική ομολογία, ξύπνησε όπως ήταν φυσικό, μνήμες από την φρίκη που επικράτησε στο νησί του Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.


Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το έτος 1974, ο διοικητής μου, μου έδωσε εντολή να σκοτώσω. Ο πρώτος που σκότωσα ήταν ένας δεκαεννιάχρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια σκότωσα άλλους εννιά. Και αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δε λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα. Την αλήθεια αυτή την αποκαλύπτω σήμερα για πρώτη φορά. Ο πόλεμος με επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι τον διοικητή να μου λέει, νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στα αλήθεια, να δεις πως είναι».


Η παραδοχή αυτού του φρικιαστικού γεγονότος, επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτό που όλοι γνωρίζαμε, ότι δηλαδή κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, διαπράχθηκαν από την πλευρά των Τούρκων στρατευμένων κατ’ εντολή των ανωτέρων τους στρατιωτικών διοικητών, φρικαλεότητες σε βάρος Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στρατευμένων, οι οποίοι συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι και στη συνέχεια εκτελέσθηκαν σε τόπους και χρόνους άγνωστους. Η ομολογία αυτή αποτελεί δε την πρώτη άμεση αποδοχή της εκτέλεσης αιχμαλώτων από τουρκικής πλευράς, αφού μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο έμμεσες μαρτυρίες που έδειχναν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά καμία άμεση.


Η ανατριχιαστική τηλεοπτική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού αποκαλύπτει δηλαδή, αυτό που ήταν σε όλους γνωστό, πλην όμως κανείς έως σήμερα δεν είχε τολμήσει να το παραδεχτεί ευθέως, πάρα μόνον αυτός, ότι δηλαδή η Τουρκία κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Κύπρο, διέπραξε εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Παραβίασε κατάφωρα τόσο τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και εν καιρώ πολέμου όσο και τη συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία η δολοφονία αιχμαλώτων συνιστά έγκλημα πολέμου. Η ασφάλεια των στρατιωτών που αιχμαλωτίζονται στον πόλεμο, η απομόνωσή τους μέχρι το τέλος του πολέμου και η αποστολή τους στην πατρίδα τους όντας σώοι και αβλαβείς, είναι ανάγκη η οποία απορρέει από όλες τις διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες η Τουρκία επιδεικτικά έχει αγνοήσει και συνεχίζει να αγνοεί.


Φυσικοί αυτουργοί των δολοφονιών αυτών σε βάρος των αδελφών Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στρατιωτών ήταν οι Τούρκοι στρατευμένοι, ηθικοί δε αυτουργοί ήταν οι στρατιωτικοί τους διοικητές, οι οποίοι και τους έδωσαν τις σχετικές εντολές κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, συμφωνίας και συνθήκης.Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,


Ύστερα από την φρικιαστική αυτή πραγματικά ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, θεωρώ καθήκον μου τόσο ως Έλληνας πολίτης αλλά και ως πολιτικός, να απευθυνθώ ενώπιων Σας, υποβάλλοντας την παρούσα μηνυτήρια αναφορά μου, αιτούμενος να διατάξετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση των αξιόποινων πράξεων που έχουν διαπραχθεί και διώκονται και αυτεπαγγέλτως και την απόδοση ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, αυτουργού, ηθικού αυτουργού, συνεργού κ.λπ., ο οποίος θα προκύψει κατά την διενέργεια της προανάκρισης που θα διεξάγετε και την εν συνεχεία άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ αυτών.


Ειδικότερα, φρονώ ότι καταρχάς πρέπει να διερευνηθεί ύστερα από τη δική Σας εντολή, κάτω από ποιές συνθήκες έλαβε τελικώς χώρα η εν ψυχρώ δολοφονία των δέκα Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στρατιωτών και ποιος στρατιωτικός διοικητής έδωσε την σχετική εντολή, προκειμένου στη συνέχεια να προβείτε στην άσκηση των ποινικών διώξεων εναντίον τους.


Η απόδοση δε των ευθυνών στους αυτουργούς και στους ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς αυτών με την άσκηση από πλευράς Σας ποινικών διώξεων για τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που τέλεσαν, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, θα αποτελέσει την απαρχή , για την διερεύνηση και άλλων ανάλογων περιπτώσεων που έλαβαν χώρα την ίδια χρονική περίοδο της εισβολής του Αττίλα στη Κύπρο το έτος 1974, με την εν ψυχρώ εκτέλεση Ελλαδιτών και Ελληνοκύπριων στρατιωτών, που συνελήφθηκαν αιχμάλωτοι από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής.Επειδή ως μάρτυρες προτείνω να εξετασθούν οι κάτωθι:1. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος


2. Βάσος Λυσαρίδης, επίτιμος Πρόεδρος ΕΔΕΚ


3. Κλαίρη Αγγελίδου, Πρώην Υπουργός Κυπριακής Δημοκρατίας


4. Ουράνιος Ιωαννίδης, Πρώην Υπουργός Κυπριακής Δημοκρατίας


5. Γιαννάκης Ομήρου, Πρόεδρος ΕΔΕΚ


6. Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος Κύπρου κάτοικοι Λευκωσίας Κυπρου.


7. Γιώργος Νταλάρας, μουσικός


8. Χρήστος Ζαχαράκης, Πρέσβης επί Τιμή


9. Θέμος Στοφορόπουλος, Πρέσβης επί Τιμή, κάτοικοι Αθηνών.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣΑΙΤΟΥΜΑΙΝα διατάξετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση των αξιόποινων πράξεων που έχουν διαπραχθεί και διώκονται και αυτεπαγγέλτως και την απόδοση ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, αυτουργού, ηθικού αυτουργού, συνεργού κ.λπ., ο οποίος θα προκύψει κατά την διενέργεια της προανάκρισης που θα διεξάγετε και την εν συνεχεία άσκηση ποινικής δίωξης κατά αυτών.Πληρεξούσιους και αντικλήτους δικηγόρους μου διορίζω τους δικηγόρους Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό και Δημήτρη Ανδριόπουλο, κατοίκους Αθηνών, οδός Ασκληπιού αρ. 42, τηλ. 2103647348
Αθήνα, 29.01.2009


Ο αναφέρωνΣτυλιανός Άγγελος Παπαθεμελής