Ειδήσεις

15 Απρ 2008

Αποστολή από τη Φιλανδική Πρεσβεία σχεδίου εγκατάληψης της Ελλάδας

Μήνυμα αναγνώστη
Όταν έστελνα ένα email στον κύριο Γεωργίου, ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ, ύστερα από συμμετοχή του σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα με θέμα την κατάσταση στα Βαλκάνια παραμονές της συνδιάσκεψης του Βουκουρεστίου, δεν φαντάστηκα ότι 2 εβδομάδες αργότερα το θέμα θα έφτανε να συζητείται από blog σε blog και ότι θα είχε γίνει και επερώτηση στη βουλή από τον βουλευτή κύριο Αϊβαλιώτη.
Ο μεν κύριος Αϊβαλιώτης ενδεχομένως ορθώς έπραξε και κατέθεσε την επερώτηση προς το ΥΠΕΞ. Διότι για πρώτη φορά είδα αρκετές Φιλανδές από τις 1600 που ζούνε στην Ελλάδα, (πολλές ακόμα και επί 30 χρόνια) να ανησυχούν ή τουλάχιστον να απορούν.
Η Φιλανδή σύζυγός μου ζει εδώ επί 23 χρόνια και πρώτη φορά μας ήρθε τέτοιο χαμπέρι από την Πρεσβεία της.Αλλά επειδή άλλοι αμφισβητούν το γεγονός και άλλοι ίσως πανικοβάλλονται, παραθέτω παρακάτω την αρχική επιστολή μου προς τον Ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ ώστε να εξάγετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας και να ξεκαθαρίσει το ενδεχόμενο της ράδιο αρβύλας.Εργαζόμενη στην Φινλανδική Πρεσβεία (και πάντως όχι επίσημα χείλη) ανέφερε ότι το σχέδιο διαφυγής από την χώρα εκκρεμούσε σαν ιδέα από το τσουνάμι και μετά καθότι πολλοί Σκανδιναβοί είχαν χαθεί τότε. Το ότι ολόκληρο σχέδιο 16 συνολικά σελίδων τελικά εκπονήθηκε τώρα, 4 χρόνια μετά, είναι απλά σύμπτωση ή μήπως ΔΕΝ είναι;
Σημειώνω πως και ο κος Ahtisaari (του γνωστού σχεδίου για το Κόσσοβο) και ο κος Olli Rehn (επίτροπος της ΕΕ για την διεύρυνση) είναι Φιλανδοί. Εύχομαι πάντως, το όλο θέμα να είναι μια κωμικοτραγική σύμπτωση. Εγώ πάντως το εγχειρίδιο διαφυγής το μελέτησα καλού κακού.

Κύριε Γεωργίου,
Κατόπιν συμμετοχής σας στην εκπομπή του κυρίου Χαρδαβέλλα της 1ης Απριλίου, εζήτησα να έρθω σε επαφή μαζί σας λόγω κάποιας πληροφορίας που αναφέρατε στην εκπομπή αλλά και λόγω της ιδιότητάς σας του πρέσβεως.
1. Η σύζυγός μου είναι Φιλανδή, και ζει στην Ελλάδα από του γάμου μας πριν 23 χρόνια. Φέτος για πρώτη φορά, πριν 10 ημέρες η Φινλανδική Πρεσβεία των Αθηνών απέστειλε στους 1600 Φιλανδούς πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα και στους 25 που κατοικούν στα Τίρανα (διότι οι Φιλανδοί της Αλβανίας εξυπηρετούνται από την Πρεσβεία των Αθηνών) πλήρες σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση κρίσης (Crisis Evacuation Plan). Αντίστοιχη κίνηση ουδέποτε είχε γίνει στο παρελθόν, ούτε κατά τις περιόδους των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας.
Στο φάκελο που απεστάλη περιλαμβάνεται ένα εισαγωγικό σημείωμα (με ημερομηνία 27/2/2008) διάφορες επί μέρους πληροφορίες (με ημερομηνία 14/3/2008), χάρτες διαφυγής και συγκέντρωσης των Φιλανδών πολιτών στην Πρεσβεία τους, το Προξενείο και την κατοικία του Φιλανδού Πρέσβη και τέλος φόρμα με στοιχεία του πολίτη, όπως τηλέφωνα επικοινωνίας, ομάδα αίματος κλπ. Παρακινεί δε όποιον θέλει να συμμετάσχει ως εθελοντής στο σχέδιο εκκένωσης της χώρας.
Στο εισαγωγικό σημείωμα για μεν τους εν Ελλάδι Φιλανδούς η αποστολή δικαιολογείται "δια παν ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα μεγάλη καταστροφή στη θάλασσα, θεομηνία κλπ" ενώ για τους εν Αλβανία προστίθεται και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας. Η συγκέντρωση των Φιλανδών των Τιράνων θα γίνει στην εκεί Πρεσβεία της Δανίας.
Θα ήθελα να έχω την εκτίμησή σας, αν αυτή είναι μια πάγια πρακτική που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει μια ξένη πρεσβεία και απλά δεν είχε γίνει από αμέλεια τόσα χρόνια ή είναι στοιχείο που θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε; Μπορεί όντως η πρεσβεία να προέβη σε αυτή την κίνηση χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο είτε με αφορμή ακόμα-ακόμα κάποια δημοσιεύματα περί επερχόμενου σεισμού κλπ, ή αποτελεί ένδειξη ότι το ΥΠΕΞ της Φινλανδίας ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στην περιοχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία;
2. Το δεύτερο στοιχείο που με ανησυχεί είναι αυτό που είπατε περί χρήσης των νησιών Άλαντ στην Φινλανδία ως ορμητήριο των Νατοϊκών στρατευμάτων. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και στοιχεία επ' αυτού; Εντάσσονται τα Άλαντ στον Νατοϊκό σχεδιασμό; Διότι αντιλαμβάνεσθε ότι σε περίπτωση σύρραξης στα Βαλκάνια η οποία θα γενικευθεί μέχρι την Φινλανδία, να φύγει κανείς από την σκύλα και να τον φάει η Χάρυβδη, δεν έχει και κανένα νόημα.
Ως πατέρας μάλιστα 4 παιδιών έχω 4 λόγους να ανησυχώ περισσότερο, ιδιαιτέρως δε σε περίπτωση χωρισμού της οικογένειας εν ώρα κρίσεως λόγω διαφορετικών υπηκοοτήτων.

Σας ευχαριστώ,
ΝΚ (πληρες ονοματεπώνυμο, τηλέφωνα και διευθύνσεις)