Ειδήσεις

15 Απρ 2008

Επιστήμονες πιστεύουν ότι γενετικά “μεταλλαγμένοι” αθλητές θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Η WΑDΑ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της, καθώς ένα τέτοιο ντόπινγκ είναι αδύνατο να εντοπιστεί με τις σημερινές μεθόδους! «Ό,τι μπορεί να εφαρμοστεί σε ιατρικές πράξεις, μπορεί θεωρητικά να εφαρμοστεί και σε αθλητές. Επιστήμονες πιστεύουν ότι γενετικά “μεταλλαγμένοι” αθλητές θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008), ενώ μερικοί θεωρούν ότι η “επιδημία” του γονιδιακού ντόπινγκ άρχισε ήδη στους Αγώνες της Αθήνας (2004)», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας, κ. Θανάσης Παπαβασιλείου.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως στο εξωτερικό έχει ήδη εφαρμοστεί η γονιδιακή θεραπεία με VΕGF (ενδοθηλιακόςαγγειακός αυξητικός παράγοντας) σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και σε ανθρώπους που πάσχουν από περιφερική αγγειοπάθεια.
Με τη θεραπεία ανανεώνονται τα αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη. Πώς μπορεί μία τέτοια θεραπεία να εξελιχθεί σε γονιδιακό ντόπινγκ; Η απάντηση που δίνουν οι ερευνητές είναι απλή: η δημιουργία νέων αγγείων είναι το «διαβατήριο» που μπορεί να οδηγήσει στο βάθρο των Ολυμπιονικών εκείνους τους αθλητές που μέχρι χτες τους κοβόταν η αναπνοή. Και αυτό, γιατί με την αγγειογένεση αυξάνεται η διαθεσιμότητα οξυγόνου στους κουρασμένους από την προσπάθεια μυς - ακόμη και στη καρδιά! Έτσι ο αθλητής δεν κουράζεται εύκολα.

Περισσότερα: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080415&nid=8200547&sn=&spid=876