Ειδήσεις

7 Απρ 2008

Οι αιτίες της ελληνικής αξίωσης για αποκλειστική διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία

Στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" δημοσιεύεται σήμερα εκτενές άρθρο για τη σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα με τίτλο: «Η αόρατη μειονότητα – οι αιτίες της ελληνικής αξίωσης για αποκλειστική διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία».
Στο άρθρο παρουσιάζεται το βιβλίο του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη "Οι Έλληνες Σλαβόφωνοι της Μακεδονίας", που αναφέρεται στη παρουσία των Ελλήνων σλαβοφώνων γύρω από τη Φλώρινα και τις ιστορικές τους περιπέτειες, από τους βαλκανικούς πολέμους, τη δικτατορία του Μεταξά, τους δύο παγκοσμίους πολέμους μέχρι και τον εμφύλιο.
Παραθέτουμε το τελευταίο απόσπασμα του δημοσιεύματος: «Στη δεκαετία του ’90 τόλμησαν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, που θέλουν να διατηρήσουν την σλαβομακεδονική τους ταυτότητα, να εμφανιστούν ξανά στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα Ιωσηφίδη, ο οποίος έκανε επανειλημμένες και λεπτομερειακές επιστημονικές αποστολές στην περιοχή, οι σλαβόφωνοι κάτοικοι στην ελληνική επαρχία της Μακεδονίας αριθμούν σήμερα γύρω στους 100 μέχρι 200.000 άτομα.»

Από DW