Ειδήσεις

7 Απρ 2008

Κάνουν τους... κινέζους;

Όπως γράψαμε και νωρίτερα, "Λάδι" βγάζει την ομάδα της Άρσης Βαρών η προμηθεύτρια κινεζική εταιρεία αφού υποστηρίζει ότι αυτή έκανε λάθος στην παραγγελία και έστειλε άλλα σκευάσματα στους αθλητές.
Στο χαρτί της κινεζικής εταιρείας στο οποίο θα παραδέχεται και εγγράφως ότι έγινε εργοστασιακό λάθος στην παρτίδα των σκευασμάτων που κατέληξαν στην Εθνική ομάδα άρσης βαρών έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του ο Χρήστος Ιακώβου στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δεν γνώριζε τίποτα για το κοκτέιλ ντόπας που βρέθηκε στον οργανισμό των ένδεκα αθλητών και αθλητριών της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών.
Το χαρτί αυτό, θα αποτελέσει το κύριο ελαφρυντικό στην υπερασπιστική γραμμή του ίδιου και των αθλητών, προκειμένου να αποφευχθεί η τιμωρία αποκλεισμού της ελληνικής άρσης βαρών, απ' όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.
Ο Ιακώβου θα προσπαθήσει να αποδείξει, μέσω της παραδοχής του λάθους από την κινέζικη εταιρεία, πως τα σκευάσματα που παρήγγειλε είχαν σωστή συσκευασία, αλλά λάθος περιεχόμενο, που ο ίδιος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.
Ένα άλλο στοιχείο, που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι κατά πόσο θα μπορέσουν οι Κινέζοι να δικαιολογήσουν το παρασκεύασμά τους και είναι πιθανόν να ισχυριστούν ότι προοριζόταν για εργαστηριακά πειράματα, αφού θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό για την ανθρώπινη υγεία.
Με αυτόν τον τρόπο, ο 60χρονος προπονητής ουσιαστικά θα επιχειρήσει να καταρρίψει και τις ποινικές κατηγορίες που είναι πιθανό να προκύψουν κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές, αφού θα ερευνηθεί αν και κατά πόσο τα σκευάσματα εισάγονταν νόμιμα, καθώς αν και στο παρελθόν γινόταν εισαγωγή σκευασμάτων με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ανάλογη τακτική είχαν ακολουθήσει οι Βούλγαροι το 2000, όταν οι περισσότεροι αθλητές τους που είχαν βρεθεί θετικοί σε διουρητικές ουσίες, παρουσίασαν έγγραφο εργοστασίου συμπληρωμάτων διατροφής, το οποίο ανέφερε ότι από λάθος δεν είχε αναγραφεί στο σκεύασμα η διουρητική ουσία. Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν οι Βούλγαροι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, αλλά να μην υποστούν άλλες κυρώσεις από την παγκόσμια ομοσπονδία άρσης βαρών.
Τότε, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Χρήστος Ιακώβου δήλωνε πως "για όλα αυτά τα προβλήματα φταίνε τα εργοστάσια. Ο Αμπατζίεφ (σ.σ. ο αρχιπροπονητής των Βούλγαρων" δεν είναι ηλίθιος για να δώσει σκεύασμα με απαγορευμένες ουσίες εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων". Όπως λέγεται, συμπληρώματα διατροφής από την ίδια κινέζικη εταιρεία προμηθεύονται και άλλες ομοσπονδίες, στους κόλπους των οποίων επικρατεί έντονη ανησυχία για προβληματικά σκευάσματα.

Από την εφημερίδα "Μακεδονία"