Ειδήσεις

5 Μαΐ 2008

Ένα ορεινό «ελληνικό» χωριό της Ρωσίας θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014

Πρόκειται για το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» (Κόκκινο Ξέφωτο) που θα αποτελεί τη βάση των Αγώνων στο θέρετρο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. «Για πρώτη φορά η Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας των αρχαίων Ελλήνων και του Βυζάντιου» - αφηγείται στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο 82χρονος δάσκαλος ιστορίας και διευθυντής του Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου του «Κράσναγια Πολίανα» - Μπορίς Ντμίτριεβιτς Τσχομάρια.

Το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» επονομάζεται «ελληνικό» γιατί ιδρύθηκε το 1878 από τους δύο Πόντιους Έλληνες τον Μουράτ Ξανθόπουλο και τον Θεόδωρο Αθαναϊλοβ.
«Οι δύο αυτοί Έλληνες είχαν έρθει από την περιοχή Σταυρούπολη της Νότιας Ρωσίας περνώντας την μεγάλη οροσειρά του Καυκάσου. Την ίδια χρόνια έφεραν στο «Κόκκινο Ξέφωτο» όλους τους συγγενείς τους και φίλους τους. Από τότε το χωριό, παρόλο που κατοικείται και από άλλες 22 εθνότητες διατηρεί έντονα το ελληνικό στοιχείο. Σήμερα στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής.