Ειδήσεις

5 Μαΐ 2008

Με "Blur" σε όλους τους... τόνους - Πρέπει ή όχι να δούμε το πρόσωπο του δράστη της δολοφονίας του οδηγού του λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη;

Οι φωτογραφίες είναι από τις σημερινές εφημερίδες. Ο δράστης με κρυμμένο πρόσωπο, ο δράστης με ημι-κρυμμένο πρόσωπο, ο δράστης να φαίνεται, ο δράστης να φαίνεται και οι αστυνομικοί που τον συνοδεύουν, όχι.
Τελικά, ξέρει κάποιος τι ισχύει και τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Γιατί, για το τι πιστεύει ο καθένας μας ότι πρέπει να γίνεται, οι γνώμες, όπως βλέπετε άλλωστε, είναι όσες και οι εκδοχές.








1 σχόλια:

Unknown είπε...

Ναι.

Σε κάθε περίπτωση για την οποία υπάρχουν μάρτυρες για την τέλεση του αδικήματος, το αδίκημα αυτό διώκεται αυτεπαγγέλτως και εφόσον ή μή δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη μπορεί να θέσει το κοινωνικό σύνολο σε κίνδυνο από την επανάληψη του εγκλήματος, πιστεύω ότι θα πρέπει να ανακοινώνεται η ταυτότητα του.

Αν δεν ισχύουν τα προαναφερθέντα με συνθήκη "και", δηλαδή δεν ισχύουν ΟΛΑ μαζί, τότε πρέπει να προστατεύεται η ταυτότητά του καθώς το αντίθετο θα αντέβαινε στην αρχή της αναλογικότητας πράξεως και ποινής.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, γνώμη μου είναι ότι καλώς ανακοινώθηκε για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα πάντως με την λογική διάσταση του θέματος, είναι θλιβερό να πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η θέση που εγώ προσωπικά υποστηρίζω, ισχύει στην πράξη για συγκεκριμένα αδικήματα σε ορισμένες χώρες. Την απόφαση για την δημοσιοποίηση ή μη των στοιχείων του δράστη την παίρνει το δικαστήριο αντί της κατά παρωδία "δικαστικής εξουσίας" που στην Ελλάδα ονομάζεται ΑΠΠΔ.